Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dieta a necikanie.

    , Autor: katka-h

    Dobry den p.doktorka prosim vam poradte mi co mam robit. Moj syn bude mat v novembri 3 roky a neche cikat do nocnika ani do wc Ked mu dam cez den slipy bude to drzat az kym mu nedam na obed alebo na noc plienku. Tak som mu ju prestavala na obed davat. Pokial ma slipy tak cely den nebude cikat vydrzi co nieje dobre kedze mali sme uz 3 krat zapal obliciek od narodenia,narodil sa predcastne v 8 mesiaci. Uz neviem ako mu mam vysvetlit ze cikasa do nocnika alebo na wc.Proste nic. Dnes sme isli prvy raz do skolky a on sa tam ani raz nevycikal aj ked ho davali stale na wc detske. Tak sme si ho museli ist zobrat. Niekedy s pocika do slipov alebo pokaka. Nehresim ho vysvetlim mu co a ako a nic. Myslite si ze je to len v jeho hlavicke a je tvrdohlavy alebo nieco ine? Pit pije ak sa mu chce nieekdy vela niekedy malo a musim ho nutit. Dakujem za vasu odpoved. Katka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má mať primeraný pitný režim, samozrejme v horúcich dňoch ponúkať tekutiny častejšie.
    Vzhľadom na to, že mal zápal obličiek nie je vhodné takéto zadržiavanie močenie, samozrejme , že to nie je vhodné ani u zdravých detí. Neviem, kedy ste boli na kontrole na nefrológii, prípadne urológii, ale určite by som vyšetrila moč.
    Zadržiavanie močenia je však podmienené psychicky. Nenapísali ste, či odmieta chodiť na nočník alebo WC aj na stolicu.
    Predpokladám, že dieťa nie je dostatočne zrelé, aby dodržiavalo hygienické návyky, tiež môže byť príčinou zmena situácie v rodine/ sťahovanie, narodenie súrodenca, rozvod a podobne/. Za jediné rozumné riešenie, okrem vyšetrenia moče, považujem odloženie nácviku hygienických návykov / myslím v tom zmysle, aby ste mu naďalej dávali plienku, samozrejme, že treba s ním hovoriť o tom, že veľké deti plienku nenosia, ale ako som už opakovane písala, vždy to robite v intimite medzi matkou a dieťaťom, nehovoriť o tom s nikým, ani s najbližšími , pred dieťaťom/. Na prvom mieste je totiž pravidelné vyprázdňovanie a až potom nácvik na dodržiavanie hygieny.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: