Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ockovanie proti Pneumokokom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer! Pani doktorka, rada by som sa spytala na očkovanie proti pneumokokom.Mala sa narodila predcasne v 36.tyzdni s nizkou porodnou hmotnostou 1900g.Uzivali sme doteraz 2xantibiotika pre infekciu hornych dych.ciest, inak mava bezne sopliky.O naroku na ockovanie proti pneumokokom (nizka porodna hmotnost) sme neboli nasou lekarkou informovani, mala ma t.c.26 mesiacov.Zda sa, ze si teraz ockovanie budeme musiet zaplatit. Podla predoslych odpovedi je asi lepsie ju zaockovat Prevenarom.Chcem sa spýtat koľko davok je potrebnych?Je vhodne nasledne zaockovanie Pneumo 23?, kedze Prevenar chrani proti 7 typom Pneumok. a Pneumo 23 az proti 23? Ak by bolo vhodne, v ktorom veku potom najlepsie.Ake dalsie nepovinne ockovania pre deti existuju, resp.by ste nam odporucili a v akom veku. O rok sa chystame do skolky.
    Ďakujem pekne za odpoved.
    Rena.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Vo veku vašej dcérky by som naozaj odporučila očkovaciu látku Prevenar. Potrebujete ju zaočkovať jednou dávkou.
    Pneumo 23 by prišlo do úvahy až po piatom roku veku, ale zatiaľ s kombináciou týchto dvoch očkovacích látok nemáme skúsenosti, lebo u nás očkované det Prevenarom i ešte nie sú v tomto veku. Myslím, že v zásade je možné. Zatiaľ si nerobte obavy, pretože po zaočkovaní Prevenarom je vaše dieťa proti nebezpečným vyvolávateľom pneuokokových infekcií dobre chránené.
    Vo vašom veku prichádza ešte do úvahy očkovanie proti zápalovú mozgových blán, spôsobeným meningokokom typu C, očkovanie proti žltačke typu A a očkovanie proti kliešťovej encefalitíde.