Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Citrusy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, viem, že táto otázka je určená do inej poradne, ale je nedostupná. Dcérka bude mať o 3 týždne rok a chcela by som sa spýtať, či po 1. roku môže papať citrusové plody. My s manželom nie sme na nič alergický, ale manželov brat má alergiu na citrusy, tak mám obavy. Inak nikto iný z rodiny alergik nie je. Môže sa u dcérky prejaviť alergia, keď ju má švagor?
    A mám ešte jednu otázku: do akého veku má význam kojenie z hľadiska budovania imunity? Za vaše odpovede Vám veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Citrusové plody môžete v malom množstve a vždy len jeden druh zaradiť po prvom roku života. Vždy po zaradení nového druhu ovocia sledujte ako dieťatko reaguje - zmeny na koži, hnačka. Upozorňujem vás, že aj na rovnaké ovocie, podľa krajiny pôvodu, zrelosti, chuti, môže dieťatko rôzne reagovať. Spočiatku ponúkajte len v malom množstve.
    Kojenie má zásadný význam v prvých mesiacoch života. Po roku je jeho význam stále aj v oblasti vyzrievania imunitného systému ale hlavne vo sfére citovej väzby medzi matkou a dieťaťom.

Podobné otázky

  • zeleninove stavy a dojcenie

    , Autor: homerka

    Dobry den,
    mam 4mesacne dieta, plne dojcene. Doteraz kakala raz za tyzden a tvarila sa spokojne. Pribera krasne, vazi okolo 7kg, pritom porodna vaha bola 2980g (39tt).
    Zhruba dva tyzdne dozadu som zacala pit doma odstavene cerstve stavy - kombinacia jalbko-mrkva, pripadne mrkva-cvikla. Vypijem max.2dcl denne. Ale presne od toho casu nasa dcera kaka zrazu 3x denne a je to zelenej farby. Pritom mlieka je urcite dost, ona je spokojna, pyta papat v rovnaych inertvaloch ako predtym. Ale stolica je kriklavo zelena. Mam pokracovat v piti stiav? Musi si jej organizmus na to zvyknut? Alebo je chyba niekde inde?
    Inak ja uz dlho jem uplne vsetko - aj orechy, aj citrusy. Dieta nikdy nemalo koliku, nikdy nebolo vyhadzane.
    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stolica dieťatka sa mení, aj podľa toho koľko vypije materského mlieka aj podľa toho, čo konzumuje matka. Pokial je inak zdravá, čulá, bez teploty, nezvracia, keď pôjdete do poradne, tak aj priberá, zelená stolica neznamená ochorenie.
    Na druhej strane ak sa to stalo naozaj po konzumácii ovocných štiav / vinila by som hlavne cviklu/, tak je veľmi jednoduché na 14 dní šťavy vysadiť a potom znova skúsiť konzumovať. Uvidíte, ako bude reagovať stolica dieťatka.

  • zapal oci a ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer.
    Moj 2 a pol mesacny chlapcek ma zapal spojiviek uz asi mesiac.. doktorka nam dala masticku ale nepomohla. Vo stvrtok ideme k doktorke. Syncek ma byt teraz ockovany, moze sa ockovat ked ma zapal?
    Este by som sa chcela spytat ohladom mojej stravy pri kojeni, ci mozem jest hriby - uvarene v omacke napr. A citrusy a citr. dzusy. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak vy ani manžel nie ste alergici, cirusy v malom množstve môžete.
    Huby kojacim matkám neodporúčam vôbec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Na zápal spojiviek u takto starých detí nikdy nedávam mastičky, len kvapky.
    Zápal spojiviek nie je dôvod, prečo by sa dieťatko nemalo očkovať V každom prípade pred očkovaním lekár dieťa vyšetrí a rozhodne či je alebo nie je možné očkovať / prihliadnuc aj na zápal spojiviek/.

  • gel na dasno citrogrep

    , Autor: hilda

    Dobry den,prosim vas,mozem u 9 mesacnej dcerky pouzit na ukludnenie dasienok pri prerezavani zubkov citrogrep gel.neviem ci ma nejake vytazky z citrusov,ale z nazvu predpokladam,ze ano,tak neviem,ci ho mozem pouzit,nakolko sa citrusy neodporucaju v tomto veku.dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na jednej strane by malo byť na gely napísané od akého veku a ako často sa môže používať a toho sa treba držať. Na druhej strane musí napísať, že tieto preparáty nerad používam a ani ich neodporúčam. Ich účinok nie je vždy prekazateľný a videla som už na ne alergie.

  • Dokedy Vigantol, citrusy

    , Autor: lulinka33

    Dobrý deň, pani doktorka.
    Moja dcéra má 2 roky, stále jej dávam Vigantol...dokedy ešte, mám teraz na leto prestať a potom znova cez zimné obdobie ? resp. už od jesene ? To už bude mať 2,5 roka. A moja 2.otázka - odkedy môže dieťa citrusové plody ? Zatiaľ nedávam, manžel je alergik-astmatik. Ešte by som sa rada opýtala na Váš názor - pozerala som v potravinách rôzne jogurty - takmer všetky - vrátane Activie, ktorú dávam svojej dcére obsahujú modifikovaný kukuričný škrob (geneticky) ako zahusťovadlo, všade v potravinách je plno chémie, aký máte na to názor, ktoré jogurty - viem, že probiotické - by Ste odporučili ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čo sa týka vigantolu, jednoznačne odporúčam v zimných mesiacoch všetkým deťom užívať v malsšom veku Vigantol / teda aj dva a pol roka/ alebo už aj v tomto veku od konca októbra užívať preparát obsahujúci D vitamin/ aj rybí tuk/. Vždy sa jednotlivé preparáty na trhu menia, preto odporúčam poradiť sa v lekárni alebo u svojho lekára pred zimnými mesiacmi.
    Ak dieťatko nejaví známky alergického ochorenia, je možné v tomto veku citrusy ponúknuť, v malom množstve a sledovať reakciu na podanie citrusov. Pri výskyte prejavov deramtitidy na koži, odporúčam citrusy teda ich podávanie odložiť o rok.
    Potraviny sú veľká kapitola starostlivosti o dieťa z pohľadu odborníkov aj rodičov. Vo všeobecnosti platí, že všetky suroviny sa postupne vyvinuli šľachtením. Nie som odoborník ale genetická modifikácia a šľachtenie síce nie je to isté, ale nie každá zmena, trebárs aj škrobu, musí byť odsúdenia hodná. Potraviny sú sledované a preto nie je problém podávať aj vami uvedený jogurt deťom od určitého veku. Všeobecne sú jogurty typu aktivia deťom odporúčané a aj ja ich jednak dávam svojim deťom a jednak odporúčam. Za lepšie však považujem jogurty s probiotickou florou s čo najkratšou dobou spotreby.

  • jahody,.citrusy,med u 14 mesačneho dieťata a dojčiacej matky

    , Autor: lulinka33

    Dobry den, pani doktorka. Mam 14-mesačnú dcérku, ktorú ešte dojčím. Môj muž je alergik - astma, polinóza, potrav.alergia na kravské mlieko, paradajky, burské oriešky. Chcem sa spýtať 1/ môžem už po 1.roku dávať dieťaťu citrusy a jahody, alebo až po 18 mesiaci či po 2.roku, mohla by dcérka už med ? a Takisto ja, či už môžem si do jedálnička pridávať jahody, citrusy, med - lebo zatiaľ sa vyhýbam, teda či by som už aj ja si mohla spestriť jedálniček. a po 2/ či by ste odporučili ku očkovaniu MMR v 15.mesiaci si priplatiť za očkovaciu látku proti varicelle prípadne perspektívne proti hepatitíde A pre dcérku.
    Ďakujem Vám vopred za odpoveď a Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po roku môžete med skúsiť, citrusy až po treťom roku života, jahody po roku v malom množstve a sledujte reakciu. Vyhýbajte sa väčšiemu množstvu citrusov, jahody a med môžete.
    Ak zaočkujete dieťa dvoma dávkami žltačky typu A / v intervale pol až jeden rok medzi nimi/ chránite ju tak dlhodobo proti tomutu, síce nie smrteľnému ale nepríjemnému ochoreniu
    Očkovanie proti kiahňam zamedzí tomuto nepríjemnému ochoreniu / po jednej dávke na 85 % ak by ochorela, je priebeh veľmi ľahký zväčša/ , ktoré môýže mať aj komplikácie a môže vážne ovplyvniť život celej rodiny / kiahne práve pred odjazdom na vytúženú dovolenku a podobne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: