Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Hra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer som mamičkou dvoch deti, dcérka ma 3 roky a chlapček 21 mesiacov. Dcérka je veľmi šikovná a bystrá do škôlky nechodí. No môj problém spočíva v tom, že keď sa spolu hráme "diriguje " našu hru. Chce aby som povedala to čo ona chce, chce aby som akože plakala (bábika plače), chce aby som napodobňovala jej nevhodné správanie ako vzdor, hnevanie sa: Je to správne? Mám ju nechať celkom riadiť našu hru? Je vhodné napodobňovať detský vzdor? Keď to robím s hračkou, obe deti sedia takmer nedýchajú. Keď im poviem že aj oní sa takto nevhodne správajú, ostanú prekvapení. Poradte mi ako správne viesť detskú hru, prípadne mi môžte odporučiť aj knižnú publikáciu ktorá sa zaoberá touto témou. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dobrý deň,

    keďže je to téma zameraná na deti, poprosíme vás, presmerujte svoju otázku na okienko detskej psychologičky.

    ďakujeme za pochopenie
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Jedalnicek 3 rocneho dietata

    , Autor: JankaHanka

    Dobry den, prosim vas ako by mal vyzerat jedalnicek 3 roceho dietata? Aj s mnozstvom, ktore by malo zjest? Rano este pije mliecko, chce tak okolo 150l, o hodinku na to ma ranajky, 20g vlociek, trosku ovocia, oriesky s mliekom alebo prazenicu s chlebikom z 2 vajec alebo krajec chlebika so zeleninou. Po ranajkach jogurt alebo ovocie. Obed polievka a hlavne jedlo rozne. Poobede si pyta este ovocie alebo jogurt a vecera chlebik s lucinou a zelenina. Pred spanim ma este 150ml mlieka. Chcem sa opytat je dobre dat dietatu este poobede ovocie/jogurt? Alebo cim to nahradit? Zaujimaju ma hlavne mnozstva ake by malo dieta zjest za cely den, lebo nase je toho asi dost vela. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Množstvo si dieťa určuje samo, netreba ho nútiť do jedla. bežná porcia je cca 250 ml kaše, ako dávate 150 ml mlieka, Po raňajkách už nepotrebuje jogurt, ak ho nemá na raňajky, dopoludnia len ovocie. Obed ako dostáva a po obednom spánku jogurt, puding ovocie čo si praje. Večera ako udávate, večerné mliečko je tiež v poriadku. Mal by mať 200 až 250 gramov mäsa týždenne, teda 5x 50 gramov.

  • Alergia na BKM u 22 mesacneho

    , Autor: Jarka66

    Dobry den, nedavno sa u syna objavila zihlavka, po vedeni dennicku sme museli vylucit mlieko aj po porade s pediatrickou (aj z bezlaktozoveho sa vyhadzoval), uz len ked je tam, ze stopy mlieka, bum je vyhadzany do pol hodiny, takisto ma asi problem aj sojou(to mu nepodavame, ale v niektorych vyrobkoch pre deti su nejake stopy). Zda sa mi vsak, ze od roka a pol skoro vobec nenarastol do vysky, ani moc nepribral, dost casto sme asi aj kvoli alergii boli teraz chori…nahradzame mandlovym, ovsenym mliekom, rybami a masom a produktmi s oznacenim VEGAN, chcem sa spytat ci existuje nieco(najlepie ochutene) co by synovi nahradilo mlieko vo vyzive do tych troch rokov? France Leit 3 vanilkove? Lekarka odporucila vylucit na isty cas mlieko a skusit niekedy opat( ale stale sa to mlieko niekde najde-c chlebe atd, no vsade)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    mlieko ani mliečne výrobky nateraz nemusí vôbec. Mlieko by som nahradila len ovseným mliekom, mandľové môže byť tiež alergén a je veľmi aromatické.
    Dieťa musí papať mäso, nemôže byť na vegan diéte. Mäso má mať vo veku po jednom roku 250 gramov na týždeň, ideálne hydina / ale aj to od kosti/ teľacie , králičie. Len tak bude mať dosť bielkovín na rast a vývin.

  • Príkrm a umelé mlieko

    , Autor: Majka-1

    Dobrý deň, pani doktorka,
    dcéra má 5 mesiacov, do 4 mesiaca bola výhradne dojčená, no s dojčením som musela, žiaľ, prestať, pre viacnásobné alergie na potraviny (aj po vyradení mlieka, vajíčka a sóje z mojej stravy ťažkosti pretrvávali). Dcéra pije neocate infant, prospieva veľmi dobre, pekne priberá, ťažkosti zmizli. Môžem neocate ponúkať aj po zjedení príkrmu? Zatiaľ jedla zemiak, mrkvu, maslovú tekvicu a petržlen. Zje cca 80g zeleniny, ale vypije po prikrme ešte 60 ml umelého mlieka, jej bežná dávka je 90 až 120ml mlieka. Zeleninu pripravujem na pare, pridávam kvapku kvalitného repkového oleja a prevarenú dojčenskú vodu.
    Ponúkam jej aj chladnú prevarenú vodu, môžem ponúknuť aj čaj, prípadne riedenú ovocnú šťavu?
    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ovocnú šťavu ani čaj určite nie, len prevarenú ochladenú vodu. Môže už dostať do príkrmu aj mäso : kuracie, teľacie, králičie, morčacie cca 30-50 gramov denne.
    Olej preferujem kvalitný slnečnicový alebo olivový.
    Kým spapá menej príkrmu, môžete mlieko ponúknuť, keď spapá aspoň 100 ml už mlieko ponúkať netreba

  • Apetit

    , Autor: MonkaHromka

    Dobry den, vacsina rodicov sa bori s tym, ze ich deticky nepapaju, co ak ale dieta ma velky apetit? Syncek vzdy rad papal od malinka. Teraz ma 22mesiacov. Od narodenia sa ho snazime stravovat zdravo, ma velmi rad ovocie, obed spapa. Niekedy aj necha, ale ak mu nieco chuti, nema mieru. Niekedy si nie som ista, ci je naozaj taky hladny, alebo maskrtny. Lebo ked si predstavim, co vsetko spapal, mam pocit, ze by mu to malo stacit, ale velmi casto chodi, ze je hladny. Nieco zje a po chvili si pyta nieco znova. Najcastejsie sa to tyka ovocia. Priam miluje banany a hrozno. Jedlo mame poodkladane tak, aby nan nevidel. Keby ma spristupnene vsetko ovocie, tak misu ovocia zje na jeden sup. Spapa banan a pyta si dalsi, nedame mu, ale potom po chvili pride zas nieco pytat. Ked sme niekde na navsteve, ine deti si zobnu a idu sa hrat. Nas je pri miskach, kym nezje. A vrhne sa na to, ako keby nikdy nejedol. Stari rodicia mu vynukuju, ked tak dobre papa, co ma aj hneva, ze ked on nevie, kedy staci, tak oni by to aspon mohli vediet. Je plnohodnotne ranajky, obed, veceru, pred spanim mlieko, v noci uz nepapa. Od jeho mala pocuvam, ake velke babatko, ako rastie, cim ho to krmime, pritom si ozaj davam zalezat, spapa aj varenu zeleninu, nema s nicim problem. Preto ma to tak aj trapi a mozno mam vacsiu potrebu mu kontrolovat stravu, kedze to nonstop pocuvam. Ja mu doprajem, kolkokrat aj place, co vravi, ze je hladny (tu som vsak na vazkach, ci naozaj, alebo si to tak vynucuje), len mam obavy, aby nemal problemy, alebo aby sa mu druhy nesmiali. Na druhej strane vobec nie je lenivy, práve naopak, je velmi pohyblivy, pohybovo zdatny, stale v pohybe. Neviem, ci je to v poriadku a dopriat a spristupnit mu trebars to ovocie kolko chce, alebo ho radsej tlmit a vysvetlovat, ze ho takto bude boliet brusko. Vcera na navsteve napr.donielsi sme misku hrozna, zjedol ju on a este aj dalsiu misk, co bola na stole s ovocim. Sladkosti ani nic take mu nedavame. Ale samozrejme, keby ma pristup, zje. Moja mamina hovori, ze ja som bola tiez taka, a sama si to pamatam, ze vzdy od starych rodicov som odchadzala s bolavym bruchom, co som sa nesla dojest. Takze asi to ma po mne. Ukludnilo sa mi to az v puberte. Mam to aj u neho tak ocakavat? S manzelom sme normalnej vysky a vahy. Maly ma teda 22m a 15kg, ale je aj vysoky ma 90cm, mozno uz aj viac. Celkovo ma mohutnu a siroku stavbu tela, nikdy nemal nejake faldiky, brusko ma. Nechcem mu ublizit, kolkokrat sa na mna hneva, ze mu nedam jest. Mozno to tak vyzera, ale ozaj mam potom obavy, aby ho brusko nebolelo a aby sa neprejedal. Co s tym? Kedy je to este v poriadku a kedy uz nie? Regulovat mu to? Alebo to nechat tak? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keďže má normálnu hmotnosť vzťahom k výške, tak správne príjem strav mierne regulujete ale samozrejme nemá byť hladný. Keď nembude mať tzv. prázdne kalórie - chrumky, keksy a podobne- tak je výživa aj možstvo stravy v poriadku. AK by veľmi priberal je potrebné špecializované vyšetrenie u endokrinologa alebo na genetike.

  • UM po 2.roku

    , Autor: Patrícia_Schindlerová_0706093403

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Syn bude mať o mesiac 2 roky, umelé mlieko pije ráno po zobudení a večer pred spaním. Má ho rád, neodmieta ho, len mi napadlo, dokedy je vhodné umelé mlieko podávať, event. Čím ho nahradiť, ak dieťa ešte potrebuje svoju rutinu napr. Pred spaním? Je vhodné hneď siahnuť po kravskom mlieku? Alebo je zbytočné sa trápiť, riešiť to a je lepšie dať dieťaťu UM dokedy bude chcieť? Prípadne, ako ho od neho odučiť?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja odporúčam umelé mlieko, formulu ako mliečnu porciu pre dieťa do troch rokov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: