MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 4147

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

kahla

Jana, 24.11.2014 (11:00)
Dobrý deň.

Začala som brať novú antikoncepciu Kahla.
Predtým som brala náplaste.
Len mám problém, že mám bolestivé prsia - niekedy viac inokedy menej a viditeľne sa mi aj zväčšili.
Bolia aj na dotyk. Viete mi poradiť čo s tým.
Ďakujem.

Jana
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vyčkajte ešte aspoň jeden cyklus, ak by ťažkosti pretrvávali, bolo by na zváženie zmeniť typ HAK , niektoré typy môžu takto reagovať a pacientky s nimi nebývajú spokojné, ešte teda vyčkajte, násldne príp. navštívte lekára , skonzultujte
ak teda neboli podobné ťažkosti doteraz
s pozdravom
Odkaz na otázku

Evra a Topimark

Nanuša30, 23.11.2014 (20:41)
Dobrý deń.

Druhý týžden mam nalepenú Evru. Teraz som začala s touto antikoncepciou. Predtým som vždy mala tabletky. Medzi tým som dojčila, takže som bola bez.

Na príbalovom letáku k Evre je napísané, že lieky ako je Topimark znižujú účinnosť náplaste. Svojmu lekárovi som povedala, že sa liečim na neurologii a beriem lieky a nespýtal sa ma konkrétne že ktoré, keď sme sa na tomto druhu antikoncepcie dohodli.

Liečbu Topimarkom mám naplánovanú ešte na minimálne pol roka preto sa chcem spýtať, či mám teda antikoncepciu zmeniť za inú, lebo nemá význam používať ešte inú ochranu a mať nalepenú Evru. Kvoli tomu som si pre antikoncepciu nešla :-)

Naozaj Topimark môže spôsobiť, že by som mohla otehotnieť ? Máte s týmto nejaké skúsenosti ?

Zatial dakujem veľmi pekne.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak je jasne definované, že niektoré liečivo znižuje účinok, samozrejme treba HAK buď zmeniť alebo vysadiť na dabú dobu liečby
s pozdravom.
Odkaz na otázku

?

N., 23.11.2014 (16:03)
Dobrý deň, ja by som sa chcela spýtať ohľadom bylinky ľubovníka bodkovaného, ktorý viem, že znižuje účinok HAK. Ak mám taký krém na telo, čo ju obsahuje, tak sa nemusím obávať, iba ak by som tú bylinku skonzumovala, však? Dakujem veľmi pekne.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vstrebávacia plocha je dosť veľká, ak krém naozaj obsahuje danú bylinku, účinok môže byť ynížený, radšej dop. nahradiť iným tel.krémom
s pozdravom
Odkaz na otázku

núdzová antikoncepcia-Escapelle

Lea Pohančaníková, 22.11.2014 (11:25)
Dobrý den, V pondelok som si cca 20 hodín od nechráneného pohl. styku vzala Escapelle...Na 2 a 3 deň som mala hustý a biely výtok. ...no menzes ešte stále nikde , nakoľko je od pondelka už 5ty deň. ..pred menzesom ma zvykne bolieť chrbát, hlava, bruško. ...no ani len tie pred menštruačné bolesti nemám, nič mi nieje.....mam sa báť že tabletka nakoniec nezabrala? :(
Pekný deň :)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
väčšinou po užití tablty krvácanie príde, stáva sa však , že nie
to ale stále neznamená, že tableta nezabrala,
s odstupom času si urobte teh.test a vyčkajte na menses
s pozdravom
Odkaz na otázku

vynechanie tablety

Veronika, 19.11.2014 (18:58)
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať či v nasledujúcich dňoch môžem mať bez obáv pohlavný styk ak som včera večer zabudla užiť tabletu (Sunya) a teda som ju užila až po viac ako 12.hodinách. Užila som ju skoro súčasne s tou dnešnou.
Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
aspoň týždňový odstup
ale doplnťe inú formu ochrany , ak budete mať styk
s pozdravom
Odkaz na otázku

núdzová antikoncepcia-Escapelle

Lea Pohančaníková, 19.11.2014 (14:43)
Ale to ste mi písali ohľadom toho pachnuceho priehľadného vytoku ktorý prišiel po tabletke hneď večer. ..lenže na druhý deň večer a dnes mám BIELY a dosť hustý výtok , pachnuci...je to to isté čo ten priehľadný hlienovy výtok alebo je to znamenie niečoho iného?
Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň ,
ak je výtok hustý a zapáchajúci , je možné, že sa jedná o nejakú infekciu
použite nejaký výplach, prípadne ak by ťažkosti neustupovali, vyhľadajte neskôr lekára
s pozdravom
Odkaz na otázku

moznosť otehotnenia počas 7 dňovej pauzy užívania hak

mimu, 19.11.2014 (14:40)
Dobrý deň. Chcem sa vás opýtať či je nejaká možnosť otehotnieť, keď som mala s partnerom styk počas 7 dňovej pauzy a v prvý deň som zabudla užiť tabletku. Viem, že by mala účinnosť pretrvávať aj počas tej pauzy len mam obavy keďže som zabudla na ten 8. deň zobrať. Užívam hak Aidee.
Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je to tak ako píšete, otehotnieť by ste nemala
prípadne s odstupom času si urobte teh.test
s pozdravom
Odkaz na otázku

núdzová antikoncepcia-Escapelle

Sofia, 19.11.2014 (13:23)
Dobrý deň, ja som písala ohľadom tej tabletky Escapelle, mala som na nohavičkach biely hustý výtok s miernym zápachom, to spôsobila tá tabletka? Je to v poriadku A nemusím sa obávať alebo je to znak tehotenstva? :)
Ďakujem :)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
písala som vám, že to boli zrejme spermie s hlienovým obsahom!
s pozdravom
Odkaz na otázku

predčasná menštruácia

Vivien, 18.11.2014 (17:34)
Dobrý deň ja by som sa chcela spýtať užívam antikoncepciu MISTRA už viac ako pol roka a toto sa mi teda ešte nestalo a som dosť z toho mimo.
Ide o to, že mám ešte 5 tabletiek plus ešte 3 dni takže mám este necelý týždeň čas do krámov a už mám menštruáciu ... neviem čo sa deje mám skočiť za svojím lekárom ? táto menštruácia je predčasná ... a dosť bolestivá a antikoncepciu beriem na čas rovnako a s priateľom som mala styk tak 4 dni do zadu .... ale vždy si dávame pozor
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
niekedy môže byť krvácanie i počas cyklu i pri HAk z rôznych príčin, vzhladom na to, že užívate už dlhšiu dobu, nemalo by sa to stávať,
vyčkajte do ďalšieho cyklu, užívajte normálne
a keby sa situácia opakovala vyhľadajte lekára, či krváanie nemá inú príčinu, prípadne zmenu HAK
s pozdravom
Odkaz na otázku

súrne-nudzova antikoncepcia

Sofia, 18.11.2014 (10:13)
Dobrý deň pani doktorka, čo znamená to " zrejme uvoľnené spermie s hlienovou zátkou , kt.sa uvoľňuje s oneskorením po pohl.styku" ? :)
Ja sa nebojím že tabletka nezaucinkuje ale že za ten deň sa mi tie spermie stihli usadiť a už mi vlastne tá tabletka nepomôže. ..
inak tá tabletka bola len jedna, to len tu jednu som si mala.dat? Alebo sa kupujú dve? Lebo predtým boli dve tabletky čo mi vravela jedna baba, tak neviem ale bojím sa veľmi ..
ďakujem pekne

Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ragovala som na to, že ste písala o výtoku ...
samozrejme , že spermie sa dostali do maternice, tableta funguje tak, že spôsobí odlúčene sliznice, aby nemohlo dôjsť k uhniezdeniu oplodneného vajíčka, ak ste užila do 72 hod, tak by mal byť účinok v poriadku
v minulosti boli tablety dve, teraz je už len jedna, čiže užiť ste mala len jednu.
spermie sa neusadzujú, spermie cestujú, aby oplodnili vajíčko
s pozdravom
Odkaz na otázku

súrne-nudzova antikoncepcia

Sofia, 17.11.2014 (22:42)
Zdravím, chcem sa spýtať, mám 15 rokov a v nedeľu (16.11) sme mali S frajerom styk, okolo 21:00, lenže kondóm zlyhal a tak všetko skončilo vo mne :/ strašne som sa zľakla vzhľadom na môj vek, pretože následky si uvedomujem a hneď som sa rozplakala..frajerova mama ma upokojila tým, že existuje núdzová antikoncepcia, tabletka Escapelle ..Dnes (17.11) som o 16:30 zjedla túto tabletku. .zatiaľ nepozorujem žiadne vedľajšie účinku, všetko je v poriadku, len dnes večer som mala na nohavičkách taký priesvitný výtok s divný zápachom...alebo čo to bolo, neviem. ..menštruáciu by som mala dostať O 6 dní (23.11) , nemám menzes ešte pravidelný, občas mi príde o 28 dní, inokedy skôr alebo neskôr... takže myslím, že nedeľa bola neplodný deň, ale niesom sú istá. ..môžem byť kľudná a veriť že tabletka zabrala alebo sa mám strachovat že je šanca že nezabrala A ja som tehotná? Za koľko dní by som mala čakať menzes? Mojej mame to povedať nemôžem, vzhľadom na môj vek ma asi zabije...takže pevne verím ale strach tam je a veľký :(
Ďakujem za všetky informácie a rady
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
po užití tablety by ste mala začať krvácať skôr
výtok boli zrejme uvoľnené spermie s hlienovou zátkou , kt. sa uvoľňuje s oneskorením po pohl.styku
vyčkajte krvácanie
a následne si urobte ešte teh.test
ak bol styk nechránený v konečnom dôsledku, samozrejme vždy existuje riziko otehotnenia,
tableta po , je účinná, samozrejme však aj ztá môže zlyhať
kľudná môžte byť až o pár dní,zatiaľ musíte vyčkať
do budúcna dop.zvážiť vhodnješí typ antikoncepcie
s pozdravom
Odkaz na otázku

tri-regol

Katka, 17.11.2014 (11:20)
Dobrý deň mám otázku berem antikoncepciu Tri-regol 21+7 a v príbalovom letáčiku bolo písané že som chránená hneď od prvej tabletky ak si ju dám hneď od 1.dňa menštruácie postupovala som presne tak s priateľom sme mali na 6 deň úžívania nechránený pohlavný styk ejakuloval domňa ... je tam možnosť otehotnenia či som už plne chránená?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nerozumiem dôvodu, prečo sa na túto otázku pýtate, keď ste si sama v prvej vete odpovedala
s pozdravom
Odkaz na otázku

Rada

Majka, 15.11.2014 (22:26)
Dobrý večer, chcela by som sa Vás spýtať. S priateľom sme sa milovali (dňa 15.11) asi pol hodinu, ale neurobil sa do mňa. Hak zatial neberiem, začínam približne od 21.-23. 11. Nieje pravdepobobnosť otehotnenia ? Ďakujem za odpoveď.
S pozdravom, Majka
prajem pekný deň.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pri každom pohl.styku je vždy možnosť otehotnenia, nezávisle od ejakulácie partnera mimo alebo do pošvy
nemôžte vedieť či niektoré spermie neopustili pohl.orgán skôr
ak máte neistotu , urobte si s odstupom času teh.test
s pozdravom
Odkaz na otázku

vynechanie tabletky

Silvika, 14.11.2014 (20:18)
Dobrý deň. Blister antikoncepcie som začala užívať 16.10 a posledná tabletka teda mala byť 12.11. Avšak jednu tabletku som vynechala a všimla som si to až 13.11 ked som užila poslednú. V hodine akej som mala len o ten deň neskôr. Chcela by som vedieť či mám dalšie balenie začať brať na 8 deň od 12 ako by som mala alebo od 13. kedy som mala poslednú tabletku. ďakujem za odpoved. Silvia
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, pokračujte normálne na 8.deň
s pozdravom
Odkaz na otázku

Antikoncepcia

Žaneta, 12.11.2014 (23:37)
Dobrý deň, dala som si predpísať antikoncepciu a čakala som už len na prvý deň menštruácie aby som ju mohla začať brať. Asi týždeň pred predpokladaným začatím menštruácie (vždy mi nejaké 2 týždne mešká) som začala špiniť asi po 4 dňoch keď sa mi zdalo že prvý deň už prišiel tak som zobrala prvú tabletku (vexya) no na druhý deň som mala zase len špinenie ktoré už prestáva a nie som si istá či som antikoncepciu začala brať správne. Tehotenský test som si robila v prvých dňoch špinenia, vyšiel negatívny. Mám pokračovať v užívaní tabletiek?
Za odpoveď vopred ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak ste krvácala, tak ste nasadila správne, krvácanie sa samozrejme od začatia užívania môže zmeniť, čiže pokračujte normálne ďalej v užívaní.
s pozdravom
Odkaz na otázku

antikoncepcia

janulka, 11.11.2014 (21:22)
Dobrý deň, užívam antikoncepciu belara a dnes som si dala omylom dve tabletky, jednu ráno a druhú večer a ešte k tomu sa do mňa partner spravil...tak teraz neviem či mám zajtrajší deň vynechať a dať si tabletku až vo štvrtok?Je tam možnosť otehotnieť?
Vopred ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nevadí, pokrčaujte normálne zajtra s tabeltou, akoby ste si tie dve nedala
s pozdravom
Odkaz na otázku

zabudnutie tabletky na začiatku nového cyklu

Diana , 11.11.2014 (16:01)
Dobrý deň pani doktora,stalo sa mi to prvý krát,antikoncepciu užívam už viac ako rok, značka belissa.
Včera som mala začať nový cyklus po 7 dňovej pauze,lenže som na to prišla až dnes o 3tej poobede, čo je viac ako 12 hodín (užívam ju každý deň o 9tej večer). Užila som ju okamžite, no chcem sa opýtať, či budem tento týždeň napríklad v sobotu,ak by som chcela mať pohlavný styk, aj naďalej chránená, alebo je potrebná doplnková antikoncepcia?
Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, je vhodná doplnková ochrana
s pozdravom
Odkaz na otázku

posun menštruácie

Veronika, 11.11.2014 (12:22)
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať či je možné oddialiť menštruáciu pomocou HAK len o 3-4 dni, nie o celý mesiac. Užívam HAK Softinelle. Namiesto 21 tabliet by som chcela zobrať 25 tabliet a normálne ísť na 7 dňovú pauzu. Je taká možnosť? A je nutné sa prvý týždeň chrániť, keď tým naruším cyklus? Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, predĺžiť vždy môžte , skrátiť nikdy
tak ako popisujete, vezmete ďalšie tablety a pauzu si urobíte, keď uznáte za vhodné
s pozdravom
Odkaz na otázku

prechod z 28 dnovej antikoncepcie na 21

evka, 10.11.2014 (17:25)
Dobrý den, mám problem s prechodom s 28 dnovej (vexya) na angilettu 21 dnová. momentálne som na posledných dvoch tabletkách bez liečiva a mam prejsť na angilettu, no v príbalovom letaku sa pise ze som mala začat v 21 alebo 22 dni .. no nechapem prečo.. stane sa nieco ak zacnem normalne o dva dni s novou antikoncepciu ? moze sa stat ze budem tehotna ked som mala nechráneny styk po douzivani poslednej tabletky s liečivom ? dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pokračovať by ste mala štandartne po pauze(vy ste mala v podstate placebo prádzne posledné tablety v 28 balení) , tak ako píše príbalový leták.Začnete hneď s novou tabletou
Leták som si pozrela, je to tam takto presne napísané , kontrolovala som to(vy ste si prečítala len nadpis), prečítajte si podrobne časť o prechode na inú HAK ešte raz!!!!! a podrobne
s pozdravom
Odkaz na otázku

doplnenie

Lucia, 10.11.2014 (13:13)
Pisala som vam otazku ohladne toho sona ci by lekar nieco videl, nemyslela som 46hodin ale 46 dni.Nakolko posledne uspokijovanie s partnerom bolo 1.augusta a lekar mi robil sono 16.septembra.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
po 46 dňoch áno, bolo by určite niečo vidno , ak by sa jednalo o teh.
s pozdravom
Odkaz na otázku

sono

lenka, 09.11.2014 (15:20)
Dobry den, chcela by som sa spytat posledne riesenie aj to pomocou ruk (a ak by nahodou mal nieco na rukach) s partnerom bolo 1. Augusta a u lekara som bola 16 septembra na preventivnej prehliadke, kde mi robil aj sono.Moja otazka znie ci by yz videl na sone nieco kedze to bolo 46dni po. Uzivam sice hak ale v ten mesiac som v prvy den ked som mala zacat brat nove balenie raz zvracala ( ale este pred uzitim tabletky po uziti ziadne vracanie nebolo) a v ten mesiacsom zjedla 2 panadol ultra rapid sumivy.dni mi sice prisli ale citim take nafuknute brucho
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
po 46 hodinách by na UZV na sto percent nebolo teh.vidieť ak sa pýtate na to
nie úplne totiž jasne ste definoval svoju otázku
ak ste raz vracal a užila dva paraleny, to ešte nie je dôvod na zlyhanie antikoncepcie a tehotenstvo
teh.test si však môžte urobiť, ale s odstupom času, určite nie po dvoch dňoch
s pozdravom
Odkaz na otázku

?

D., 09.11.2014 (10:48)
Dobrý deň, ja by som sa chcela spýtať, či som stále chránená, ked tabletky neužívam na hodinu presne, ale v rozmedzí 3 hodín od obvyklého užívania. A ešte by ma zaujímalo, že ked si predlžim cyklus o 6 dní, tak je možné že menzes nepríde na 4.-tý deň ako je to u mňa zvyčajné? Užívam Softine cez dva roky. Dakujem pekne.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, kolísanie 3 hod je v poriadku
drobné zmeny byť po predĺžení môžu, ale nemusí to byť pravidlom, možno sa dostaví mense v rovnakom čas.odstupe
s pozdravom
Odkaz na otázku

HAK

KATYA, 08.11.2014 (21:58)
Dobrý deň prajem,
mám HAK KATYA. Predtým som mala rok MAITALON. Teraz užívam KATYA prvý mesiac,ale budem si oddaiľovavať menštruáciu o 9 dní ,talže užijem 30. tabiet miesto 21. Chcela by som sa opýtať,či som chránená aj počas doby oddiaľovania menštruácie.Ďakujem veľmi pekne.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
ano
postupujte ako píšete, chránená ste
s pozdravom
Odkaz na otázku

EVRA začínam

kimoska25, 07.11.2014 (00:06)
Dobrý den pani doktorka.
Začínam s náplasťami EVRA.
Pred tromi mesiacmi som prestala kojiť a doteraz som vyberala vhodnú antikoncepciu.
Chcem sa len spýtať, od kedy po nalepení bude antikoncepcia účinná? Lebo to som sa v letáku k nej nedočítala.
Dakujem :-)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
popisované je , že hneď od prvého dňa, avšak obecne je platnejšií nálbe účinnosti rámci prvého týždňa, vzhľadom na vstrebateľnosť a bsorbovateľnosť
s podzravom
Odkaz na otázku

Ochrana

ihnog, 05.11.2014 (20:50)
Dobrý deň, mám dve otázky, tento mesiac som začala užívať HA Daylette, ktorá obsahuje 24 normálnych tabliet a 4 zelené, čiže neaktívne tablety. Chcem sa spýtať ak som mala pohlavný styk v deň, keď som užila poslednú aktívnu tabletu, je možné riziko otehotnenia? (zabudla som užiť jednu tabletu v 1.týždni no počas ďalšieho týždňa som sa chránila aj iným spôsobom). Druhá otázka je, či som chránená hneď od začiatku užívania druhého blistra aj napriek neaktívnym tabletám-napr.ak budem mať pohlavný styk v deň keď zoberiem 3 aktívnuu tabletu druhého blistra, musím sa znova chrániť aj iným spôsobom? Ďakujem veľmi pekne
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, ak užívate správne ste chránená počas celej doby
prečítajte si prosím príbalový leták antikoncepcie, aby ste o nej bola plne informovaná
zdá sa mi, že nie ste plne oboznámená
s pozdravom

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa