Archív poradne gynekológa MUDr. Záhumenského.

Počet otázok: 17060

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

velkost plodu

dana, 21.03.2009 (09:43)
dobrý den
ja som vam pisala ohladne velkosti plodu v 34t.t.chcem sa spýtat ci to nemože byt tým že som nevedela presný datum poslednej menstruacie a doktorovi som povedala tak že to bola okolo 27 jula 2008 a on mi stoho vypocital tp3,5.2009.Ked som bola na 4D UTZ druhý doktor mi povedal že babo je tak o týžden mensie ze TP by mal byt až 12.5.2009 aby som informovala mojho gynekologa a dal mi aj druhý termín aby ma skor nehospitalizovali,ale moj lekar tvrdil že na 4D UTZ v 22tt je nemožno sudit kedy by mal byt termín.Mam sa niecoho obavat?dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
jediný presný termín je podľa ultrazvuku na začiatku tehotnosti - teda do toho 12. týždňa. Upravte si termín podľa toho, neskoršie vyšetrenia už sú nepresné.
Odkaz na otázku

problem

Adam, 21.03.2009 (08:32)
Priatelka tu antikoncepciu vynechala mesiac preto, lebo si ju potrebuje zmenit. Dnes rano si robila tehotensky test a bol negativny. Da sa uz na toto spolahnut? Nebol ten test robeny skoro?
Odpovedá:
Dobrý deň,
zase je vo mne mnoho otázok (napr. načo meniť ak to 10 rokov fungovalo a načo vynechávať mesiac atď, ale v tom ste zrejme nevinne, dobrá rada od neúplatného gynekologa je nad zlato)
Testy bývajú pozitívne pri hladine HCG v krvi nad 50, teda cca. 3 dni po vynechaní menštruácie.
Odkaz na otázku

nespavost

kwixi, 21.03.2009 (00:13)
dobry vecer...som v 34t.t. a uz vise mesiaca sa v noci budievam z nicoho nic vyspata a potom mi aj dve hodiny trva kym zaspim napriklad idem spat o pol noci zobudim sa o tretej nadranom a potom zase o siestej....je to normalne???
Odpovedá:
Dobrý deň,
je to normálne, stáva sa to aj mne a to nie som tehotný.
Odkaz na otázku

problem

Adam, 20.03.2009 (21:38)
Zdravim. Priatelka prestala brat antikoncepciu pred 2 tyzdnami pred tym ju brala vyse roka. Dnes sme maly nechraneny sex. Aka je pravdepodobnost ze otehotnie? Pomoze v krajnom pripade tabletka proti pocatiu (Escapelle)?
Prosim o co najrychlejsiu odpoved.
Odpovedá:
Dobrý deň,
pradvedpobonosť je vysoká a escapelle pomože do 72 hodín.
Nechápem, prečo sa takto stresujete, a prečo vysadzujete antikoncepciu a máte nechránený styk ak neplánujete dieťa. Ale nemusím všetkému rozumieť...
Odkaz na otázku

časté bolesti

Vierča, 20.03.2009 (21:34)
Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Časté bolesti a tvrdnutie brucha v 35.tt asi niesú ničím nezvyčajným, ale čo ak to pretrváva skoro počas celého dňa? Môžu byť tieto falošné kontrakcie znakom predčasného pôrodu alebo nejakého vážnejšieho problému? Je nutná návšteva lekára? Ďakujem za radu
Odpovedá:
Dobrý deň,
nie, ak by hrozil predčasný porod, tak do 24 hodín porodíte.
Odkaz na otázku

únava

Sonya, 20.03.2009 (17:41)
Dobrý deň. Som cca v 27 tt a už zhruba od januára poriadne nespávam, obzvlášť teraz, zhruba posledné dva týždne, chodievam na wc každé dve hodiny, niekedy aj viackrát. V poslednej dobe, keď si meriam tlak zápästným tlakomerom, ten vrchný mi vychádza 140, môže to byť z únavy? Cítim sa naozaj dosť unavená, ráno vstávam pred šiestou do práce, síce je to len kancelárska práca, ale aj tak, nie je potrebné dať sa vypísať? Okrem toho tento posledný týždeň mi častejšie cez deň tvrdne bruško, hoci limit 10-krát to ešte neprekročilo. Keď som bola tehotná s dcérkou, dala som sa vypísať v polovici tehotenstva, lebo sa mi nechcelo chodiť do práce. Aj tak ma však v siedmom mesiaci hospitalizovali, lebo mi tvrdlo bruško, krčok bol vraj na doraz, či ako, takže som si v nemocnici poležala skoro 2 týždne. Chcela by som vedieť Váš názor, či zotrvávať v práci, alebo voliť oddych. Ďakujem za odpoveď
Odpovedá:
Dobrý deň,
ak ste predtým predčasne neporodila, tak Vám predčasný porod nehrozil, pretože sa nedá zastaviť a nutnosť hospitalizácie je pochybná. My hospitalizujeme tieto "predčasné" porody maximálne na 2 dni.
Nevidím u Vás dovod na PN, tehotnosť nie je choroba. Tieto umelé PNky vedú k duševnej a telesnej degenerácii zdravých tehotných žien, ktoré potom sedia pred televízou a sledujú telenovely a volia starých ujov s fujarov za prezidentov.
Odkaz na otázku

velkost plodu

dana, 20.03.2009 (15:17)
dobrý den
dnes som bola na prietokoch,som podla poslednej menstruacie v 34tt ale moj gynekolog tvrdí ze babo nezodpoveda TP a poslal ma na vysetrenie: a tam mi napisali:poloha plodu hlav.,post.I , Flow RI au 0,68
BPD: 80mm,HC:287mm,AC:278mm,FL:60mm,ako 31+6 t.t.odp.CTG na ktore som nasledne sla a tam povedali vsetko v poriadku.Pri fyziologickom zazname kontrola o 7 dní-Flow CTG, v odstupe 14dní kontrola biometrie.Prosím vas ako je to stimi rozmermi kolko meria moje babatko ? a co znamena to fyziologickom zazname?Budem rodit neskor ako mam termín?tieto hodnoty boli namerane v 30t.t:FL:53mm,BPD:73mm,AC:237.ked to porovname rastie babo spravne?Za odpovede velmi pekne vopred dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
zrejme naozaj Vaše dieťa mierne zaostáva v raste, čo može byť následok nedostatočnej funkcie placenty. Avšak rozdiel je cca. 14 dní, čo nie je tragédia a prietoky sú v norme, takže akútne nič nehrozí. Chýba mi údaj o plodovej vode, predpokladám, že máte normálne mnnožstvo.
Postup je naprosto správny, potreba je opakované merania, aby sa zistila dynamika rastu. Ak sa rast zastaví a prejavia sa akútne prejavy poruchy placenty, bude potreba dieťa porodiť.
Odkaz na otázku

Stikutka

lubica, 20.03.2009 (11:28)
pan doktor,chcela by som sa opytat,preco babo v brusku stikutka?to moje stikutka 1-2krat za den,je to v pohode?Dakujem Lubica
Odpovedá:
Dobrý deň,
nejde o štikútku v pravom slova zmysle ale o tréning dýchacích svalov, je to normálne.
Odkaz na otázku

Wobenzym

Krista, 20.03.2009 (11:03)
Ďakujem za rýchlu odpoveď a sklamali ste ma s tým placebo efectom. Je síce podozrivé, že sa jedná o liek "na všetko" tak neviem či to teraz vyskúšať, nato je to dosť drahá vec. Pekný deň.
Odpovedá:
Dobrý deň,
ja som napísal, že sa placebo efekt nemá podceňovať, a to myslím úprimne. Poznám veľké množstvo ľudí, ktorým Wobenzym pomohol na tak strašne rozne neduhy, že to až nie je farmakologicky vysvetliteľné. Sú v medicíne veci medzi nebom a zemou a skutočne najlepší lekár je naše vlastné telo, len ho musíme správne popohnať, povzdbudiť a veriť mu. Preto Vám doporučujem skúsiť jedno balenie a uvidíte, že sa Vám uľaví. Vysoká cena je súčasťou jeho liečbného účinku.
Odkaz na otázku

Wobenzym

Krista, 20.03.2009 (10:19)
Dobrý deň p. doktor, pokúšame sa s manželom o bábätko, len ma stále trápia dozvuky zápalu priedušiek - kašel. Odporučili mi Wobenzym na kt. by som potrebovala Váš názor, či má vplyv na plod. ďakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
wobenzym je výborný na všetko a určite neškodí.
Veľké červené bobule v obrovských dávkach vyliečia všetko, nesmieme podceňovať placebo efekt.
Odkaz na otázku

Kojenie

Viki, 19.03.2009 (23:18)
Máme 22 mesačnú dcérku, ktorú ešte dojčím. Zatiaľ nám to takto vyhovuje, ale postupne by som ju už chcela odstavovať. Ked som mala nádchu, alebo teplotu - riešila som to paralenom bez kvapiek do nosa - kedže som kojila. V tomto období som opakovane prechladnutá, škriabe ma v hrdle, bolia končatiny. Môžem si už dať aj niečo iné okrem paralenu, napr. nejaké pastilky proti kašlu, acylpirín, kvapky do nosa (aj iné nie len morskú vodu) - aj ked ešte kojím, vadilo by to mojej dcérke v mliečku? Moje mliečko má ráno, večer a 1x v noci. Väčšinou to nejako prechodím a mám pocit, že sa mi to teraz vracia naspäť - a možno je to aj tým zimným obdobím.
Ďakujem za radu.
Odpovedá:
Dobrý deň,
možete si dať všetko uvedené, nevadí to. Myslím si, že dvojročné dieťa kľudne možete odstaviť, je už rozumné a pochopí to.
Odkaz na otázku

Varixy

Vierka, 19.03.2009 (21:55)
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či môžu pošvové varixy spôsobiť ťažkosti počas pôrodu. Ďakujem za radu.
Odpovedá:
Dobrý deň,
závisí na rozsahu, ale vačšinou problémy s porodom nerobia.
Odkaz na otázku

magne b6 a magnerot

jiji, 19.03.2009 (20:07)
pekny vecer, chcem sa opytat.som 38-39tt, rano a niekedy az ked mi mooc tvrdne az bolestivo brusko si dam aj vecer magne a magnerot. moj gynekolog mi hovoril,ze to mam brat az do porodu, citala som,ze mesiac pred porod je lepsie ich nebrat, lebo ze to stlmuje kontrakcie, co je na tom pravdy???
a este sa chcem spytat, mam zapal a beriem vkladam si cipky, co mi predpisal moj gyn.cez den to vyteka, nebude to problem pri porode ak zacnem rodit teraz? mam to este na 5 dni.
pekne dakujem za odpovede.

Odpovedá:
Dobrý deň,
už ste v termíne tak magnézium dajte manželovi, je dobré po opici, keď bude oslavovať novorocenca.
Odkaz na otázku

strach

Lyli, 19.03.2009 (17:24)
Dobry den pan doktor,chcem sa opytat aky mate nazor na denne uzivanie 0,4clexanu v tehotenstve.Som v 15t.t a beriem ho od zaciatku .Mam heterozygotnu formu zrazania krvi,F5 a F12 faktory nie su v norme.Lekarka mi povedala ze je to bezne ale nepoznam tehot.zeny ktore to brali.Mate s tym nejake skusenosti?Bojim sa aby to dietatku neublizilo.Dakujem.ps cenim si vas aj ako dobreho psychologa.
Odpovedá:
Dobrý deň,
clexane je bezpečný, dávame ho pri zvýšenej zrážanlivosti krvi. Cez placentu nepreníká, takže plod neohrozuje.
Odkaz na otázku

pichanie v pošve

jana, 19.03.2009 (16:37)
Dobrý deň, pýtala som sa na silné pichnutie v pošve raz-dva razy za deň, či je to normálne. Zabudla som Vám uviesť dôležité údaje : mám skrátený krčok o 1,5 cm a som v 37 tt. Ďakujem za odpoveď :)
Odpovedá:
Dobrý deň,
áno je to normálne.
Odkaz na otázku

pichanie v pošve

jana, 19.03.2009 (16:31)
Dobrý deň, raz-dva krát za deň ma pichne vnútri pošvy. Neviem, či to bábo tlačí alebo čo iné by to mohlo byť. Prosím poraďte :)
Odpovedá:
Dobrý deň,
nemám síce žiadne údaje o Vás ale predpokladám, že to tlačí plod.
Odkaz na otázku

magnezium

Lenka, 19.03.2009 (16:02)
Dobry den, chcela by som sa Vas spytat, ci je vhodne davat si sumive magnezium, ked som v 17 tt, zacali ma chytat mierne krce do lytok a v lekarni mi odporucili prave to magnezium, len som sa chcela uistit, ci to nemoze ublizit babatku. Dakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
je to bezpečné a v tehotnosti sa magnéziu dáva často.
Odkaz na otázku

vírus

terka, 19.03.2009 (15:01)
dobrý deň. počula som že hydrocefalus a raštep chrbtice môžu vzniknúť ak žena prekoná vírusive ochorenie...je to pravda? Som asi v piatom týždni teh.a mali sme doma taký slabý vírus. Ja som mala teplotu len 37.6 ale deti viac ale v podstate to potom ostalo len pri nádche.
A ešte jedna otázočka...musí sa pri každom spontánnom potrate isť na kyretáž? kamarátke hrozí potrat a strašne sa bijí narkozy...
Odpovedá:
Dobrý deň,
skoro každá tehotná prekoná nejakú banálnu infekciu a deti sa rodia vačšinou zdravé.
Okrem toho v 5. týždni plod reaguje na poškodenie potratom, takže ak sa nepotratil, nebol poškodený.
Kyretáž sa robí vtedy, ak sa plod nepotratí kompletne a časti tam ostanú.
Odkaz na otázku

HCG

DESS, 19.03.2009 (12:38)
Dobrý deň, chcem sa opýtať možno trochu hlúpu otázku: má vplyv hladiny HCG na vitalitu tehotenstva? 2x som potratila -raz som mala spontánny potrat-vtedy bola hcg do 500, potom v 9t.t. mis.ab. hcg do 7000. Teraz som v 8tt a hladina hcg je 89 130,1! Je teda všetko v poriadku? Nehrozí mi znova mis.ab.? Na sono mám íst o týždeň. Ďakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
naprosto nechápem, načo Vám berú HCG - je to drahé a úplne zbytočné vyšetrenie.
Doležitý je ultrazvukový nález. Hladina HCG sa mení už počas dňa a v 8. týždni jej vyšetrenie nemá žiadny význam.
Odkaz na otázku

lepkaví a paliaci pocit okolo pošvy

Jana, 19.03.2009 (07:30)
Dobré ráno p. Doktor,

som v 37 tt a posledný mesiac ma začali trápiť vracajúce sa kvasinkové infekcie. Nebolo to potvrdene kultiváciou, ale iba vaginálnym vyšetrením. Kedze na vacsinu liekov som reagovala alergicky, tak mi už teraz ani nič nenasadili, že preliečime bližšie ku pôrodu.
To mi nevadí, lebo tuším mi na to najlepšie zaberá protikvasinková diéta (aj keď sladké a iné veci mi dosť chýbajú :( ).

A teraz k aktuálnemu problému, v pondelok som bola 1x na vyšetrenie u svôjho pôrodníka, ale keďže mal hrozne naponáhlo, nestihli sme sa ani porozprávať, len mi zobral ster kvôly streptokokovi.
Už asi týždeň ma totiž trápi taký trochu pálivý, trochu lepkavo vlhký nepríjemný pocit na vonkajších rodidlách => skôr hore (smerom k bruchu nie smerom k vstupu do pošvy). Pretrváva aj po umytí. Partner mi to pozeral (keďže už pre bruško aj zrkadielkom je pre mňa komplikované, ale že to nie je ani začervenané, len také lepkavé). Výtok mám ten klasický tehotenský biely.

Prosím poraďte kde by mohol byť ? Počká to? K lekárovi idem o týždeň (v stredu 25.3.).

Odpovedá:
Dobrý deň,
asi Vám odchádza postupne hlienová zátka, tá je lepkavá a ťahavá, iné nič ma nenapadá
Odkaz na otázku

pantenol

zuzana, 18.03.2009 (18:17)
dobry podvecer.chcela by som sa opytat ci mozem panthenolove tabletky ked kojim.kupila som si ich kvoli enormnemu padaniu vlasov-az v chumacoch.ak nie,co by ste mi odporucili.okrem toho uzivam maternu dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
možete ich brať.
Odkaz na otázku

USG v 30 tyzdni

Anka, 18.03.2009 (14:45)
Dobry den pan doktor.

Bola som na USG v 30 tyzdni a namerali: BP 8,3 33/0 HC 28,8 31/4 AC 25,7 29/5 FL 5,7 29,4 1900 g. PM bol 8.8.2008.

Viem, ze dostavate vela otaziek tohoto charakteru, ale chcela by som sa opytat, ci je vsetko v poriadku a ci nie su prilis velke rozdiely medzi rozmermi hlavicky a dlzkou stehennej kosti. A ci ta hmotnost 1900 g, nie je prilis velka.
Dakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
všetky hodnoty kolísajú v norme okolo toho 30. týždňa. Ak chcete mať istotu, vhodné je vyšetrenie za 14 dní.
Odkaz na otázku

Bolesti v odbrušku

Mirka, 18.03.2009 (11:44)
Dobrý deň pán doktor, už 2 týždne mi mešká menštruácia, tehotenský test mi vyšiel pozitívny. Budúci týždeň by som chcela navštíviť svojho lekára. Okrem citlivých a bolestivých prsníkov, častého bieleho výtoku ma trápia neustále slabé bolesti či tlaky v podbrušku. Včera to bol dokonca bledo hnedastý výtok, ktorý sa už však odvčera nezopakoval. Mám sa kvôli tomu znepokojovať? Ďakujem a prajem príjemný deň.
Odpovedá:
Dobrý deň,
bolesti a krvácanie sú indikáciou na vyšetrenie, možete mať mimomaternicovú tehotnosť.
Odkaz na otázku

nechutenstvo

Katka, 17.03.2009 (21:41)
dobry den, chcela by som sa opytat som v 31 tt a vôbec nemam chut do jedlo. Je to normalne? Nemala by som s tym ist ku svojmu gynekologovi? dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
skúste skor u svojho praktického lekára, ale osobne si myslím, že je to normálne, žalúdok mení svoju polohu a má spomalenú pasáž.
Odkaz na otázku

Magnezium

Marcela, 17.03.2009 (21:06)
Chcem sa spytat, ci mozem uzivat Magnezium B6 pocas kojenia. Moj syn ma 8 mesiacov.
Odpovedá:
DObrý deň,
možete, firma Sanofi to ocení.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa