Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ockovanie a choroba matky

    , Autor: 2dominika3

    Dobry vecer,pani doktorka,vcera bol ockovany moj 3,5 mesacny syn a problem je ten,ze v ten den ma skolila choroba,bolest hrdla,plny nos,bolest hlavy a bojim sa, aby som syna nenakazila a nesposobila mu nejaky problem,kedze jeho telo teraz bojuje s virusmi.Stale dufam,ze sice nekojim,ale odsavam mliecko a maly papa z flasky,ci ho to moze dostatocne ochranit pred mojou chorobou?ak nie a maly ochorie,ake to moze mat nasledky po ockovani?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chlapček nebol očkovaný len proti vírusovým ale aj bakteriálnym ochoreniam, neboli mu však vpravené do tela žiadne živé zložky vakcíny. Takže nebojuje s vírusmi, jeho organizmus reaguje na podané antigény apostupne zvyšuje imunitu proti chorobám, ktoré očkovacia látka obsahovala.
    Jeho organizmus je plne prispôsobený vyrovnať sa aj s prípadným ochorením, ktoré by mohol od vás dostať. Neviem, či len teraz podávate materské mlieko z fľašky alebo je to stály spôsob výživy. Ak nekojíte preto, len teraz, že sa bojíte, aby ste nepreniesli na dieťatko ochorenie, vôbec to nie je potrebné. Práve naopak, materské mlieko obsahuje imunokompetentné látky / niektoré sa bohužiaľ práve vo fľaška stratia/ ktoré pomôžu vyrovnať sa prípadným ochorením, ktoré by mohol od vás dostať.
    Prípadné ochorenie je potrebné riešiť, navštíviť lekára Očkovanie neovplyvní zásadným spôsobom priebeh ochorenia ani ochorenie nezhorší reakciu organizmu na podané vakcíny a tvorbu obranných látok.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: