Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pnemokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Svoju 2,5 ročnu dcéru som dala pred 3 týždňami v stredu zaočkovať proti pneumokokom prevenarom. Hneď na druhý deň vo štvrtok dostala žlté soplíky, ktoré sme liečili pamycoinom, napriek tomu prešli do kašľa, sirup nepomohol, tak sme začali užívať antibiotika sumamed forte a detská lekárka zobrala malej aj výtery z nošteka a hrdla. Výter z nosa je pozitívny na Streptococcus pneumonie. Ako je to možné? Lekárka nám odporúča ďalšiu dávku prevenaru o 2 mesiace, je to vhodné?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Ďalšiu dávku Prevenaru nepotrebujete.
    Straptococcus pneumoniae je baktéria, ktorá sa vyskytuje v rôznych sérotypch. Niektoré z nich spôsobujú závažné ochorenia detí aj dospelých a práve proti týmto typom baktérie sa očkuje. V Prevenare, ktorý je vhodný pre zaočkovanie u dieťaťa starého ako vaša dcérka, je sedem sérotypov pneumokoka. Všetky ostatné sérotypy sa môžu vyskytovať aj u očkovaných detí, dokonca môžu spôsobovať aj ochorenia ako nádcha, kašeľ, teploty, zapalené ušká, ale nebývajú príčinou závažných až život ohrozujúcich ochorení.