Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • ovčie kiahne a 4mesačné bábo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer p. doktorka,
    rada by som sa s vami poradila v jednej veci.
    Mám tri deti, z toho najstarší syn, 6ročný (predškolák), má ovčie kiahne. Prostredný, 3-ročný (nechodí ešte do školky) ich zatial nemá a mám ešte 4 - mesačnú dcérku, ktorú dojčím. Chcem sa opýtať, keby ich dostala, v akom prípade treba vyhladať lekára, kedy by som s nou mala "utekať" na pohotovosť, čo u nej mám sledovať????? Predpokladám, ze ich dostanú obaja mladší súrodenci, kedze sme všetci spolu doma a najstarší syn to má teraz druhý den. Prostredný syn je od víkendu soplavý a ukaslaný (ten sa uz zmiernil), ale mám pocit, ako keby bol vymenený. A malá dcérka je uz druhý den jemne soplíkova. Preto vás prosím o radu, čo na nej mám presne sledovať, kedy prípadne vyhladať lekársku pohotovosť. A či sú rovnaké "vyrázky" aj u takto malých detičiek.
    Dúfam, ze som to napísala zrozumitelne :o) Dakujem vám za radu, Zuzana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Vyrážky u malých detí sú rovnaké, ale ak ste kiahne prekonali vy tak najmladšie dieťa ich nemusí dostať, mohlo by mať protilátky od vás.
    Sledujte teplotu a stav kože, začne to ako drobné malé vyrážky. Ak nebude mať horúčku a bude sa chovať primerane, bez zvracnia, neobjavia sa drobné fialové podkožné krvácania na kož, nie je potrebné hneď utekať na pohotovosť, stav oznámte svojej lekárke a dohodnite sa na vyšetrení