Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prosim o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dcerka mala vysoke horučky tie sme obkladami znižili ale odmieta mi tekutiny ako ich mam do nej dostať?dakujem a ospravedlnujem sa že píšem do tejto poradne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mrzí ma, že som nestihla skôr odpovedať. Tekutiny skúste v takom prípade podávať lyžičkou, opakovane. Ak ešte kojíte, stačí opakovane prikladať, aby dieťatko pilo. Orientovať sa môžete aj podľa počtu mokrých plienok.

Podobné otázky

  • 7r a vacsie brusko

    , Autor: BubacikBubu

    Dobrý deň p.Doktorka. Prosim o radu, ako stravou ešte "pomôct" proti priberaniu v oblasti pásu. Dcérka má 6r9m, 117cm, 21kg, chudé nohy, ruky, len bruško má s "výraznejšie väčšie",že sa jej už nielen deti,ale aj dospelý pýtajú,prečo má veľké brucho. Má alergiu na laktózu, raž, stolicu má po každom jedle do hodiny. Snažím sa o vyváženú stravu: raňajky bezl.jogurt s čerstvým ovocím, alebo 2PL musli s bezl., mandl., sój.mliekom, ojedinele 1ks vianočka s čokokrémom, desiata,obed,olovrant v skolke, ak je doma, obed: vývar al. Strukovinová, zelenin. polievka bez záprašky, morč., hydinové mäso s ryžou (2-3kopč), zemiaky(nemastené 2 menšie )250ml šálka zeleniny 2druhy ( paradajka,uhorka,ĺad.šalát, biela, červ.redkvička...), 3x v týždni ryba (losos, biela ryba) s cestovinou, 1x za 14dní rezeň al.rybie prsty + zelenina alebo palacinky s bobul.ovocím, olovrant jablko, melón al. ak v škôlke nejedla, celozrnný rožok so šunkou(hyd,morč.), bezl.syrom. Večera viaczrnný chlieb so šunkovou penou, alebo bezl.syrom, rybacou pomazánkou, príp. teplé jedlo mäso s prílohou a zeleninou.No a príde večer, 19.00 a stále by niečo jedla, dostane však len jablko al.čistý roibos čaj.Už od mala papá veĺa zeleniny. Čo sa týka sladkostí, zje len typu: brumík1ks, alebo gumené medvedíky, príp. zmrzlina (v lete každý den 2kopčeky). Tancuje balet, skáče na trampolíne, pláva(máme doma bazén, tak denne sa v ňom min.hodinu jaší), cez víkend dá 15km na bicykli....A aj tak neviem,kde robím chybu, lebo už sama zisťuje,že v plavkách nevyzerá bruško dobre. Sladený nápoj len na oslave, výlete, inak čistý roibos al.voda.Od mala uživa probiotiká, vit.D,C, Preventan,nakoĺko ma deficit IgA(slizn.imunita len 0.1). Prosím, ako jej ešte upraviť stravu?Neviem,či ju netrápime tým,že hodinu po jedle povie,že je hladná a my jej dovolíme len vodu :(, no zlepšenie nevidíme v oblasti bruška (od chrbta je chudá).Zvýšit jej pohyb.aktivity?Nekedy však už povie,že je unavená(denne so mnou nakráča(keď nie je v MŠ,a kočíkujeme druhú dcéru aj 10tis krokov).A aj zas hladná :). Obezita v rodine nie je, ja mám v páse 68cm, len muž je chudý a tuk sa mu ukladá len do bruvha, no on to má veru z nepravid.stravy.Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som nedávala soju, menej strukovín. Nedávala by som ani viczrnné a celozrnné výrobky, skôr len biely a čierny chlebík.
    Neviem či ste bolo na sono bruška, je zrejme hodne zaplynená. Ale bolesti bruška pravdepodobne nemá.
    Myslím, že je to aj dôvod na podrobnejšie vyšetrenie, pátrať po celiakii, prípadne by som znova zhodnotila laktózovú intolerancia, tá býva zväčša dočasná nie celoživotná.

  • 6 mesačné dieťa odmieta piť mlieko

    , Autor: mon1988

    Dobrý deň. Prosím o radu. Dcéra bude mať onedlho 6 mesiacov. Už zavádzané prikrmy ovocné aj zeleninové, tie zje ( zeleninové zje od 70ml do 120 ml, ovocie menej cca 30 ml). Pije moje odsaté materské mlieko ( nekojim ju- nepodarilo sa mi ju prisat a keď áno, tak bola spiaca skoro nič nevypila, len zaspala na prsniku...). Doteraz sa mi mliečko zatiaľ tvorí, začo som veľmi rada no skratka ho nechce piť. Trvá to už dlhšie cca od 2-3 mesiacov ale vždy sme si nejako poradili, menili polohy na krmenie, cumlíka na flaši a podobne... no teraz Najnovsie keď ráno vstane po 12hodinách tak úplne odmieta fľašu mlieka. Keď jej dám cumlík tak ho saje veľmi že je hladná, a následne skúsim dať fľašu tak veľmi plače keď zisti že je to mlieko. Naša pani doktorka to vie, len vravela že asi nebude na mlieko

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mala by však prijimať tekutiny, aj keď teda mlieko odmieta. Má dosť mokrých plienok? keďže už má príkrmy mali by ste jej ponúkať prevarenú ochladenú vodu cca 200 ml denne .
    Niekedy deti naozaj mlieko odmietajú, aj keď zväčša neskôr. Odporúčam ráno ponúknuť mliečnu kašu, lyžičkou, môže byť aj riedšia. V tomto veku by som skúsila ponúknuť umelé mlieko. Určite však nie mlieko z bežnej obchodnej siete! Mala by už dostávať aj mäso. Takže ak ráno dostane mliečnu kašu, dopoludnia ovocie, na obed mäsovozeninový príkrm odpoludnia skúsite podať mlieko a večer znova kašu, výživa by mala byť v poriadku. Možno naozaj zaberie umelé mlieko.

  • Dieta na umelom mlieku malo pribera

    , Autor:

    Dobry den,
    prosim o radu nakolko mame problem s papanim. Dcera ma reflux tak sme na nutrilone. Priberala mesacne cca 500g. Naposledy pribrala dokonca 700g. Problem nastal teraz, kde za 6tt pribrala len 150g. Od kedy som zaviedla tuhu stravu ptestalo jej mlieko akosi chutit. Som z toho nestastna. Pani doktorka povedala ze vyzera v poriadku ze jej nic nechyba. O 2 tt sa mame prist odvazit. Mna ale znepokojuje ze v jej 5 mes vazi len 5790g, meria az 69cm. Jej porodna hmotnost bola 3410g. Neviete mi poradit ako ju donutit aby pila viac mlieka?Jasne, ze nepribera ked mlieko nepije. Alebo v com moze byt problem, ze to mlieko odmieta? Nemala by som s nou absolvovat nejake dalsie vysetrenia okrem klasickej poradne? Inak je velmi ziva, otaca sa z chrbta na brucho, otaca sa okolo svojej osi, dviha sa na rucicky, stale rozhadzuje rukami a kope nohami. V klude je len kef spi. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa vašich informácií si aj aj myslím, že je vetko v poriadku. Deti priberajú rôzne, podstatné je, že musia priberať, nesmie ísť hmotnosť dole. Okolo pol roka a potom už pravidlene priberaú len polovicu z toho, čo priberali v prvom polroku, u vás e to teraz menej ale môže to byť prechodné. Nemyslím, že treba nejaké špeciálne vyšetrenia. pravidlene ponúkajte mlieko aj bezmliečny príkrm, keď ste už začali a naozaj je dôležité ďalšie preváženie. Podľa jeho výsledku bude pani doktorka zvažovaž ako ďalej. Dostaotčne ciká a má pravidelnú stolicu.Ak je to v poriadku, je to tiež dôkaz, že dieťatku nič nie je.

  • čím nahradiť mlieko na raňajky

    , Autor: jarka83

    Dobrý deň. Prosím o radu. Čím nahradiť mliečko na raňajky 8,5 mesačnému synovi? Nikdy nebol veľký jedák,čo sa mliečka týka,ale za posledný týždeň je to ešte horšie. V noci okolo 4 sa zobudí a dávam mu mliečko,ale vypije len cca 120 v lepšom prípade 150 ml. Potom ráno okolo 7.30 raňajky - mlieko ale v poslednej dobe vypije len okolo 20-30 ml a už viac nechce. Potom okolo 10.00 ak nespí papá ovocnú výživu cca 100 g s namrvenou detskou sušienkou. Čerstvé ovocie mu veľmi nechutí,ak spapá tak len 30-40 gramov jablka,alebo bananu alebo hrušky. Na obed má mäsovo-zeleninový príkrm -raz do týždňa má uvarený žĺtok. Príkrm spapá skoro vždy bez problémov 200g. Na olovrant má biely jogurt -spapá okolo 100 g. Na večeru kašu - ale taktiež v poslednej dobe vymýšľa donedávna spapal bežne 180 ml teraz som rada keď zje 100ml. Len doplním, že sa narodil mesiac skôr s váhou 2500g. Teraz má 8kg,ale za posledný mesiac pribral len 200g. Doteraz pil mlieko Nutrilon HA ale keďže znáša bielkovinu kravského mlieka v jogurte, tak uvažujem nad prechodom na obyčajný Nutrilon. Myslíte, že môže pomôcť zmena mlieka? Alebo čím nahradiť raňajky? Ďakujem na odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete pokojne prejsť na bežný nutrilon.
    Aj ráno mu môžete ponúknuť jogurt alebo mliečnu kašu.
    Odpoludnia po spánku bymožno vypil radšej mlieko ako jogurt.
    Večernú mliečnu kašu podávajte ale môžete junahradiť aj zemiakovou kašou s umelým mliekom.
    Sú deti, ktoré mlieko veľmi nemusia, ak má však dieťa dostatočnú, správnu výživu / ani keď má žĺtok, netreba vynechať mäso/, nemusíte sa stresovať, že vypije menej mlieka.

  • mliečny štrajk

    , Autor:

    Dobrý večer.
    Chcela by som sa poradiť ohľadom množstva vypitého mlieka. Sme na um od cca 1. mesiaca.
    Synček má takmer 8 mesiacov. Má 70cm a 9200g. Prosperuje výborne, chutí mu všetko, čo má vzhľadom k veku dovolené. Okrem mlieka.
    Už vyše mesiaca odmieta piť mlieko. Jedine ráno (spí celú noc od druhého mesiaca) keď je hladný vypije 200 - 240ml mlieka, ako kedy. Potom ho kategoricky odmieta po celý deň. Napriek tomu mu ho ponúkam, no počas dňa dá maximálne 60ml. Z tohto dôvodu sme začiatkom siedmeho mesiaca zaviedli do stravy biely jogurt, ktorý dostáva denne v množstve 100g. Večer pred spaním sme šťastní, ak vypije 100ml mlieka, ale často je to ešte menej. Takže jeho denný prísun mlieka je maximálne 400ml. Vo viacerých článkoch som sa dočítala, že dieťatko by malo denne vypiť 500-600 ml mlieka. O tom môžeme my len snívať.
    Okrem toho odmieta piť aj čaje a vodu. Skúšali sme aj ovocné šťavy - riedené. Neúspešne. Ochutené mliečka mu nechutia rovnako ako čisté mlieko. Tekutiny samozrejme dostáva v príkrmoch, má rád vývar, mäsko, zeleninu, ovocie aj kašičky. Napriek tomu mám obavy či má dostatok tekutín, prípadne prosím o radu, ako dosiahnuť zlepšenie. Alebo si robím zbytočné starosti? :)
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa potrebuje samostatný prísun tekutiny - prevarenú, čistú vodu- cca od desiateho mesiaca / okrem horúčnatého stavu a extrémnych horúčav vonku/. Mlieko potrebuje , je to kvalitná súčasť výživy ale stačí mu to, že vypije ráno svoju dávku, odpoludnia dostane jogurt a večer mliečnu kašu. Mlieko mu už ponúkajte len po odpoludňajšom spánku / ale to môže byť aj jogurt/ a večer pred spaním, ale ak spapá primeranú dávku mliečnej kaše, mlieo už nemusí. Takže mlieko pije, ostatnú stravu má dobrú, takže na množství nehleďte, nepřítele se nelekejte, ako ohvorili Husiti, to len tak na potvrdenie, že je všetko v poriadku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: