Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ockovanie proti kiahnam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka. chcem sa spytat ci je pre moju 7 mesacnu dceru uz vhodne toto ockovanie a kolko stoji.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovacia látka stojí asi 2500Sk jedna dávka. Očkovanie je možné u detí od deviatich mesiacov. U nás, vzhľadom na nášu očkovaciu schému, je možné a aj vhodné očkovať po pätnástom mesiaci života.

Podobné otázky

  • jahody,.citrusy,med u 14 mesačneho dieťata a dojčiacej matky

    , Autor: lulinka33

    Dobry den, pani doktorka. Mam 14-mesačnú dcérku, ktorú ešte dojčím. Môj muž je alergik - astma, polinóza, potrav.alergia na kravské mlieko, paradajky, burské oriešky. Chcem sa spýtať 1/ môžem už po 1.roku dávať dieťaťu citrusy a jahody, alebo až po 18 mesiaci či po 2.roku, mohla by dcérka už med ? a Takisto ja, či už môžem si do jedálnička pridávať jahody, citrusy, med - lebo zatiaľ sa vyhýbam, teda či by som už aj ja si mohla spestriť jedálniček. a po 2/ či by ste odporučili ku očkovaniu MMR v 15.mesiaci si priplatiť za očkovaciu látku proti varicelle prípadne perspektívne proti hepatitíde A pre dcérku.
    Ďakujem Vám vopred za odpoveď a Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po roku môžete med skúsiť, citrusy až po treťom roku života, jahody po roku v malom množstve a sledujte reakciu. Vyhýbajte sa väčšiemu množstvu citrusov, jahody a med môžete.
    Ak zaočkujete dieťa dvoma dávkami žltačky typu A / v intervale pol až jeden rok medzi nimi/ chránite ju tak dlhodobo proti tomutu, síce nie smrteľnému ale nepríjemnému ochoreniu
    Očkovanie proti kiahňam zamedzí tomuto nepríjemnému ochoreniu / po jednej dávke na 85 % ak by ochorela, je priebeh veľmi ľahký zväčša/ , ktoré môýže mať aj komplikácie a môže vážne ovplyvniť život celej rodiny / kiahne práve pred odjazdom na vytúženú dovolenku a podobne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: