Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vitamíny

    , Autor: waletta

    Dobrý deň pani doktorka.
    Chcem sa opýtať či môžem podávať dvojročnej dcére Imunoglukán a zároveň Vigantol denne. Nevylučuje jedno druhé? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite nevylučuje, pokojne to môžete podávať spolu. Vigantol / alebo iný preparát s vitamínom D, napríklad rybí tuk/ je potrebné podávať od novembra do konca marca.

Podobné otázky

  • Vitaminy

    , Autor: zuzanah123

    Dobrý deň, rada by som sa opýtať, dávam v zime 2,5 ročnej dcére 2 kvapky Vigantolu. Chcela by som dávať aj sirup Pikovit, ktorý tiež obsahuje Vít D. Môžem ich dávať spolu, alebo znížiť dávku Vít D?
    Ďakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stačí vitamin D 2 kvapky denne, zapiť mliekom alebo zajesť jogurtom. Pikovit netreba.

  • afty

    , Autor: ichutnakova

    Dobry den pani doktorka chcela by som vas poprosit o radu..Syn ma 16 mesiacov a ma afty v pusinke uzivame sirup ISOPRINOSINE a B-complex..ja mu vytieram usta Herbadentom 2x za den..Chcela by som sa vas opytat kedy zistim ze je uz vylieceny ked nemame ani kontrolu iba ak budu teploty..A mozme ist vlastne von aspon na dvor ??Jasne ze na ihrisko nie kde su deti kedze je to infekcne..Pocula som ze je dobry aj jogurt s probio kulturou ale jogurty nechce papat..Varim mu kasovitu stravu nic kysle mu nedavam..Ked bol mensi a mal na jazyku zabku,soor dala som mu na cumlik troska prask.cukru a do 2 dni mu to zmizlo ale neviem ci je afta nieco take ako ten soor ?Nemate nejake skusenosti s tymto ako sa to lieci?nejake dobre babske rady?? dakujem vam velmi pekne za odpoved a prajem pekny den :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Skúsenosti mám a nie sú to žiadne babské lieky.
    Žabka nie sú afty, pôvodca je úplne iný aj liečba je iná.
    Afty sú vírusové ochorenie, ispornosine môžete pokračovať cca 7 až 10 dní. B komple aj vitamin c podávajte, ale lepším riešením je podávať kvapky cebion multi a to priamo kvapkať do pusinky 2 x 5 kvapiek, snažte sa kvapnúť priamo na afty. Sú to vitamíny a aj lokálne prispievajú k riešeniu problému. Určite ústa ničím nevytierajte , žiaden herbadent. ke´d vytierate to , čo sa začalo hojiť, strhnete.
    Probiotika je vhodné podávať, dostanete ich v lekárni, vo výbere vám poradí lekárnik..

  • mapovity jazyk a nechut do ovocia

    , Autor: mamuk

    Dobry den,
    nas syn mal v nedavno 3 roky. Priemerna vaha i vyska. Ked mal vyse roka a isli mu zadne zubky, nechel moc jest. Dovtedy jedol kase, prikrmy, sem tam zahryzol ovocie, ale ziadne sladkosti (okrem keksov).
    Kedze sme si vsimly ze prestava jest, snazili sme sa mu ponukat len to co mal najradsej. Kasicky, jogurty, keksiky.... No co sme si uvedomili neskor, prekabatil nas a zvykol si na to a postupne stracal chut nieco hryzt. Odvtedy jedava na ranajky Hipp kasu s pomletymi ovsenymi vlockami a orieskami, na desiatu zemlu s maslom a mlieko, na obed rozmiksovanu zeleninovu polievku, poobede ked sa vyspi jogurt alebo specle (cestoviny) a na vecer zase krupicnu kasu. Zda sa to uplne v pohode a mozno si robyme zbytocne starosti, no aj tak nas trapi ze uz asi 1,5 roka nezje ziadne ovocie okrem banana, a to nechce uz ani ten. Ovocie sa snazime mat vzdy nakrajane na stole tak aby si mohol zobrat.
    Je pravda ze mu to kazdy den pripominame (resp. ho ponukneme ovocim) a mozno sa citi tak zaujimavy. Dokonca vydrzi nejest aj dva tyzdne sladkosti, ale ovocie ani nezahryzne.
    Nezje ani nic spolu. Vzdy iba delenu stravu. Napr. bud ryzu alebo pokrajany rezen. Dokonca aj spinava lyzicka od jogurthu mu vadi ak nou je kasu:) Boli sme na neho pedadni?, alebo si z toho jednoducho nemame robit hlavu a zmeni sa to ked nebudeme o tom pred nim hovorit...
    Mame este rocnu dceru, ktora srotuje vsetko a ta nam dava nadej ze si to snad aj on rozmysli.
    A este jedna vec ktora nas znepokojuje. Asi od 1,5roku sme si vsimly ze syn ma mapovity jazyk (lingua geographica). Detsky lekar tomu nepriklada ziadnu vaznost, no my si to spajame s tym, ze ho to moze stipat hlavne ked je kysle ovocie (jablcko) a preto aj odmieta vsetko ovocie. Myslim si to preto ze ked nieco skusa vzdy najskor jazykom prejde po tom a az potom to da do ust.
    Nechybaju mu nejake vitaminy? Da sa proti mapovitemu jazyku nieco robit? Cim nahradit ovocie ak ho aj nadalej bude odmietat jest resp. co urobit preto aby sa odvazil ho skusit.

    Dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mapovitý jazyk môže byť naozaj nevýznamný náez ale niektorí imunológovia ho považujú za prejav potravinovej alergie, teda alergie na niektorú zložku potravy. S tým by mohlo súvisieť aj odmietanie niektorých súčastí výživy, napríklad aj ovocia. Na druhej strane jedným z najčastejších alergénov sú orechy a tie ako popisujete konzumuje. Pri mapovitom jazyku často podávam dieťaťu probiotika, najmenej jeden mesiac a tiež riboflavin/ 1 až 2 denne, nie je na predpis/.
    Ovocie by som nahradila čistou ovocnou šťavou, cca 50 až 100 ml denne, najlepšie od firmy HIPP. Ak by ro nepil samostatne, možno riediť s vodou ako nápoj.
    Čo sa týka stravy, v tomto veku by už mal jesť aj kompaktnú stravu, nie len kašovitú, ideálne napríklad na obed mu spravte rozmixovanú polievku / aspon 5x týždenne aj s mäsom, má konzumovať 250 gramov mäsa na týždeň/ ale potom mu podajte druhý chod, malé, mäkké kúsky, mohol by ich papať aj rukami. Trošku treba obedziť mliečne výrobky, nemal by ich skonzumovať viac ako 300 až 500 ml denne, včítane mlieka syrov, masla a jogurtov a kaše.
    Nakoniec platí: dieťa nie je správne do ničoho nútiť, ani do jedla. Ak dobre prospieva aj psychomotoricky sa dobre vyvíja, riaďte sa tým, čo mu chutí.

  • nepije mlieko

    , Autor: jana83j

    Dobrý deň pani doktorka, chcem Vás poprosiť o radu. Môj 18. mesačný syn prestal piť mlieko asi pred 2 mesiacmi a odvtedy vôbec nepije mlieko. Pil UM. Skúšala som mu ponúknuť aj kravské aj ako mlieko aj ako kakao. Ochutná a keď zistí, že je to mlieko vráti mi to. Nechce ani syry. Sem tam zje mozzarelu a to je zo syrov všetko. Má rád klasické maslo. Jogurty a pribináčiky mu ponúkam každý deň. Ale niekedy si dá inokedy nie.
    Jeho jedálniček:
    ráno chlieb s maslom a buď má k tomu lekvár (domáci), alebo rajčinu, ak sa podarí tak mozzarelu
    na desiatu: jablko, hruška, banán, sem tam piškóty, raz v týždni robievam jablkový koláč alebo bábovku, tak ak je tak aj to
    na obed: polievka - buď kuracia vo forme vývaru so slížikmi, alebo zeleninová (cícerová, karfiolová, mrkvová, zemiaková), ako druhé varené mäso (väčšinou kuracie), zemiaky alebo ryža, ak nie je mäso tak karfiol so zemiakmi, špenát s vajíčkom s zemiakmi, ryba a zemiaky. Mäsa tiež nezje veľmi veľa.
    na olovrant: to čo na obed
    na večeru: ak sa podarí tak jogurt, alebo pribináčik, ak je napečené tak spomínaný koláč, alebo chlieb s maslom, alebo broskyňový kompót s ryžou alebo zemiakmi (veľmi mi chýba, že nechce jesť ani kaše - žiadne, ani krupicovú, ani tie z obchodu, ani s grankom, hneď po ochutnaní to odmieta).
    Nechutí mu ani acidko, ani cottage syr.
    Medzi tým niekedy ešte ovocie alebo raz za čas i maškrta, či tie kukuričné chrumky.
    Chcem sa spýtať, čo by som mala v jedálničku zmeniť a či mu netreba nejaké vitamíny keď nepije žiadne mlieko a nechce jesť ani mliečne. Na silu ho nenutím piť ani jesť, čo mu nechutí. Skôr mu ukazujem, že ja to jem aj manžel a že nám to chutí.
    Čo sa týka pitia čaje veľmi nechce, čistú vodu niekedy ale väčšinou chce do vody 100 % jablkohroznový detský džús (je bez cukru ten bio hipp) vždy mu tam trochu nalejem a zvyšok doplním vodou. Pomer asi 5 ml. džusu na 110 ml. vody.
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Džús s vodou je v poriadku,dobre to riedite, čaje nie sú potrebné, hlavne nie ovocné, môžu obsahovať na dieťa veľa soli.
    Jedôlníček je dobrý, ale základom obedného jedla môže byť akákoľvek polievka, ktorú dieťa akceptuje, v ktorej vyvaríte asi 5 x týždenne asi 50 gramov mäsa. Polievka môže byť mierne osolená, bežná ako varíte pre rodinu. Dieťa má týždenne skonzumovať asi 250 gramov mäsa, prosím nie prevažne kuracie!!!!! To nahradí aj živiny, ktoré by dostávalo v mlieku. Taktiež 1 až 2x týždenne strukoviny, taktiež dobrý zdroj bielkovín aj vápnika.
    Odporúčam na obed obedné jedlo základ je hore zmienená polievka, druhé jedlo podľa chuti.
    Na olovrant nie od obeda, ale zmienený koláč, občas pribináčik, ovocie.
    Na večeru zbytok od obeda, chlebík. Skúste ryžovú kašu.
    Chrumky vôbec nedávajte!!!!!!!!!!Sú to prázdne kalorie a ešte potlačia chuť k jedlu.

  • Jedalnicek 12 mes. dietata, kt. odmieta akekolvek mlieko

    , Autor: trafenahus

    Dobry den pani doktorka,

    chcela by som sa opytat - moj coskoro rocny syn sa ako 11 mesacny sam odstavil od MM napriek tomu, ze som ho mala dostatok. V priebehu niekolkych dni zacal jeho zaujem o dojcenie klesat az sa napokon uplne odmietal prisat, takisto odmietal odstriekane MM vo flaske, rovnako UM zarobene vo flaske. (inak s flaskou problem nema - vodu/caj/stavu pije kedykolvek bez problemov.) Akonahle zisti, zevo flaske je mlieko, odmieta pit). moja otazka je, kedze mmt mlieko vobec nepije, ako mu doplnat potrebny vapnik/vitaminy v pevnej strave? Mmt jeho jedalnicek vyzera cca takto:

    ranajky: jogurt(sem-tam pridam psenicne otruby) + kusky chlebika/kexik
    desiata: ovocie (banan + jablko/hruska/slivka + 2-3 kexy) alebo chleba s avokadom/lekvarom /syrom
    obed: zeleninovomasovy prikrm (maso (telacie, kuracie/hovadzie /morcacie + zemiaky alebo cestoviny + zelenina (mrkva, brokoli, karfiol, paradajka/tekvica, bataty/... )
    olovrant: ovocie s kexom alebo vyziva alebo chlebik s niecim, prip. trocha jogurtu
    vecera: instantna mliecna kasa + ovsene vlocky/pohankove vlacky + kusok ovocia (banan/hruska..)

    Jedol uz aj rybu/pomaranc/mango/paradajku/skusali sme aj kusok ovcieho syra ...zatial vsetko toleruje.

    Ako mu teda vystavat jedalnicek, aby mal dostatok vitaminov? A dalsia otazka, staci ked je kazde 3 hodiny?

    Vopred dakujem za radu,

    Katarina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má jesť 5 až 6 x denne, šieste jedlo je druhá večera, u detí do jedného roka zväčša mlieko, ale keď ho odmieta, tak to nemusí mať.
    Jedálníček nie je zlý ale má niekoľko závažných chýb: deťom do jedného roka nedávame syry, ani tvaroh - je to koncetrát bielkovín kravského mlieka, ale obsahuje aj hodne soli , hlavne tavený. Po roku dávame čerstvé syry typu lučina, cottage cheese, tvaroh, mozarella rickota a odobne. Tavené syra až po druhom roku, bryndzu, ovčie kozie syry, korbáčiky až po treťom roku, hlavne ak sú zo salaša alebo nepasterizovaného mlieka, opakovane sme po nich mali závažné infekcie! Zrejúce syry typu camambert až po šiestom roku. Môžete dávať samozrejme po roku aj syry typu ementál.
    Pozor na rôzne kaše a otruby. otruby by som vôbec nedávala, je to prázdna potravina, samozrejme vhodná na pravidlenú stolicu ale nie u detí: spraví povlak na sliznici a môžu sa horšie vstrebávať živiny, preto tiež nedávame / pre zvýšené množstvo vlákniny/ ani celozrnné výrobky deťom do dvoch rokov.
    Mäso je výborné, mal by ho mať denne, môže dostať už aj šošovicu - zatiaľ červenú, lúpanú, po roku aj iné strukoviny 1 až 2 x týždenne.
    Exotické ovocie a citrusové plod odporúčam tiež až po roku, avokádo po 11tom mesiaci. Ryby ale prevažne sladkovodné alebo lososa môže, určite však nie mäso zo žraloka, mečiara - to odporúčajú odborníci na výživu až po 16tom roku životas, obsahujú veľa solí ťažkých kovov a polychlorované bifenyly. Taktiež huby až po šiestom roku života.
    Pozor aj na iné ryby predátorov ako je tuniak, treska.
    Ak bude mať dostatok mliečnych výrobkov, mäsa a strukovín, tak mu vápnik ani pri odmietaní mlieka ako takého nebude chábať. Môžete však neskôr skúsiť mlieko ponúknuť, do troch rokov odporúčam umelé mlieko, formulu. V Rakúsku dostať aj detské mlieko ako tekutinu nie v prášku. Do varenia po roku môžete použiť bežné mlieko , konzumné alebo smotanu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: