Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • HPV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 32 rokov, manželka taktiež, sme spolu 10 rokov manželia, chodili sme spolu 8 rokov. Sexuálne žijeme len spolu, sme si verní, predtým sme iných partnerov nemali. Manželka chodí na pravidelné gyn.prehliadky, a teraz jej vyšiel cytoster CIN II-III/ CIS, HG-SIL, HPV - 16,31,33,35,52,58. Absolvovala už 2 operácie - konizáciu, rekonizáciu. Výsledky má teraz dobré. Problém je v tom, že niektorí gyn. radia zaočkovať proti rakovine krčka maternice, niektorí nie, no a rozhodnúť sa máme my. Poraďte nám, či má zmysel dať manželku zaočkovať. Tiež by som chcel radu, ako sa mám liečiť ja? Som prenášačom HPV ja? Ako vzniká v tele ten vírus? Ako sa máme ďalej chrániť? Aké sú prognózy do budúcna? Manželke ešte nechali časť krčka maternice. V prípade, že o 6 mesiacov budú výsledky zlé /myslíme pozitívne, ale keby...", je lepšie odobrať len vaječníky a maternicu, alebo vaječníky ponechať? Vďaka za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O operácii rozhodne lekár, ale vo veku vašej manželky sa pokial je to možné vaječníky ponechávajú. HPV sa nakzí takmer každá žena už na začiatku sexuálneho života, vývoj krakovine trvá aj viac ako 15 rokov. Nemusí ani dôjsť k zmene partnera.
    Ja osobne očkovanie proti tomuto ochoreniu odporúčam každej žene, vek nerozhoduje. Dôležité je ani po očkovaní nezanedať prevenciu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: