Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očkovanie vs. výskyt čierneho kašľa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prednedávnom sa mi do rúk dostala štatistika výskytu čierneho kašľa v ČR za rok 2008, môžete si ju pozrieť tu http://www.szu.cz/uploads/documents/CeM/Zpravy_EM/18_2009/3_brezen/95_pertu.pdf
    Zaujímalo by ma, čo vravíte na to, že výskyt pertussis v kategórii 1 - 4 ročných detí predstavoval 27 prípadov, z toho 18 detí bolo zaočkovaných až 4 dávkami vakcíny podľa českého očkovacieho kalendára. Ako spoľahlivá je teda vakcína? Nechráni ani 5 rokov? Ďakujem za odpoveď a prajem príjemný deň.
    S pozdravom Denisa.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O výskyte čierneho kašľa v Čechách ale aj na Slovensku viem. Opakovane som diagnostikovala toto ochrenie aj vo avojej ambulancii. Zatiaľ nikdy nie u detí, ktoré boli očkované v posledných siedmich rokoch.
    Očkovanie a úroveň imunitného systému ako aj reakcia na očkovanie sú všetko situácie súvisiace s biologiou, kde hrá rolu jednak imunitný systém jedinca, očkovacia látka, epidemiologická situácia. Toto všetko má vplyv na úroveň ochrany po očkovaní. Vzhľadom na to, že bektéria spôsobujúca čierny kašeľ stále cirkuluje v populácii, je možný tento zvýšený výskyt ochrenia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: