MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 4136

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

materská

kika, 27.08.2014 (17:11)
Dobrý den pani doktorka rada by som mala na Vás jednu taku maličku otázocku som v 21 tt pracujem v obchode v potravinach a už nevladzem som dost unavená bolia ma kríže tak som sa dala vypísat moj lekar mi povedal že ma vypiše ie je problem lenže ja mam termín 10.1 a na matersku ma može vypísat až 30 novembra chcem sa opýat ked už teraz som vypisana aký budem mat cca príjem máme aj požicku a predsa teraz každe euro nám pomože nevyznám sa v tom ako to funguje ked som na chorej velmi pekne vam dakujem s pozdravom kika
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vôbec nemám vedomosť o týchto veciach bohužiaľ, treba sa informovať na poistovni, tam vám isto povedai presne
s pozdravom
Odkaz na otázku

Jeanine

renka74, 27.08.2014 (16:03)
Dobry den. Zacala som brat Jeanine po niekolkorocnej pauze podla navodu od prveho dna cyklu. Ale krvacam uz trinasty den, sice malo, ale stale. Cim je to sposobene? Upravi sa to? Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,nasadenie HAk v prvom mesiaci môže narušiť rôznym spôsobom rovnováhu v organizme, vyčkajte min.2-3 mesiace na vysaturovanie horoálnych hladín, situácia by nemala pretrvávať, keby áno bolo by vhodné zmeniť preparát samozrejme ak sa vylúči iná možná príčina krvácania
s pozdravom
Odkaz na otázku

Červený hlien

Lucia, 27.08.2014 (14:28)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, čo znamená červený hlien. Menštruáciu za tento mesiac som už mala. Pri potrebe po "utretí" mám červený hlien. Je to normálne? Nemá žiadny zápach a nemám ho každý deň. Mám 14 rokov a menštruáciu mám asi od jedenástich. Ďakujem za odpoveď :)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň , môže sa jednať o ovulačné intermenštruačné krvácanie, iné formy špinenia pre niektorú z príčin počas cyklu-napr.cysty a pod, alebo drobnú ranku či už v pošve alebo na krčku maternice, stav p.pohlavnom styku..., je viacero alternatív, nepoznám váš zdrvotný stav a ani dobu, keby máte tento hlien, nedokážem vám preto s istotou odpovedať
ak by ste mala obavy , navštívte vášho gynekológa na kontrolu
s pozdravom
Odkaz na otázku

meškanie

Simona, 27.08.2014 (13:35)
Dobrý deň chcem sa spýtať som to pôrode prvá menštruácia mi prišla 4 mesiace po pôrode druhá meškala týždeň a teraz tretia mi mešká už 12 dní je to normálne či mám navštíviť gynekológa
Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
U dojčiacej ženy samozrejme nemusí byť menses úplne pravidelná, môžu sa takéto zemny stať, tiež závisí aký ste mávla cyklus pred tehotenstvom
ak sa chcete uistiť, že je všetko v poriadku, že nie ste napr.tehotná alebo chcete cyklus upraviť napr. antikoncepciou navštívte svojho lekára
s pozdravom
Odkaz na otázku

usg

maria kleinova, 27.08.2014 (08:44)
dobrý deň p. doktorka, chcela by som sa vás opýtať - na konci 17T tehotenstva som mala dosť pobolievanie v podbrušku bola som na gyn. úps, službukonajúci lekár ma vyšetril všetko bolo o.k. stav hodnotil skôr ako VAS, ale v priebehu usg mi opakoavane zapol farebného dopplera, teraz v poradni na konci 22T mi môj gynekológ opätovne zapol farebného dopplera, chcela som sa opýtať popisuje sa termický efekt na CNS plodu pri tomto vyšetrení viem, že je to obmedzené najmä v 1trimestri, ale ten 17T nemohlo to nejak tomu dieťatku ublížiť? ďakujem pekne za odpoveďs pozdravom maja
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
krátkodobé UZv vyšetrenie, či už doppler alebo iný farebný planning určite nijakým spôsobom neovplyvňuje plod, nemusíte mať obavy
s pozdravom
Odkaz na otázku

bolest pri močeni

miriatko, 26.08.2014 (22:45)
Dobrý večer, chcem vás poprosiť o radu. Minulý týžden vo štvrtok mi začervenalo ustie pošvy, opuchlo mi to, trošku aj svrbilo, vchod do pošvy bol suchý a bolestivý, výtok bol iba mierny, začala som si natierať okolie pošvy canesten kremom, v piatok som si zaviedla aj canesten vaginálnu tabletu / 1 kus čo sa predáva spolu s kremom/, príznaky začali už na druhý den ustupovať, len ma začalo bolieť ustie močovej rury a pri močení, v nedelu som s tou bolestou pri močení bola na pohotovosti, tam mi povedali, že moč mám čistý, že to mám z tej mykozy. V nedelu som užila ešte mykomax. Svrbenie, všetky potiaže naprosto ustupili, tak som ku gynekologovi nešla, výtok mám taký priesvitny, trošku dobiela, dnes som mala večer pohlavný styk s manželom, všetko bez problemov, pri styku žiadna bolesť, asi 2 hodiny postyku pocitujem opať bolesť pri močení a bolesť ustia močovej rúry. Podotýkam ja som veľmi citlivá na močové cesty, prekonala som množstvo infektov močových ciest, naopak gynekologické infekcie mám veľmi zriedkavo. Preto sa vás chcem opýtať čo na tu bolesť pri močení, či isť ku gynekologovi, on mi niečo dá, alebo k obvodnej lekárke, ked na pohotovosti povedali, že moč je čistý. Dakujem vám vopred veľmi pekne za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vhodnejšie by bolo ísť na kontrolu na gynekológiu, prípadne sa opäť skontroluje i moč,
niekedy sa infekcie kombinujú a býva často súčasne infekcia aj moč.ciest aj v pošv.prostredí
s pozdravom
Odkaz na otázku

Mešká mi kvôli cvičeniu?

Simona, 26.08.2014 (19:05)
Dobrý deň, mám 16 rokov a asi pred 5 týždňami som začala cvičiť a zdravo sa stravovať. Nie neobmedzujem sa iba som vymenila normálnu múku za špaldovú, vynechávam vyprážané a tučné jedlá, jem vica zeleniny a menej cukru. Cvičím 3x do týždňa vo fitku. Nepozorujem radikálne zmeny váhy len 3 kilá. Akurát meriam 163cm a 53 kíl. No akonáhle prišlo na menštruáciu, ktorú som mala presnú ako hodinky trošku sa to zmenilo. Zo silnej menštruácie sa stal tmavý výtok. Je to v poriadku?? Môže to mať trvalé výsledky? Zvykne si moje telo a vráti sa do normálu? Alebo čo iné ako cvičenie to mohlo zmeniť? .. Vopred ďakujem za odpoveď :)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
myslím si, že to je normálna reakcia,
v poriadku,
vyčkajte na ďalší menses a uvidíte
s pozdravom
Odkaz na otázku

AFV - doplnenie

mapova, 26.08.2014 (16:34)
dobrý deň, prepáčte neuviedla som je to v súvislosti s maternicou, dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
anteverziaflexia
poloha maternice a jej smerovanie
Odkaz na otázku

Nizke HCG

babika, 26.08.2014 (15:42)
Dobrý deň, chcela by som vedieť Váš názor. 17.7. som mala poslednu menštruáciu( takže podla poslednej ms by som mala byt v 5t 6d), zistila som že som tehotná z tt, mala som aj mierny hnedý výtok. 4dni po očakávanej ms, som začala mierne krvácať, tak sme išli na pohotovosť, kde mi dali kanavit(inj), na ultrazvuku ešte nič nevideli, a krvácanie hneď v ten deň prestalo, už som mala len slabý hnedý výtok. 18.8. mi brali krv a mala so HCG 128, o 2dni som mala 190 a 25.8. bolo 465(tu stále nebolo na ultrazvuku nič vidieť) tak ma gynekologička poslala na prijem do nemocnice pre podozrenie na mimomaternicove tehotenstvo. Chcela by som sa spýtať či je stále možnosť normálneho tehotenstva aj pri takom malom raste hcg, keď stále na ultrazvuku nieje nič vidieť. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, tehotenstvo by malo byť viditeľné pri hodnotách HCG nad 1000IU /L ,
zatiaľ musíte len čakať ako sa situácia vyvinie
s pozdravom
Odkaz na otázku

Campylobacter

Karolina, 26.08.2014 (15:27)
Dobry den pani doktorka,

mam otazku ohladne Campylobactera.

Som v 20. tt a minuly tyzden sme s 3-rocnym synom prekonali hnacku, synovi robili stery a zistila sa pritomnost Campylobactera.
Ja som u lekara nebola, lahsia hnacka mi presla do 2 dni.

Moze mat podla Vasho nazoru Campylobacter vplyv na tehotenstvo? Mala by som aj ja navstivit lekara, hoci uz nemam cvrevne problemy?

Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak sa chcete uistiť , radšej lekára navštívte, ak však už ťažkosti nemáte, nemalo by to prekážať a nemal by byť i problém ani s tehotenstvom ak sa jednalo len o rýchlu virémiu
s pozdravom
Odkaz na otázku

Prestat s uzivanim Femibionu 800 ?

maris, 26.08.2014 (15:03)
Dobry den pani dr.chcem sa spytat-planujem otehotniet,tak som si pred dvoma tyzdnami kupila v lekarni Femibion 800 ,uzivam 1 tbl.denne.Pred tyzdnom som dostala menzes,silnejsie a dlhsie krvacanie ako obvykle a mam pocit nafuknuteho bruska.Po precitani par diskusii a momentalnom stave som uz neni presvedcena o tom,ze uzivanie Femibionu je ta najspravnejsia volba a chcela by som ho vysadit.Je vhodne otehotniet bezprostredne po vysadeni aj ked som nedojedla cele balenie alebo mam e pockat alebo co mam najlepsie spravit podla vas. S uctivym pozdravom a zelanim pekneho dna.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je to len doplnok výživy s obsahom železa, vitamínový preparát , s otehotnením nijakým spôsobom nesúvisí, môžte ho vysadiť kedykoľvek
s pozdravom
Odkaz na otázku

branie tabliet

Darina, 26.08.2014 (13:51)
Dobrý deň. Mám otázku ohladom užívania HAK.Beriem Belaru teraz momentále idem na 2.blister.Chcem sa spýtať...ak mi prvá tabletka z blistra vychádza na nedelu znamená to, že mám užiť tabletku pod označením NE ako nedela ?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
tabletky sú identické, môžte si vziať ktorúkoľvek, ale ak potrebujete mať poriadok v dňoch tak áno
s pozdravom
Odkaz na otázku

Pregnyl,,

martina, 26.08.2014 (12:51)
Krasny den prajem , Pani doktorka mam na vaz prozbu , minuly rok som bola tehotna musela som ist na zakrok bola to anembryomola . Po zakroku som uz 8 mesiacou bola som k mojej gynekologicke stym ze chcem otehotniet nic stym neurobila vobec . tak som sla do Kosic k pani docentke Silvie Toporcerovej ta mi predpisala pregnyl sa som ho vybrat a hned som sla naspet sestricka mi ho hned pychla a pani docentka povedala ze najblizsich 4 dny mam mat pohlavny styk , predpisala mi aj tabletky Clostilbegyt , a ze v pripade menstruacie ich mam brat od 4 dna menstruacie a sa objednat na usg , menstruaciu som mala 20.7.2014 pregnyl mi pychli 14.8.2014 po pregnyle som uz 13 dny , vcera aj dnes som testla no testy boli negativne menstruacia stale neprisla , prsia ma strasne bolia neviem co si otom mam misliet o babo sa velmy snazime budem velmy rada ked mi odpoviete , mam cakat alebo si nemam robit zbitocne nadeje ? ,,,vopred dakujem a prajem krasny den.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je veľmi skoro , aby vám testy mohli vychádzať pozitívne s tým sa neznepokojujte, musíte absolvovať UZV, aby ste bola múdrejšia aká je momentálne situácia
s pozdravom
Odkaz na otázku

Nemôže toľko liekov ublížiť bábätku?

slavka, 26.08.2014 (12:26)
Dobrý deň pani doktorka.
Chcem sa vás opýtať. Som v 21.týždni a od začiatku tehotenstva som mala výtok. Gyn. mi predpísala v 1.trimestri Fluomizin,a potom Vagilact probiotika, potom mi zistili Ureaplazmu, tak v 2.trimestri asi v 16.týzdni mi doktorka predpísala Dalacin 2% lokálne , potom vag. probiotika, a teraz v 20.týždni zase Ginexid čipky 5dní a zase Vitagyn C krém.
V príbalovom letáku píšu, že sú vhodné pre daný trimester, ale nemôže toľko liekov ublížiť bábätku? A ak sa Ureaplazma nepreliečila, musím v 3.trimestri užívať antibiotika.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
reálne liečivá s účinnou látkou bol len fluomizin a dalacin krém-podávané zvonku, tie sa k plodu nedostali, ostatné sú len chemoterapeutiká a lokálne liečivá,
nemusíte mať obavy
s pozdravom
Odkaz na otázku

TEST

Monči, 26.08.2014 (09:45)
Prosim Vas je mozne , aby mi menzes meskal 26 dni - a test mi stale ukazuje negativny . uz som ich urbila 6 kazdy inej znacky . Babatko este nechceme .
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
menses sa samozrejme nemusí dostaviť i z iných dôvoodv než je tehotenstvo
ak chcete mať istotu navštívte vášho ambulantného lekára
s pozdravom
Odkaz na otázku

19 tt

Aďa, 25.08.2014 (21:32)
dobrý deň, mala by som otázočku som tehotná a poradne mávam 1 x za 4 týždne. Keď pôjdem najbližšie do poradne budem presne 19 + 1. Viem že sa v 20 tt robí morfologic ultrazvuk. Urobí mi ho lekárka na najbližšej poradni v 19 + 1 , alebo ma objdená potom zas o týžden keď už budem presne v 20 tt na ten ultrazvuk. ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
to závisí od vášho lekára, 19+1, už je 20tt, závisií ako bude plod vizualizovateľný, je možné , že vás objedná i neskôr, ale závisií to na nej
s pozdravom
Odkaz na otázku

Bylinky

36zuzamac, 25.08.2014 (20:11)
Dobrý večer, pani doktorka! Chcela by som sa opýtať, či pitie čajov na chudnutie má vplyv na antikoncepciu. Ovplyvňujú antikoncepciu medovka lekárska, baza čierna, koreň čakanky, fenikel.
Viem, že niektoré antibiotika ovplyvňujú antikoncepciu. Môžu antibiotika ZINAT ovplyvňovať antikoncepciu ARTIZIA.
Ďakujem za vašu odpoveď. Dovidenia
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
tie čaje v normálnom množstve by nemali byť problém
väčšina klasických ATB nemá na HAK vlpvy, avšak je doporučené sa radšej v odbobí ATB uistiť i inou formou antikoncepcie
s pozdravom
Odkaz na otázku

AFV

mapova, 25.08.2014 (19:51)
Dobrý večer, prosím Vás môžte vysvetliť čo znamená skratka pri gynekologickom vyšetrení AFV, zistili mi to pri preventívnej prehliadke a je to napísané takto: AFV 3,9X2,6 , som 54 ročná žena , 2 roky už nemám menštruáciu.ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
bolo to napísané v súvisloti s maternicou?
Odkaz na otázku

Uzivanie Dithiadenu a kortikoidna mast v tehotenstve

Martina, 25.08.2014 (19:29)
Dobry den, prosim Vas chcela by som sa spytat, ci sa moze uzivat liek Dithiaden, aplikovat lokalne ichtiolova mast a kortikoidna mast Beloderm (na vyrazky asi od oblozenia hmyzom) v case, ked sa snazime o dieta, resp. je mozne ze som uz aj tehotna (na test je ale skoro). Nemozu tieto lieky a masti ublizit plodu v prvych tyzdnoch tehotnosti, resp. negativne ovplyvnovat oplodnenie? Dakujem velmi pekne.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
hlavne tie kortikoidy nie sú vhodné, na podráždenie pokožky sú i menej zaťažujúce prípravky
s pozdravom
Odkaz na otázku

prenos?

LuckaM, 25.08.2014 (18:56)
DObrý deň, ja by som sa chcela opýtať, zistili mi baktérie v pošve(kvasinky), bola som na vyšetreniach a už čakám na výsledky, len chcem sa spýtať či to môžem preniesť aj na partnera pri styku?
Ďakujem :)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
áno
závisií od imunitného systému ako sa s tým vysporiada, infekcia môže byť i nemá u mužov
s pozdravom
Odkaz na otázku

mikoza

sklavka, 25.08.2014 (16:34)
Dobry den pani doktorka este mam jednu otazku som v 20tt a minulý týžden mi lekar predpisal gynazol len nejako nepomohol svrbenie mam este viac a obavam sa ci nemože ohrozit plod dakujem pekný den
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak ochorenie pretrváva a liečba nebola účinná, bolo by vhodné zvoliť inú liečbu ,aby sa infekcia definitívne preliečila
s pozdravom
Odkaz na otázku

otázka

Nika, 25.08.2014 (16:03)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môžem šumivý horčík užiť hned po antikoncepcii alebo až za 2 hod. Vdaka.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
môžte ho užiť kedykoľvek
s pozdravom
Odkaz na otázku

dodatocna otazka

Mariiika, 25.08.2014 (15:52)
dobrý deň , mešká mi menzes už cca 23 dní . 6 tehotenských tesov všetky krásne negatívne - vyšetrenie u gynekológia ,,pohmatom,, necitil nič , sono ukázalo maternicu endometrium / norma je vraj do 18 / ja mam 19 . Pohlavny styk vzdy chránený kondómom . Dostala som vyvolávačku - je možné , že som tehotna ?

Ďakujem za odpoved , akoze zacat krvacat ? to znamena ze menzes by sa mal kazdu chvilu dostavit ? Lekar sa pri vysetreni pytal ci mozem vylucit tehotenstvo , odpovedala som ze ano kedze 6 testov mam negativnych . Myslite , zeby uz nieco na vnutornom sone videl ?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Vzhľadom na UZV by sa menses mal čoskoro dostaviť
keby lekár čokolvek videl na UZV čo by nebolo v norme, určite by vás informoval
s pozdravom
Odkaz na otázku

maternica

Mariiiika, 25.08.2014 (11:48)
dobrý deň , mešká mi menzes už cca 23 dní . 6 tehotenských tesov všetky krásne negatívne - vyšetrenie u gynekológia ,,pohmatom,, necitil nič , sono ukázalo maternicu endometrium / norma je vraj do 18 / ja mam 19 . Pohlavny styk vzdy chránený kondómom . Dostala som vyvolávačku - je možné , že som tehotna ?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
19mm endometrium by už mohlo začať krvácať
ak na UZV nebolo nič vidno a testy boli negat je tehotenstvo málo pravdepodobné
s pozdravom
Odkaz na otázku

výtok

sisi, 25.08.2014 (10:31)
Dobrý deň pani doktorka chcem sa vás opýtať o 4 dni mám mať prestávku v užívaní antikoncepcie, dnes som sa obarila vodou a veľmi som sa zľakla (mala som šok) následne cca o 1 hodinu som mala slabulinko červeny až hnedy výtok môže to byť z toho? tabletky užívam pravidelne. Menštruáciu mám dostať v piatok. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
organizmus reaguje na akúkoľvek či už psychickú alebo fyzickú zmenu, môže sa jednť i o takýto stav, pokračujte štandartne v užívaní
s pozdravom

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa