Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • MMR+ ovcie kiahne

    , Autor: lubika16

    Dobry den, j vakcina MMR + OVCIE KIAHNE bezpecna, nie je to privelka zataz na detsky organizmus? Ak dam dieta zaockovat touto vakcinou, je potrebne kiahne preockovat? Na stranke ovcie kiahne som citala, ze je to potrebne pichnut 2x, nasa lekarka tvrdi, ze raz staci. Tak, ako to je? Chcem, aby to bolo ucinne. Nebude treba kiahne preockovat v dospelosti? Kolkokrat sa proti kiahnam ockuje? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    MMR +V , teda tetra vakcína proti kiahňam, mumpsu, osýpkam a ružienke je vlastne prvá dávka očkovania proti ovčím kiahňam plus samoyrejme ešte ďalšie tri zmienené ochorenia/. Druhú dávku proti ovčímkiahňam je potrebné podať o 6 týždňov až 6 mesiacov po prvej dávke. Predtým bývalo v SPC vakcíny udávané, že u detí do 13tich rokov stačí jedna dávka vakcíny proti ovčím kiahňam, Dnes vieme a dodržiavame to, že sú potrebné aj u detí dávky dve. Druhá dávka proti ovčím kiahňam sa podáva v jednozložkovej vakcíne proti ovčím kiahňam.
    Pravdepodobne v dospelosti kiahne preočkovať nebude potrebné / s výnimkou toho, že neboli riadne zaočkované dve dávky vakcíny alebo v prípade, že dieťa prekoná liečbu, kedy bude potrebné preočkovať všetko / transplantácia kostnej drene napríklad/..

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: