Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,297 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ockovanie proti pneumokokom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Chcem sa spytat, ze ak ma moja dcerka alergiu na kravske mlieko a citrusove plody, ci je vhodne dat ju zaockovat proti pneumokokom. teraz ma 21 mesiacov.Bojim sa však, aby očkovacia vakcina neobsahovala nejaku zložku, ktora je pre moju dcerku alergenom a nesposobilo jej to zavazne zdravotne komplikacie,Ake najzavaznejšie vedlajšie učinky moze sposobit vakcina Prevenar?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Z tých alergénov, ktoré uvádzate, nebsahuje očkovacia látka žiadny, takže takto spôsobené závažné zdravotné komplikácie by sa nemali objaviť.
    Každé očkovanie je vpravovanie cudzorodej látky do organizmu a ako také môže mať aj závažné nežiadúce účinky. preto sme pri očkovaní takí opatrní, dieťa predtým vyšetríme, je vhodné ak dieťa očkuje lekár, ktorí ho pozná, vie ako reaguje na rôzne podnety, vie či nemá alergie. Očkovanie má prebiehať zásadne v ambulancii, kde má lekár zariadenie na prvú pomoc pri eventuálnej závažnej bezprostrednej reakcii. Zaočkovala som za posledné dva roky Prevenarom veľa detí, stretla som sa len s reakciou mierne zvýšenej teploty / nie horúčky/ a mierne začerveným miestom vpichu.