Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, potrebovala by som poradiť. Nedávno som videla v televízii jednu smutnú, reportáž zo života jednej rodiny. Dievčatko do roku zdravé, usmievavé, začalo krásne behať, v roku prekonalo herpesové ochorneie. Dnes keď má 2,5 roka nebehá, nevypráva, nerozoznáva svoje vylučovanie, teda stále plienky, a slabo vníma okolitý život, iba bezducho sedelo, alebo ležalo to dieťa. Doživotne poškodený časti mozgu u toho dieťaťa. Priznám sa, keď som túto reportáž (mimochodom slovenská rodina to bola) videla, strašne som plakala. Uvedomujeme si asi všetci, že toto môže zastihnúť ktorékoľvek dieťa, každé dieťa. Ako sa proti tomuto dá brániť? Ja sama som v minulosti nikdy nemávala herpes ani len na perách. Až do jedného dňa. Mala som okolo 20 - 21r. Vtedy som mala prvý krát v živote vyhodený herpes na perách. Mala som oliate celé vrchné aj spodné pery. Od vtedy sa mi herpes pravideľne vracia, približne v intervale tak raz za 3 mesiace. (4 x do roka). A stále je to intenzívny priebeh herpesového ochorenia, mávam oliatú celú vrchnú aj spodnú peru. Neviem čím proti tomu bojovať. Mám 30 r. a mám 2 ročné dieťa. Od kedy som videla tú smutnú reportáž, strašne sa bojím, naozaj chcem proti herpesom niečo robiť. Ochránila by som tým seba aj dieťa. Už len skutočnosť, že ktorékoľvek malé dieťa môže dopadúť tak ako to, chúďa dievčatko je veľmi zlá. čo s tým? dajte prosím dobrú radu, alebo odporučte nejaký dobrý dzroj, (literatúru, článok, webovú stránku), kde by som sa dozvedela viac informácií o herpesoch, prenose, liečbe, možnostiach. čo mám ptori herpesom robiť? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Herpetické informácie sú predmetom intenzívneho výskumu, ale stále je tento vírus pre nás tajomný a rôzne sa prejavuje. Možno vás upokojí to, že vzhľadom na to, aký široký je jeho výskyt, sú našťastie závažné ochorenia, aké popisujete zriedkavé. iste, človek s aktívnym ochorením spôsobeným týmto vírusom by mal dodržiavať určité pravidlá, iste nebozkávať dieťatko, snažiť sa jesť veľa vitamínov, použiť aj lokálne prostriedky. ten, kto často máva toto ochorenie by sa mal poradiť so svojim lekárom, eventuálne absolvovať imunologické vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Herpes

    , Autor: vevuska37

    Dobrý podvečer, pani doktorka.
    Dosť často mávam problém s herpesom na perách (cca 4x do roka). Chcem sa spýtať, či by som to nemohla preniesť na bábätko dojčením, prípadne, či odo mňa vírus môže dostať ešte počas tehotenstva.
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. S pozdravom Veronika.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Problematika vírus je komplikovaná. Počas tehotenstva by sa preniest nemal, počas dojčenia a vobec po porode áno, Prenáša sa slinami, takže kd sa vám už len začína vírus vyhadzovat, nie je vhdoné dietatko bozkávat na okolie sút, ani na ručičky. Na druhej strane dieta prvdepodobne protilátky prit vírusu má prenesené počas tehotenstva a pretrvávajú prvé meisace po porode.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: