Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Spánok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dcéra má 7 týždňov, je plne kojená, papáme každé 2 hod. cez deň, v noci vydrží aj dlhšie. Nás ,,problém" je ten, je dcére cez deň vôbec nespí. Zobudí sa ráno medzi 8-9 hod., papá každé 2 hod. Cez deň je kľudná, sem tam poplače. Púšťam jej pesničky, spievam jej, cvičím s ňou a vôbec nie je unavená. Na prsníku po kojení zavrie očká na 15-20 min., trošku si oddychne a to jej stačí. Skúšala som už aj ľahnúť si s ňou, a poležiačky dojčit, ale tak isto sa zobudí po 20 min. ked zaspí na prsníku. Tiež kočíkujem s ňou aj vnútri. Chodíme aj na predchádzky,vonku spí, ale akonáhle prídeme dnu tak je už hore. Ako by som to mohla zmeniť, či je normálne že nespí, len ked sme vonku. A ako často, resp. koľko odporúčate s ňou byť vonku. A večer o 19:00 s ňou cvičím, nasleduje kúpanie a papanie a niekedy je už 21:00 hod. a malá ešte stále nespí. Večer papá poležiačky. A asi už 5 dní robí to, že večer pri papaní pustí plač n 5 min, plače dosť intenzívne, potom sa ukludní a papáme dalej. To je tiež normálne. Dakujem Vám za odpovede. S pozdravom Marietta

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ten večerný plač pri kojení si neviem vysvetliť, ale keď potom papá, tak to určite nebude nič vážne, možno jej chcvíľu mliečko netečie.
    Podľa vašich informácií dieťa nemusí spať aj preto, že ho veľmi stimulujete a zamestnávate. Dieťa v tomto veku potrebuje hlavne kľud. Neviem čo cvičíte ale so zdravým dieťaťom cvičiť nie je potrebné. Púšťať pesničky jej netreba, bežne majte na ticho pustené rádiou, ktoré ju nemá vyrušovať. Rozprávajte s ňou hodne, hlavne pri prebaľovaním, prelzliekaní, pri a po kŕmení, ale len ticho , nevýrazne. Dieťa môže byť unavené zo zbytočnej záťaže. Treba na neho hovoriť, chvíľu mu spievať. ale nie ho stále niečím zaujímať. Nemá schopnosť koncetrácie na dlhšie ako pár minút.

Podobné otázky

  • prikrmovanie krok po kroku

    , Autor: domidomcek

    dobry den (mala ma za tyzden 6 mes je plne dojcena (9,4kg) a zaciname s prikrmami) prosim vas, citala som si skoro vsetko v tejto teme co sa tu napisalo, moja otazka by bolo resp prosba nejak to zhrnut, ale konkretnejsie, takze: zaciname zeleninou, po tyzdni pridame maso a tento zeleninovo masovy prikrm podavame denne ako obed, pridavame olej (za studena lisovany olivovy slnecnicovy a je vhodny aj repkovy?), po kolkych dnoch pridavame do tohto prikrmu lepok a prosim konkretne co by ste odporucili pridat ? a ak vidim ze sa budi castejsie v noci pravdepodobne je hladna kedy uz mozem zaviest na veceru kasu a akou mam zacat a ake mam striedat? ( prosim konkretne ) a aka ma byt velkost vecernej porcie?
    a po akom case od zacatia prikrmovania pridat prve ovocie a co je najvhodnejsie.
    plus otazky: preco nie je vhodny aj vajecny bielok do 1 roka?
    je vhodne maso v konzervach napr hipp alebo mam pripravovat radsej cerstve?

    dakujem velmi pekne za odpovede❤️

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže papať aj komerčne pripravované jedlá mäsosvozelninové aj ovocné, určené pre daný vek.
    Po šiestom mesiaci dávame aj ovocie - len to , ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu, môže byť aj čerstvé, surové, nastrúhané na sklenenom strúhadle.
    Olej pridávame do mäsovozelneinového príkrmu od začiatku.
    Lepok asi po troch týždňoch: bezmliečnu obilninovú kašu bay love alebo krupicu, ktorú na chvíľu namočíme do vody a potom v príkrme uvaríme.
    Množstvo jedla si dieťa určí samo.
    Mliečnu kašu určite do ukončeného siedmeho mesiaca / silne pochybujem že zlepší spánok/, môže dostať bybylove bezmliečnu do umelého mlieka alebo mliečnu kašu ale podľa možnosti bez príchutí

  • protichodné odporúčania

    , Autor: Sovka

    Dobrý deň pani doktorka, čítam pravidelne Vaše rady ohľadom stravovania detí. Mám ročného syna a po prečítaní niektorých Vašich rád som zostala zaskočená, nakoľko sa nezhodujú s radami iných odborníkov. Mám knihu od Dr. Bukovského a veľa informácií ohľadom zavádzania potravín sa s Vašimi radami nezhoduje. Napr. máte negatívny postoj k pohánkovým, pšenovým či iným kašiam, čo mnohé knihy o výžive dojčiat priam odporúčajú, takisto v zavádzaní celozrnných, či nízkotučných výrobkov a mnohých iných - byliniek, zeleniny (surová cibuľa, cesnak). Takže som teraz v pomykove komu vlastne "veriť" a rukojemníkom v tomto prípade je môj syn. Neviem čím máte podložené Vaše odporúčania. Samostatná kapitola je dojčenie. Odporúčate premiestniť ročné dieťa do inej miestnosti, aby sa v noci nebudilo na dojčenie, čím si však len napĺňa potrebu blízkosti, ktorá časom odznie. Vo viacerých poradniach odopierať dieťaťu dojčenie v noci hodnotia ako nevhodné a podľa štúdií sa síce dieťa časom prestane budiť, ale vysoká miera stresu v ňom zostáva, len sa nevie chúďa brániť. Taktiež neviem na základe čoho takéto riešenie odporúčate. Skúste mi, a nielen mne, ale aj iným mamičkám, ktoré sa na Vás obracajú ozrejmiť, ako to teda je a podľa čoho sa máme teda riadiť, lebo určite chceme všetky pre svoje deti len to najlepšie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj na výživu detí má mnoho lekárovi rôzne názory. pokiaľ viem, dr. Bukovský nie je detský lekár. Jeho knihu poznám a neriadim sa ňou vo výžive detí. Mnohé jeho informácie o výžive a potravinách sú však veľmi užitočné a správne a nedá sa im nič vytknúť.
    Váš syn nie je žiadnym rukojemníkom, vy ste jeho matka a čo mu dáte papať, to bude papať. Vyberte si lekára, ktorý bude vašim poradcom a toho sa držte.
    Pohánka je bezlepková obilnina vhodná pre diétu celiatikov. U detí môže spôsobovať a aj splsobuje nafukovanie. Zdravé dieťa nie je dôvod odstaviť od lepku. Proso pokiaľ viem je potraviny pre andulky, môže byť doplnkovou potravinou pre dospelých a väčšia deti ale neviem, že má tú výživovú hodnotu, ktoré chceme od riadnej obilniny. Špalda obsahuje naopak veľa lepku a už som videla dieťatko, ktoré po nej malo alergickú reakciu. Preto preferujem u mojich detí bežné obilniny, na ktoré sú deti u nás generácie zvyknuté.
    Aj premiestnenie dieťatka do inej miestnosti neodporúčam u každého len keď sa ma maičky pýtajú ako dieťa odstaviť, vidím to ako jednu z možností alebo dokonca nechať dieťatko spať v inej miestnosti aj skôr, ak sa dieťa a rodičia navzájom budia a dieťatko nemá pokojný spánok, Nikedy to zaberie, niekedy nie. Znova je to o prístupe k výchove: niekto preferuje vzťahovú výchovu, dieťa spí s matkou v jednej posteli, nič proti tomu nemám, je to na rozhodnutí matky, rodičov. Výchova je vždy o pocitoch, kto to ako cíti, tak by to mal robiť a vždy myslieť na blaho dieťatka ale ako hovorí klasik aj rodič je človek a niektoré mamičky sú vyčerpané a zúfalé z toho, že sa nevedia vyspať, tak rada môže byť rôzna.
    Podľa jednej anglickej knihy o výžive sa odporúča, že dieťa vo veku 9 mesiacov má byť dojčené maximálne 3x denne a dojčenie v noci nie je v tomto veku potrebné ani vhodné, čo ostatne je aj odporúčanie stomatológov kvôli vzniku zubného kazu u detí. Ale znova matka to má robiť ako cíti, ako to vyhovuje jej a jej dieťaťu.

  • Správny stravovací režim a nočné dojčenie

    , Autor: Nelu88

    Dobrý deň,

    pani doktorka, chcela by som sa s Vami poradiť, aký stravovací režim správne nastaviť dcére a zároveň sa opýtať na Váš názor na nočné dojčenie.

    Dcéra má čerstvých 9m, je dojcena, s prikrmami sme začali od ukončeného 6.m.

    Môj plan bol postupne nahrádzať jednotlivé chody dňa (1.obed-zelenina/+mäso,2.desiata-ovocie,3.olovrant-kase, chlebík,jogurt ap.) s tym, že v cca 9/10 mesiacoch bude mať moje mliečko už len na raňajky, večeru a druhú večeru.
    1. je tento postup správny?
    2. v akom veku vymeniť aj večere a raňajky? Je v poriadku ak potom MM ponechám už len po zobudení ráno a ako druhú večeru?

    Avšak realita je taká, že dcéra prikrmy takmer úplne odmieta. Na začiatku otvárala ústa pekne, teraz len vidí lyžicu a odvracia sa. Jediné čo ako tak prijme je banán a hrušková výživa. Nikdy som ju nenutila, na prikrmy sme išli pomaly, chválili sme ju. Aj po 3 mesiacoch prikrmov teda jej jedálniček tvorí prevažne mlieko. 5x za deň, plus akoby druhá večera po prvom zobudení plus nočné dojčenie.
    1. môžu dcére chýbať nejaké živiny, napr železo, keď zatiaľ neprijíma inú stravu resp. len veľmi malé množstvo? Je dosť veľká, 10,5 kg no za posledné 3 mesiace, t.j. odkedy prikrmujeme, pribrala dokopy len 200g.
    2. môže byť problém v tom, že má veľa mlieka a preto nechce iné? Je pravda, že niekedy dostane mlieko aj pomimo, keď sa z denného spánku zobudí s plačom väčšinou chce cucnut mliečko hoci jedla tesne pred spaním. Mala by som mlieko obmedziť? Zatiaľ, skúšam príkrm, ak nechce počkám pol hodinu a ponúknem znova, ak nechce ani potom, dám mlieko (a to si dá vždy).

    Taktiež veľa mlieka vypije v noci. Budí sa každú hodinu, max 1,5 hodinu (odjakživa to tak bolo). Shhhhkanie nezaberá, cumel má no sama si ho vyberá a pýta prsník, na ruky utíšiť neexist, spustí rev.
    V noci pije teda 5-7x s tým, že nejde len o malé cucnutie alebo dudlovanie, reálne pije dosť dlho a hltavo. Príde mi to abnormálne, aby v noci prijala v podstate rovnaké ak nie aj väčšie množstvo mlieka ako cez deň. Zároveň to narušuje spánok nám obom, cez deň býva často mrzuta a nervózna.
    1. môže jej to nejakým spôsobom zaťažovať zaludok/obličky?
    2. myslíte si, že ide o doháňanie nedostatku mlieka/stravy cez deň alebo skôr o spánkovu asociáciu, že nevie bez prsníka zaspať? Paradoxne, večer ju uspavam v nosiči, na prsníku mi večer nezaspí, dojcim az pri prvom zobudení po položení z nosiča (čo je niekedy pol hodina, hodina, inokedy po 10 min).
    3. mala by som obmedziť / uplne stopnúť nočné dojčenie? Pripadne prejsť na UM?

    Ešte dodám, že dcéra je veľmi temperamentna, obávam sa preto odstavenia, že bude v noci naozaj intenzívne plakať, vie sa dostať do dosť sílnych histerickych záchvatov. Zároveň sa bojím aby po odstavení (aj keď len nočnom) nezačala chudnúť, keď teraz pribera tak málo. Na druhej strane, ak by som mala záruku, že nám to obom skvalitní spánok a zároveň bude menej mlieka nahrádzať väčším množstvom prikrmov cez deň s radosťou sa na to podujmem.

    Za Vaše rady vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Len na začiatok napíšem, že chlebík ani pečivo / okrem niekedy keksíkov určených pre deti v tomto veku/ nepodávam, je tam pomerne veľa soli a neviete koľko ľudí ho malo v ruke, kým k vám prišiel.............

    V tomto veku jej už mlieko ako zdroj výživy určite nestačí, potrebuje aj iné živiny, literatúra udáva, že v tomto veku by dieťa malo byť kojené trikrát denne, inak má prijímať inú stravu. Samozrejme teória býva iná ako prax. Dieťa nemôže ostať hladné.
    Na druhej strane nočné kojenie s takou frekvenciou ako udávate nie je vhodné. Ona síce ako udávate papá ale hlavne chce byť vo vašej blízkosti. V tomto veku odporúčam, pokiaľ je dieťa zdravé, nechať ho spinkať v inej izbe, necíti vašu blízkosť, vy sa nezobudíte na každé jej pohnutie, takže sa nemusí vždy mlieka od vás dožadovať. Niekedy to chce trocha viac trpezlivosti a napríklad vstávania k nej v noci otcom, plakať nejako dlho ju isto nenecháte.

    Čo sa týka príkrmov, neviem univerzálnu radu. Po niekoľkodňovom prerušení príkrmov, by som začala odznova ako v šiestom mesiaci: najprv určite mäsosozeleninový príkrm, mäso denne, žĺtok polku cca 2x týždenne, v tomto veku môže mať ako olovrant alebo raňajky jogurt, večer mliečnu kašu alebo zemiakovú kašu. Ovocie preferujem dopoludnia, pozor, aby ste jej nedali kyslé, potom naozaj pusu na lyžičku neotvorí. Všetko treba riešiť pomaly trpezlivo, nenútiť do jedla, neustupovať vo výchove v tom, že len aby jedlo, púšťať telku a už vôbec nie telefón či ipad!!

    Niekedy je to naozaj ťažké. Umelé mlieko by som nezaraďovala, potrebuje iné živiny, než mlieko, ktorého má dostatok zatiaľ od vás.

  • Jedalnicek a nocne krmenie

    , Autor: lucik-3

    Dobry den, mam 6 mesacnu dcerku, ktora je uz na umelom mlieku a vazi cca 7,5 kg. Chcela by som sa opytat, ci ma spravny jedalnicek a hlavne ci je v tomto veku nocne krmenie este v poriadku. Jej denny rezim vyzera vacsinou nasledovne:

    7:00 zobudenie
    8:00 mlieko 100-120 ml
    9:00-9:45/10:00 spanok
    10:45 ovocny prikrm
    12:00 mlieko 100-120 ml a nasledne spanok
    12:00-13:30 spanok
    14:00 masovo-zeleninovy prikrm
    16:00 mlieko 100-120 ml a nasledne spanok
    16:00-17:00 spanok
    pred kupanim kasa z cca 60 ml mlieka (bezmliecna bez prichute rozrobena do jej umeleho mlieka so stipkou ovocia pre chut)
    18:30 kupanie
    19:00 mlieko cca 200-240 ml
    19:30 spanok cca do tej siedmej rano
    budi sa o 1:00 a 4:00 v noci, kedy vypije oba razy cca 120 ml mlieka

    V tychto horucich dnoch jej davam aj trochu cistej vody, vypije max 100 ml denne.

    Ona skratka papa v mensich mnozstvach viac krat denne a mnozstvo vypiteho mlieka pred kazdym spanim zavisi od toho kolko prikrmu spapa, niekedy zje viac, niekedy menej, ked vidim, ze uz nechce a zacne sa jedovat, netlacim to do nej nasilu. Neviem vsak ci je v poriadku, ze vecer vypije aj naraz tolko mlieka a hlavne v noci. Zobudi sa nervozna s placom, evidentne hladna. Cez den vsak urcite nie je hladna, ked ponuknem mlieko aj pomimo nechce ho.

    Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedálníček má pekný.
    Mliečka vypije tiež primerane, ak nechce vypiť viac na jeden raz, treba jej dať tak ako jej to vyhovuje. Možno by som jej pred kúpaním spravila kašu do väčšieho množstva mliečka.
    Takto pokračujte do roka, môžete meniť druhy zeleniny, do roka nedávam cviklu a fenikel. Cibuľu a cesnak tiež až okolo tretieho roka.
    Od ôsmeho mesiaca pridávam žĺtok, od deviateho jogurt, potom celé vajce , v jedenástom mesiaci červenú šošovicu.

  • Caste nocne kojenie

    , Autor: Tatiana09

    Dobry den,
    moja dcerka ma prave 7,5 mesiaca. Chcela by som sa poradit ohladom jej denneho (a nocneho) jedalnicka. Papame prikrmy uz 3x denne, pricom nas denny rozvrh vyzera zhruba takto:
    7:00 ked sa zobudi ju nakojim,
    9:00 ovocno-obilna kasa (s prevahou ovocia)
    10:00 kojenie po ktorom nasleduje spanok
    12:30 zeleninovy prikrm s mäsom, zltkom alebo strukovinou (pripadne dokoim na zapitie)
    14:00 kojenie po ktorom nasleduje spanok v kociku
    16:00 po prechadzke kratke kojenie
    17:30 ovocno-obilna kasa (s prevahou obilniny)
    19:00 vecerne kojenie po ktorom nasleduje nocny spanok
    V noci sa budi v poslednej dobe kazde dve hodiny a pyta si mlieko. Niekedy to bolo iba velmi malicko, co vypila, tak si myslim, ze ani nie je poriadne hladna, len hlada moju pritomnost aby mohla dalej spat. Niekedy sa snazim jedno kojenie vynechat, tak potom pije po 4 hodinach, ale vobec nieje lahke ju uspavat bez toho, aby sa nakojila. Casto to vzdam a proste jej trochu dam. Len som uz niekedy riadne vycerpana, ked sa tak casto budi.. (naozaj to je akoby som si budik nastavila, kazde dve hodiny).
    Dcerka odmieta pit cajik, vzdy ked uz len zbada poharik tak sa zacne naramne hnevat... Moze byt vo veci, ze prijima cez den malo tekutin, a preto je v noci smädna? Ked sa pozriete na nas jedalnicek, co si myslite?
    Niekedy skusam ten cajik po lyzickach, ale moc toho teda nevypije... Staci jej iba mlieko od smädu? Nemala by uz aj ine tekutiny prijimat?
    Este jedna vec, dcerka je na svoj vek celkom velka. V rastovych tabulkach je co sa tyka vyska aj vahy na 97 percentile. Momentalne ma asi 9,7kg.
    Vopred dakujem za Vasu odpoved a Vas cas.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: