Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • problem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pani doktroka syn bol pondelok na povinom ockvani 5 roky a dneska ma horucku je to normalne pondelok utorok nemal dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakcia na očkovanie, ktoréu je aj horúčka, prichádza zväčša do 24 hodín po očkovaní. Ak by horúčka zajtra pretrvávala, odporúčam navštíviť lekára. Je zvýšená chorobnosť, hlavne u detí v škôlkach.

Podobné otázky

  • Pecivo

    , Autor: Zzuunnaa

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať od akého veku môžu deti pečivo? Resp. čím je možné pečivo nahradiť? Mame doma 9 mesačnú dcérku, podávam zatiaľ kase/zeleninovo-masové prikrmy/ovocie ale dcéra už veľmi výrazne natahuje ruky keď jeme my. Premýšľala som nad pečivom, avšak nie som si istá, nakolko bezne pečivo obsahuje dosť veľa soli, cukru a bohužiaľ rôzne ďalšie (často krát aj umele) prísady. Ja som celiatik, takze doma piecť chleba (lepkovy) neviem. Alebo môžem dať dcére doma upeceny bezlepkovy chlieb? Nebude problém obsah soli? Snažila som sa odpoved nájsť na internete, avšak mnoho mam dáva deťom chlebik so sunkou napr čo podľa môjho názoru do jedálnička tak maleho dieťaťa údeniny, šunky, salámy a pod vôbec nepatria.. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja do roka deťom chlieb ani pečivo nedávam, práve kvôli obsahu soli. Existujú rôzne detské keksíky / nie bežné piškóty ani chrumky/ napr hero nestlé, tie by ste mohli dieťatku ponúknuť. Pozor, nesmie byť samé, keď to papá, mohlo by vdýchnuť malý kúsok.

  • 8 mesačný odmieta prsník

    , Autor: Renata Michalová

    Dobrý deň, prosím vás môj 8 mesačný syn od včera úplne odmieta prsník. Keď mu idem skúsiť dať tak sa hneď otáča a začne plakať. Doteraz problém s kojením nebol. Niekde ste spomínali že by to mohlo byť intenzívnym cvičením, a ja som nejako pred mesiacom začala cvičiť. Môže to byť teda tým ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zažila som už to, že keď mamička cvičí intnzívne a aj chudne, tak sa zmení chuť mlieka a dieťa ho odmieta.
    Existuje malá možnosť, že sa to zmení a teda, že prestanete intenzívne cvičiť a nebudete držať diétu, doprajete si občas aj niečo sladké. Neviem, či sa dieťa znova prisaje ale zmení sa chuť mlieka k normálu a môžete si ho odsávať a podávať z fľašky.
    Niekedy dieťatko odmieta prsník aj vtedy, keď mamička dostala menses. To sa samo upraví po skončení menses.
    Ale v každom prípade kojiť do 8 mesiacov je výborný vklad do života dieťatka a s tým, že už kojenie odmieta sa treba zmieriť a pri dobrej strave, kvalitnom umelom mliečku sa nič strašné nestalo.

  • Mäso 6x do týždňa

    , Autor: Natalia2p

    Dobrý deň rada by som sa spýtala či je v poriadku ak má 13 mesačná dcéra mäso 6x týždenne na obed a jeden x vajíčko.
    Polievku zeleninovu si dá zopár lyžíc ale nadšená z toho není tak že by sa z toho najedla , za to mäso + príloha a zelenina má veľmi rada. Len sa bojím, či to není záťaž na organizmus(obličky) nakoľko bielkoviny denne prijme aj napr z bieleho jogurtu, ovsené vločky..
    Ešte dodatočná otázka lyžicu drží hraje sa v miske s ňou aj oblizne ale nič nenaberie, to pokladám za normálne avšak jedlo napr banán, kúsky chleba ochotne podá mne do rúk a otvorí ústa nech ju krmim. Neskúša to vôbec sama. Každý kúsok aj keď ju nechám podáva mne do rúk a čaká .. Je toto veliký problém?. Ak jej držím napr banán pekne hryzie, s kúskami jedla nemá problém Ďakujem...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite spôsob kŕmenia ako ho udávate nie je problém, proste takto s vami komunikuje pri jedle.
    Mäsko v tomto veku dávať 5x týždenne, má spapať za týždeň 200 až 250 gramov mäsa.

  • Syn mi nevypije tolko mliek, koľko kedysi

    , Autor: Viki2703

    Dobrý deň, chcel by som sa poradiť. Mam syna ktorý mal 3.2. 3 mesiace. Narodil sa trošku skôr ako mal,týždne pred termínom . Spočiatku som kojila, lenže nakoľko mal nízku porodni váhu 2360g tak malo kojenim priberal tak sme museli začať prikrmovat. Najprv sme dávali nutrilon, lenže neskutočne krce z neho mal a teraz fičime na Beba comfort, malý krasne priberá za mesiac 1kg ai niečo, lenže všimla som si,že posledné dni vypije menšie dávky mlieka ako vypil kedysi...niekedy mi vypil aj 150 a bolo mu malo a teraz ledva toľko do neho nalejem...je to fakt také ze raz vypije 90ml potom aj 120 niekedy 140 niekedy 60..neviem poraďte mi ci je to takto správne ďalej? Naucil sa mi jazykom dávať ten cumel z ust von tak neviem poraďte co robiť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nič, dať mu vypiť toľko mlieka koľko chce. Sledovať mokré plienky, má ich byť 5 až 8 za 24 hodín. Pôjdete do poradne a s lekárom zhodnotíte ako pribral. Ak bude treba budete príjem mlieka riešiť na základe objektivizácie problému.

  • 3 mesačná dcérka málo papá

    , Autor: magdinka

    Dobrý deň, pani doktorka,

    vopred Vám ďakujem za čas, ktorý venujete môjmu problému. Moja 3 mesačná dcérka (pôrodná váha 3800 gramov) vypije denne len cca 600-700ml UM nutrilon. Ešte donedávna aj v kombinácii s materským mliekom, teraz čisto len formula. Je kŕmená v 3-4 hodinových intevaloch, ale núkam ju, o jedlo sa prihlási sama zriedka, ránk by vydržala bez jedla aj 6 hodín, večer však zvykne aj vypýtať. Cca 14 dní akoby nejaví záujem o jedlo, radšej sa vrtí, kopká nožičkami, všetko je zrazu zaujímavé, na fľašu sa väčšinou prisaje až po opakovanom skúšaní, alebo vôbec. Predtým z nej papala bez problémov. Keby som ju v noci v polospánku 2-3x nebudila na papanie, neviem, aké biedne množstvo by spapala sumárne za 24 hodín. Máme inak asi 5-6 mokrých plienok denne. Kaká obdeň. Stolica normálna s troškou hlienu. Inak je to čulé, zdravé dieťa, ktorému nič nechýba. Váži 5700 gramov. Priberanie sa spomalilo. Je to frustrujúce, lebo sa v noci nevyspím(e) a som v strese pred každým kŕmením. Prejde to?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Množstvo mlieka , ktoré vypije je úplne dostačujúce.
    V noci ju už nemusíte budiť, keby bola hladná, ozve sa. Preto ráno nechce, lebo pila v noci.
    To, že sa pri pití rozhliada, sleduje okolie je normálne, je staršia, vnímavejšia Môžete ju skúsiť krmiť v prítmi, hlavne v tichom prostredí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: