Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ryby

    , Autor: bee

    Dobrý deň p. doktorka, môžem 7 mes. synovi dávať do prikrmu aj ryby ako zubac, sumec....ak nie, od koľkých mesiacov môžeme zaviest? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všeobecne u nás zavádzame ryby až p jednom roku. Samozrejme v prímorských krajinách alebo kde je ryba najčastejšíou podávanupotravinou sa môže podávať aj deťom po deviatom mesiaci života. Určite by som však nepodávala morské ryby, u sladkovodných pozor na jemné kostičky.

Podobné otázky

  • Vajíčko,ryby, syr

    , Autor: Delfya

    Dobrý deň, syn bude mať 20 mesiacov. Miluje vajíčko, ako často mu ho môžem podávať? Zároveň však odmieta ryby - už malý kusok primiešany napr. v zemiakoch zaciti. Čím môžem ryby nahradiť? Aspoň dočasne? Tak isto začal mať problém s mäsom. Je to nejaké obdobie opäť len..?:-)
    Parmezán sa vyrába z nepasterizovaneho mlieka - môžem ho podávať? Syn miluje syry.
    Med sme ešte neskúšali keďže veľa ľudí odporúča počkať. Aký je Váš názor na med?
    Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Med môže
    vajíčko 2x týždenne
    parmezán do troch rokov isto nie / ani iné syry, mlieko, mliečne výrobky nepasterizované, kozie ovčie a podbne/
    Ryby nemusí, ak má vitamin d prvidlne alebo rybí tuk
    Mäso by mal malé množstvo 4-5 x týždenne, skúste umleté
    Syry len čerstvé / lučina, cottage chceese, ementál, rickotta, mozarella. Do dvoch rokov nie tavené syry a do troch rokov žiadne zrejúce a podobne

  • strava 1 rocneho dietata

    , Autor: marelia-3

    Dobry den, chcela by som sa poradit ohladom stravovania mojej 1 rocnej dcerky. Z prikrmami sme zacali od ukonceneho 4 mesiaca pretoze dcerka pila umele mlieko ( formulu). Od 7 mesiaca som zacala podavat masovo-zeleninovy prikrm. Potom som postupne zaviedla takyto rezim:

    rano : mliecna obilninova kasa z ovocim ( hruska, banan atd.)
    olovrant : jogurt alebo ovocie
    predobedom : mlieko 120 ml
    obed: masovo-zel. prikrm asi 150 ml
    olovrant: jogurt
    vecera : mliecna kasa, jogurt
    potom este mlieko 120 ml.
    vodu pocas dna ponukam ale vypije jej max. 100 ml
    Mlieko pije aj v noci, celkovo 3x 150/180 ml.
    Celkovy prijem mlieka je cca 600 ml. za 24 hodin.
    Zaviedla som aj ryby 1x do tyzdna aj strukoviny, zltok 2x do tyzdna.
    Dcerka nikdy nebola extra jedak, pocas jedenia, musi mat nieco v ruke ( hracku, lyzicku).
    Takyto rezim sme mali az do dovrsenia 1 roku. Dva tyzdne dozadu, dcerka teplotovala asi dva dni, mala aj hnacku, odmietala stravu aj mlieko. Horko tazko sme dostali par lyziciek prikrmu alebo ovocnej vyzivy, vody. Po 3 dnoch sa to upravilo, mlieko, ovocie a jogurt uz prijima tak ako predtym, ale masovo zeleninoveho prikrmu zje len par lyziciek, kasu ako kedy niekedy polovicnu porciu, niekedy celu. Skusala som rozne konzistencie a teploty, zatial neuspesne. Dcerka ma rok a vazi 8400 g. Zijeme v zahranici, kde bezne nevysetruju hladinu zeleza, kedze sa obavam ze to moze byt pricinou nechutenstva. Kedze mala hnacky a odmietala stravu, nechcem jej prijem mlieka teraz obmedzit, hoci viem zeby uz mala pit menej za 24 hod. Na poradni tu, v zahranici nam poradili uplne prejst na kravske mlieko a nedavat mlieko v noci. Je moj postup stravovania spravny ? Citala som rozne prispevky od mamiciek aj vase poradenstvo, a citam ze hlavne treba vela trpezlivosti, ja sa vsak obavam, aby som nieco neprehliadla a aby dcerka dostala vsetko potrebne v strave ako ma byt.
    Dakujem Vam vopred za odpoved a poradenie sa

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takže ja odporúčam mlieko vo forme formuly ako mliečnu porciu, teda samostatné mlieko. V tomto veku nemá vypiť mlieka viac ako 300 max 500 mldenne ale v tom je už aj mliečna kaša, jgurt syr a mlieko / to bežné konzumné alebo smotana/ v jedle. Takže vypiť mlieka by mala jeden až dva poháre resp. z fľaše jeden až 2x cca 180 ml. Po chorobe ju do jedla nenúťte ale nedávajte veľa mlieka na úkor inej strav. ymlieko ľahko skonzumuje ale nestačí jej. Teraz už môže rodinnú stravu, teda čo varíte pre vás, mierne osolené, nepálivé s určitými obmedzeniami. Môže syry ale len čerstvé u nás lučina, cottage cheese, mozarella ricota, neúdený tvrdý syr. Až po druhom roku tavené syry. Do troch rokov iadne údeniny, ani tzv. detské, žiadne nepasterizované mlieko ani výrobky z neho, žiadne zrejúce syry, konzervy. Chlieb tmavý aj svetlý, do dvoch rokov ideálne do piatich žiadne celo zrnné výrobky.Do šiestich ideálne do desiatich rokov židne huby. Mäso asi 200 až 250 gramov za týždeň. AK jej uvaríte kúsok mäska aj v bežnej polievke a potom ho popučíte alebo pomyxujete do polievky je to dostatočný príjem mäsa.
    Ani u nás sa bežne nerobí deťom krvný obraz.Počkajte po rekonvalescencii yú cca 14/ dní po chorobe ako sa papanie vylepší.

  • Ryby v jedalnicku 1,5 rocneho dietata

    , Autor: mireille

    Dobry den, pani doktorka,
    Chcela by som svojej 17 mesacnej dcerke zaviest do jedalnicka ryby. Ake su pre nu vhodne? Najcastejsie kupujeme mrazene filety z lososa alebo tresky. Boli by vhodne aj pre nu, povedzme dusene na masle? Niekde som citala, ze dieta ma jest iba nase sladkovodne ryby - tam sa ale obavam kosti. Ktore su teda najvhodnejsie? Ako je to s rybami z konzervy - ak by som chcela urobit napriklad tuniakovu natierku - je to ok?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku by som preferovala sladkovodné ryby a z moských tuniaka a biele ryby / brancina a podobne/. Neodprúčam predátory: treska, tuniak, v žiadnom prípade nie mečiare a žraloky. Sú to ryby, ktoré požierajú iné ryby a obsahujúa viac polychlorovaných bifenylov a solí ťažkých kovov.

  • moj syn odmieta jest varene jedlo

    , Autor: lucia16

    Dobry den, prosim poradte mi som zufala... moj syncek ma dva roky, posledne dva mesiace mi odmieta obed. Dovtedy papal relativne dobre aj ked bol trochu vyberavy ale krasne mi jedol zeleninu ryzu maso a pod. V poslednej dobe mi zje len vyvar, a ciste maso so zemiakovou kasou. Spenat zboznoval no teraz ho zasadne odmieta. Co mi este zje je ryba so zemiakmi. Prosim poradte mi ako ho motivovat k jedeniu, u nas je to dokonca tak, ze maly jedlo ani neochutna, jednoducho otoci hlavu a zavre oci. Skusala som ponukat mu jedlo neskor a medzi tym som mu nic nedala jest no aj tak to nespapa. Co sa tyka ostatnych chodov tak rano vecer este pije mliecko, na ranajky spapa rohlik s maslom, ovocie na desiatu a olovrant bud znova ovocie, alebo krupicu, puding.. odmieta cokolvek nove, dokonca ani sladke jedla nezje... som uz naozaj zufala.. dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vôbec nebuďte zúfalá! Nie je na to dôvod. Deti v tomto veku, teda medzi jedným a trtím rokom menej papjú, oni vtedy aj menej narastú, menej priberú, lebo sa im rozvíja mozog, dalo by sa povedať: veľa sa naučia, urobia veľký krok vpred v chôdzi, reči, poznávaní sveta.
    V tomto veku tiež odmietajú mnohé deti, vlastne takmer všetky, nové jedlá, dokonca na to máme aj termín: neofóbia, strach z nového jedla.
    Preto sa často stáva, že ten jedálníček je akoby ako stále rovnaký. Ak však obsahuje ovocie, mäso, dokonca aj ryby, tak je všetko v poriadku. Hlavne ho do jedla nenúťte, neznížte sa k tomu, že len, aby niečozjedol budete ho krmiť sladkosťami, ani mu nesľubujte odmenu za jedlo, ani ho nekŕmte pri telke, rozprávkach a podobne. Je to prechodné obdobie, dieťa predsa len niečo zje, ak nie je chorý, je čulý, rozvíja sa, nemá hnačku, nevracia nie je dôvod na obavy a zúfalstvo už vôbec nie!!!!!!

  • po roku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 13 mesačnú dcéru a chcem sa opýtať, čo môže papať, doteraz s ničím nemala problém. Môžem jej už dávať z nášho jedlá, nedeľňajšom polievka aj keď je tam vegetáciou a korenie, a čo bravcove maso, varené, pečene, kyslá kapusta, kapustnica, alebo halušky s bryndzou alebo sladkou kapustou, a čo paradajky, paradajkový pretlak v omáčke, a ryby, file, ake Môže? A čo detská šunka, od kedy ju môže papať, a ovocie a zelenina, už môže jesť Všetko? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže jesť domácu rodinnú stravu, pokiaľ varíte racionálnu, zdravú výživu, nie ste vegetariáni ani konzumenti fast foodov. Určité obmedzenia do troch rokov predsa platia. Po roku môže stravu osolenú, ale veľmi mierne, bez pálivého korenia, bez vegety, masoxu a iných doplnkov obsahujúcich glutamat sodný. Po roku môže celé vajce, tvaroh, syry na báze tvarohu: cottage chcees lučina, rikota, mocarela, neúdený eidam, čerstvé maslo. Do dvoch rokov žiadne tavené syry, do troch rokov žiadne syry z nepasterizovaného mlieka, teda hlavne syry a výrobky zo salaša, všeobecne neodporúčam bryndzu, ovčí syr, kozí syr, syrové korbáčiky. Do troch rokov žiadne údeniny, ani detskú šunku a detské párky, žiadne konzervy typu tuniak, paštéta a pdobne. Do šiestich rokov žiadne huby ani syry zrejúce typu camemebert, rocfort.. Ryby mô§že,ale vyhnúť sa predátorom / treska, tuniak/ a dokonca až do 16 rokov nepodávať žraloka a mečiara. Ovocie, zeleninu ponúkajte. Do žiadneho jedla dieťa nenúťte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: