Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dovolenkovať v Choráatsku? (osýpky)

    , Autor: evitak

    Pani doktorka prosím Vás o radu. Moja dcéra má 7mesiacov a 2 týždne. Nebola ešte očkovaná povinnými očkovaniami, iba po narodení proti TBC a keďže toto ešte nemá na ruke úplne zahojené naša pediatrička preto odkladá všetky ostatné povinné očkovania naďalej. V auguste plánujeme ísť na dovolenku do Chorvátska ale obávam sa vycestovať, keďže v novinách bola informácia o osýpkovej epidémii v Európe. Ako sa toto ochorenie šíri? Dotykom, kýchnutím, kašľom čí vzduchom? Cestovať budeme vlastným autom, prebaľovať ju budem v aute (nie na pumpách atď), bývať budeme vo vlastnom apartmáne nie v hoteloch kde je veľa turistov (možno aj bacilonosičov). Myslíte, že ju môžem takto ochrániť? alebo radšej nevycestovať. Navyše ma vlastná rodina prehovára aby som to nepreháňala a že jej nič nehrozí keď tieto info neboli nejak viac medializované napr. televízii. Nechcem vyzerať ako histerická matka ale v záujme zdravia môjho dieťaťa tak kľudne vyzerať budem a dovolenku zruším ak je situácia vážna. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem. PS:naša pediatrička mi odsúhlasila vycestovať bez povinných očkovaní ale to ešte nevedela o tejto osýpkovej epidémii. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Osýpky sa v Európe vyskytujú, o epidémii viem len na Ukrajine t.č.
    Aj keby bola očkovaná, proti osýpkam sa očkuje až po pätnástom mesiaci. Takže v totmo veku by očkovaná aj tak ešte nebola. Nie je to problém, protilátky proti osýpkam by mala mať od vás, pretrvávajú do roka.
    Je skôr teraz ohrozená iným,i infekciami. Hlavne čiernym kašľom a infekciou spôsobenou baktériou straptococcus pneumonia.
    Pre dieťa nemá dovolenka a pobyt pri mori zo zdravotného hľadiska žiaden prínos. Väčšina detí to celkom dobre zvládne. Môj osobný názor je, že dieťa má byť do jednho roka doma. Cestovanie s tak malým dieťatkom je vždy riziko.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: