Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • AFTY

    , Autor: belluci

    Dobrý deň,
    môj 1 ročný syn ma potvrdené od detsk.lekárky výskyt áft v puse.
    Chcem sa opýtať ako dlho sa máme vyhýbať slnku, deťom-teda kolektívu, ak už teploty nemáme,t.j. od soboty (trvali 2 dni)?
    Zrejme ma oslabenú imunitu idú mu aj zúbky.
    Celkom už ako tak papá, trvá to 6 deň.
    Ako dlho je inkubačná doba, kedy tým môže nakaziť aj iné deti?
    Pokiaľ afty úplne nezmiznú ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Úplne presne na tieto otázky nie je možné odpovedať. Ak je dieťa bez teploty, môžete s ním ísť na prechádzku, samozrejme nie počas obednej horúčavy
    Infekčné je takéto dieťa maximálne práve pred vyhodením prvých áft a v začiatku ochorenie, hlavne kým trvajú teploty. Je však vhodné, nevodiť ho do detského koletívu, kým afty úplne neustúpia, nezhoja sa, Jednak stále môže niekoho nakaziť a jednak po takom závažnom vírusovo ochorení je jeho imunitný systém oslabený a môže dostať iné ochorenie od dieťatka, s ktorým sa bude hrať.

Podobné otázky

  • ako dlho dojčiť

    , Autor: coccinella

    chcem sa opýtať na názor odborníka... mám takmer 2-ročnú dcérku (septembrová), ktorú som pred 2 mes. odlúčila od dojčenia, pretože pôjde do škôlky a ja do práce. veľmi zle to znášala a stále potrebovala aspoň si prsník chytiť, najmä pri zaspávaní. teraz jej idú posledné stoličky, mala vysoké teploty a k tomu afty v ústach, takmer nejedla a boleli ju ústa...nemohla som ju nijako utíšiť asi pol hodiny a keďže si pýtala prsník, ponúkla som jej a ona sa prisala. myslím, že mlieko tam ešte je, aspoň v tom jednom. myslíte, že mám v dojčení ďalej pokračovať a nechať odlučovanie na ňu, alebo ju odstaviť a prsník nedávať? čítala som názory zástancov dojčenia, že je normálne, keď sa dieťa samo odlúči medzi 2 - 4 rokom. v našej spoločnosti ani veľmi nie, tak neviem... ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to prísne individuálne a záleží od potrieb a rozhodnutia dieťatka aj matky. Výživová hodnota už nie je podstatná, dieťa musí v tomto veku mať pestrú stravu, ktorá spĺňa výživové, teda energetické aj iné potreby pre rast a vývoj. Stále je tam však hodnota imunologická - teda prítomnosť imunitu podporujúcich látok, ako aj hodnoty psychoterapeutická - väčšina detí sa upokojí, má stále blízky kontakt s matkou. Znamená to stále aj bezpečný zdroj tekutiny, hlavne v horúčavách. Čo sa týka podpory zdravi, to že ste až doposial kojili je výborné a spravili ste pre zdravie dieťaťa to najlepšie. Ďalšie kojenie je naozaj len na vašom rozhodnutí. V zásade už nič nepokazíte, keď s kojením skončíte.

  • odmieta papat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pano doktorka. Mam 10 mesacneho syna. Po tom ako bol chory, asi tak pred mesiacom, odmieta papat. Asi sme urobili chybu ked sme mu podavali ATB lyzickou, teraz ked zbada lyzicku zatne ustocka. Zacal to robit ked ATB dobral, velmi plakal pri kazdom podani. Predtym papal ukazkovo. Naozaj neviem co mam robit, trva vecnost nakrmit ho. V podstate ho musim nutit, inak by nic nezjedol. Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenúťte ho jesť, možno ho po antibiotikách aj bolí pusinka, mohli sa tam vytvoriť afty, niekedy sa objaví aj žabka. To by bolo dobré preveriť vyšetrením dutiny ústnej.
    Ak by nechutenstvo trvalo dlhšie ako 14 dní, je vhodné spraviť aj vyšetrenie krvného obrazu či nie je chudokrvný. Hlavne ak bol chorý viackrát za sebou.
    Teraz mu ponúkajte dostatok tekutín a pravdepodobne chce piť mlieko. Po nejneskôr týždni postupne cez kašovitú stravu sa dostanete na úroveň papania aká bola pred ochorením.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: