Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,834 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kašeľ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka, mám na Vás prosbu a síce mám syna, ktorý má 4 a pol roka, chodíme do škôlky a doužívali sme sirup proti kašľu Ventolin presne podľa odporúčania detského lekára 3x2,5ml po dobu 5 dní. Kašeľ, ktorý nás večer a počas spánku trápil ustúpil. Po užívaní sirupu ubehol už 1 a pol týždňa. Toto sme vyriešili. Trápi ma však, že keď sme vo vnútri (nechala som ho zo škôlky doma) tak je kašlík len občasný, úplne jasne vlhký odkašliavajúci akonáhle však vyjdeme von tak ho začne dráždiť vonkajší vzduch a opätovne sa rozkašle vlhkým kašľom. Chcem sa spýtať či je to prirodzené, alebo mám mať opäť obavy, že sa niečo deje. Okrem toho máme tieto jesenno jarné kašle opakovane, navštívili sme aj imunoalergologickú ambulanciu. Výsledky neukázali žiadne obnormálne hodnoty, pán doktor nám nasadil Broncho-vaxom. Zatiaľ sme užili len jedno 30tbl balenie. Ale aj napriek tomu mi prosím poradte čo s tým kašľom vonku? Ďakujem Vám za Váš čas. Jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Ak je celkový zdravotný stav dieťa dobrý, priberá, je čulý, nemáva teploty, je kašeľ reakciou na vlhké, vetristé počasie a nateraz by som ho neriešila.

Podobné otázky

  • Čierny kašeľ

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň pán doktor, keď som bola preočkovaná v roku 2017 proti tetanu mám dostatočné protilátky proti čiernemu kašľu, či je potrebné sa nechať ešte pred pôrodom (aktuálne som 34 plus 0) preočkovať? Ak áno tak akou vakcínou sa očkuje. Chcem ochrániť bábatko nakoľko mám 5 ročného syna v škôlke. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hľadal som odpoveď na vašu otázku, či je podstatná hladina protilátok proti čiernemu kašľu na rozhodnutie o očkovaní u tehotných, ale nikde som ju nenašiel. Očkovanie proti čiernemu kašľu sa u tehotných odporúča v každom prípade, ideálne však do 32. týždňa, aby došlo k tvorbe a prenosu ochranných protilátok na plod. Ak sa pre očkovanie rozhodnete, určite ho treba podať čo najskôr, pokiaľ viem u nás je iba Boostrix, čo je kombinovaná vakcína. Ale v tomto Vám poradí skôr Váš praktik, alebo priamo špecialista na vakcináciu.

  • Čierny kašeľ

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať aký je váš názor na očkovanie v tehotenstve (aktuálne som 33 plus 1) proti čiernemu kašľu z dôvodu ochrániť novorodenca pred touto chorobou. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno, je to odporúčané a ideálne je okolo toho 33. týždňa, tak a by sa stihli vytvoriť ochranné protilátky, takže za mňa určite áno.

  • Amniocentéza a nádcha

    , Autor: Soňa 1990

    Dobrý deň p.doktor,

    môžem podstúpiť amniocentézu keď mám trocha nádchu? Teplotu, kašel ani bolesť hrdla nemám, len smrkám. Hrozi dieťatku infekcia alebo nejaký iný problém?
    Nerada by som vyšetrenie odsunula lebo už som v 19.týždni tehotenstva.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte naozaj dôvod na odber plodovej vody, tak potom ju netreba kvôli nádche odložiť, lokálna infekcia horných dýchacích ciest neovplyvní riziko komplikácii.

  • Bolesť brucha

    , Autor: Lusy 32

    Pekný deň pán doktor, chcem sa spýtať som v 39tt od dnes .... Bola som chorá a dosť ma trápi dusiví kašeľ od včera však pociťujem hnusnu bolesť na pravej strane brucha približne v oblasti nad pupkom pravá strana, nie intenzívnu ... Pri kašli alebo kychnuti pri napnuti svalu je to ostrá pichava bolesť snažím sa ani nekaslat pretože je to ako by mi malo potrhať nejaké svaly tam je to taká bolesť ako natiahnutý sval neviem to popísať inak ... Nie je to nebezpečné pre bábätko prípadne niečo s placenotou? Bojím sa že keď by som začala teraz rodiť ,,čo už je v mojom štádiu možné ,, nebudem môcť napríklad tlačiť kôli tomu lebo je to naozaj ako keby mi malo niečo odtrhnúť ....za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím, že naozaj ide iba o vysilenie dýchacích svalov od kašľa, pre plod to nijako nie je ohrozujúce. Bez vyšetrenia Vám ale nedám 100% odpoveď, pri tlačení sa zapája jú predovšetkým priame brušné svaly a bránica, to by nemalo prekážť.

  • kasel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer,chcela by som sa len spytat ci kasel moze poskodit babatku,som v 13.tyzdni tehotenstva.dakujem