Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Budenie sa zo sna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň prajem

    chcela by som sa opýtať, či je normálne aby mi dieťa, ktoré má 8 týždňov spalo za deň 4 hodiny a k tomu spánok, ktorý má, je taký nekľudný, že tomu nemôžem uveriť. v spánku stále narába s ručičkami, nôžkami, a už pár krát sa mi stalo, že po 20 minútach spánku sa prebudil na taký žalostný plač, akoby ho z kože drali. bolo to také plakanie, až mi zvieralo srdce a nevedela som, čo s ním robiť, len ho utíšiť na rukách.
    dúfam, že bábätku nič nie je a poskytnete mi potrebné informácie.
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň,
    8 týždňový človiečik si ešte stále buduje a vylaďuje svoj spánkový rytmus, ak v spánku veľa "pracuje" ručičkami a nožičkami, tak ho treba pevne zavinúť, dieťaťu to prináša krásnu úľavu, a potom sa nestrhne náhlym prudkým pohybom vlastnej ručičky zo spánku. A ak to nezaberie tak by bolo fajn dať si u pediatra overiť, či nemá ľahšie vyvolateľný úľakový reflex - ktorý je ale prirodzenou výbavou takto malých ľudí. A ak vám spinká cez deň spolu 4 hodinky, tak patríte medzi tie šťastnejšie matky - a ak sú to dva dlhšie spánky, tak si naozaj môžete blahoželať. Zabudnite na mýty o tom, že takto malé deti spia 22 hodín denne.
    Ešte je potrebné zvážiť či ho nepáli žáha - ale to by plakalo po každom dojčení - takže môžete vyskúšať zavinutie i vyvýšenú polohu - podložením madraca v postieľke aby vznikla šikmá plocha.
    Tiež je fajn, ak je jeden z denných spánkov vonku, to tiež prehlbuje spánok. Ak ste veľmi unavená a vyčerpaná, tak si skúste jeden spánok dopriať s dieťatkom - a svet bude mať hneď viac farieb.
    Želám vám veľa krásnych chvíľ.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: