Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Tyzden pred tretim rokom veku.

    , Autor: andrea-smarton-gmail-com

    Dobry den pani doktorka, chcem sa informovat ohladne ockovania. Moja dcerka bola ockovana Hexou,2 davky podla ockovovacieho kalendara a tretiu som dala odklad. Teraz chcem dat dopichnut tretiu davku,lenze dcerka mi kychala a tak som cakala ,kym to prejde. Dnes som uz chcela ju dat zaockovat,lenze pani doktorka ma dovolenku a tak sa nam to posunie presne tyzden pred 3. narodeninami. Je este ucinne a bezpecne taketo ockovanie,tesne pred tretim rokom? Moja druha otazka je..chcela by som dat ockovat monovakcinou proti osypkam,je tato vakcina dostupna,bezpecna a odskusana a kolko stoji? dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Monovakcína proti osýpkam existuje ale k nám sa nedováža a neviem, či jje niekde v Európe dostupná. Trvanie na monovakcíne nemá žiadne medicínske opodstatnenei. Kombinovaná vakcína je dostatočne účinná na všetky ochorenia, je bezpečná a vedľajšie účinky po kombinovanej vakcíne nie sú závažnejšie, než po monovakcíne.
    Očkovanie treťou hexou malo byť prevedené podľa nášho očkovacieho kalendára o šesť mesiacov po druhej dávke. Platí, že je potrebné tretiu dávku podať najskôr ako sa dá, ak sa nedal dodržať základný interval. Takže kedykoľvek to už bude možné, je potrebné dieťa doočkovať. predpokladá sa, že po prvgých dvoch základných dávkach má dieťa protilátky a tretia , boostrovacia dávka ich znova zvýši. Odporučený interval však nebol dodržaný.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: