Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • kasel

    , Autor: deniska84

    Dobry den..moj syn ma 2 a pol roka a uz 3 tyzdne stale pokaslava(hlavne rano a navecer a kasel je skor taky vlhky hlienovity,obcas zakasle na sucho)...zo zaciatku mal aj sopliky tak sme s nim boli u lekara.. davali sme mu sinupret a pamycon a od kaslu prospan ale zdal sa mi slaby a moc nezaberal tak som mu este zacala davat kalciovy sirup...prospan som davala cca 10 dni aj s tym kalciovym len stake kaslal tak som vyskusaka dat kalobu lebo som pocula ze je dobra na kasel len sa vsade spomina ze najlepsie zabera ked sa nasadi pri prvych priznakoch kasla a soplika ale aj tak som ju chcela vyskusat a uziva ju dodnes..zajtra to bude tyzden co ju uziva a kasel stale pretrvava...sopliky uz nema a neuziva uz ani sinupret a spominany pamycon..momentalne uziva len tu kalobu a vecer pred spanim mu davam imunoglukan...chcem sa spytat ci je dobre striedanie a skusanie sirupov od kasla ked mu zatim tieto nezabrali popripade mi mozte poradit ktory mu mam skusit davat aby konecne nekaslal?ani mucosolvan nam v minulosti moc nezabral tak neviem..a este jedna otazka..kolko dni by sa malo zotrvat pri uzivani nejakeho sirupu od kasla alebo to je individualne?.ide mi o to ci nerobim nahodou nejaku zbytocnu chybu v uzivani...dakujem za skoru odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú názory lekárov, ktoré tvrdia, že žiadne sirupy od kašľa nie je potrebné užívať, treba riešiť príčinu. Mamičky aj my lekári však vieme, že niekedy správne vybratý sirup naozaj pomôže.
    Kaloba je vhodná na skôr vlhký kašeľ, je potrebné ju podávať niekedy aspon 14 dní, zvyšuje aj lokálnu imunitu v dutine ústnej. Takže: pokračujte v liečbe kalobou, imunoglukanom ale v tomto zimnom období odporúčam aj podávať rybí tuk alebo vitamín D: Samozrejme, ak by kašeľ neustupoval, dieťa bolo spavé, mrzuté, nepaplo, treba znova vyhľadať lekára.

Podobné otázky

  • Dieta odmieta pit

    , Autor: mireille

    Dobry den, pani doktorka,
    chcela by som Vas touto cestou poprosit o radu. Mame 13-mesacne dievcatko, od narodenia je velmi dobry jedak, nikdy s nou neboli problemy ani co sa tyka dojcenia, ani neskor prikrmov, nikdy mi ziadny neodmietla. Odrazu nam zo dna na den odmieta pit. Dovtedy vypila aj pol litra tekutin denne (dojcensku vodu, nesladeny cajik) plus 3x po 180 ml mlieka. Minuly tyzden bola chora, kasel, soplik, aj teploty boli, doktorka povedala, ze je to iba zo zubkov, vyter z hrdla bol negativny. Este nas pochvalila, ze dieta ma velmi dobry pitny rezim, lebo v cakarni si precikala plienku. Od nasledujuceho dna do nej nevieme dostat nic okrem mliecka. Skusali sme ju aj vselijako prekabatit, odputat pozornost, prestriedali sme rozne flase, cumliky, hrnceky... nic nepomaha. V sucasnosti vypije denne 3x po 180 ml umeleho mlieka, horko- tazko asi 150 ml vody/cajika a na obed s druhym chodom asi 150 ml polievky. Viem ze je to asi malo, vazi 11 kg. Ako by som mala postupovat? Je potrebne navstivit pediatra alebo vyckat ci sa situacia sama upravi? Dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa v tomto veku má okrem tekutiny prijatej v mlieku, polievke a pdobne vypiť asi 180-200 ml čistej vody. Takže žiadna tragédia ani nedostatok tekutín sa nedeje!!!!! &dieťa nie je potrebné prelievať, existuje aj stav "otravy vodu". Sledujte počet mokrých plienok, ak ich je dosť , netreba vôbec zvyšovať príjem tekutín!!!!!

  • Prikrmy a zvracanie

    , Autor: majama

    Dobry den,

    mam 9-mesacnu dcerku, ktora je od 4. mesiaca prikrmovana. Ovocne aj zeleninove prikrmy znasala dobre bez akychkolvek reakcii a alergii. V 9. mesiaci nastala zmena - dcerka zacala kaslat a zvracat. Zvracanie nie je pravidelne a obcas zvracia z vyzivy, obcas zo zeleninoveho prikrmu. Mliecne prikrmy a vecerne kase zje dcerka bez problemu a nezvracia z nich. Vsetky krvne testy su v poriadku. Boli urobene vytery z hrdla a tiez s negativnym vysledkom. Dcerke v 9. mesiaci diagnostikovali silny selest srdca s defektom, ktory sa ale zaceluje a nie je potrebna operacia ani lieky. V 9. mesiaci vyrastli dcerke prve dva zubky. Zhruba od 2-3 mesiaca ma diagnostikovany hemangiom - absolvovali sme vysetrenie ocneho pozadia, sono dutiny brusnej a neurologicke vysetrenie - vsetko s vysledkom - dieta je v poriadku - vysetrenia su bez nalezu. Dcerka je aktivna, sedi, stvornozkuje, pokusa sa stavat. Dieta je po cely cas kojene. Prosim o radu ako vyliecit kasel a nasledne zvracanie, kedze lekarsku pricinu nikto neodhalil a dcerka nema ani soplik ani teplotu? Dakujem

    Maria

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Možno len skonzumuje viac stravy a zvracia preto. Možno sa po jedle veľa hýbe, skáče, natriasa sa / hojdá a pdobne/ a to môže byť príčina, že vyvráti obsah žalúdka. Aj v tomto veku sa môže prejaviť gastroesofageálny reflux a ten môže byť príčinu tohto zvracania. Ak je kašeľ len súčasťou zvracania, nerozkašle sa pre to, že byť čas obsahu zvratkov vdýchla, tak pravdepdobne pri režimových opatreniach / menšie a častejšie porcie, pokoj po najedení/ problém čoskoro ustúpi.

  • dusivy kasel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den.Potrebovala by som velmi pomôcť:už druhý tyzden mam velmi silny drazdivy kašel-nie suchy,vykasliavam,niekedy ma až napína.Okrem toho som aj prechladena,kvapkam si do nosa kvapky s morskou solou.Naozaj nič mi nepomaha,ani homeopatika,ani domace recepty,ani sinupret kvapky.Nič ine som zatial nevyskusala nakolko mam 5mesačnu dcerku,ktoru dojčim.Vedeli by ste mi pomôct čo si mam zakupit a čo mi naozaj pomôze?Este pred otehotnenim,ked som ochorela zaberali mi jedine antibiotika.Su nejake antibiotika,ktore mliečku neskodia?Velmi pekne dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojenie nie je stav, kedy by ste mohli užívať lieky, aj antibiotiká ak je to potrebné. Matka musí byť hlavne zdravá, aby sa mohla o sovje dieťatko starať. Takýto kašeľ spôsobujú niektoré vírusy, ale aj baktérie, hlavne chlamydie alebo mykoplazmy, ale vo vašom veku to môže abyť aj čierny kašeľ, Určite by som vám neradila ani antibiotika ani inú liečbu na diaľku, je potrebné vyšetrenie u lekára.

  • uzivanie antibiotika Dalacin 300mg popri kojeni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, prosila by som o radu, mam 17 mesacneho syna, ktoreho este v noci kojim (2-3*krat za noc), nakolko som stratila hlas, mam drazdivy kasel a nadchu mi dnes lekar predpisal Dalacin 300 mg (1 kapsula kazdych 8 hodin). V pribalovom letaku stoji, ze nie je vhodne kojenie pocas uzivanie lieku. Mohli by ste mi prosim poradit ako mam postupovat, ci mozem pokracovat v kojeni? Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj deťom vo veku vášho dieťatka tento liek predpisujeme, takže si myslím, že ak je to potrebné, môžete ho užívať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: