Archív poradne gynekológa MUDr. Záhumenského.

Počet otázok: 14782

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

epilepsia a kojenie

henikaaa, 19.04.2011 (10:11)
Dobry den! Chcem sa Vas opytat, som v 37tt na druhy tyzden by som mala ist na sekciu termin mam 11.maj. Mam epilepsiu zatial bez zachvatov, liecim sa na nu 11rokov, beriem lieky lamotrigin 50mg rano a 50mg vecer, a moja otazka znie ze ci mozem kojit, lebo jedna neurologicka mi radi ze nie a druha ze len tak 3 mesiace a potom cim skor prestat. Mam z toho strasny zmatok pretoze by som chcela kojit aspon tie 3 mesiace ak to bude mozne, ze budem mat mlieko. Aspon malemu by som chcela dat to kolostrum aby sa mu crievka skor vyvinuli tak ako maju byt. Moze sa stat ak nebudem kojit vobec a maly bude mat abstaky z toho ze cele tehu dostavalo odo mna davky lamotriginu a teraz z nicoho nic nebude dostavat ani v mlieku? Prosim vas o nazor Dakujem apekny den Vam prajem
Odpovedá:
Dobrý deň,
lamotridín nie je kontraindikovaný pri kojení, dávky v mlieku sú však pomerne vysoké. Kojenie je pre dieťa potrebné a riziko lamotridínu pre vývoj plodu je malé. Doporučuje sa mlieko 2 hodiny po podaní lieku odstriekať a vyliať a kojiť mimo užívania lieku.
Odkaz na otázku

hnede hrudky pri uzivani macmiror v 9.tyzdni

gagalala, 18.04.2011 (23:13)
Dobry den.
Prosim Vas, chcem sa opytat ako to vlastne je s tym uzivanim Macmiroru complexu 500 v 1.trimestri tehotenstva?
Ja som bola na poradni 12.4. nebol ziadny problem, ale o den na to som zacala mat svrbenie a paleniea na toaletnom papiery som po utreti vzdy mala taku slabo cervenu krv.
Tak som isla hned na dalsi den k mojmu gynekologovi, ten mi zobral ster, pozrel pod mikroskopom a predpisal mi tieto vaginalne gulocky, ale na pribalovom letaku som sa doma docitala , ze sa v 1.trimestri tehotenstva nemaju uzivat, aj vsade na nete sa pise o tom ze kontraindikovane lieky su nebezpecne do 12.tyzdna, a ze tento macmiror takym liekom je...no ja teraz neviem, ci to mam prestat brat, uz som si dala 4 gulocku, alebo mam plne doverovat svojmu gynekologovi..ja uz totizto neviem , ci si to aj nenahovaram, hovoril mi ze budem mat vytok z tej gulocky (ona ja zlta-tak cakam ze zlty), ale mne sa zda ze na toaletnom mam aj take hnede zrazeniny, nie velke ale take, viditelne. No proste sa bojim, ale nechcem zbytocne panikarit...
Poradte , prosim.
Velmi pekne dakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
macmiror complex je v tehotnosti bezpečný a má sa užíva´t vtedy, ak je plne indikovaný. Infekcia pošvy je nebezpečnejšia než samotná liečba.
Odkaz na otázku

Tvrdnutie brucha a zakrvácanie

lumia, 18.04.2011 (17:30)
Dobrý deň, pán doktor, som v 23. týždni tehotenstva a prosím o radu v týchto otázkach:

1) od 17. týždňa mi tvrdne brucho, mám pocit, že nezaberá ani magnézium ani kľud. Niekedy stvrdne aj trikrát za hodinu, inokedy je aj hodinu - dve v kľude, celkovo ale stvrdne zrejme tak 20 krát denne ak nie viac. Kŕčok má podľa vaginálneho ultrazvuku 3,8 mm, neskracuje sa, neotvára. Raz mi robili CTG kde sa hodnoty (na spodnom grafe) pohybovali okolo 14 a pri stvrdnutí (1x počas 20 minútového merania) vystúpila hodnota na 28. Brucho väčšinou stvrdne len na jednom mieste (väčšinou vpravo, vyzerá to ako veľký tvrdý hŕb), stvrdnutie a uvoľnenie trvá dokopy možno 10 sekúnd, nebolí, cítim vtedy tlak na močenie. Pri poslednom vyšetrení ma lekárka vystrašila, že to, že je krčok v poriadku ešte nič neznamená, že mi môžu vraj prasknúť plodové obaly a odtiecť plodová voda, že mám ležať, ležať, ležať a užívať okrem magnézia aj guajacuran 2x denne a že keď sa to nezlepší, odporučí hospitalizáciu. Čo si o tom myslíte, súhlasite s jej záverom a odporúčaním??? Veľmi ma to vystrašilo.

2) Niekedy zakrvácam, konkrétne to bolo v 14., 22. a 23. týždni, išlo o jasno červenú ale riedku/priehľadnú krv (asi bola zmiešaná s močom), ktorú som vždy našla na toaletnom papieri pri močení v nie zanedbateľnom množstve, aj keď som šla hneď k lekárovi, v pošve a ani v moči neboli nájdené stopy krvi (moč kontrolovaný ambulantne ponorením papierika), žiadne stopy neboli ani na nohavičkách. Takže neviem odkiaľ tá krv bola. Placenta je od 20. týždňa mimo dolný segment a ultrazvukové ani vaginálne vyšetrenia nič neodhalili. Pri močení nepociťujem žiadne problémy, okrem toho, že chodím často a niekedy to ide trochu "pomaly" a pri potlačení cítim niekedy trochu bolesť v slabinách. Stretli ste sa už s takými prípadmi? Aký je pravdepodobný ďalší vývoj a ako sa mám správať, mám len ležať? Inak, od 14. týždňa som PN, do 20. týždňa som bola len doma (sem tam ležala, ale väčšinou sedela, od 21. týždňa som začala chodiť na prechádzky, do obchodu, atď. ale všetko veľmi opatrne, takže rozmýšľam aj nad tým či nespôsobuje krvácanie fyzická aktivita (?).

Ocením Vašu radu a názor, vopred ďakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
ak sa nemení nález na krčku tak ešte nemusí hroziť potrat, na druhej strane žiadna liečba potratu nezabráni ak sa naozaj začne.
Tvrdnutie brucha spolu s krvácaním može signalizovať, že naozaj hrozí potrat, ale je potrebné iba počkať, ako sa stav vyvinie. Žiadna liečba neznižuje riziko neúspechu, snáď iba obmedzenie námahy.
Odkaz na otázku

cestovanie lietadlom

gablen, 18.04.2011 (16:13)
Som v piatom tyzdni tehotenstva a letim z anglicka na Slovensko. Citala som na internete ze cestovanie lietadlom je v prvom trimestri riskantne. Mozete mi poradit ci je lepsie cestovat autom alebo lietadlom?
Odpovedá:
Dobrý deň,
nevidím dovod, prečo by mal byť problém s lietaním v takto malej gravidite.
Odkaz na otázku

tehotenstvo

ludina, 18.04.2011 (13:27)
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať. Som v 23. týždni tehotenstva a dosť ma pichá na ľavej strane v podbrušku, najmä keď vstávam z postele alebo keď dlhšie sedím. potom to musím rozhýbať. Gynekologička mi povedala, že je to normálne, že sa mi rozťahuje maternica a, že som zatvorená, tak nemám mať obavy, ale aj tak by som si to ešte niekde overila, či je to tak. Ďakujem za odpoveď
Odpovedá:
Dobrý deň,
áno je to tak.
Odkaz na otázku

tehotenstvo a dojcenie

Lucia, 18.04.2011 (10:33)
dobry den. som v 12. tyzdni tehotenstva a mam 1 a pol rocneho synceka, ktoreho som odsavila iba pred niekolkymi dnami. pri prvom tehotenstve sa mi hned na zaciatku zvacsili prsniky. v tomto pripade sa tak nestalo, nepozorujem ziadne zmeny, prsia mam rovnake ako pred prvym tehotenstvom, mozno aj mensie. moja otazka znie, je vsetko v poriadku, resp. nemoze to mat neg. vplyv na dalsie dojcenie? moze sa tento stav este upravit? je to sposobene dojcenim prveho dietata? co vlastne sposobuje rast prsnikov v zaciatku tehotenstva? pribudne v nich sekret alebo iba rastu mliekovody alebo nieco podobne?
dakujem za vasu odpoved :) Lucia
Odpovedá:
Dobrý deň,
rast prníkov v gravidite sposobuje hormón gesatgén, ktorý sposobí hromadenie vody v tkanive prsu.
Nič to neznemaná, ak nenarastú je to všetko individuálne a nie je potreba to nijako riešiť.
Odkaz na otázku

nočné potenie a rýchly tep

lenocka32, 16.04.2011 (08:36)
Dobrý deň,
som v 35 t.t. a v noci som sa začala dosť výrazne potiť a cítim rýchly tep srdca a pár krát mi stiahne maternicu niake výrazné bolesti necítim, výtok mám normálny ako počas celého tehu. je to dosť nepríjemné pri prvom tehu som tom nemala mám strach aby som sa neotvárala, ďakujem za odpoveď
Odpovedá:
Dobrý deň,
je to normálne, nočné poty a tep sú sposobéené zvýšenou hladinou hormónov štítnej žľazy v gravidite.
Ak máte pravidľné kontrakcie a bolesti navštívte gynekológa.
Odkaz na otázku

cviky pri polohe KP

Monika, 14.04.2011 (23:16)
Dobrý večer,
chcela by som sa spýtať na cviky (31.týždeň) - polohovanie za účelom otočenia bábätka pri polohe KP. Môj lekár mi to síce vysvetľoval, ale nejako som si nie istá, či sme sa porozumeli - mám si dávať vankúš pod krížovú oblasť pod zadkom? Je to vhodné, aj keď je dieťa uložené akoby priečne - poloha KP I- niekde som čítala, že sa to vtedy neodporúča.
Tiež by ma zaujímalo, či je prirodzené ak mám cervikálne skóre 3 v tomto štádiu tehotenstva (teda pri portio, branka, konzistencia index 1).
Ďakujem za opovede
Monika
Odpovedá:
Dobrý deň,
cviky sú neúčinné, je to úplne jedno. Plod sa veľmi pravdepodobne otočí sám v 31. týždni je cca. 20% plodov KP a v termíne iba 4%.
CS 3 je normálne.
Odkaz na otázku

dojčenie a užívanie Seroxatu

mkoca, 14.04.2011 (13:20)
Dobrý deň.
Momentálne som v 34.t.t. Už 2 roky sa liečim na panickú úzkostnu poruchu a beriem(aj počas tehotenstva) Seroxat tbl. 30mg denne.Chcela by som vedieť Váš názor na užívanie tohto lieku počas dojčenia, či môže mať nejaký vplyv na bábätko. Rada by som tiež dojčila, nakoľko prvé dieťa som dojčila skoro 2 roky(to som však bola bez liekov) .
Ďakujem za odpoved.
Odpovedá:
Dobrý deň,
vyberám z informačného letáku:

Pokud užíváte Seroxat, navštivte před tím, než začnete kojit, svého lékaře a požádejte ho o radu. Poraďte se se svým lékařem o možnosti kojení během užívání přípravku Seroxat.

Takže navštívte psychiatra, ktorý Vám ordinoval Seroxat a poraďte sa s ním, či je nutné ho užívať ďalej.
Odkaz na otázku

otázka

janula, 14.04.2011 (12:43)
Dobrý den
Som v 24tt a som dva týždne po serkláži.
Mám dve otázky:
- je dobre dávať si preventívne niekedy lactovag čipky, aby sa predišlo infekcii?
- je bezpečné používanie betadine čipkov ked mám serkláž?
Odpovedá:
Dobrý deň,
áno lactovag je veľmi výhodný.
Betadine je bezpečné, ale je to dezinfekcia.
Odkaz na otázku

placenta

gumymacko, 13.04.2011 (18:58)
Dobrý večer pán doktor,Vy ste moja záchrana:-))a myslím,že ste aj tuto na mamaaja aj takým anjelom:-)tie Vaše rady sú ozaj fantastické ĎAKUJEM
Prosím o radu,včera som bola na poradni,začala som 35 tt....na Uzv zistil že mám už zrelú placentu,nejaké kalcifikáty...je to normálne?Krčok drží,prietoky RI 0,65 a hmotnosť 2350g,ostatné parametre si nepamätám a v knižke som ich nenašla....len mi vravel,že jazva po prvej sekcii je 3mm a že hrozí mi sekcia...pohyby cítim len sa bojím,že placenta prestane fungovať,sú obavy podstatné???Prosím Vás pekne o Váš názor,ďakujem pekne
Odpovedá:
Dobrý deň,
nález na placente je normány, prietoky aj veľkosť plodu súhlasí. Jazva 3 mm je normálna.
Odkaz na otázku

8

vavah, 13.04.2011 (15:30)
Dobry den chcem sa spytat včera mi robili kyretaž bola som v 7tt+5 a moja doktorka mi robila v pondelok ultrazvuk a povedala že nevidi akciu srdca poslala ma do nemocnice a tam mi povedali po ultrazvuku že vačok je bez plodu-anembryomola je možné že tam plod bol lebo na ultrazvuku mi ho v pondelok ukazala a ešte by ma zaujimalo mám bolisti v podbrušku dajú sa vydržat je to z toho čistenia maternice?dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
radšej sa k tomu nebudem vyjadrovať, my čakáme dlhšiu dobu, lebo je možnosť, že ste otehotnela neskor, ale nevidel som UZ nález.
Odkaz na otázku

Skrining

Bambulka001, 13.04.2011 (14:49)
Dobrý deň pán doktor! Chcem sa Vás spýtať na výsledky skriningu ohľadom Downovho syndrómu, ktoré mi robili 01.02.2011.
Mám takéto výsledky :
Inzulín dependentný diabetes : žiadny
Vek matky v očakávanom termíne : 27 rokov
UZV meranie (CRL) :23.0 mm dňa 15/12/10
Gestačný vek v dátume 1. vzorky : 10 týždňov 6 dní (podľa údajov)
10 týždňov 4 dni (podľa CRL)
Gestačný vek v dátume 2. vzorky : 15 týždňov 6 dní (podľa údajov)
15 týždňov 4 dni (podľa CRL)
Podľa gestačného veku : UZV odhad (CRL)
Hmotnosť : 61 kg
MS-AFP hodnota : 60.9 ng/mL; 1.66 MoM
Total hCG hodnota : 71.286 kiu/L; 2.25 MoM
PAPP-A hodnota : 1.2 miu/mL; 0.78 MoM

Interpretácia :
výsledok skríningu - negatívny
Riziko Downohvo systrómu :1 v 5,200 (v termíne)
Riziko NTD : 1 v 1,200
Poznámka : Aj keď je očakávané riziko Downovho syndrómu vypočítané podľa veku matky vyššie /1 v 1,200/ , riziko je fakticky nižšie pre hladinu MS-AFP, T-hCG A PAPP-A.

Táto poznámka ma veľmi znepokojila. Môžete mi ju, prosím, ozrejmiť a povedať mi, či sa mám obávať, že dieťatko bude mať Downov syndróm? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedá:
Dobrý deň,
výsledok skríningu - negatívny
to stačí. Riziko, že budete mať dieťa s Downovým syndrómom je 1 ku 5200, znamená to, že 1 žena z 5200, ak má rovnaké výsledky ako vy, tak bude mať downa.
Odkaz na otázku

Cysty plexus chorioideus

Ivana, 13.04.2011 (13:52)
Dobrý deň,
viem, že sa o týchto cystách už písalo a viackrát, ale predsa len sa chcem poradiť. Včera som absolvovala morfológiu v 20tt a tam lekárka našla dve tieto cysty na mozgu - vpravo veľkosti 11,7x6mm a vľavo 13,8x9,6mm, postranná mozgová komora vľavo 9,2mm - ale to povedala, že môže byť zväčšená kvôli cyste. Viem, že tieto cysty sú normálne a zvyknú sa vstrebať, ale ja sa bojím toho, že sú dosť veľké na také malé bábo. Lekárka si najprv spájala cysty s podozrením na toxoplazmózu, ale to sa vylúčilo, lebo na infekčnom mi lekárka povedala, že som toxo prekonala už skôr. Nič iné gynekologička na ultrazvuku nenašla, povedala, že bábo je primerane veľké a morfologicky úplne v poriadku, len tie dve veľké cysty... Na kontrolu mám ísť o tri týždne.
Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedá:
Dobrý deň,
ak sú cysty samotné, bez iného nálezu, tak nič neznamenajú, ak by sa našli aj iné tzv. minor markery, je vhodné genetické vyšetrenie.
Odkaz na otázku

prietoky????

mona, 13.04.2011 (11:39)
dobrý deň čo znamená keď my na vyšetrení napisali: grav.h.35+1, RI AU : 0,71 S/D 3,48 - subnorma ACM : 0,80 S/D 4,91(bez centralizácie)
BPD88,HC 316, AC 306, FL 68, EFW 2607, cor 4KO, A+P+pl.A,mat.11, NH,p.p.hl

je všetko v poriadku alebo sa mam niecoho obávať ??? dakujem za odpoveĎ
Odpovedá:
Dobrý deň,
je to normálne, žiaľ na Slovensku sa robia prietoky v placente ako skríning, čo je zbytočné.
Odkaz na otázku

placenta

bibiq, 12.04.2011 (20:39)
Dobrý večer,pán doktor...prosím Vás o vysvetlenie pojmu "dozreta placenta"...je tento stav placenty normálny v 34+5tt?DAKUJEM
Odpovedá:
Dobrý deň,
tento výraz nepoužívame, ale ak Vám nič k tomu nepovedali, tak to asi nič neznamená.
Odkaz na otázku

Prosperujúce tehotenstvo ???

Axim27, 12.04.2011 (12:40)
Dobrý deň,

Mala by som byť v 6 týždni tehotenstva, avšak hcg mi stúpa pomaly. Zdvojnásobí sa cca raz za 4 dni prvá hodnota 210 po týždni 697 o 4 dni 1370 a o 4 dni 2393. Do posledného odberu bolo vidno len gestačný vačok 4 mm. Dva dni po poslednom odbere 6tt5d mal gestačný vačok 8,5 mm a bolo vidno žltkový vak. Doktor mi povedal že ešte týždeň počkáme a že hcg už mi brať nebude, že v tomto štádiu to nemá význam kedže stúpa. V čase keď som pravdepodobne otehotnela som brala ATB penicilin 7 dní. Mohlo by z toho byť zdravé tehotenstvo resp. je to možnosť rizika mimomatertnicového tehotenstva??? Ďakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
nechápem to, vývoj sa nedá nijako ovplyvniť, úplne zbytočné sú všetky vyšetrenia.
Počkajte 3 týždne, zopakuje sa UZV a uvidí sa.
Odkaz na otázku

Tehotenstvo a menštruácia

Monika, 12.04.2011 (08:57)
Dobrý deň pán doktor..
Chcela by som sa opýtať, či je možné byť tehotná a počas toho dostať aj menštruáciu..? Poslednú menštruáciu som dostala 16.februára..Pohlavný styk som mala jedine až 11.marca, čiže tesne pred ďalšou menštruáciou, ktorú som síce dostala 16. marca, ale bola o niečo slabšia ..Po menštruácii som si spravila tehotenský test a ten ukázal, že som tehotná.. Takže podľa toho som bola tehotná aj počas menštruácie..Je to možné..? A ak áno, chcela by som sa spýtať, aký dátum poslednej menštruácie treba zadať keď pôjdem ku svojmu gynekológovi..? Podľa mňa asi 16.februára, kvôli správnemu výpočtu termínu pôrodu...? Ďakujem za odpoveď..
Odpovedá:
Dobrý deň,
krvácanie v gravidite je možné, nie je to menštruácia. Počkajte 10 dní, zopakujte si test a ak bude pozitívny navštívte gynekológa, udajte mu dátum menštruácie pred krvácaním.
Odkaz na otázku

HBsAg a tehotenstvo

daniela, 11.04.2011 (17:04)
Dobrý deň. Chcela by som sa Vás opýtať na priebeh tehotenstva u HBsAG pozitívnej osoby. Aká je pravdepodobnosť prenosu choroby z matky na dieťa? Aké su riziká? Je potrebné sa nejak pripraviť pre otehotnením?
Ďakujem za odpoveď
Odpovedá:
Dobrý deň,
nie je potrebné žiadne špeciálne opatrenie ani pred ani počas gravidity. Po porode bude dieťa zaočkované, aby sa nenakazilo.
Odkaz na otázku

Tehotenstvo

Jana Bobekova, 11.04.2011 (11:21)
Dobry den som v 10tt a chcem sa spytat ci sa priatel moze do mna urobyt a ci to nebude nat zle nasledky.
Odpovedá:
Dobrý deň,
možete mať normálny pohlavný styk so všetkým všudy.
Odkaz na otázku

chlamýdie

mimik, 09.04.2011 (17:24)
Dobrý večer, prosím Vás, ked som pred rokom prekonala chlamýdie trachomatis, môže to mať vplyv na moju terajšiu tehotnosť a pôrod? Vysledky mám IGG pozit. Mala by som sa liečiť?
Manžel je negatívny, a ja som mu bola verná, ako je možné, že mi vyšli také výsledky?Môže to byť omyl?
Odpovedá:
Dobrý deň,
nie, nie je potreba, IgG Vám zostanú pozitívne celý život, a je nezmysel to vyšetrovať.
Odkaz na otázku

30.tt

renka77, 08.04.2011 (13:18)
Dobrý den,
rada by som Vas poprosila o vysvetlenie niektorych udajov z poradne v 30.tt (29+3): vag. vyš.: krčok 3 cm, sakrálne, zatvorený, uterus normot
USG: placenta II - vpredu nizko
Dietatko je otocene hlavickou, ktora je podla toho kde ju moja pani doktorka pozerala na USG dost nizko. Je to OK?
Dakujem za odpoved
Odpovedá:
Dobrý deň,
vaginálny nález je v poriadku, krčok je normálne dlhý, uzatvorený a maternica pri vyšetrení netvrdne
USG je ultrazvuk, placenta je zrelá II stupňa /normálne/ a na prednej stene nízko - k tomu sa nedá vyjadriť, lebo nie je napísané ako nízko.
Odkaz na otázku

34.t.

peter28, 08.04.2011 (11:13)
dobrý deň, chcem sa spýtať, moja manželka je v 34. týždni a dosť často konzumuje alkohol. chcem sa spýtať aké je riziko poškodenia plodu, podotýkam, sme normálna rodina, na to dieťa sa strašne teší, nakúpila mu už komplet výbavičku v hodnote 50tisic Sk. Veľmi sa teší ale nechápem, prečo si nevie odoprieť alkohol keď to bábo bolo dlho plánované a nevedela sa naň dočkať. 5 pohárov vína /á 2dcl/ jej dokopy nerobí nič. Nepila od začiatku tehotenstva lebo vtedy ju zo všetkého napínalo, až keď vstúpila do 5. mesiaca tak s tým začala. Čo jej mám poradiť a aké je riziko že sa dieťa narodí postihnuté nejako? Ak by s tým teraz sekla, dalo by sa ešte zabránit postihnutiu? ďakujem za odpoveď peter
Odpovedá:
Dobrý deň Peter,
chápem Vaše obavy. Nepíšete presne, koľko toho manželka vypije a či pije denne, alebo iba občas.
Najzávažnejšie postihnutie je vtedy, ak sa alkohol pije pravideľne na začiatku gravidity, prvé 3 mesiace.
Ak žena vypije menej ako 15 dávok alkoholu (1 pivo, dve deci vína, jeden "panák") za týždeň, tak k výraznému poškodeniu nedochádza, ako bezpečné sa považuje požitie jednej dávky za deň.
Samozrejme by bolo dobré, ak by manželka s tým prestala, na druhej strane skúste sa zamyslieť, prečo popíja, či je to iba z nudy (samota) alebo je za tým nejaký vážnejší problém.

Odkaz na otázku

Prietoky

Bibiana, 07.04.2011 (19:10)
Dobrý deň pán doktor,
chcela by som Vás pekne poprosiť o radu.
Chodím do súkrpmnej ambulancie,čiže za každý úkon platím...vôbec mi to nevadí ,len už 3 týždne chodím na kontrolu prietokov a vždy mám podľa DR. čo robí UZV hraničné hodnoty:-((
Trochu mám strach či je to naozaj také zlé,alebo sa nemám kôli tomu rozrušovať.
Som tč 34tg.
tu sú hodnotyDoppler vyš.FPJ:a.umb.:S/D 3,54 RI:0,72....32tg
a.umb.:S/D 3,33 RI:0,70....33tg
a.umb.:S/D3,32 RI:0,70.....34tg
Pichám si clexane kôli trombofílii,magnézium B6 beriem kôli večernému tvrdnutiu brucha...inak sa cítim v pohode,len ma vystrašili,že môže sa to zhoršovať:-((
Ďakujem pekne za odpoveď
Bibiana
Odpovedá:
Dobrý deň,
na slovensku sa žiaľ robia prietoky ako skríningové vyšetrenie, pričom sa užitočnosť tohoto skríningu nepotvrdila.
Vyšetrovanie prietokov má význam vtedy, ak plod zaostáva v raste a má menej plodovej vody, pri normálne rastúcom plode nemá vyšetrenie prietokov zásadný význam, skor vedie k vystrašeniu pacientky.
Na druhej strane chápem Vášho lekára, že je opatrný, ak by sa čokoľvek stalo (čo sa može samozrejme stať každému z nás), tak sa bude riešiť, že prečo to nesledoval. Inak hodnota prietokov je podľa mňa hraničná, a nie je potreba sa stresovať, ale závisí samozrejme na tom, či plod rastie a prospieva.
Odkaz na otázku

Ruptura uteru a následné tehotenstvo

stanka, 06.04.2011 (21:30)
Dobrý večer pán doktor,

nedávno som zistila, že čakáme bábätko. Za normálnych okolností by som sa nesmierne tešila, avšak teraz ma tak-trochu opantala obava z neznámeho.Mám za sebou tri pôrody. Prvý bol spontánny vaginálny (všetko bolo o.k.) Počas druhého tehotenstva mi v polovici tehotenstva praskli plodové obaly a po dvoch mesiacoch v nemocnici sa lekári pokúšali o záchranu dieťatka cisárskym rezom (lekár to nazval vynútená sekcia). Asi o 11 a pol mesiaca som otehotnela opätovne, avšak pri predchádzajúcom pôrode (sekcii) som sa následne nevedela vyše dva týždne postaviť a nabalilo sa množstvo iných problémov (infekcia v operačnej rane atď), keďže som sa bála, že by sa to mohlo opakovať - prosila som svojho lekára, aby mi povolila vaginálny pôrod. Veľmi nechcel, ale nakoniec povolil. Tretí pôrod sa spustil spontánne, šikovno postupoval avšak keď som už bola otvorená na 9 tak praskla maternica, pôrod okamžite zastavili a ukončili cisárskym rezom (tentokrát bolo po pôrode všetko o.k.). Keď som po šestonedelí rozprávala so svojim lekárom tak sa pýtal, či plánujeme ešte detičky a ak hej, že by trebalo počkať 3,4 roky. A to je to čoho sa obávam. Od pôrodu prešiel len rok a ja mám takú obavu s akou reakciou sa u lekára stretnem, čoho sa mám alebo môžem obávať, čoho sa prípadne treba vystríhať.Ani neviem na čo všetko by som sa mala opýtať. Mohli by ste mi prosím niečo konkrétne poradiť alebo ma nejako usmerniť.
Odpovedá:
Dobrý deň,
ak tomu dobre rozumiem, otehotnela ste dvakrát pomerne nebezpečne (prvý krát za menej ako rok, a druhý krát po prasknutí maternice za rok).
V súčasnej dobe pri možnostiach antikoncepcie je to nezodpovedné.
Nikto Vám nespočíta riziko prasknutia v gravidite, pretože netušíme ako sa hojí predchádzajúce prasknutie. Osobne Vám doporučujem navštíviť nemocnicu, kde Vás operovali, a podľa operačného protokolu zvážiť, či je gravidita vobec únosná a nehrozí prasknutie niekde v 20. týždni a vykrvácanie do brucha a úmrtie.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Aktuálne vydanie

Anketa

Žiadna aktuálna anketa