Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Co dalej

    , Autor: bejka

    Dobrý deň pani doktorka, mám sedem mesačnú dcéru. Uz papame zeleninu ako sú mrkva, petržlen, karfiol, brokolica, špenát,tekvica,cuketa.pravdaže zjeme aj masovo zeleninové prikrmy.chcem sa spýtať aké ďalšie druhy zeleniny môžem pridať a kedy. A kedy zaviesť strukoviny?a moze už mala v tomto veku mliečne ryzovokukuricne kaše? A biely jogurt kedy možme dať?ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem dosť zásadnú informáciu, či je kojená alebo umelo živená. Ale v tomto veku už každé dieťatko má mať bezmliečne príkrmy, bez ohľadu na to, či je kojené alebo nie.
    Ráno má mať mlieko, dopoludnia ovocie / len to, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu/ na obed mäsosozelninový príkrm - každý deň cca 30 až 50 gramov mäsa/ králičie, teľacie, kuracie, morčacie/, zlenina/ postupne všetky druhy zeleniny, ktoré sa u nás bežne varia, okrem póru, cibule, cesnaku - kaleráb, brokolicu a karfiol nejprv uvarte a pridajte do príkrmy už uvarený. Strukoviny : červenú lúpanú šošovicu odporúčam od desiateho mesiaca. Od ôsmeho mesiaca dvakrát týždenne polovicu vareného žňltka do obedného príkrmu, nevynechávame mäso. Od začiatku by ste mali do hotového obedného príkrmu pridať 3 až 5 kvapiek olivového alebo slnečnicového oleje. Odpoludnia mlieko / od deviateho mesaica jogurt : biely, s probiotickou florou alebo jogurtový dezert od nestlé napríkla. V žiadnom prípade do roka nedávame tvaroh ani pribináčik a podobne. /. Večer mliečnu kašu: buď bezmliečnu zamiešanú do umelého mlieka , formuly / nie do bežného mlieka z potravín!!!!!!/ alebo mliečnu kašu vhodnú pre daný vek rozrobenú s vodu. Malo by to dieťa konzumovať už do konca siedmeho mesiaca, aby sa stretlo s bielkovinou kravského mlieka, ktorá je základom formuly.

Podobné otázky

  • odmietanie jedla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,

    chcela by som poprosit o nazor resp. radu kde sa obratit a co robit. Moj syn od cca 2 tyzdnov zacal odmietat kojenie. Riesila som to s 3 laktacnymi poradkynami, ktore nakoniec zhodnotili, ze problem nie je laktaciou. Jediny sposob ako ho nakrmit je ked zaspi. Ma aktualne 5 mesiacov. Ked je pri vedomi odmieta prsnik, flase, pohare s naustkom. Chvilu fungovalo krmenie lyzickou alebo striekackou poleziacky na chrbte, ale kedze je uz starsi, vie ze prehltnut nemusi a vsetko vypluje. Rovnako je to aj s prikrmami, ktore som zacala skusat davat cca 2 tyzdne dozadu. Pediatricka, kedze v ramci spodnej normy pribera, nas zatial poslala len na ORL, kde bolo zhodnotene, ze usta ok, uzdicka ok, prehltnut vie aj ked pri tom place. Uz naozaj neviem co dalej a na koho sa obratit. Tazko je niekomu vysvetlovat, ze syn sa sice napije,ale nepije prirodzene takmer od narodenia. Skusala som ho uz aj vyhladovat, po osmych hodinach som to vzdala. Je to kazdodenny tlak ci sa syn naje , ci ho budem vediet uspat a nakrmit , o tom ze to nie je zdrave ani pre neho ani nehovorim, hned ked zaspi ho prenasam aby som ho nakojila. Ako ho sledujem, vzdy sa zacne rozculovat alebo ho strasie, ked prehltne, teda aspon mam taky pocit.
    Budem vdacna za akykolvek nazor alebo radu.

    dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako sa teraz živíte, či materským mliekom alebo formulou, Akokoľvek, zdravé dieťa neodmieta piť, hlavne ak je vyšetrené, že žiadna prekážka v prijímaní potravy nie je.
    Myslím však, že celý problém môžem byť na podklade stresu, strachu a nervozity aj z vašej strany. To, že už ku krmeniu pristupujete so strachom, ako zase kŕmenie dopadne je dôvod, že hlavne ak je dieťa kojené, dochádza k tomu, že mliekovody sú stiahnuté mlieko dieťaťu netečie a ono sa hnevá, že nemôže piť. Aj keď je umelo živené alebo kŕmené odstiekaným mliekom, stres , nervozita a obavy o dieťa sú dôvodom na nepokojnú atmosféru v rodine, nervozitu a to tiež môže byť podkladom nepokojného správania a aj odmietania jedla dieťaťom. Vy sama musíte vedieť, či v rodine nie je situácia, ktorá by bola podkladom nepriaznivých okolností vedúcich k stresu a nervozite. AK dieťa naozaj stále odmieta piť, ako prvé by som dieťa odoslala na hospitalzáciu do detskej nemocnice alebo na detské oddelenie k objektivizácii stavu, podrobnejšiemu vyšetreniu. Ak bude záver vyšetrenia, že dieťa je zdravé, vyhľadala by som pomoc psychológa alebo psychiatra. , samozrejme pre rodinu, hlavne matku , nie pre dieťa.

  • mlieko pre batoľa

    , Autor: lenkah

    Dobrý deň p. Dr.,
    mám prosím vás otázku ohľadom mlieka. Viem,že niektoré deti ho odmietajú a ak majú vyváženú stravu,tak ho ani nepotrebujú k správnemu vývinu, ale malý ho ľúbi,tak sa chcem opýtať, ako ďalej.
    Zatiaľ kojím (teda odsávam-malý sa v 10 m prestal prisávať),ale mlieko ľúbi, vypije vždy všetko rád. Jeho Dr. mi povedala,že je jedno koľko odsajem, pokiaľ sa vraj mlieko tvorí a má aj mliečne výrobky denne-maslo, syr(z času na čas tvaroh), jogurt, mliečnu kašu(z času na čas mlieko alebo smotanu v jedle)-tak mu to stačí a nemám riešiť iný spôsob podávania mlieka. Chcela by som sa však dopredu informovať, keď sa MM stratí, čo ďalej.

    1.čítala som,že do 3 r. sa odporúča umelé mlieko, min. do 2 r. Preto sa chcem opýtať, ak by som mu dávala materské napr. do 1,5 roka(to odsatie pre mňa nie je problém a nemusíme mlieko kupovať)-ale keby ho už bolo ozaj málo alebo možno vôbec)tak potom by som mu kúpila umelé. Otázka je, či stačí to umelé do 2 rokov a potom,keď od 2 rokov už môže aj kakao(prášok kakaový),tak či mu môžem dať kravské,alebo aký máte na to názor prosím.
    2.z umelého mlieka sa mi najviac páči čo do zloženia Sunar(ešte to francúzske som neštudovala,čo vy odporúčate). Otázku mám,ako ho pripravovať,aby som neublížila dieťaťu. Vyvarím fľašu aj cumel aj uzatvárací krúžok v hrnci s vodou 10 min., prevarím vodu, vlejem do vyvarenej fľaše, nechám fľašu vo vodnom kúpeli vychladnúť na 40 stup. a vsypem príslušný počet odmeriek, rozhrkám, odskúšam teplotu na zápästí a môžem ho dať vypiť. Je to všetko správne, mám taký strach z toho umelého mlieka,lebo je tam napísané,že ak sa nedodrží postup prípravy,podávania, uskladnenia, tak sa môže ohroziť zdravie dieťaťa-ja som len kojila poprípade dávala odsaté materské mlieko z fľaše, ktorú som každý deň vyvárala aj s odsávačkou,tak nemám skúsenosť. Uskladnené má byť v špajzi v pôvodnom obale uzavretom-asi nijako špeciálne, len aby bol obal zatvorený a nebolo tam vlhko ani horúco-viac ako 25 stupňov?
    3. Keď od 2 rokov už môže dieťa aj kakao(prášok myslím),tak asi ho urobiť do kravského mlieka,či do umelého a ako? Vmiešať prášok umelého mlieka a prášok kakaa do prev. vody. To nie je príliš veľa prášku už potom kadejakého. Zdá sa mi,že kakao už potom s normálnym mliekom,alebo ako je to správne?
    4.tiež by ma zaujímalo, keď už bude môcť kravské,tak aké kúpiť-asi čerstvé v sáčku päťdňové,ale či viete, či je napr. takéto mlieko aj v bio kvalite-to by asi bolo pre dieťa lepšie a plnotučné, predpokladám,že na značke nezáleží,slovenské by mali byť všetky dobré.
    5.ešte mám otázku, do kedy ho prevárať a ako vlastne z neho robiť kakao. Lebo na tých päťdňových je napísané,že sú vysokopasterizované a po otvorení hneď spotrebovať tzn.že aj keď je pasterizované,tak ho prevarím a zalejem ním kakao s troškou cukru a takto pripravené kakao dieťa vypije. To zvyšné mlieko použijem hneď po tom otvorení napr. na omáčku,alebo na polievku a večer mu prevarím a urobím kakao alebo len čisté mlieko znova z čerstvého sáčku?
    6.ešte otázka, keď už bude piť kravské mlieko,tak robiť kakao alebo je lepšie len prevariť a dávať len prevarené čisté. Či to záleží od toho,či to dieťa to čisté vypije? Alebo kakao raz začas, alebo každý deň-ráno,večer? Ja vôbec neviem, čo a ako.
    Veľmi pekne ďakujem za rady, lebo v tom len tápam. Ďakujem pekne.
    Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môj názor je, že do troch rokov by mal mať mlieo ako samostatnú porciu vo forme umelého mlieka, formula. V jedle môže byť bežnékonzumné mlieko. Kako do troch rokov by som nedávala.
    Po roku postupjte pri starostlivosti o fľaše cumle v bežnom hygienickom režime domácnosti, voda na prípravu by mala byť prevarená,k ochladená, ja som vždy vriacou vodu prelialal aj fľašku. Myslím, že to stačí.
    Nevidím dôvod na podávanie kakaa do troch rokov.
    Mlieko plnotučné alebo polotučné, niked nie nízkotučné a nie tetrapakové, teda trvanlivé
    Mlieko na konzumáciunprevárať, do varenie samozrejme nie.
    Po treťom roku ak by chcel kakao tak zaliať teúlým mliekom, ale kakao naozaj nie je nutná súčasť výživy dieťaťa. Ak ho nechce, tak mu ho netreba dávať, môže samozrejme len čisté mlieko, ak mu chutí.l

  • je to tapenie

    , Autor: ajuska

    Dobry den. moja dcerka ma 13 mesiacou naposledy ked sme boli na poradni to bolo 29. juna tak vazila len 8210g a 75,5 cm je chuducka ale co ked nechce jedavat. ona poriadne neje od kedy ju prikrmujem us neviem co s nou asi pred mesiacom a pol jej sice bola brana krv a aj moč mala v poriadku. teraz je to v takom stadiu ze este len vidi podbradnik tak zacne mrncat ani neokostuje nic. vsetko vypluva krajam jej to drobno a pri jedle kope trepe sa vresci takto sa jest veru nenauci. jedalnicek je takyto rano mlieko ani nie 200ml pecivo nic na olovrant do nej nejako dostanem vizivu obed ked do nej dostanem par lyziciek a aj to musim jej pustat videa na telefone. olovrant jogurt chleba maslovi nechce vecer to co mala na obed nechce a us zacala aj kasu vypluvat pred tym ju jedla. pije podla mna malo ledva dve 250ml flasky caju denne us neviem co s nou som us na nervi ako keby to robila naschval co ju mam nechat hladnu kedze je chuda je mozne ze este sama nechodi postavi sa pri nabytku a ruckuje popri ale sama nestoji a kraca ked s nou ideme my us neviem co dalej idu jej zuby a pred tyzdnom mala sirup na virozu zinnate a davam jej do jogurtu probiotika dakuje dufam ze mi poradite a pomozete dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To nechutenstvo môže byť teraz vystupňované aj chorobou a antibiotikami. Na vašom mieste by som 1x mesačne sledovala u lekára na tej istej váhe hmotnosť, ak sú laboratorne výsledky ako udávate v norme, tak len 5x denne ponúknite malé množstvo jedla / aj na tanieriku nech je málo, aby sa dieťa nezľaklo/ a nech papá vždy po zobudení, pretože ak je unavená, nebude chcieť už vôbec. Nepodávajte viac mlieka len preto, aby niečo zjedla, ani žiadne ladkosti, chrumky a podobne. Ani čaj by som nedávala, a užvôbec nie sladený, pretože ubíja chuť k jedlu. Od smädu zásadne vodu. Neviem naozaj žiadnu zručnú radu, ako postupovať s takýmto nejedákom. Poznám také deti a ak sú zdravé, jednoducho im stačí to málo, čo sú ochotné zjesť

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: