Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa Vas popytat na iste naplaste, vraj existuje nieco take, co sa priamo po ockovani nalepi na miesto vpichu a babatko to potom menej boli, a da sa tak predist istym komplikaciam po ockovani, lebo su vraj napustene istymi latkami, ktorymi sa da im predchadzat.... Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedná sa pravdepodobne o náplaste emla, aplikujú sa pred očkovaním, pravdepdobne znecitlivia kožu a dieťatko nebolí v ich Nič nemá aplikácia týchto náplastí spoločné s predchádzaním komplikácií po očkovaní!!!!!Ja tieto náplaste neodporúčam, pretože samotné môžu vyvolať lokálnu reakciu na koži a obsahujú aj látky, ktoré na organizmus nepriaznivo pôsobia. U nás sa už ani pnepredávajú.

Podobné otázky

  • Jedalniček 9mes. babatka

    , Autor: Nita88

    Dobry den pani doktorka. Rada by som sa informovala,ci postupujem spravne pri zavadzani prikrmov. Moja dcerka bude mat o necely tyzden uz 9 mesiacov a zaujimalo by ma, ake nove potraviny by som jej mohla zaviest do jej jedalnicka. Nas jedalnicek pozostava :
    Ranajky cca 200 az 250 ml mliecka.
    Desiata ovocna vyziva znacky hipp ( bez pridaneho cukru) s podrvenymi keksami Hami
    Obed masko ( kuracie,kralicie, telacie..vyskusali sme uz aj lososa) so zeleninkou( cuketa,brokolica batat,maslova tekvica,petrzelen,atd...)
    Olovrant - najprv som davala mliecko a na vecer kasu,ale mala som pocit,ze jej je na noc z kase dost tazko, takze sme to prehodili
    -olovrant kasu ( krupicovu, mliecnu,nemliecnu,ryzovu)
    Vecera mliecko opat 200 az 250ml
    No a v noci sa mi este zobudi okolo 2:00 a opat vypije cez 200ml mliecka.
    Pocas dna pije vodicku,alebo cajik tiez od hipp.
    Moja otazka je,ci postupujeme spravne,co nove by som mohla zaviest,ci uz moze na desiatu popr.aj chlebik s rastlinnym masielkom ( zubky este nemame)alebo biely jogurt od hipp..
    Ci uz mozem zacat aj so strukovinami.
    Vopred velmi pekne dakujem za usmernenie a radu. Pekny den prajem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chlieb ANI PEčIVO deťom do roka nedávam, obsahuje soľ.
    Môže detské keksíky v rámci olovrantu alebo desiatej.
    Určite nie rastlinné maslo. Do mäsovozelneinového príkrmu dávam kvalitný olivový alebo slnečnicový olej. Mliečneho tuku má dosť v mlieku, takže do roka ani maslo nie je dôvod dávať.
    Od ôsmeho mesiaca podávam pol žĺtka jeden dvakrát týždenne v mäsovozeleninovom príkrme, mäso nevynechávať. Ak dobre žĺtok znáša okolo desiateho mesiaca pridávam bielok. Po deviatom emesiaci biely jogurt s probiotickou florou. Od desiateho mesiaca aj červenú šošovicu.
    Od smädu len vodu, prevarenú, ochladenú, čaje neodporúčam.

  • Odmietanie jedla (8.5M)

    , Autor: Nikol7

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať ako postupovať v tomto prípade.
    Moja mala 8,5 mesacna uz mesiac odmieta papať obed (masovozeleninove prikrmy, polievky).
    Na desiatu ma rozmixovane ovocie alebo jogurt, na večeru ma uz mliečne kase (ovsene, trojzrnne, obcas ryžová) s týmto problém nie je. To pekne popapa. Iba ta zelenina a maso na obed odmieta. 2-4 lyžičky do nej dám a potom uz viac nič.
    Vcera som jej do večernej ovsenej kase primiesala špenát, tak to je zjedla. Môžem teda obcas večer pridávať do kase zeleninu? Aj mäso?
    A papa len rozmixovane jedlo, popucene vidličkou ani náhodou, vypluva alebo sa tym dusi. Ma dva zuby, nemala by uz vedieť papať trochu aj iba potlačené jedlo?
    A ešte mi napadla posledná otázka, 3 týždne ma stále tvrdú stolicu, ovocia ma dosť si myslím, vodu vypije denne tak 150-180 ml. Čím to môže byť?

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dajte je probiotika vhodné pre jej vek.
    Dieťa si samé určí akú konzistenciu jedla je ochotné konzumovať - mixované alebo popučené.
    Mäso zeleninu môžete dať v ktoromkoľvek čase dňa. Možno ste jej dali niečo kyslé, potom nechcú lyžičku ani vidieť, deti nemajú radi kyslú chuť!
    Keď spapá len pár lyžičiek akceptujte to, ono sa to zase napraví. Hlavne neskĺznite k tomu, aby ste púšťali televíziu, ipad, mobil len aby sa najedla! Do roka nesolíme. Vodu prevarenú ochladenú ponúkajte ale nenúťte vypiť cca 200 ml denne.

  • 15mesacna dcerka nechce jest

    , Autor: luciav1982

    Dobry den pani doktorka,
    Moja 15 mesacna dcerka prestala pred 2 tyzdnami papat.dovtedy jedla celkom dobre,doslova vyzadovala kazdy den vyvar s maskom slizikmu a zeleninou a vedela zjest aj 2 zufanky.jedla jej pripravujem iba domace.Nikdy mi vsak nechcela jest zemiaky ani pyre (to ma adi pi mne lebo ani ja to nemam rada) a nikdy nechcela vajicko ani pomazanky.
    Teraz vsak nechce skoro nic varene maximalne kolienka alebo spaghetti a to ked jej tam dam masko vyberie len cestovinu.
    Nas jedalnicek je takyto:
    7-8.00 - cerstvo urobena stava mrkva+jablko+niekedy spenatove listy ak mame na zahrade (niekedy chce ranajkovat mlieko)
    9.00 - termix alebo maslovy rozok
    11.00- 180ml mliecka a nasledne spanok 1,5 hod az 2,5 hod
    14-15.00- male mnozstvo cestoviny s maskom,sosovicou alebo pecienkou (povybera len cestovinu)obcas sa mi podari ju presvedcit na par lyziciek maska
    17.00 ovocna kasicka s cerealiami
    19.00 180ml mliecka a spanok celu noc
    Pred mesiacom sme boli na odber krvi a ma len mierne znizenwme zelezo tak berieme kvapky maltofer
    Je zdrava,cula,rozprava uz slovicka,hrava,nie je chuda je akurat.ma 12 zubkov a mozno jej zacinaju ist ocne alebo zadne stolicky ale dasienka nema opuchnute.
    Prosim poradite mi?uz som z toho v strese.aj jej urobim "svedsky" stol aby si vybrala a nechce.
    Dakujem
    Pekny den
    Luciq

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ste zlatá, to je dobrý nápad ten švédsky stôl, iste sa to deťom páči! Možno má vaša dcérka prechodné obdobie, kedy jej nechutí. Môže to súviseť aj s prerezávaním zúbkov. Určite ju do jedla nenúťte. Otázka je, či jej správne podávate maltofer a či sa nedostok železa už nezmenil na chudokrvnosť.Maltofer sa nesmi zapíjať čajom nemalo by sa asi dve hodiny pred podaní a po podaní konzumovať mlieko ani mliečne výrobky.
    Jedálníček je pekný, ale trochu by som to upravila, na raňaqjky by som dala rožtek s masom alebo termix, potom okolo deviatej ovocie a ak je už okolo obeda unavená, môže ísť spinkať po podaní liečka a ž po zobudení obed. Postupne však vydrží hore dlhšie, ovocie ju veľmi nezasýti, tak by som jej okolo pol dvanástej podala obed. Ale naozaj to závisí od jej nálady a únavy, unavené dieťa nebude dobre papať. Počkajte teraz najmenej týždeň, potom podľa stavu, či sa nechutenstvo zmení alebo nie, konzultujte lekára.

  • Neraňajkujeme

    , Autor:

    Dobrý deň pani doktorka.
    Potrebuje sa poradiť. Dcérka má o týždeň 6 mesiacov.
    Jej jedálniček je nasledovný:
    9.00 - 9,30 pije mliecko cca 150 ml
    12.00 - 12.30 masovo zeleninový príkrm
    14.00 - 14.30 mliecko cca 150 ml
    16.30 - 17.00 nemliecna ryzova kasa
    18.30 - 19.00 mliecko po kupani cca 180 ml
    23.00 - 1.00 v tomto rozmedzi mliecko cca 200ml niekedy aj viac
    4.00 - 5.00 mliecko cca 120 ml
    A moja otazka znie kedze je to moje prve babo, tak je normalne ze od toho ranneho mliecka nechce nic jest az asi do tej 9.00?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to v poriadku. Po šiestom mesiaci jej môžete okolo deviatej ponúknuť desiatu: ovocný príkrm. Potom na obed mäsovozeleninový príkrm. Odpoludnia mlieko, pred kúpaním mliečnu kašu, obilninovú a pred spaním znova mlieko. Pravdepodobne si potom ešte raz mlieko vypýta a potom znova ráno, možno aj troćha neskôr ako o piatej.

  • Hlad v noci

    , Autor: sisa-4

    Dobry den,mala by som jednu otázku.moja dcera ma 10 mesiacov,od 7.mesiaca na UM.Do 6.teho mesiaca spávala v noci durch,teda od 20.00 do 6 tej rano.ale potom,sa to zmenilo a jedavala 2 krat,teraz 1 krat.Cez den popapa dobre.Nezijeme na SVK a tu v zahraničí na poradni mi bolo povedané ze uz by nemala v noci jest,ze nemoze byt hladná a nie je to dobre na brusko.Par noci som skusala jej mliecko nedať no nezaspala pokial mlieko nedostala-vypije 200 ml medzi 01:00 a 04.00 a okamžite zaspi az do rana,do 7 mej.jedalnicek ma takýto:
    07.00:mliečna alebo nemliecna kasa,alebo jogurt s ovsenymi vlockami,ryzova,kukurična kasa atd.
    09:30- 60 ml um
    11:00-ovocie čerstvé
    13:00-obed:masovo zeleninový,cestovinový s mäsom,zltko raz do tyzdna,polievky
    14:30-60 ml um
    17:30-polievka,jogurt,kase na dobru noc,zemiaková kasa,stale striedam
    19:30-230 um
    V noci:200 ml um.
    moja otázka znie:moze byt v noci naozaj este hladná alebo je to o zvyku? A ak hladná,je to naozaj take škodlivé ked v noci raz je? Osobne mne to nevadi,ked sa raz bude na mliecko.myslim ze cez den toho popapa dost,okrem toho pije vzdy len čistu prevárenu vodu,ziadne caje,nedávam jej ani keksiky,max.niekedy ako súčasť niektorého z jedál,ziadne chrumky.
    Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Papanie v noci by som nevidela ako zásadný problém. Aj kojené deti v noci papjú, vo veku okolo siedmeho mesiaca sa deti budia často preto, lebo prichádzajú do obdobia prvej deprivačnej úzkosti, kedy stále kontrolujú matku, či je nablízku, peto si v noci aj vypýta mliečko, Mliečnych pocií má pomerne veľa aj keď v skutočnosti príjem mlieka je primeraný, cwz deň vypije menej. Ak okrem mlieka papá aj bezmliečnu stravu v dostatočnom možstve, nevidím dôvod jej mlieko nedať v čase a množstve, včítane noci, ako si vyžaduje.
    Ak nemala jogurt ráno, podala by som jej jogurt odpoludnia o tej 14.30 namiesto mlieka, faktom však je, že ak sa práve vtedy budí z odpoludňajšieho spánku, asi radšej vypije mliečko. Večer by som už jogurt nepodávala, radej niektorú kašu, dúfam, že už podávate aj obilniny, kvôli lepku. Vodu ponúkajte, dieťa si ju samozrejme nevypýta a pritom môže byť smädné. Takýto hedálníček, hlavne bez soli, je potrebné dodržiavať do roka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: