Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Som tehotna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer,
    zijem s partnerom, ktory ma z prveho manzelstva 9 rocneho syna. Rozvadzal sa kvoli problemu jeho manzelky, ma diagnozu chorobna ziarlivost. Nerozvadzal sa kvoli inej zene, my sme spolu zacali chodit a zit az po 2 rokoch po jeho rozvode. Zijeme spolu v spolocnej domacnosti a cakame spolu dietatko. Syn je vo vychove matky, mame ho kazdy druhy vikend. Uz si zvykol na nove prostredie, na mna, sme kamarati. Vela krat sa vyjadril, ze by chcel byt s nami castejsie, zial matka trva na rozhodnuti sudu. Obcas sa nam zdoveri a citit, ze matka nema o nas dobry usudok a snazi sa, aby ju mal radsej.
    Chystame sa mu povedat, ze spolu cakame dietatko. partner chce, aby sme mu hned na zaciatku povedali, ze to bude jeho nevlastny surodenec, aby predisiel tomu, ze mu to povie jeho mama. Mne sa to zda velmi surove, aby sme mu vysvetlovali, ze to bude jeho nevlastny, ja by som bola rada, keby sme mu to vysvetlili inak, ze sa nic na nasej laske k nemu nezmeni. Nevieme sa zhodnut na forme,akou to povedat. Tymto Vas prosim o radu. Som stastna, ze to u nas funguje fajn, sme spolu radi, rad sa s nami uci, pomaha mi v kuchyni, ma u nas kamarata, chodi k nam rad.
    Vopred Vam dakujem za Vas cas na odpoved pre nas. S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dobrý deň,

    idete na to podľa mňa dobre. vôbec nie je ľahké si vybudovať s dieťaťom dobrý vzťah, ked tomu predchádzajú dramatické okolnosti. podľa mňa nie je vôbec dôležité hovoriť o novom súrodencovi ako o "nevlastnom". ako by ste ho chceli pomenovať vy? čo sa vám zdá surové? ide o vcelku prirodzenúsituáciu a môžete svojmu "nevlastnému" synovi povedať o tom, že čakáte dieťa. ak mu to vysvetlíte ako to je a aké pojmy sa v tejto súvislosti používajú, určite to pochopí. a ked nie, podľa popísanej dôvery, sa vás na to bude vypytovať.

    prajem veľa zdaru pri komunikácii a veľa šťastia s novým dieťatkom

Podobné otázky

  • vytok z bradaviek

    , Autor: dada13

    Dobry den, este pred tym nez som otehotnela som si vsimla na bradavkach ako keby vytok pri stlaceni mi nikdy nic nevytieklo,nikdy som nespozorovala nic tekute skor uz len take zaschnute biele bielozlte supinky na bradavkach alebo podprsenke. Teraz som tehotna v 23tt mam to stale len mam pocit ze je to intenzivnejsie. No najviac co ma trapi a to je aj moja otazka ze ci ten vytok co som mala uz aj pred tehotenstvom moze nejakym sposobom ohrozit dieta pri kojeni.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že nie. Nie som však gynekológ a neviem presne vysvetliť ten " výtok" pred otehotnením. Teraz je to jasné, hormonálne zmeny spôsobujú, že sa aj mliečna žľaza pripravuje na svoju úlohu po pôrode, ktorou je produkcia , uchovávanie mlieka a zabezpečenie výživy bábätka. Určite sa o svojich obavách porozprávajte so svojim gynekológom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: