Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • druhe babo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chceme druhe babo teda ja a moj syn, ktory ma 5 rokov - a chce surodenca, ale manzel nechce vraj je este cas ze syn je este maly a... uz dva roky ho presviedcam aby sme sa pokusili o druhe babatko ale on nie a nie. posledne dva mesiace to je take silne mam na mysli tu tuzbu bo druhom babatku ze v noci nemozem spat, zaspim potom pocas noci sa zobudim a dalej nemozem spat az do rana. manzel bude mat 29 ja 25 rokov.
    viete ja tom zacala s rodinou hned po strednej skole, ukoncila som skolu v septembri som sa vydavala a v aprili sa narodil maly. neplanovala som to ale prislo to. a teraz velmi tuzim po druhom nechcem ist do prace - nemam pracu aj som hladala ale tu u nas nic nie je. aj preto som chcela zostat este na druhej materskej, ale manzel to nevie pochopit. stale hovori len o peniazoch, ja viem ze su dolezite ale mame kde byvat manzel zaraba slusne ma stale zamestnanie, ja chodim na vysku popritom pracujem na absolvenskej praxi. prosim poradte mi ako presvedcit manzela,, aby zmenil nazor a pochopil ma. alebo ako sa zmierit s tym ze nikdy nebudem mat velku rodinu (mama tata + 2 deti).stokrat sme sa o tom bavili ale vysledok bol stale rovnaky on sa tesil a ja mne ostali len oci pre plac. dakujem za odpoved, trosku chaoticky napisane ale dufam ze pochopite som tym chcela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Samantra
    vaša túžba po druhom dieťati je veľmi zrozumiteľná - na plánovanie spoločného dieťaťa sú však potrební dvaja. Možno by stálo za to hovoriť s manželom o ďalších dôvodoch pre ktoré nechce ďalšie dieťa - peniaze asi nebudú tým jediným. Obaja ste ešte mladí, a sama píšete že ste si rodinu zakladali skoro po škole. Možno má váš partner pocit že mu rodičovská rola neumožnila užívať si život tak, ako si predstavoval, že jeho priority sú teraz iné. Je potrebné si navzájom načúvať, hľadať spoločné riešenie, také aby ste obaja našli priestor na splnenie svojich najväčších túžob. Držím vám obom päste.

Podobné otázky

  • Mam malo mliečka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam takyto problem. Malicka ma 5 mesiacov, je plne kojená, je to druhe babo, prve som kojila len 2 mesiace, da sa povedat ze pre nedostatocnu informovanost. Malicka mi pekne pribera, priberala mi od narodenia 500-700g mesacne, aj minuly mesiac mi pribrala 500g za mesiac, no teraz sme boli znova po mesiaci v poradni a mala vobec nepribrala, mala min.mesiac 7230g a teraz mala 7200g. Bola som z toho sokovana, ale este pred vazenim som vravela dr.-ke, ze nemam uz tolko mliecka tak somzvedava kolko pribrala. Pytala som sa dr.ky ci mam jej davat umele mliecko, tak povedala, ze zatial nie lebo sa ona uz dost hybe aj, ze mam ju zacat prikrmovat. To som zacala, ale stale chce papat tak kazde 2 hodinky, aj v noci je min.4krat hore na papanie ak nie viac. Po papani nie je velmi mrzuta, ale vidim na nej ked taha ze taha tak pocuca a place, streidam jej prsniky aby sa aspon trosku najedla. Plienky ma uz menej nacikane ako inokedy ale tak tie 4 denne jej menim.Chcela by som od vas len radu, ci mam prejst na to umele mliecko, aj ked sa bojim, ze potom mi uz nebude chciet tahat z prsnikov. Alebo sa mame potrapit este?Pijem min.3 litre denne, vela jem. Alebo mi este poradite co moze ovplyvnovat tvorbu mliecka? Dakujem pekne a prajem vam pekny novy rok. :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tvorbu mleika ovplyvňuje hlane psychika. Skúste viac oddychovat a malú prkladajte vždy, keď si zapýta k obom prsníkom pri každom kojení, tým, ktorým ste končila pri ďalšom kojení začínajte. Podávajte bezmliečne príkrmy, mäsosovo zelneinový a potom aj ovocný, navečer ryžovú bezmliečnu kašu , môže byť spočiatku rozrobená vodou. Je skvelé, že ste tak pekne kojili do piatich mesiacov! Sledujte počet mokrých plienok, malo by ich byť najmenej päť. Po týždni sa choďte znova prevážiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: