Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ockovanie

    , Autor: tini

    Dobry den pani doktorka...mam 15 mesacneho synceka.Vsade pisete ze teraz je obdobie na dalsie ockovanie proti mumpsu,osypkam a ruzienka...Ale my mame prist do poradne az na 18 mesiacov.takze to ho mozu ockovat aj ked uz bude mat 18 mesiacov aj tyzden,myslim ze takto nam to vychadza...Ma to byt v januari.Nevadi to? alebo mam ist skor ku doktorke a spytat sa jej..A este sa chcem opytat na pneumokoky...viem ze uz ste na tuto otazku napisala vela odpovedi...ale ja sa chcem opytat kedy ho teraz nablizsie mozem dat proti pneumokokom zaockova...a ci je jedna ockovacia latka alebo dve...a predpisuje to lekar?Velmi pekne dakujemza odpoved...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Proti pneumokokom ho môžete dať zaočkovať hneď. Očkovaciu látky predpíše váš lekár na recept. V jeho veku potrebuje dve dávky Prevenaru s odstupom medzi nimi najmenej dva mesiace.
    Očkovanie proti mumpsu, osýpkam a ružienke je v našej očkovacej schéme zaradené po dovŕšení 15teho mesiaca, malo by byť realizované do ukončeného 18teho mesiaca. Podľa individuálneho plánu očkovanie každého dieťatka, sa z rôznych príčin termín môže zmeniť, taktiež v rôznych krajinách je toto očkovanie realizované v rôznom veku a roznymi schémami.

Podobné otázky

  • Poradte ako zacat s prikromovanim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    prepacte ze zatazujem takouto otazkou, no zijeme v Rakusku a nie je tu poradna pre babetka, k lekarke chodime len na ockovanie. Mame sestmesacneho chlapceka, ktoreho sme zacali pred mesiacom prikrmovat mrkvou a petrzlenom, co skoncilo katastrofalne (hnacky, vracanie) - takze sme s tym prestali a presli sme na riedku ryzovu kasicku a mlieko. Casom by sme vsak zasa chceli zacat s prikrmovanim, pretoze chlapec je casto hladny - pije viac flasi denne ako by mal, chceme mu tiez zacat davat vyzivu pre deti od pol roka - no neviem ako to presne davkovat a kombinovat . . zacvat znova mrkvou, zemiakmi, cukinou? kasicku len vecer? postupne skusat? pooobede okoo stvrtej? prosim poradte, nechcem znova urobit chybu, dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po dovŕšení šiesteho mesiaca už dieťa určite podtrebuje bezmliečny príkrm. Problém pri vašom prvom pokuse bola petržlen, niekedy môže byť až toxická.
    Jednak môžete na trhu dostať špeciálne výrobky detskej výživy, napr. Hipp, sú veľmi kvalitné, určite začnite músovozeleninovým jedlom, bez lepku / glutenfrei/. Ak by ste varili doma zoberte si mäso/ kuracie, morčacie, králičie/ zomelte ho , nič nepridávajte / ani soľ!!!/ a pripravte si asi 30 až 50 gr. guľku. Tú uvarte spolu s mrkvou a zemiakom. Potom uvarené rozmixujte, pridajte tri, štyri kvapky slnečnicového oleja /vitality/ alebo olivového. Podávajte lyžičkou podľa možnosti medzi pery dieťatka, pretože ak to dostane do pusinky, nie vždy to vie prehltnúť / nepodarí sa mu to/. Keď si na tento príkrm zvykne / podávať na obed/ taak dopoludnia podajte ovocie / tiež možné od Hipp/ a to len také, ktoré rastie u nás, hlavne jablko, hruška. zatiaľ nie červené ovocie. Keď sa dieťatko naučí príjmať tieto nové súčasti potravy môžete do stravy pridať aj potraviny obsahujúce lepok / chlieb, pečivo, krupivću/.Takúto stravu, obohatenú len postupne o nové zložky zeleniny, ovocia neskôr o žĺtok / dvakrát týždenne polovicu uvareného pridať do obednej"polievky"/ by mal mať až do ukončenia prvého roka života. Na večer mu môžete dať najskôr ryžovú, po pár týždňoch aj cereálnu mliečnu kašu. Odporúčam tie, ktoré sú bez rôznych príchutí / ovocie, med a pod. /.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: