Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Hladné dojča

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Dcérka sa narodila s pôrodnou hmotnosťou 3800g. Doteraz je plne dojčená v 2hod intervaloch počas dňa a 2-3hod. intervaloch počas noci. V súčasnosti má 13 týždňov a váži 8kg. Už druhý týždeň máme problém s tým, že je stále hladná, nepokojná, ani v noci nespí tak ako predtým (očká zatvorené, 15 min. kľud, potom mrnčí, otáča hlavičkou zo strany na stranu, do pusinky tlačí rúčky a do hodiny si pýta papanie plačom). Vyžaduje si dojčenie každú 1-1,5hod. cez deň aj v noci. Mlieka mám dosť, pediatrička to skontrolovala. Rozmýšľala som nad prikrmovaním... ale podľa odporúčaní jej vekovo chýbajú min. 4týždne. Stretli ste sa s tým, že bolo treba babätko prikrmovať už aj skôr vzhľadom na jeho váhu? Sestrička u pediatričky mi poradila podať jej počas dňa trošku banánu na zasýtenie, ale nemala som na to doteraz odvahu. Radšej by som ju po troške začala zasýťovať zeleninkou ak by to bolo možné. Prípadne mi poradťe ako inak jej hlad utíšiť.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemyslím si, že dieťa je nepokojné preto, že je hladné. Hmotnosť je primeraná, máte dosť mliečka, dieťatko dobre pije. Ešte treba skontrolovať počet mokrých plienok, malo by ich byť 5 až 8 za 24 hodín.
    Treba pátrať po inej príčine nepokoja dieťatka. Hlavne:či nepijete čiernu kávu alebo iné kogeínové nápoje, či nepreháňate cvičenie, či sa v byte nefajčí, či nie ste v strese, nepokojná, ustarostená. Všetko sa môže prenášať na dieťatko a preto je nepokojné. M"že mať aj koliky, vhodné je podávať espumian alebo coli prev.
    Bezmliečne príkrmy najksôr po ukončení štvrtého mesiaca. Banán v žiadnom prípade!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: