Archív poradne gynekológa MUDr. Záhumenského.

Počet otázok: 14782

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

absces a incizia prsnika

Veronika, 06.03.2011 (16:46)
Dobry den,

mozno ste moju otazku celkom nepochopili. Mne uz zapal zmizol, bola som liecena aj chirurgicky (robili mi inciziu prsnika a nasledne mi tam dali drenaz), chodila som tri dni na cistenie a prevaz (1 den po zakroku som bola hospitalizovana). Drenaz mi uz vytiahli, hnis mi vytiekol, zacervenanie aj hrce spolu so zapalom zmizli. Lenze ta ranka, ktoru mi narezali sa sice zacala zacelovat, ale stale tam mam ranu asi o velkosti spendlikovej hlavicky, ktora sa zatial neuzavrela, su to uz tri tyzdne od zakroku. Stale mi odtial vyteka materske mlieko, preto by som chcela radu, ze ako si to mam osetrovat, aby sa mi ta rana na dvorci co najskor zacelila, aby som mohla opat kojit.
Dakujem.

PS: antibiotika uz neberiem, douzivala som 4 balenia Klacidu, no aj napriek tomu som stale kojila pretoze ma ubezpecovali, ze v tom problem nie je. I ked malicka dost casto po kojeni vracala :(


Dobry vecer,

chcela by som sa opytat ohladom mojho problemu. Mala som zapal prsnika(sposobeny streptokokom aureom) z ktoreho sa mi urobil absces, liecili ma antibiotikami Klacid SR 500 mg (vyuzivala som 4 balenia) no aj napriek tomu sa moj stav vobec nezlepsil. Mala som teploty 39 a polovica prsnika bola uplne cervena. Okrem ineho som mala hrce v okoli dvorca a tak mi 18.2. robili inciziu laveho prsnika pricom mi odtial vytiahli hnisave lozisko a doliecovali ma Klacidom. Stav sa postupne zlepsuje, opuch aj hrce zmizli, teploty ustupili aj ranka sa zacala pomaly hojit.Sem tam mam sice pocit akoby ma ten prsnik svrbel, ale myslim, ze to je znak hojenia. No v poslednom case hojenie akosi stagnuje. Stale tam mam otvor velkosti asi ako spendlikova hlavicka z ktoreho neustale tecie materske mlieko. Musim nosti gazu a taktiez vlozky do podprsenky. Rana sa este stale nezacelila, aj napriek poctivemu svieteniu bioptronom. Doktor mi kazal z tohoto prsnika uz aj kojit, tak som skusala ale kedze malej mlieko tieklo nielen z bradavky ale aj z tej rany bola viac mokra ako najedena a navyse ju z tolkeho prudu mlieka dusilo. Neviete mi poradit ako co najrychlejsie doliecit ranu, aby sa zacelila a aby som mohla opat z tohoto prsnika kojit???
Vopred dakujem za odpoved

Odpovedá MUDr Jozef Záhumenský

Dobrý deň,
bol to stafylokokus aureus, nie streptokok.
Klacid nie je ideálne riešenie, nie je vhodný pri kojení a je to statické antibiotikum, liekom voľby je oxacylín alebo augmentín, pri alergii na PNC Cefalosporíny.
Zrejme sa vám vytvorila fistula mliekovodu s kožou, je potrebné vyšetrenie, zmena antibiotika a možno aj chirurgická liečba.
Odpovedá:
Dobrý deň,
pochopil som to, vytvorila sa Vám tzv. fistula medzi mliekovodom a povrchom prsníka. Či už je príčina klacid alebo nie, je momentálne jedno.
Potrebné je vyšetrenie, lebo sa obávam, že sa to samé nezhojí, a potrebné bude asi chirurgické ošetrenie.
Odkaz na otázku

absces a incizia prsnika

Veronika, 04.03.2011 (20:42)
Dobry vecer,

chcela by som sa opytat ohladom mojho problemu. Mala som zapal prsnika(sposobeny streptokokom aureom) z ktoreho sa mi urobil absces, liecili ma antibiotikami Klacid SR 500 mg (vyuzivala som 4 balenia) no aj napriek tomu sa moj stav vobec nezlepsil. Mala som teploty 39 a polovica prsnika bola uplne cervena. Okrem ineho som mala hrce v okoli dvorca a tak mi 18.2. robili inciziu laveho prsnika pricom mi odtial vytiahli hnisave lozisko a doliecovali ma Klacidom. Stav sa postupne zlepsuje, opuch aj hrce zmizli, teploty ustupili aj ranka sa zacala pomaly hojit.Sem tam mam sice pocit akoby ma ten prsnik svrbel, ale myslim, ze to je znak hojenia. No v poslednom case hojenie akosi stagnuje. Stale tam mam otvor velkosti asi ako spendlikova hlavicka z ktoreho neustale tecie materske mlieko. Musim nosti gazu a taktiez vlozky do podprsenky. Rana sa este stale nezacelila, aj napriek poctivemu svieteniu bioptronom. Doktor mi kazal z tohoto prsnika uz aj kojit, tak som skusala ale kedze malej mlieko tieklo nielen z bradavky ale aj z tej rany bola viac mokra ako najedena a navyse ju z tolkeho prudu mlieka dusilo. Neviete mi poradit ako co najrychlejsie doliecit ranu, aby sa zacelila a aby som mohla opat z tohoto prsnika kojit???
Vopred dakujem za odpoved
Odpovedá:
Dobrý deň,
bol to stafylokokus aureus, nie streptokok.
Klacid nie je ideálne riešenie, nie je vhodný pri kojení a je to statické antibiotikum, liekom voľby je oxacylín alebo augmentín, pri alergii na PNC Cefalosporíny.
Zrejme sa vám vytvorila fistula mliekovodu s kožou, je potrebné vyšetrenie, zmena antibiotika a možno aj chirurgická liečba.
Odkaz na otázku

celodenne nevolnosti

livia, 04.03.2011 (18:32)
Dobrý den,

Chcela by som sa spytat som v 12tt2d stale pocitujem ranne nevolnosti beriem cipky ktore mam pocit ale ze mi moc nepomahaju, ked lezim je vsetko v poriadku ale ako nahle vstanem z postele vraciam. Myslite si ze ranne nevolnosti ustupia alebo mam kontaktovat a otravovat asi banalnostou svojho lekara? Nakolko uz som unavena a pripadam si doma uplne zbytocna pretoze nedokazem nic urobit bez toho aby som nevracala.

Dakujem za odpoved.
Odpovedá:
Dobrý deň,
je to bežná záležitosť, pomáha aj espumizan, degan alebo helicid. Torecan nemusí byť vždy účinný.
Odkaz na otázku

Maly plod (25 tyzden)

Monika, 04.03.2011 (15:11)
Dobrý deň,
rada by som sa spytala alebo si nechala poradit ako mozem riesit nasledovnu situaciu.
Som tehotna, momentalne v 25tt. Na poslednej poradni, ktora bola pred mesiacom v 21 tt mal plod podla lekara idealnu velkost a vahu, v nasledujucej poradni (pred par dnami) mi lekar povedal, ze ma dieta rovnaku velkost a vahu cize ma miery ako dieta v 21 tt co znamena, ze vobec nepodrastlo za 4 tyzdne a mala by som jest viac aby zacolo rast.
Bohuzial lekar nebol ochotny to riesit detailne a tak neviem ako sa mam stravovat alebo cim by som mohla dopomoct aby babo rastlo tak ako ma.
Vahu si nejak nestrazim a ani sa neobmedzujem, jem kolko mi chuti, neprejedam sa a snazim sa jest co najzdravsie. Dakujem a vazim si kazdu pomoc/radu.
Odpovedá:
Dobrý deň,
ak naozaj dieťa za mesiac vobec nenarástlo, tak je potrebné dokladné detailné vyšetrenie na ultrazvuku. Prognóza je neistá a rast plodu sa nedá ovplyvniť.
Odkaz na otázku

Gestóza

Katarina28, 04.03.2011 (14:10)
Dobry

Som momentálne v 35.TT ( konkrétne 34/2 ). Pred dvoma týždňami mi gynekológ nasadil Magnezium, NOSPA - 2x denne a Macmiror - 1x denne, kvôli tomu že je tam niečo pre " špic prsta ". Povedal : Krčok zatiaľ drží , ale je tam trochu otvorenie pre špic prsta. o 2 týždne som prišla na kontrolu a môj tlak bol 145/95, bez bielkovín v moči. Okamžite ma odoslal na sledovanie do nemocnice, s natočením CTG záznamu. V jeho pokeci pre ambulanciu rizikovej gravidity bola napísane- krčok takmer spracovaný, pre špic prsta, nález na pôrodných cestách a dg. gestóza. Na druhý deň som prišla znovu na kontrolu - kde sa malo rozhodnúť nastúpiť do nemocnice alebo nie - tlak bol ale už iba 120/90, CTG v obidvoch prípadoch v poriadku, bez bielkovín, nález palpačne normálny pre 3-rodičku, prietoky v poriadku ( mala ma už 2600g ). Poslali ma domov. Dnes ráno som sa zobudila s napuchnutými rukami aj nohami - iné problémy nemám ( trochu bolesti v chrbte večer , ale po nospe prestanú ) . Mám vyhľadať znovu nemocnicu nech sa na to pozrú? Hrozí nejaký predčasný pôrod ? Je pravda , že v ten deň čo som lietala po doktoroch som nič nepila ani nejedla - mala som totiž aj skúšky - tak som bola viac vystresovaná. Gestózu som nemala ani v jednom tehotenstve - iba v prvom som mala Edémy a Tlak 140/100 - ale to bolo už v 39 . TT a hneď mi indukovali pôrod. Môže existovať gestóza bez bielkovín v moči, len s edémami a KT ?
je tu viac otázok, možno primitívne , ale asi by som sa vašou odpoveďou trochu ukľudnila, alebo bola k sebe trochu viac šetrná - moja stredná dcéra ešte nemá 2 roky, čiže fungujem na plné obrátky.
Ďakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
vyšetrenie moči papierikom nie je presné, my robíme štandardne zber moči za 24 hodín. Vhodné je vyšetrenie krvi na niektoré parametre.
Preeklampsia je veľmi závažná a zákerná, určite je namieste opatrnosť.
Odkaz na otázku

príčina potratu?

Liana30, 03.03.2011 (21:00)
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o Váš názor:
V 20tom týždni tehotenstva mi odtiekla plodová voda a o dva týždne som spontánne porodila, resp. potratila. Ani prvý trimester nebol bezproblémový: 6tt krvácanie – spôsobil to hematóm, 8tt krvácanie – zase hematóm, krvné zrazeniny, 10tt krvácanie - zase hematóm (16mm, bábo malo 27 mm) 13tt mierne krvácanie. Hematómy boli vraj odlučovanie placenty, ale užívala som askorutin, pichala som si fraxiparin, neskôr clexan a ležala som.
Ďalej mi bol hneď na začiatku diagnostikovaný streptokok, na preliečenie som vaginálne brala Macmiror complex 500. Hneď ako som prestala aplikovať tieto tablety a teda prestal výtok, ktorý ich vyplavoval, som si všimla taký mokrý bezfarebný a bez zápachu výtok, ktorý trval niekoľko týždňov. (tak 4 – 5 týždňov). Teraz mám podozrenie, že to už bola plodová voda, ktorá predčasne odtekala, ale nemám to potvrdené. No a v tom 20tom tt mi voda odtiekla takmer všetka, ostal minimum a ja som v podstate čakala v nemocnici už len na spontánny potrat. Ešte v ten deň, ako voda odtiekla, mi brali stery z pošvy a aj moč a streptokok nebol prítomný. V nemocnici som dostávala celý čas antibiotiká a asi 4 dni pred potratom mi začal páchnuť moč. To neustávalo ani po pôrode a asi týždeň po ňom sa to zhoršovalo, začali ma páliť močové cesty, aj močenie a mala som svrbivý a páliaci výtok v pošve. Odbery zase ukázali prítomnosť streptokoka aj v pošve aj v moči – to bol dôvod páchnuceho moču. Dokonca z citológie z plodu a placenty prišiel výsledok, že streptokok sa našiel už aj v placente, aj v pupočníkovej šnúre a že zrejme toto spôsobilo ten predčasný potrat. Tiež našli na placente abrubciu a hemtatómy. Aj toto bola príčina potratu.
Ja však stále neviem, čo bola príčina predčasného odtoku plodovej vody. V čase keď odtiekla som streptokoka prítomného nemala. Viem, že vyliečený nie je nikdy, ale mohol spôsobiť on ten predčasný odtok plod. vody, ktoré sa podľa mňa začalo už v čase, keď som naň brala Macmiror? Aj keď nebol v ten deň prítomný? Môže byť streptokok spolu s hematomami príčinou predčasného odtoku plodovej vody a následného potratu?
Neviem, či som to dosť zložito nenapísala, ale prosím vás, ak sa dá o váš názor, veľmi by som chcela vedieť príčinu potratu. Chceli by sme ešte bábätko, ale teraz mám ešte väčší strach. Všade čítam, že streptokok sa nedá vyliečiť, tak chcem vedieť ako to bude s budúcim tehotenstvom a či sa naň nedá nejako z tohto hľadiska pripraviť.
Veľmi pekne ďakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
je to problematická otázka, pretože v naprostej vačšine neskorých potratov sa nezistí presná príčina.
Mohlo ísť o infekciu, ale nemuselo, streptokok v pošve je normálna flóra a potraty priamo nesposobuje, má ho vačšina žien (prechodne aj trvalo).
Žiadna liečba neznižuje riziko opakovania potratu, ale riziko je obecne malé.
Odkaz na otázku

6. týždeň

betulienka, 03.03.2011 (15:57)
Dobrý deň pán doktor,
už ste mi viackrát dobre poradili a pomohli, preto sa na vás obraciam znovu. Ide totiž o to, že som zistila, že som tehotná a podľa poslednej menštruácie by to mohol byť 6. týždeň. Lekárka mi povedala, že veľkosť plodu je 1,65 ale neviem či mm alebo cm. Mám ale podozrenie, že som už vo vyššom štádiu tehotenstva, lebo tá posledná menštruácia bola slabá. 1,65mm sa mi zdá na 6. týždeň málo, ale 1,65cm zase veľa. Je to pre mňa veľmi dôležité, lebo ide mi o zistenie otca dieťaťa. Totiž pred viac ako 6 týždňami som mala iného partnera ako mám teraz. Veľmi mi záleží na tom, aby som vedela, čie dieťatko nosím pod srdcom. Dávno sme si želali s bývalým partnerm bábätko, že by sa nám pošťastilo práve, keď sme sa rozišli?...
Pomohol by mi váš názor: môže mať plod v 6.týždni tehotenstva len 1,65 mm? Nie je to málo?
Odpovedá:
Dobrý deň,
som rád, že som pomohol. Predplaťte si Mama a ja, je tam viac dobrých rád :).
To je trošku problém, pretože neviem, či je to veľkosť plodu alebo gestačného váčku. V 8. týždni Vám doktor zmeria priamo plod a stanoví jeho vek pomerne presne a vtedy si budete istá.
Odkaz na otázku

bolesti v podbrusku

erika23, 03.03.2011 (13:56)
Dobry den, chcela by som sa spytat, som v 19-tyzdni, a uz druhy den pocitujem v podbrusku miernu bolest, najprv som si myslela ze je to z toho ze casto chodim na zachod, no potom jak si ulavim, stale tu bolest citim, jak keby nejaky tlak,, ked lezim je to miernejsie ale ked sa posadim tak to boli,poradnu mam az o tri tyzdne, tak neviem ci by som mala navstivit gyn, skor..dakujem
Odpovedá:
Odkaz na otázku

paralen

jana, 03.03.2011 (12:55)
dobry den,
rada by som sa spytala, nakolko som migrenicka a v tehotenstve sa mi migrena este viac prehlbila, chcela by som vediet, ci caste uzivanie paralenu / cca beriem 1 tbl kazdy treti den / skodi plodu.
dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
Paralen je bezpečný aj v uvedenom dávkovaní.
Odkaz na otázku

bolesti v podbrusku

Erika23, 03.03.2011 (10:05)
Dobry den, chcela by som sa opytat, som v 19.tyzdni a uz druhy den pocitujem v podbrusku boloest, najprv som si myslela ze je to s toho ze casto chodim na zachod, no neviem, ked lezim je to miernejsie ale ked si sadnem tak to tlaci,poradnu mam az o tri tyzdne tak neviem ci by som ho mala navstivit skor, dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
určite je potrené vyšetreni, može ísť o zápal močových ciest, alebo iný problém. Navštívte lekára.
Odkaz na otázku

skrátený krčok

evari, 03.03.2011 (10:04)
Pán doktor, prosím vás o odpoveď na moju otázku. V 27. týždni tehotenstva mi bola robená serkláž pre skracovanie krčka maternice a aj otváranie. Otvorená som bola na 1 cm, aj vonkajšia aj vnútorná bránka. cervikometria v tom čase bola 29 mm. Po serkláži o týždeň cervikometria 36 mm, steh drží. Na kontrole o dva týždne podľa vaginálneho vyšetrenia steh drží, bránka pre špic prsta priechodná, krčok skrátený na 1 cm, cervikometria nerobená. Údaj, že krčok skrátený na 1 cm podľa vaginálneho vyš. bol aj pred serklážou, hoci cervikometria bola 29 mm. Chcem sa spýtať, či cervikometria nie je ten istý údaj, ako údaj dlžky krčka podľa vag. vyšetrenia?Myslíte, že riziko predčasného pôrodu je veľmi vysoké aj napriek prísnemu kľudovému režimu?Ďakujem za odpoveď. Teraz začínam 30. týždeň, lekar mi kázal prísť o týždeň na hospitalizáciu.
Odpovedá:
Dobrý deň,
cervikometria sa robí preto, že je presnejšia než vaginálne vyšetrenie.
nechápem zmysel hospitalizácie, ak je situácia akútna, mal Vás prijať hneď, ak to vydrží týždeň tak to zrejme vydrží aj mesiac.
Odkaz na otázku

priznaky tehotenstva

ajka11, 03.03.2011 (08:53)
Dobrý deň.
môžem mať 5 dni po nechranenom styku nejake prejavy tehotenstva?
mam už tretie rano pocity nevolnosti, a začala som byť veľmi citliva na rozne pachy. dnes to je zatial najhorsie. je to možne pocitovať tieto prejavy tak skoro? alebo sa jedna o prejav nejakej choroby.

Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá:
Dobrý deň,
nie, prejavy sú sposobené gestagénmi, ktoré sa vylučujú aj keď tehotná nie ste.
Odkaz na otázku

kiahne 2

jarka28, 03.03.2011 (07:19)
Dobrý deň.
Pán doktor písala som Vám ohľadom môjho tehotenstva a kontaktu s osobou, ktrorá má pasový opar. Chcela som ešte doplniť otázku. V kontakte som bola 24.2. a môj termín pôrodu je 10.3.(presne 14 dní). Kiahne som ešte neprekonala.
Ak by som dostala kiahne tesne pred pôrodom, dieťatko by sa narodilo s kiahnami?
Je šanca, aby sa predišlo nákaze? Alebo je nakazený cez placentu a očkovanie už nie je účinné?
Môže sa proti kiahnam zaočkovať aj novorodenec, je to bezpečné?
Ak by som dostala kiahne tesne po pôrode, dalo by sa očkovaním znížiť riziko nákazy pre dieťatko?
Je riziko nákazy vysoké, ak pasový opar mala dotyčná osoba na tvári asi druhý deň (vtedy nevedela o čo ide) a ja som s ňou strávila 45 min v jednej miestnosti, ale blízko seba?Oparu som sa nedotkla. Ospravedlňujem sa Vám, že je tých otázok tak veľa. Ďakujem Vám veľmi pekne za rady a trpezlivosť.
Odpovedá:
Dobrý deň,
už som Vám odpovedal, myslím že na všetky doplňujúce otázky. A predplaďte si časopis Mama a ja, prečítajte si ho, prídete na iné myšlienky a nebudete sa stresovať.
Som presvedčený, že ste plne chránená a nič nehrozí.
Odkaz na otázku

krvný obraz a toxoplazmoza

zuzana, 02.03.2011 (21:34)
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať na na odbery. V 12. týždni mi vyšli výsledky na toxoplazmozu IgM negat. a IgG 30,0 IU/ml pozitívne. Teraz v 34 týždni mi vyšli IgG 5,753 IEU/ml negatívny /15,0 - 400,0/ a IgM 0,287 index negatívny /0,9-1,1/. Čo to znamená? Som nejako ohrozená ja alebo dieťa? A krvné testy vyšli Hemoglobín 124 - /128 -168/ a Trombocity 147 - /150 -350/. Doktorka povedala že je to len mierne znížené a že nedáme antibiotiká. A prečo by mali byť nasadené antibiotiká? Je to niečo vážne? Čo znamenajú tie namerané hodnoty? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá:
Dobrý deň,
prekonala ste toxo v minulosti a ste plne chránená
hemgolobín aj trombo sú v norme.
žiadne ATB nie sú potrebné, nechápem o čom pani Dr. hovorila.
Odkaz na otázku

krvná skupina

smolo56, 02.03.2011 (14:39)
Dobrý deň,ja by som sa chcela opýtať, že ja mám krvnú skupinu A+, môj manžel má B+, som v 30 t.t. Je naše dieťa nejako ohrozené niečim ????? zatiaľ mám všetky vysledky vporiadku. Bude zdrave ?? dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
to či bude zdravé neviem, ale Vaše krvné skupiny nemajú na vývoj plodu žiadny negatívny vplyv.
Odkaz na otázku

biometria

J., 02.03.2011 (14:00)
Dobry den pan doktor,

vopred dakujem za cas straveny pri mojej otazke. Som tehotna (dnes 33+1) a lekari maju podozrenie na IUGR.
Pre uplnost udavam aj vysledky UTZ z 20.tt

UTZ 20 tt - obvodny gynekolog
tyzden podla PM 20+3
BPD 20+1
AC 19+6
HC 20+1
FL 19+1
EFW (Hadlock) 305 g
pohyby +, placenta ZS, okraj v DS, grading I., normohydramnion
zodpoveda GT 19+5

UTZ 30 tt - obvodny gynekolog
tyzden podla PM 30+3
BPD 30+2
AC 28+2
HC 30+3
FL 30+3
EFW (Hadlock) 1372 g
pohyby +, placenta ZS, grading II., normohydramnion
zodpoveda GT 29+6
Pri tomto merani sa zdalo obvodnemu gynekologovi brusko o 2 tt mensie, povedal, ze to radsej premeria o 2,5 tt. Vysledky boli taketo:

UTZ 33 tt - obvodny gynekolog
tyzden podla PM 33+0
BPD 33+1
AC 30+0
HC 33+6
FL 31+0
EFW (Hadlock) 1654 g
pohyby +, placenta F, ZS, grading II., normohydramnion
zodpoveda GT 32+0
RI 0,57 - 0,60
Tu uz skonstatoval, ze brusko je mensie o 3 tt tak ze by to radsej konzultoval s okresnou nemocnicou. Tak som tam sla hned na druhy den. Vysledky:

UTZ 33 tt - okresna nemocnica
tyzden podla PM 33+1
BPD 7,82 cm = 31+3
AC 26,65 cm = 30+5
HC 28,63 cm = 31+3
FL 5,98 cm = 31+1
EFW (Hadlock) 1681 g +- 245 g
pohyby +, akcia srdca +, placenta F, ZS, I., IPV 13,56, pphl. pI.
zodpoveda GT 30+4 (resp. 31+1 - neviem to rozlustit)
RI 0,60
Vysetrujuci lekar sa vydesil, ze zaostavanie je viac ako 2 tt a bezal za primarom, ze zvazia hospitalizaciu. Primar vsak len skostatoval, ze postaci kontrolne USG a doppler o 2 tt, nakolko dieta ma brusko takmer o 3 tt mensie, ale prietoky a mnozstvo plodovej vody je dostatocne. Naozaj?

Pan doktor ja som z toho uz jelen. Prosim povedzte mi:
1. Jedna sa o IUGR? Obvodny gynekolog tvrdi, ze zaostava len brusko, v nemocnici pomeraju cele dieta o 2 tt mensie - tu potom to brusko az tolko nezaostava (oproti zvysnym parametrom)?????
Termin porodu mam vypocitany urcite spravne, podla PM aj 1. UTZ sedi presne na den.
Dceru som porodila na konci 39 tt s porodnou hmotnostou 3150 g / 49 cm (v 34 tt bol EFW asi 2000 g).
Moja porodna hmotnost 2350 g/49 cm (bola som nedonosena - 34 tt), partnerova 3500 g (39 tt). Obaja sme chudi, vysoki. Nefajcime, nepijeme.

2. Aky postup by ste navrhovali Vy?

3. Nebolo by lepsie, ak by sa dieta narodilo na vyssom pracovisku, ak by sa vyskytli komplikacie? Nemoze to byt sposobene VVVCH?

Dakujem za precitanie tychto litanii a aj odpoved.
J.
Odpovedá:
Dobrý deň,
hlavne sa nestresujte, ste veľmi dobre ošetrená a sledovaná, vidím, že sa o Vás pekne starajú.
Ide o to, že ultrazvuk má v pamati iba priemerné hodnoty a čo je mimo priemeru označuje ako odchýlku. Ale nikto z nás nie je presný priemer, každý sme iný.
Súhlasím s pánom primárom nenocnice - máte normnálne prietoky, normálne množstvo plodovej vody, znamená to, že plod sa má dobre. To že má menšie bruško (podotýkam oproti priemeru) ešte nič neznamená.
Stačí kontrola za 10-14 dní, kde sa zistí, či zaostávanie sa prehlbuje,a lebo plod rastie.
Hospitalizácia je zbytočná, iba stresuje a nič nerieši.

Moj postup by bol - za 10 dní opakovať UZV a zvážil by som obdeň CTG záznam.
Odkaz na otázku

streptokok B

zuzka, 02.03.2011 (11:56)
Dobrý deň pán doktor, dnes mi bol v 36 týždni zistený streptokok B v pošve, doktorka mi nedala žiadne lieky, vraj až pri pôrode. Ale čo ak pôrod pôjde veľmi rýchlo a nestihnú mi ich dať. Čítala som že to môže spôsobiť až smrť novorodenca. Nie je lepšie rodiť cisárskym? A ešte ma zaujíma, v papieroch na toxoplazmozu čo mi robili v 35 týždni mám napísané výsledok negatívny, matka a dieťa nie sú chránení pred toxo infekciou. Čo to znamená, že nemám protilátky a môžem ju dostať, alebo už ju mám tú toxoplazmozu. Som zúfalá, prosím poradte.Ďakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
streptokokus skupiny B je normálna súčasť pošvovej flora a máho až 30% žien. Pri porode može prejsť na plod a ohroziť ho, lebo plod na rozdiel od nás sa nevie brániť proti nemu.
Ak sa o ňom vie, tak sa podajú počas porodu antibiotiká, ak by sa nestihli, budú dieťa sledovať novorodeneckí doktori, ktorí ho v prípade príznakov okamžite zaliečia. Nemusíte sa nijako stresovať.
Ak máte negatívne protilátky proti toxo, tak to znamená, že ste ju ešte nemala. Riziko nákazy v gravidite je velmi malé.
Odkaz na otázku

chrípka

hena30, 02.03.2011 (11:38)
Dobrý den pán dr.
Ja mám dost silnú chrípku!Kašlem chvála bohu horúčku nemám len ma trápí kašel.!Čo mi nato odporúčate,A može to mat zlý plyv na moje bábo?som v 37tt.
Dakujem!
Odpovedá:
DObrý deň,
na plod to nemá vplyv, skúste niečo proti kašlu, buď mucosolvan, mne pomáha Prospan.
Odkaz na otázku

kiahne

jarka28, 02.03.2011 (10:53)
Dobrý deň pán doktor.
Som v 39tt a pred 6 dňami som sa dostala do kontaktu s osobou, ktorá má pasový opar-varicela. Mám veľké obavy, aby som nedostala kiahne nakoľko som ich v detstve nemala.
Čo je potrebné robiť, aby sa zabránilo možným komplikáciam? Je to veľmi vážne ochorenie pre novorodenca? Môže byť až smrteľné? Mám veľký strach.
Ešte si pamätám, že ako dieťa (pred 26 rokmi) som bola v nemocnici, kde sa vyskytli kiahne. Nás ostatných pichali do stehna. Je možné, že nás zaočkovali? Existovala v tej dobe vakcína? Dcéra mala pred 3 rokmi kiahne, bola som s ňou v kontakte a napriek tomu som sa nenakazila. Ďakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
mám pre Vás dobrú správu.
Ak by ste nemala kiahne, tak by ste ich od dcéry na viac ako 95% dostala, lebo je to veľmi infekčné ochorenie. Preto si myslím, že ste ich v detstve prekonala, čo sa týka očkovania v tom čase, tak neviem, či už bola vakcína, ale ja osobne si myslím, že by Vás proti kiahńam neočkovali, ak by ste boli v kontakte, ale to sú iba moje predstavy.
Dá sa u Vás stanoviť hladinu protilátok proti kiahňam, či ste imúnná, ale už je to jedno. Inak pásový opar bývá infekčný priamym kontaktom s léziami.
Ak by ste dostala kiahne (čomu neverím), tak sa tiež nedeje žiadna veľká tragédia, ak by ste porodila počas výsevu, dieťa dostane ochranné protilátky (varitect), je to síce extrémne drahé, ale je to k dispozícii.
Odkaz na otázku

Zlé výsledky testov

mama38, 01.03.2011 (13:40)
Dobrý deň pán doktor, prosím Vás o názor na výsledky z krvných testov:
vek 37 rokov,
prdchádzajúci NTD - žiadny
predchádzajúci Downov syn - žiadny
Inzulín dependentný diabetes - žiadny
UZV Miera: BPD
gestačný vek v dátume 1. vzorky - 10. týždov 1 dní podľa údajov
11. týždňov 0 dní podľba BPD
gestačý vek v dátume 2. vzorky 14 týždňov 1 dní podľa údajov
15 týždňov 0 dní podľa BPD
Podľa gestačného veku - UZV odhad /BPD/
Hmotnosť: 78 kg
Rasa: overall
MS-AFP hodnota: 12,98 kiu/L, 0,60 MoM
Total hCG hodnota: 69,687 kiu/L, 2,10 MoM
PaPP-A hodnota: 0,81 ng/mL, 0,60 MoM
Výsledok pozitívny
Dôvod zvýžené riziko Downovho syndrómu 1 v 18 /v termíne/
Riziko NTD 1 v 21000
Riziko DS je vyššie ako je očakávané len podľa veku matky /1 v 170/
Pretože parameter BPD bol nameraný, anencefalia bola vylúčená a riziko NTD je vypočítané len pre spina bifida.
----------------------------
Asi mi odpoviete v tom zmysle, že z 18 detí bude jedno dieťatko postihnuté. Ale chcela by som vedieť Váš názor na daný výsledok. Ďakujem Vám veľmi pekne.
Poznámky zapísal Labmed, Košice
Odpovedá:
Dobrý deň,
ide o integrovaný vysoko presný skríning, kde naozaj máte riziko 1: 18 že plod bude mať Downov syndróm. Odber plodovej vody túto diagnózu potvrdí alebo vylúči.
Musíte zvážiť čo to pre Vás znamená, ak ste rozhodnutá sa postarať aj o takto postihnuté dieťa, potom je amniocentéza zbytočná, a po porode sa zistí, či dieťa bolo nezdravé alebo nie. Ak však choré dieťa nechcete, potom je indikovaný odber plodovej vody, a na základe neho sa možete rozhodnúť o prípadnom ukončení tehotnosti.
To je moj názor.
Odkaz na otázku

male dieta v 28 t.t

lucia ch., 01.03.2011 (12:21)
dobry den ,chcem vas poprosit o radu. som v 28 t.t. a na poradni v tomto tyzdni mi dr.robil sono a meral babo.povedal vsak,ze je na svoj vek male.mam dodrziavat dietu ,pretoze mi zistili teh.cukrovku.tak sa chcem opytat ci sa naozaj vyvyja nejako zle,ked predtym boli vsetky merania v poriadku
USG 1zivy plod hlav.post.II, BPP 68mm, HC 252mm, AC 207mm, FI 47mm ako 26+4t., EFW 865 gr, placenta zadna stena typu II, PV v norme

Dg.Grav.hebd.28,Gest.DM,Sucundipara,Hypotrophio fetus susp.

Dakujem za odpoved
Odpovedá:
Dobrý deň,
chýba mi presný gestačný vek plodu, stanovený prvým ultrazvukom v I. trimestry, to že ste v 28. týždni znamená že ste od 27+0 do 27+6, čo je pomerne veľký rozptyl.
V každom prípade podľa tabuliek má plod významne menšie bruško a je potreba to sledovať, pretože ak by naozaj šlo o nedostatočný rast plodu v takto malom týždni, prognóza je pomerne vážna.
Odkaz na otázku

Serkláž

Bett, 01.03.2011 (10:53)
Pán doktor, môj gynekológ mi odporúčal serkláž. Chcela by som vedieť, či je tento zákrok nutný, ako sa vykonáva, aká je vaša skúsenosť?
Odpovedá:
Dobrý deň,
cerclage (serkláž) je zašitie krčka maternice pri hroziacm potrate alebo predčasnom porode. Voľakedy sa tento výkon prevádzal veľmi často, pretože sa verilo, že za veľkú časť potratov či predčasných porodov može "slabý" krčok maternice.
Teraz sa už vie, že to nie je pravda, že skoro všetky neskoré potraty či predčasné porody sú sposobené kontrakciami maternice, ktoré nemusí matka vnímať. Iba veľmi malá časť naozaj je sposobená chybou krčku a vtedy je cerclage potrebná.
My robíme cerclage v prípade, kedy je krčok pri meraní ultrazvukom kratší ako 25 mm a je vylúčená infekcia a žena necítí žiadne kontrakcie. Avšak ani v týchto prípadoch nerobíme výkon automaticky, iba výberove.
Vykonáva sa to v celkovej anestéze, krčok sa zašije kruhovitým stehom podobne ako sa zašíva pytel s múkou.
Odkaz na otázku

Hustý hnedastý výtok 2

lumia, 28.02.2011 (19:57)
Dobrý deň, som v 16. týždni tehotenstva a včera som Vám písala o zvláštnom výtoku, ktorý sa u mňa jednorázovo objavil (obsah svojej pôvodnej otázky prikladám nižšie pre info). Nedalo mi to a šla som dnes k lekárke. Vyšetrila ma, po zvláštnom výtoku a ani po žiadnej krvi nebolo ani stopy. Nič nové nenašla okrem tej nízko položenej placenty. Záver v správe bol: specula portio kkonické, bránka jamka, kolpo OE soor, palp. uterus normotonický, velkosti grav m IV, cervix formovaný, uzatvorený, neskrátený, UZV akcia +, pohyby+, placenta previa marginalis, diagnostický záver: N76.1 iné zápaly pošvy a vulvy, subakútna a chronická vaginitída, záver: colpitis mycotica. Predpísala mi Gynazol 2 vaginálny krém 1x5g na jednorázové použitie. Pýtala som sa na Canesten 6 vaginálny krém a na Canesten 6 vaginálne tablety keďže moja mykóza trvá už pomerne dlho, odbila ma však, že podľa výtoku nie je ta mykóza moc silná, že jednorazové použitie Gynazolu by mi malo stačiť. Čo si o tom myslíte? Ktorý z prípravkov mám použiť, o Gynazole nič neviem, je pre bábätko bezpečný alebo si mám radšej kúpiť Canesten 6? Ďakujem.

moja pôvodná otázka:
"som v 16. týždni tehotenstva (pred približne dvoma týzďňami som jednorazovo zakrvácala, príčinou bola prevdepodobne placenta praevia marginalis, od začiatku tehotenstva mám slabú, zatiaľ neliečenú, mykózu). Dnes som pri toealete našla veľmi hustý krémový výtok svetlo hnedej farby. Nešlo ani o samotný výtok, skôr to bol veľký kus hmoty krémovej konzistencie, napriek hnedastej farbe som nemala pocit, že by bol zafarbený od krvi, vôbec nezapáchal, zvyšok výtoku bol riedši a biely tak ako doposiaľ. Najbližšiu poradňu mám 5.3., mala by som s týmto problémom navštíviť lekára skôr? Nestretli ste sa s takýmto problémom, nedá sa odhadnúť čo by mhlo byť príčinou?"
Odpovedá:
Dobrý deň,
gynazol je podobný ako canesten ale vhodné je dlhšie užívanie. Canesten sa dá voľne kúpi´t, ak Vám nezaberie gynazol tak si ho kúpte.
Odkaz na otázku

otázka

hena30, 28.02.2011 (18:16)
Dobrý den!pá dr,navštívila som lekára kvoli ej bolesti pod/nad rebrami na pravej strane a spomínala som to svojmu dr. a on aj jeho sestrička mi povedali že bábo tam tlačí vnútorné orgány,ale krv mi na pečenové testy nezobrali len tie bežné čo berú v 36tt.
Chcem sa vás opýtat či sa aj z tých bežných odberoch dá zistit či je niečo s pečenom?alebo len z pečenových testov!
Za odpoved dakujem!
Odpovedá:
Dobrý deň,
tak to je skutočne veľmi zarážajúce, ak bolesti pretrvávajú, navštívte porodnicu kde plánujete rodiť, aby Vás vyšetrili.
Neviem, čo berú bežne, ak krvný obraz, mohli by sa tam ukázať nízke doštičky ako varovný signál.
Odkaz na otázku

Sekcie, myomy a imunita

Laura Novotna, 28.02.2011 (17:52)
Dobry den p.doktor, mam 36r,, za sebou 2porody sekciou /v r.1998 pre nezostupujuci porod v 42.tt, v r.2008 potrat a v r 2009 sekciu opat - zauzleny pupocnik, tehot.diabetes/. Chceli by sme este tretie dieta, no mam 3 problemy :
1. na m,aternici mam 2myomy - 24mm na prednej stene a 16mm na zadnej stene /prvy som mala pri druhom tehotenstve/
2. mala som uz dve sekcie
3. od oktobra min.roka do januara som brala s mensim odstupom 5tyzdnov ATB pre virozy a moja lekarka mi odporuca liecbu Luivacom....
Kedze sa chceme v maji opat pokusit o babetko, mozme, vzhladom na vyssie uvedene?Mozem teraz podstupit aj tu liecbu Luivacom?
Este jeden dotaz -moj lekar mi odporuca otehotniet cim skor kvoli myomom aj veku - myomy mi sposobuju dlhe a silne krvacania, kt. sa mi objavili po druhom porode /kojila som 9mesiacov a menzes som mala zatial 4x od porodu/. Vraj mi potom vyberu radsej maternicu.. je to naozaj nutne? Nie je ina moznost - vyoperovat myomy ci urobit embolizaciu? Je naozaj maternica uz nepotrebna, kedze stvrte dieta nebudeme uz moct mat a ani chciet? Nenastupi po jej vybrati skor menopauza?
Dakujem pekne
Odpovedá:

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa