Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den, chcela by som sa opýtať či má očkovanie vyššie percento účinnosti ked som ešte panna.môj priateľ ale ešte tiež sex nemal takže si myslím že nie je šíriteľom tohto vírusu.chceli by sme mať sex ale nevieme či máme radšej počkať na očkovanie, ktoré som ešte neabsolvovala,
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie je najlepšie previseť pred prvým pohlavným stykom, respektíve pred začatím úpohlavného života, preto ho odporúčame práve vo veku 12tich rokov. V zásade nie je podstatné, v akom vzťahu k sexuálnemu životu sa zaočkujete, správne je vše rozhodnutie sa zaočkovať a urobte tak čo najskôr.

Podobné otázky

  • Umele mlieko - kolko

    , Autor: cruz

    Dobrý deň pani doktorka. Bábätko na umelom mlieku. Od ukonceného 4.mesiaca má príkrmy (klasika zeleninové, s mäskom, na olovrant už aj ovocie, večer kaše). Z nich však papá len postupne, po troškách, nie nejaké veľké množstvá.

    Okrem toho má 4x za 24h umelé mliečko (v noci sa už na mlieko nebudí), a to je moja otázka, nevypije také množstvo ako píšu na bebe v tabuľke (5x denne 210 ml). Vypije zakaždým tak zaokrúhlene 4x denne po max 120-150ml. Je to v poriadku? Nie je to málo?

    Je nejako dané, aspoň orientačne, množstvo, koľko je vhodné aby v danom veku vypili?

    Váži okolo 8kg.

    Vďaka za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Má vypiť cca 600-750 ml mlieka za 24 hodín, závisí aj koľko už spapá príkrmov.
    Určite to netreba nejako zásadne riešiť pokiaľ priberá, vyvíja sa, má dosť mokrých plienok, pravidelnú stolicu.

  • Mäso 6x do týždňa

    , Autor: Natalia2p

    Dobrý deň rada by som sa spýtala či je v poriadku ak má 13 mesačná dcéra mäso 6x týždenne na obed a jeden x vajíčko.
    Polievku zeleninovu si dá zopár lyžíc ale nadšená z toho není tak že by sa z toho najedla , za to mäso + príloha a zelenina má veľmi rada. Len sa bojím, či to není záťaž na organizmus(obličky) nakoľko bielkoviny denne prijme aj napr z bieleho jogurtu, ovsené vločky..
    Ešte dodatočná otázka lyžicu drží hraje sa v miske s ňou aj oblizne ale nič nenaberie, to pokladám za normálne avšak jedlo napr banán, kúsky chleba ochotne podá mne do rúk a otvorí ústa nech ju krmim. Neskúša to vôbec sama. Každý kúsok aj keď ju nechám podáva mne do rúk a čaká .. Je toto veliký problém?. Ak jej držím napr banán pekne hryzie, s kúskami jedla nemá problém Ďakujem...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite spôsob kŕmenia ako ho udávate nie je problém, proste takto s vami komunikuje pri jedle.
    Mäsko v tomto veku dávať 5x týždenne, má spapať za týždeň 200 až 250 gramov mäsa.

  • Dostatok tekutín

    , Autor: Jankaa87

    Dobrý deň, mám za pár dní ročného synčeka a máme problém že nechce piť vodu. Už sme skúšali takmer všetko, rôzne pohare, fľaše, cumlíky na flasu. Skúšali sme aj fľašku z ktorej pije um. Posledne sa mi do neho pred obedom spaním podarí dostať cca 50ml.caju. o vodu javí záujem hlavne z klasického pohára ale je to len pár glgov a dosť veľa sa vyleje preto to neviem ani odmerať. Keďže vidím že um mu už veľmi nestačí chceme prest na plnú stravu. Jeho jedálniček by bol. Ráno 200ml Um. Desiata - jogurt alebo ovocie( spapa celý banán s jabĺčkom rozmixované). Obed by som mu už ponúkla aj polievku ( kvôli tekutinam) neskôr druhý chod. Olovrant výživa alebo chlebík podľa toho čo by mal na desiatu. Večer kaša z jeho mlieka priapdne mixovana cestovina s cuketou ( strašne mu to chutí). Pred spaním by som mu opäť ponúkla mliečko väčšinou vypije 150-180ml. V noci papa väčšinou raz 200ml. Medzitym vypije maximálne 80ml caju a stále sa snažíme podávať vodu. Moja otázka znie,čo by som mohla zaviest alebo či sa nemôže stať že bude dehydrovaný nakolko podľa " tabuliek" by mal vypiť oveľa viac tekutín. Má 8300g. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mal by vypiť v tomto veku maximálne 200 ml vody, čistej, po roku nemusí byť prevarená. Viac len v horúčavách alebo pri horúčke. Čaj neodprúčam, hlavne nie sladený.
    Jedálny lístok po roku je rodinná strava, mierne osolená, nepálivá, zdravá výživa. Týždenne asi 250 gramov mäsa, mlieko ako mliečnu porciu do troch rokov umelé mlieko, formula. do jedla bežné mlieo a smotanu. Určite obmedzenia: do dvoch rokov nedávať tavené syry. Do troch rokov žiadne konzervy / tuniak, paštéta/ žiadne údeniny, ani detskú šunku a detské párky, žiadne jedlá, syry, bryndzu z nepasterizovaného mlieka, nič zo salaša kozie, ovčia a podobne. Do šiestich, ideálne do desiatich rokov žiadne huby. V noci už mlieko nemusí, dajte mu vodu, spočiatku bude protestovať, ale potom si zvykne alebo sa nezobudí vôbec

  • Zmena mlieka

    , Autor: Dúška

    Dobry den. Chcem sa ooytat. Syn pil do 6 m BEba ha1 mlieko. Doktorka nam povedala ze mozme prejst na 2 mlieko a hociake nemusi byt beba.
    Tak som mu nasadila kendamil2 , po zjedeni mi troska vygrcne. A aj prdikuje.
    Brusko si musi zvyknut na nove mliecko alebo mu robi zle? Prosim vas aka je vasa rada. Pockat a nemenit. Nech si zvykne. Alebo zmenit mliecko?
    A este jedna otazka. Su niekedy dni kedy mi odmieta aj prikrm aj mlieko. Cim to moze byt?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O tom odmietaní je ťažko odpovedať. Buď je veľmi napapaný alebo proste nemá hlad, čo je však u dieťatka málo časté. Záleží na tom, či aj keď občas tento stav má, dobre priberá.
    Ja nerada mením značku mlieka, neviem prečo vám to lekárka povedala. Ale predpokladám, že si na kendamyl zvykne.

  • Prikrmovanie

    , Autor: Nita88

    Dobry den, mam 5 mesacnu dcerku. Bola kojena 3 plne mesiace,potom dokrmovana a potom uz len umele mliecko. Zacala som uz s prikrmovanim. Prva mrkva,potom zemiacik k tomu uz aj kuracie masko. Inu zeleninku som eate neskusala,kedze som zaviedla na desiatu uz aj podusene jablcko a chcem pockat par dni ci nema reakciu a mrkvu by som na obed vymenila npr.za brokolicu. Moze byt takto? Chcem pridat uz aj lepok,napr.krupicu do masovo zeleninoveho prikrmu a vecer kasu. Ale tu nastava moja otazka akou kasou zacat u babatka,ktore je na umelom mliecku. Popr.konkretnu znacku ktoru odporucate. Som spokojna s mlieckom hipp,tak som zvazovala kasicky od tejto znacky. Poprosim konkretne ako postupovat dalej so zavadzanim. A ci masovozeleninovy prikrm by mal obsahovat vzdy mrkvicku,alebo nemusi. Velmi pekne dakujem ❤

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mäsovozelneinový príkrm nemusí vždy obsahovať mrkvu, brokolicu by som dala neskôr, určite uvariť v inej vode a k príkrmu pridať uvarenú.
    Mäso denne 30_50 gramov ale nie len kuracie, to obsahuje málo železa, trebaaj teľacie, morčacie alebo králičie.
    Lepok treba zaviesť. Ovocie zavádzam až po šiestom mesiaci.
    Kašu mliečnu, ale podľa možnosti bez prísad / sú rôzne, podľa mňa úplne nevhodné/ alebo ak je na HIPP mlieku, môžete ho zahustiť na kašu bez mliečnou kašou baby love gries, krupica alebo trojzrnná.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: