MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 3586

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

problémy s HAK

Soňa, 15.05.2014 (08:48)
Dobrý deň, rada by som sa spýtala, či môžem opäť užívať HAK, keď som mala nasledovné problémy. HAK (belara) som užívala presne 3 mesiace. Všetky vyšetrenia pred nástupom na liečbu HAK som mala v poriadku, doslova ukážkové ako sa vyjadrila lekárka. HAK mi nasadila po tom ako sme spoločne diskutovali o mojich zdravotných problémoch (polycystycké vaječníky, nepravidelná veľmi bolestivá menštruácia, dosť výrazné akné, problémy s ochlpením na tvári a krku atď., podotýkam, že vtedy som mala 18 rokov a menarché v 10). Keď som užívala hak tretí mesiac, ochorela som. Zápal ucha. Obvodná lekárka mi nasadila kvapky do uší a ATB. prvý deň ako som užila ATB sa mi zapálili kolenné kĺby (aby som nezabudla mám diagnózu JIA), tak som si ich natrela a dala bandáž. Na druhý deň ma začala výrazne bolieť ľavá noha, konkrétne lýtko a nedalo sa mi poriadne chodiť. Každý večer to bolo horšie. Noha napuchla a od bolesti zaberal len Ibalgin 600, nič iné, ktorý zároveň stiahol opuch. Zobrali ma do nemocnice kde RTG vylúčilo zranenie, sono svalov nič neukázalo a sono hĺbkových žíl bolo v poriadku taktiež. Skončila som na lôžkovom s podozrením na trombózu. Pchali do mňa denne Zibor a ešte nejaké tabletky na riedenie krvi. Počas týždňa v nemocnici som absolvovala opätovne USG hĺbkových žíl, kde mi lekárka povedala, že tam nie je ani náznak trombózy začínajúcej. Avšak noha stále bolela. Nakoniec ma prepustili a objednali do centra trombofílie na testy. Na hematológií mi napísali clexane jedenkrát denne pichať. Odmietla som to a po 3 týždňoch bez akejkoľek liečby sa mi neustále púšťala krv z nosa a každá rana veľmi krvácala. Rozhodla som sa ísť k obvodnej lekárke na opakované testy na zrážanlivosť. DDméri aj všetky zrážacie faktory boli vzorové. Lýtko ma občas bolí, ale len vtedy keď som vo vysokom strese, mení sa počasie alebo sa niekam veľmi ponáhľam. Chcem sa spýtať, či tieto problémy skutočne súvisia s trombózou, či nemôže ísť napríklad o nedostatok vitamínov spôsobených užívaním HAK alebo inú diagnózu. Pretože ako som vysadila HAK všetky moje problémy kvôli ktorým mi bola nasadená sú spať a vo vyššej miere. Dokonca som začala naberať dosť výrazne na váhe. A ešte by som rada vedela, či vôbec budem môcť opäť užívať HAK a ak áno, či je potrebné zmeniť ju alebo môžem pokračovať v Belare. Ďakujem a ospravedlújem sa za dlhú správu.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak boli takéto komplexné ťažkosti po nasadení HAK je teoreticky možné, že HAK súvisia avšak tiež nemuseli a mohla to byť len koincidencia.
Asi by bolo vhodné absolvovať komplexné interné vyšetrenie, či nemáte nejakú autoimunitnú chorobu (kĺby a vaskulitída...?)
Ak by bolo všetky vyšetrenia negatívne je možné že by ste v HAK pokračovať mohla, avšak obávam sa, že po týchto skúsenostiach z minulosti vám ju lekár nepredpíše, skôr vám navrhne inú formu antikoncepcie-nehormonálnu.
Vyžaduje to naozaj komplexnú liečbu aj s dopomocou internistu a pod.
Veľa šťastia
S pozdravom
Odkaz na otázku

Problem s otehotnenim+hnedy vytok

Lulu, 15.05.2014 (07:17)
Dobrý deň,
rada by som sa opýtala. S manželom plánujeme druhe dietatko, prvého synceka stale kojim(ale len 1xza den)...bola som u svojej gyn. či je všetko v poriadku, kedže som pred prvým tehotenstvom som prekonala laparoskop.operáciu kvoli endometrioze, a pokušame sa cca 3mesiace a nedari sa. Vravela ze je všetko v poriadku, z vyterov vyšiel myslim ze streptokok(alebo niečo take) no to sa uz preliečilo atb pred 2mesiacmi. Mám 19dc(asi 4-5den po ovulacii), a včera po styku som začala špinit(hnedy vytok), intenzivne pracujeme na babätku, tak neviem z čoho to može byt. Zvykla som mavat špinenie tak cca 7dni pred menzesom, ale skutočný menzes prišiel vždy na čas. Chcela by som sa ešte opýtat či dojcenie moze branit otehotneniu, prípadne po kolkých dňoch od ovulácie nastava implan. špinenie. Ďakujem velmi pekne
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
aj pri dojčení môže žena otehotnieť,niekomu sa to podarí, iným nie, je to individuálne.
Hlavne sa nesnažte intenzívne, oddýchnite si a nemyslite len na otehotnenie, ak je všetko v poriuadku otehotniete , keď bude na to váš organizmus pripravený.
S pozdravom a veľa šťastia
Odkaz na otázku

potrat a menstruacia

Zuzana , 14.05.2014 (23:37)
Dobry den. 24. Februara som potratila v 9 tt koli velkej krvnej zrazenine ktora sa vulyplavila a zobrala aj dietatko. Po potrate som krvacala este asi 6 tyzdnov nebola som na kyretazi zijem v anglicku a lekari povedali ze to nie je potrebne. Ale zaujimalo by ma kedy by som mala dostat menstruaciu pretoze tu som este asi nedostala a tu sa pytat nieco lekarov je zbytocne. Uz par dni pocitujem nevolnosti od zaludka ale nemam ine priznaky len strasne nafuknute brucho a bolesti krizov myslela som ze to uz pride ale stale nic. Mali sme s manzelom pohlavny styk nechraneny ale nikdy manzel do mna neejakuloval. Mohla by som byt aj napriek tomu tehotna? Viem ze ak nechcem byt tehotna mam pouzivat antikoncepciu ale ja som nikdy tabletky a ani inu antikoncepciu nebrala a nemala som problemy s tehotenstvom aj dcerka bola planovana a aj druhe babatko ktore sme stratili. Ale je mozne ze by manzel nepostrehol a ja by som po potrate mohla otehotniet aj ked priamo do mna neejakuloval? Dakujem Vam za radu
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pri nechránenom pohlavnom styku môžte otehotnieť vždy!Zakúpte si teh.test.
po spontánnom potrate by ste však mala mať min.3 mesiace styk chránený , aby nedošlo k infekcii v maternici.
A do tejto doby by malo tiež dôjsť k normalizácii menses.Ak to tak nie je, ak máte bolesti alebo krvácanie, teplotu...iné ťažkosti, určite navštívte lekára.
S pozdravom
Odkaz na otázku

Vysadenie antikoncepcie

Katarina, 14.05.2014 (18:20)
Dobry vecer,
3 mesiace som brala antikoncepciu, po jej vysadeni som menstruaciu dostala len raz normalne ( v polovici marca). Od vtedy mi uz dvakrat vynechala. Mam bolesti v podbrusku a krizoch. Tehotensky test mi vysiel dvakrat negativny.
Moze to byt reakcia na vysadenie antikoncepcie?

Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
áno, po vysadení HAK niekedy trvá dlhšie kým menses začne fungovať ako normálne
S pozdravom
Odkaz na otázku

Betadine počas dojčenia

Didda, 14.05.2014 (16:57)
Dobrý deň,
dnes som bola na preventívnej prehliadke po pol roku od pôrodu. Lekárka mi predpísala tabletky Betadine, pri vyšetrovaní mi povedala, že mi ich predpíše z dôvodu, že mi bude pri najbližšej menštruácii zakladať teliesko. Až potom sme sa bavili, že kojím a neviem či si lekárka uvedomila, že kojím a čo mi predpísala, lebo v príbalovom letáku je napísané, že pri dojčení sa neodporúča...Len sa chcem uistiť či tablety môžem? Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ťažko vám na vašu otázku odpoviem, ak vám to lekárka predpísala, má svoj zámer a účel.
Skonzultujte to len s ňou.
S pozdravom
Odkaz na otázku

rada

Majka, 14.05.2014 (15:01)
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, mám asi 2 dni po skončení menštruácie a dnes som spozorovala taky bielo-žltý výtok. Nezapácha, nič ma nepáli, nesvrbí len chcem vedieť či to nie je nič vážne. Ďakujem Vám za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
môže sa jednať o dodatočné čistenie maternice , ak by však výtok pretrvával , alebo by ste mala pocit, že sa jedná o zápal, navštívte lekára.
S pozdravom
Odkaz na otázku

kyselina listova

polariso, 14.05.2014 (12:49)
Dobrý deň, som v siedmom týždní tehotenstva. Na základe toho, že mi bolo zistené, že mam geneticky získanú vyššiu zrážanlivosť krvi čo môže spôsobiť potrat si musím od samého začiatku pichať injekcie fraxiparin a užívať anopyrin a na podporu tehotenstva duphaston. Chcem sa spýtať či je možné kvôli tej zrážanlivosti užívať kyselinu listovú ako doplnok a podporu tehotenstva.
A ešte otazočka, plod ma na začiatku siedmeho týždňa 5,2 mm a srdiečko mu bilo 126 tep. Je to dostatočné v tomto týždni? Teda keď to počítam ako lekar od prvého dňa menštruácie.
Dakujem moc krásne za Vašu odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
k.listovú užívať môžte.
Ak vás lekár na nič neupozornil, sú parametre plodu v poriadku, ste na začiatku 7.týždňa, treba ešte vyčkať aby ste mala istotu, že bude všetko v poriadku.
S pozdravom
Odkaz na otázku

anovulak

Kristína, 14.05.2014 (10:09)
Rada by som sa vas este opytala meriam si bazalnu teplotu no uz 3mesiace nemam ovulaciu, vychadzaju mi anovulaky. Ako alebo co by som mohla uzivat aby mi zase prisla ovulacia. V decembri som bola u mojho gynekologa a mala som vsetko v poriadku. Dva tyzdne teraz beriem Femi kvapky od valovica. Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
na vyhodnotenie ovulácie je vnodnejšie než meranie bazálnej teploty určiť hormonálny profil vašim lekárom, tiež zmeranie folikulov a pod. Hormonálne preparáty vám musí tiež odporučiť lekár.
S pozdravom
Odkaz na otázku

rozťahovanie maternice

Darina, 14.05.2014 (09:05)
Dobrý deň, je normálne prestať cítiť rozťahovanie maternice, teda nemať bolesti podbruška? Teraz by som mala byť 9tt+3 a neviem, či sa mám báť, že je niečo zle. Toto je moje prvé tehotenstvo a nechcem dr. otravovať. Naposledy som u nej bola minulú stredu a všetko bolo v poriadku. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak by ste mala pocit, že vám bruško nerastie určite navštívte lekára.Ale bolesti v podbrusí nemusia pretrvávať celé tehotenstvo
S pozdravom
Odkaz na otázku

snaha o tehotenstvi+menstruace

sandra, 14.05.2014 (01:14)
dobry den pani doktorka chtela bych se zeptat ... mam nepravidelny menstruacni cyklus dostavam to 2x do mesice doktor mi rekl ze mam polycystic ovary o detatko se snazime dlouho a stale nic chci se zeptat co by ste mi doporucila ziju v zahranici a nekdo mi rikal ze doma v cr i v sk lekari doporucuji tabletky nosifol myslite si ze by mi to mohlo pomoct?a na co je alchemilkovy caj na co to pomaha? ... mam jeste jednu otazku posledni mensez mi koncila 24.04. a mela jsem to dostat toho 05.05. kdyz to mam 2x do mesice ale misto mensez jsem mela spineni cely tyden prvni den bylo silnejsi spineni+slabounka cervena krev a pak to zmizlo a jen jsem cely tyden spinila prosim poradte mi co to znamena nebo cim to je.dekuji predem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
, nosifol užívať môžte, dopomáha to otehotneniu ale taktiež nikde nie je napísané, že ak ho budete užívať, že otehotniete, je to skôr vitamínový doplnok výživy, ktorý obsahuje určité vhodné látky v súvislosti s otehotnením.
Ak máte polycystické vaječníky rôzne zmeny v rámci cyklu sú možné, či už v zmysle špinenia alebo častejšieho menses.Dôležité je skontrolovať doinantný folikul .či a ako dozriev, či je možnosť otehotnenia a tiež hormonálne hladiny.To však musíte riešiť s lekárom a chodiť na pravidelné kontroly.
Nikde však nie je napísané , že pac. s PCO nemôže otehotnieť, uavísí od miery závažnosti príznakov a rozvinutie ochorenia.

o alchemilke nájdete veľa na internete-Má sťahujúci účinok a zastavuje krvácanie. Predpisuje sa hlavne pri ženských problémoch, predovšetkým pri silnej menštruácii, zhoršenej funkcii vaječníkov, zápaloch a hemeroidoch. Zároveň jemne uvoľňuje kŕče a je močopudná. Používa sa aj pri problémoch so žlčníkom a piesku v obličkách a žlčníku. Odvar z alchemilky sa dokonca používa aj pri krvácaní z nosa.
Pri ťažkostiach s otehotnením je vhodné začať navštevovať i centrum asistovanej reproduckei, kde lekári pristupujú k problému komplexne, vyšetria pacientku celkovo a dokážu vo väčšine prípadov odborne a efektívne pomôcť
Veľa šťastia
S pozdravom
Odkaz na otázku

Moja prva tabletka

Andrea, 13.05.2014 (20:30)
Dobry vever,
Chcem sa opytat, pretoze si niesom ista. Gynekologicka mi predpisala HAK mistru. Ak dostanem menzes vecer kedy mam uzit svoju prvu tabletku? V ten vecer ked dostanem alebo na nasledujuci vecer? Dakujem za odpoved.
ANDREA
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
užijete tabletku vtedy keď príde menses.V ten deň.Tabletku s dňom ,,kt.tomu prislúcha, napr, keď začnete krvácať dnes večer, dáte si tabletku STR dnes večer. a pokračujete s užívaním večer 21 dní.Doporučujem vám prečítať si príbalový leták, jeto tam podrobne rozpísané.
S pozdravom
Odkaz na otázku

uzivanie

Kristína, 13.05.2014 (18:08)
Dobry den chcela by som sa opytat uzivala som antikoncepciu len dva tyzdne a vysadila som ju bo mi nerobila dobre. Mohlo by to branit k otehotneniu. Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobry den,
Otehotnenie skusajte po nastupeni menses a novom cykle.malo by to byt v poriadku
s pozdravom
Odkaz na otázku

antibiotiká

lucinka, 13.05.2014 (14:50)
Dobrý deň. Užívam pravidelne antik. Triquilar. Kvôli chorobe som brala ATB Rovamicin 4 dni a následne beriem 1.deň ATB Cedax 400 na 5 dní. V užívaní antikoncepcie som 12.ty deň. Platí aj v prípade týchto liekov že po doužívaní Cedaxu sa treba ešte 7 dní chrániť? Pekne ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobry den,
Urcite ano.
s pozdravom
Odkaz na otázku

priznaky ci duphaston

katka1274, 12.05.2014 (22:23)
Dobry den.chcela by som sa opytat beriem prvy mesiac duphaston od 11dna cyklu 2tbl 10dni.na 7 den uzivania ma zacalo bolet brucho ako pred menstruaciou bolet prsia a nechuti mi jest mam zavrat a vsetko mi smrdi a som citliva. Moze to byt sposobene duphastonom ked to zacalo az ku koncu jeho brania? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je to samozrejme možné, každý organizmus je individuálny a môže takto reagovať.
Uvidíte ako sa bude situácia vyvíjať ďalej, prípadne to najbližšie spomeňte svojmu lekárovi.
S pozdravom
Odkaz na otázku

Ľanový olej

Danulik, 12.05.2014 (17:00)
Dobrý deň, som 23 tt a chcela by som užívať ľanový olej, keďže je bohatým zdrojom omega 3 kyselín. Chcem sa uistiť, že je v tehotenstve bezpečný (teda, či ho môžem ako tehotná užívať) a akú dávku by ste mi odporučili. Mám jedinú komplikáciu tehotenstva a to lepivosť krvných dostičiek, na čo užívam aspirin a od júna si budem pichať fraxiparin. Ďakujem vopred za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
musíte si prečítať informácie ohľadom daného produktu, každý prípravok na trhu a to i ľanový olej by mal obsahovať info ohľadom užívania v tehotenstve .
S pozdravom
Odkaz na otázku

Silna kratkozrakost a cisarsky rez

Alena17, 12.05.2014 (16:53)
Dobry den, chcem sa spytat, ako je to so silnou kratkozrakostou ako moznou indikaciou pre cisarsky rez. Moj gynekolog ma este pred rokmi upozornil, ze kedze som kratkozraka, v pripade porodu ma caka sekcia. Dlho sa nam nedarilo otehotniet, nastastie sa to podarilo a teraz som v 14. tyzdni. Moje dioptrie sa zvysili uz na -8,0 na oboch ociach, v case porodu budem mat cerstvych 35 rokov. Je mozne v takomto pripade poziadat o sekciu? Mam svoj vek a je to prve tehotenstvo, zaroven velmi silne dioptrie, mam velky strach, ze sa to moze este zhorsit. Uz teraz si bez kotnaktnych sosoviek pridem ako slepa. Je mozne, ze by ma porodnik prinutil rodit prirodzene? Dakujem pekne za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
navštívte svojho oftalmológa nech vám napíše doporučenie ohľadom vedenia pôrodu
S pozdravom
Odkaz na otázku

kondylómy v minulosti a budúci partner

arabesque, 12.05.2014 (15:02)
Dobrý deň pani doktorka, v mojom dotaze bude viac otázok, ale veľmi Vás prosím o radu/názor ohľadne všetkých... moja situácia je nasledovná:
desať rokov naspäť som mala kondylómy, ktoré som mala od svojho vtedajšieho partnera. Odstránili nám ich v celkovej narkóze, el. kľučkou a odvtedy sme už tento problém nemali. Objavili sa nám asi po 2-3 rokoch nášho vzťahu, keď mi partner oznámil, že si niečo našiel... že by ma podviedol poprel (predo mnou mal viac sex. partneriek, on bol môj prvý)... zostali sme spolu, no nakoniec sme sa asi po ďalších 2 rokoch rozišli. Odvtedy som bola sama (7 rokov), no teraz som si niekoho našla a neviem, ako to mám riešiť s ním. Mám mu to povedať? A čo mu vlastne povedať, aby som ho nevyľakala? Mám z toho obavy, stále dookola to riešim... už som pár názorov počula a prečítala, ale rôznia sa: môj lekár mi povedal, keď som sa ho pýtala pred niekoľkými rokmi, že by som to mala budúcemu partnerovi povedať, aby sa vraj potom nečudoval, keby náhodou (na čo iný lekár povedal, že nerozumie postoju môjho lekára)... na jednej stránke mi pani doktorka napísala, že si to budem musieť rozhodnúť sama a najviac lekárov mi napísalo, že nemusím hovoriť nič, že som vyliečená a nemám, čo riešiť, tak sa pýtam, čo radíte svojim pacientkám s týmto problémom Vy. A vŕta mi to v hlave preto, lebo môžem si povedať, že som vyliečená po tých rokoch a že nemôžem nikoho nakaziť? keď on to na mňa preniesol až po 2-3 rokoch?
Môj nový partner mal len jednu partnerku predo mnou (nie sú spolu asi trištvrte roka) a viem, že to od nej môže mať tiež a nevedieť o tom, lebo nemá príznaky a tu mi vŕta v hlave ďalšia otázka - on ma môže znova nakaziť aj keď príznaky nemá a mne sa kondylómy objaviť, tak z toho mi logicky vyplýva, že tak isto je to aj so mnou a už to tak bude navždy??? Ako si teda môžem povedať, že som vyliečená?
A posledná vec - z výsledkov preventívnej prehliadky sa dá zistiť, že som v tomto smere OK? lebo tie mám v poriadku...
Prepáčte, že je to také dlhé, ale mám z toho vážne zmätok a vopred Vám veľmi ďakujem za odpovede.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
jedná sa o vírusové ochorenie, ktoré v organizme môže pretrvávať, je to ako herpes na pere, ktorý niekedy máte viditeľný ale väčšinu času ho nemáte.Čiže ak boli odstránené bradavice neznamená to ešte že vírus bol odstránený-skôr nebol. Musí s ním bojovať imunitný systém.Ak sa vám už potom bradavice neobjavili neznamená to, že ich znova mať nebudete a neznamená to ani že ste vyliečená, s najväčšou pravdepodobnosťou nie ste.
Predošlý partner vás nakazil daným typom infekcie , ale to že sa vám to prejavilo obom znamená , že váš imununitný systém nedokázal infekciu pozastaviť.
Čo poviete terajšiemu partnerovi je na vás.V tom vám nikto neporadí.Pri pohlavnom styku-akomkoľvek-orálnom, vaginálnom,análnom ho vy tiež nakazíte,Ak už vírus bv tele nemá! ale nemusí sa prejaviť nič, alebo môže,to nevie nikto.avšak touto infekciou (HPV )je populácia široko osídlená a nemusí vyvolávať žiadne príznaky.
Prečítajte si odborné články ak sa chcete dozvedieť viac.
S pozdravom
Odkaz na otázku

snaha o ďalšie tehotenstvo

Slavka, 12.05.2014 (14:27)
Dobrý deň, pani doktorka rada by som poznala Váš názor. S manželom sa snažíme o tretie tehotenstvo. Pri prvom som nemohla otehotnieť nemala som ovuláciu a tak mi bol nasadený clostilbegyt a pregnyl na 2 mesiace. Potom som ešte podstúpila prefuky vajíčkovodov, ktoré podľa lekára nedopadli dobre a mala som ísť na laparoskopiu už som bola aj na predoperačnom vyšetrení, kde mi bola zistená znížená činnosť štítnej žľazy napriek tomu som hneď ďalší cyklus otehotnela. Narodil sa nám zdravý chlapček. Rok po pôrode som znovu otehotnela čakali sme dievčatko ale pre vážnu vrodenú vývojovú chybu sme o bábätko prišli v 6. mesiaci a bol mi vyvolávaný pôrod a následne robená kyretáž. Po tom sme sa rozhodli po pol roku znovu skúšať otehotnieť, ale akosi sa nám už 6. mesiacov nedarí. Po poslednom vyvolávanom pôrode mám nepravidelný cyklus od 23 do 30 dní. Na začiatku mám vždy špinenie asi 2 dni a potom dostanem normálnu menštruáciu, ktorá trvá 6 dní. Kúpila som si v lekárni Inofolic, ktorý pravidelne beriem. Najprv som mala ovuláciu okolo 18. dňa. Poslednýkrát mi lekárka potvrdila ovuláciu 13. deň, ale už 21. deň som začala špiniť a na 23. deň som dostala menštruáciu. Neviem či nie je problém v krátkej luteálnej fáze. Pani doktorka mi ešte navrhla brať inofolic 3. mesiace a následne folikulometriu. Ak sa nepodarí znovu prefuky vajičkovodov. Ja mám 36 rokov a manžel 38. Beriem aj lieky na štítnu žľazu Euthyrox 100 a chodím pravidelne na kontroly. Dúfam, že mi poradíte. Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ochorenie štítnej žlazy nie je prekážkou na otehotnenie.Inofolic je v poriadku s tým pokračujte.
Folikulometria je len meranie veľkosti folikulov ultrazvukom, toho sa nemudíte vôbec obávať, len sa stanoví ako fungujú vajčeníky. To čo bolo v tehotensvách minulých sa nemusí opakovať teraz.Hlavne sa nestresujte, pokračujte v doporučeniach od vášho lekára a počkajte, Niekedy doba do otehotnenia trvá dlhšiu dobu, nepravidlenosti cyklu a podobne môžu po kyretáži byť ale zatiaľ sa ani tým neznepokojujte , nech sa vám pomerajú folikuly a budte vedieť ako ste na tom, ak ste otehotnela predtým , môťze logicky otehotnieť zas.
Veľa štastia
S pozdravom
Odkaz na otázku

Snaha o tehotenstvo a sport

JB, 12.05.2014 (12:25)
Dobry den, posledny rok sa snazim otehotniet, kvoli anovulacnym cyklom som uzivala clostilbegyt uz 2.cyklus (najskor jednu tabletku a pocas tohto posledneho cyklu dve). Momentalne som v 24DC, 7DPO.
Obvykle mavam 12 dnovu lutealnu fazu, ale v predoslom cykle (1.cyklus s clostilom) sa mi natiahla na 17 dni. Moj gynekolog sa k tomu velmi nevyjadril, len povedal, ze lutealna faza mava konstantnu dlzku, ale nevysvetlil mi, ci clostilbegyt moze sposobit jej predlzenie. Je to bezne?
Tiez sa chcem spytat, ci mozem v tomto obdobi po ovulacii bez obmedzenia sportovat, alebo by som si mala davat zvyseny pozor - je mozne ohrozit zacinajuce tehotenstvo napr. behom/otrasmi alebo silovymi sportami?
Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pri snahe o tehotenstvo by som určite športovanie mierne obmedzila, hlavne i kvôli tvorbe testosterónu, aby neinterferoval s vašou snahou.Clostilbegyt mení hormonálne hladiny a ovlyvňuje ich a tiež zavísí aká bude dĺžka luteálnej fázy, avšak v snahe o oplodnenie by vám nemala prekážať, pohlavný styk stále mať môžte./predĺženie môže byť spôsobené i inými faktormi/
Ak však športujete veľa (aká je vaša váha? lebo aj to môže súvisieť s vašou snahou o otehnotnenie)s miernym pribraním na váhe by sa všetko mohlo uprtaviť i samo.Všetkého veľa škodí,
a na otehotnenie treba i duševnú pohodu
S pozdravom
Odkaz na otázku

adipex

jusepa, 12.05.2014 (07:18)
Pani doktorka môžem navštevovať solárium. Ak užívam adipex, ďakujem. Pekný deň
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
prečítajte si prosím príbalový leták či tam je nejaké obmedzenie, nemám s týmto preparátom vôbec skúsenosti a neviem vám zodpovedne na túto otázku odpovedať
S pozdravom
Odkaz na otázku

nikdy u gynekologa

mir123, 11.05.2014 (10:51)
Dobry den,

mam 26 rokov a nikdy som nebola u gynekologa - hanbim sa, je to strasne viem. Chcela by som si ist potvrdit tehotenstvo. Nie ale k lekarke, kde mam kartu - prazdnu. Ona krici, ma velmi negativne reci k pacientkam. V minulosti som stale usla, ked som to videla na vlastne oci.
Prosim vas, je mozne ist na nejake sukromne vysetrenie bez karty? Vysetrenie je nutne, nemozem cakat kym sa karta doruci a k povodnej ist nechcem.
K tomu, ze 1x, budu sa na mna hnevat?
Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vy sa môžte nahlásiť k akémukoľvek lekárovi, kde teda chcete byť na novo evidovaná, ten vás vyšetrí a pošle ťiadosť aby vaša lekárka zaslala pôvodnú kartu k tomuto novému lekárovi.V súkromných centrách sa m§žte nechatť vyšetriť na priamu platbu ale i tak počas celého tehotenstva budete musieť k nejakému gynekológovi chodiť a tebn musí mať vašu kartu.
Neviem prečo by sa na vás mal niekto hnevať, predpokladám, že ten ku kt. začnete chodiť nemá päť rokov a nebudte sa správať ako hlupák a keď jasne vysveltíte svoje obavy a prečo ste konala ako ste konala, nie je dôvod na žiadne riešenie a ani hnevanie, je to každého osobná vec ako sa k svojmu zdraviu stavia.
Nikto vás nemôže nútiť niekam chodiť.Neobávajte sa , hnevať sa nebude a ani si nebude nikto nič myslieť.
Veľa šťastia
S pozdravom
Odkaz na otázku

otázočka

katuš, 10.05.2014 (13:07)
Dobrý deň, p. doktorka, chcela by som sa spýtať: je v poriadku, ak mi pri prvej kontrole po konizácii vyšiel výsledok ASC-US/PAP II-IIIa? Aký je postup pri tomto výsledku? Môže mať na výsledok vplyv aj to, že som 10 mesiacov po pôrode a kojím? Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď. K.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
ak ste po konizcácii nejakú dobu sa vyčká a ster sa zopakuje, tiež by sa mal doplniť odber HPV
Dojčenie a stav po pôrode nesúvisia s danými zmenami na krčku.Môžu to čiastočne ovlpyvňovať i strava a podoben ale nie závažne, len ako podporný alebi rušivý faktor.
S pozdravom
Odkaz na otázku

Zvacsene mozgove komory

K26, 09.05.2014 (22:18)
Dobry den, co znamenaju rozsirene mozgove komory u plodu prosim? V 22. tt boli na 11,5 mm, bohuzial sa to zatial neupravilo a momentalne maju v 30 tt 12,9 mm. Bilateralne. MRI vylucilo ine anomalie mozgu, amniocentezu som uz nestihla, ale tripple test je v poriadku. Je to chlapec. Aka je prognoza pri takychto nalezoch?
Dakujem vopred za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
rozšírené mozgové komory môžu znamenať niektoré z ochorení u plodu ale taktiež nemusia naznačovať nič, ak bolo MRI v poriadku a iné patologické nálezy neboli prítomné-napr,hydrocephalus atd. a lekár vás na nič neupozorňoval, zrejme sa nález bude len sledovať či sa nezhoršuje .Závisí tiež od merania a nastavennia ultrazvuku.
Dieťa sa vyšetrí po pôrode a budete múdrejší.Prognóza, tento termín by som nepoužívala, pretože zatiaľ neviete o čo sa jedná, či sa jedná vôbec o nejaké ochorenie alebo nie.Vyčkajte do pôrodu a zatiaľ sa neznepokojujte.
S pozdravom
Odkaz na otázku

otázka

Janka21, 09.05.2014 (21:24)
Dobrý večer,
pýtala som sa Vás už otázku ohľadom brania alebo vysadenia antikoncepcie počas tehotenstva. Chcela by som sa k tomu ešte opýtať či mohlo nejak plod poškodiť pokračovanie brania tabletiek ak som o možnom tehotenstve nevedela.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Ak ste tehotná tabletky vysaďte.
A prečítajte si príbalový leták k prípravku, máte to tam popísané.
S pozdravom a veľa šťastia
Odkaz na otázku

Nakazenie v aquaparku

sekanka, 09.05.2014 (21:12)
Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či som sa mohla niečím nakaziť v aquaparku počas kúpania v bazéne s morskou vodou. Som v 38tt a už mám bránku otvorenú na 2,5cm a napriek tomu, že som bola odhodlaná vydržať a nekúpať sa, vnútri bolo tak horúco, že som sa musela trochu schladiť vo vode. Voda nebola veľmi studená ani teplá. Nemám zatiaľ žiadne problémy, ale bojím sa, či som nejak neohrozila moje dieťa. Mám požiadať gynekológa aby mi spravil ešte nejaký ster a dal to skontrolovať, alebo ak nebudem mať žiadne príznaky infekcie, tak môžem byť pokojná? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
nemalo by vám ani dieťaťu nič hroziť, ale určite osobne tehotnej žene nedoporučujem sa kúpať v žiadnzch spoločných bazénoch a nehovorím už o mokrom prádle následne na tele.Je to každého osobná záležitosť.
Pokiaľ nemáte ťažkosti, a neodchádza vám plod.voda, nemala by žiadna infekcia hroziť, ale ak by ste sa šla kúpať opäť, tak prosím aspoň potom použite nejaký vaginálny výplach alebo podobne.
S pozdravom

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa