Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prečo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,volam sa Antonia,som vydata mam jednu dcerku.Aj ked s manželom to nieje Bohvie čo,ale žijeme.Už som Vam raz pisala ohľadom problemu s manželstvom a nakoniec sa to poriešilo samo,každy budeme byvať inde,kedže on radšej stravi čas v krčme ako s rodinou.Mam taku smiešnu otazku a už dlhšie si ju neviem zodpovedať,tak Vam pišem.Mam kamarata je starši asi o 8-9 rokov,je vyznamny,úspešny v svojom obore,dobre vyzera,komunikatívny atd.Vobec sa nestretavame,občas mi zatelefonuje ako sa mam ako mala a tak,vieme sa rozpravať o všetkom čo može byť,ale to je všetko.Ma svoju rodinu,svoj život.Pozname sa možno aj viac ako desať rokov,a tak ma zaujima,prečo ked sa nahodou osobne niekde stretneme,musim od neho utekať,lebo mam vypadok rozumu a srdce mi chce vyskočiť.Je možne aby som taky čas niekoho milovala a popritom sa vydala a mala dieťatko,alebo je silnejšia osobnosť ako ja a preto tak reagujem?Niekedy ma to už trapi,že sa neviem tomu vzoprieť a normalne s nim komunikovať.Ale on ma už za tie roky prekukol tak sa zomna potom smeje (v dobrom),že ma raz nenapadne zo zadu obíme a voláme 112,lebo odpadnem,Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Tonjja
    neviem či milujete svojho starého kamaráta alebo je silnejšia osobnosť. Podľa všetkého však rozchodom s manželom vám v živote vzniklo prázdne miesto. Potreba mať niekoho nablízko môže byť veľmi silná, a tak veľmi vnímavo reagujete na človeka, s ktorým ste si duševne veľmi blízki, zdieľate spolu veci ktoré s inými neriešite. Je to vlastne ten najintímnejší kontakt aký teraz máte. Takže možno ho milujete, možno je to len túžba mať nablízku človeka ktorý vám rozumie....
    Je super že vo svojom živote máte blízkeho človeka. Veľa šťastia.

Podobné otázky

  • Zmena mlieka

    , Autor: Dúška

    Dobry den. Chcem sa ooytat. Syn pil do 6 m BEba ha1 mlieko. Doktorka nam povedala ze mozme prejst na 2 mlieko a hociake nemusi byt beba.
    Tak som mu nasadila kendamil2 , po zjedeni mi troska vygrcne. A aj prdikuje.
    Brusko si musi zvyknut na nove mliecko alebo mu robi zle? Prosim vas aka je vasa rada. Pockat a nemenit. Nech si zvykne. Alebo zmenit mliecko?
    A este jedna otazka. Su niekedy dni kedy mi odmieta aj prikrm aj mlieko. Cim to moze byt?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O tom odmietaní je ťažko odpovedať. Buď je veľmi napapaný alebo proste nemá hlad, čo je však u dieťatka málo časté. Záleží na tom, či aj keď občas tento stav má, dobre priberá.
    Ja nerada mením značku mlieka, neviem prečo vám to lekárka povedala. Ale predpokladám, že si na kendamyl zvykne.

  • prikrmovanie krok po kroku

    , Autor: domidomcek

    dobry den (mala ma za tyzden 6 mes je plne dojcena (9,4kg) a zaciname s prikrmami) prosim vas, citala som si skoro vsetko v tejto teme co sa tu napisalo, moja otazka by bolo resp prosba nejak to zhrnut, ale konkretnejsie, takze: zaciname zeleninou, po tyzdni pridame maso a tento zeleninovo masovy prikrm podavame denne ako obed, pridavame olej (za studena lisovany olivovy slnecnicovy a je vhodny aj repkovy?), po kolkych dnoch pridavame do tohto prikrmu lepok a prosim konkretne co by ste odporucili pridat ? a ak vidim ze sa budi castejsie v noci pravdepodobne je hladna kedy uz mozem zaviest na veceru kasu a akou mam zacat a ake mam striedat? ( prosim konkretne ) a aka ma byt velkost vecernej porcie?
    a po akom case od zacatia prikrmovania pridat prve ovocie a co je najvhodnejsie.
    plus otazky: preco nie je vhodny aj vajecny bielok do 1 roka?
    je vhodne maso v konzervach napr hipp alebo mam pripravovat radsej cerstve?

    dakujem velmi pekne za odpovede❤️

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže papať aj komerčne pripravované jedlá mäsosvozelninové aj ovocné, určené pre daný vek.
    Po šiestom mesiaci dávame aj ovocie - len to , ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu, môže byť aj čerstvé, surové, nastrúhané na sklenenom strúhadle.
    Olej pridávame do mäsovozelneinového príkrmu od začiatku.
    Lepok asi po troch týždňoch: bezmliečnu obilninovú kašu bay love alebo krupicu, ktorú na chvíľu namočíme do vody a potom v príkrme uvaríme.
    Množstvo jedla si dieťa určí samo.
    Mliečnu kašu určite do ukončeného siedmeho mesiaca / silne pochybujem že zlepší spánok/, môže dostať bybylove bezmliečnu do umelého mlieka alebo mliečnu kašu ale podľa možnosti bez príchutí

  • Množstvo mlieka

    , Autor: Dadika33

    Dobrý deň, touto cestou by som vas velmi pekne chcela poprosit o radu. Mam doma 13dnove dieťatko, ktoré sa vsak bohužiaľ neprisava. Mlieko jej odsávam aj ju dokrmujem. Momentálne váži 3,5 kg. UM a MM je v pomore asi pol na pol. Papa cca každé tri a pol hodiny. No v noci aj styri hodiny. Je potrebné ju na jedlo budiť? Do jedla ju musime viac menej nútiť. Vypije cca 50 ml az 60 ml na jedno kŕmenie. Nie je to malo? Mala žltačku s potrebnou fototerapiu. No pri prepustení uz mala vysledky v norme.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo musíte dokrmovať a prečo sa dieťatko neprisalo. U zdravého donoseného novorodenca je to zväčša chyba prikladania, polohy matky , prípadne hlavne stres matky, kedy mlieko síce je ale pri vystresovanej matke netečie a dieťatko sa jeduje. Hlavne kojiť sa nedá každé tri hodiny. Spočiatku sa kojí 8 až 20 krát denne, takže aj každú hodinu. Prvé dva až tri týždne dieťatko nemá byť bez jedla viac ako 4 hodiny ani v noci , treba ho budiť. Najdôležitejšie pre rozvoj kojenia je: aby vám niekto ukázal ako správne dieťatko priložiť! a aby ste sa zbavili strachu a stresu, či dobre a dostatočne kojíte a aby ste kojili dieťatko na požiadanie, žiadne časové intervaly , okrem toho že nemá byť bez jedla viac ako 4 hodiny, nie sú

  • Vpadnute bradavky

    , Autor: Lenka_Paličková_0207063105

    Dobrý deň, prosím o radu.
    Som po akútnej sekcii už 8 deň. Ešte v nemocnici sme sa pokúšali malú prikladať k prsnikom ale žiadne mlieko sa mi doteraz nevytvorilo a ďalší problém sú aj vpadnute bradavky, takže sme používali klobúčiky.
    Každý deň skúšam aj odsavacka ale stále nič.
    Prosím poraďte mi co robiť (hlavne co sa týka vpadnutych bradaviek).
    Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na bradavky, teda dvorec si dajte klobúčik, zvykne pomôcť prisaniu.
    Hlavne sa zbavte stresu, to je dôvod prečo nemáte mlieko. Dieťatko treba len správne priklada, kojiť 8 až 20 x denne je normálne. Hlavne sa upokojte! KOjenie je najlepšia výživa pre dieťa ale nebuďme fundamentalisti: každé dieťa vyrastie aj na umelom mlieku, bude zdravé, šťastné krásne a múdre. Takže skúšajte ale nestresujte!

  • UM na báze kozieho mlieka

    , Autor: danamik

    Dobrý deň,

    chcela by som sa informovať ohľadom UM na báze kozieho mlieka miesto kravského. Synček je veľmi málo kojeny, lebo mám málo mlieka a podávame mu Bebu Comfort 1. Má z nej zelené hnačky a aj koliky bruška. Momentálne má 2,5 mesiaca. Dcérke sme v jeho veku a pri rovnakých problémoch začali dávať Topfer, ktorý je na báze kozieho mlieka a veľmi jej sadol, no keď som sa spýtala pediatričky, či môžeme Bebu zameniť za takéto mliečko, prípadne inú značku UM na báze kozieho, tak povedala, že v žiadnom prípade, že to poškodzuje obličky a pre dieťa do 1 roku úplne nevhodné... Myslim, že má jasne pochopila, že nechcem dávať čerstvé kozie mlieko ale UM upravené pre dojčatá. Je ich čím ďalej viac a to už pre bábätká od narodenia. Sú naozaj také nevhodné? Ak áno, prečo sa ich vyrába stále viac pre bábätká od narodenia? Topfer, Kendamil, Holle, Cabrea, Goldim od DM a ďalšie značky...

    Vopred ďakujem.

    Daniela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyrábajú sa preto, lebo je to móda, mamičky chcú niečo nové a je to tým pádom výborný biznis.
    Kozie mleiko nemá oproti kravskému mlieku žiadne výhodi: nerieši alergiu na kravské mlieko, je menje výdatné, má menej živín.Určite to ani mojim deťom neodprúčam. Ani to nemá ako vyriešiť prblémy so stolicou.
    Zelená stolica nie je hnačka, je to len zmena farby stolice, pretože tak reaguje na iné ako materské mlieko, aj keď pravdou je, že aj kojené deti v tomto veku mávajú zelenú stolicu. Bolesti bruška v tomto veku sú tiež časté, vlstne to ani nie sú bolesti ale uvedomovanie si plného bruška prípadne plynatosti.
    Myslím, že namiesto riešenia koziehomieka by ste sa mali venovať kojeniu, ak ete chcete kojiť, hlavne kojiť často na poižiadanie a umelé mlieko dať vždy len po kojení.....

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: