Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Komunikacia a problem s nou!

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Mam 23 rokou s priatelom som uz 7 rokou, zijeme spolu 5 rokou. Mam problem a neviem jeho nazou. Od malicka som tichsim clovekom, komunikacia mi vzdy robila problem. Tazsie nadvazujem vztahy vseobecne, rozhovory mi robia velký problem s cudzimi ludmi ale aj znamimi. V urcitých situaciach citim strach,strach z ludi z ich otazok a mojich odpovedi na ne, strach z nahodných stretnuti napr.v meste, v obchode,v praci...citim sa preto dost zle,pri komukacii pride na mna strach a ani neviem s coho ale citim aj teplo na tvari az sa cervenam a to je stale, mam s tým problem a neviem ako ho riesit. Predtým som ho nikdy nemala mala som zdrave sebavedomie, skoncila som skolu, mala som priatelov kamaratky no teraz to neak upadlo stale je len praca a problemy a k tomu aj toto, neviem ako to riesit. Hlavným problemom kt. chcem vyriesit je to cervenanie sa existuje neake lieky na utlmenie alebo laserom odstranenie? potom je to aj ta komunikacia myslim ze hlavným dobodom preco mam strach a cervenanie viaze prave na tu komunikaciu...Velmi tuzim po tom rozpravat sa s clovekom a dokazat sama sebe ze ziadny problem nemam!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Monitta,
    podľa vašich slov došlo u vás k zmene - nie náhlej, ale postupnej, nenápadnej, kedy vás práca a problémy, s ktorými ste sa potýkala pravdepodobne natoľko spochybnili, že to, čo bolo dovtedy v pohode, bezproblémové sa zrazu stáva problémom, ktorý vám výrazne narúša kvalitu kontaktu s inými ľuďmi.
    Bolo by fajn ak by ste mala možnosť vyhľadať psychoterapeuta a spolu s ním sa bližšie pozrieť na to, čo sa vám udialo, čo sa vám deje a ako porozumieť sama sebe, svojmu červenaniu, svojmu strachu z iných ľudí. Mohla by som vám teraz dať niekoľko návodov ako skúšať zvládnuť svoj strach - takto na diaľku mi to však príde diletantské, kým nerozumiete sama čo sa s vami deje, návody na diaľku by vám mohli síce priniesť istú úľavu, ale je tu i riziko že by naopak mohli prehĺbiť pocit nemožnosti, neschopnosti to urobiť tak, ako návod "hovorí".
    Vaša tichá povaha môže byť vašou devízou, ak sa s ňou "zblížite", porozumiete čo je súčasťou vašej introvertovanosti a čo je už súčasťou toho strachu a obáv z kontaktu.
    Držím vám veľmi päste.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: