Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,709 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • koža

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,mam dcerku ma 4,5roka a na rukach aj nohach hlavne okolo prstou sa jej strasne supe koza cim to moze byt?Nemoze jej chybat daky vitamin respek.vitaminy? za odpoved vopred dakujem a prajem pekny den

Podobné otázky

  • Užívanie Dony a plánovanie tehotenstva

    , Autor: Nika8888

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom toho, že momentálne beriem prášky do vody Dona kvôli bolesti v kolene a lýtku a po ich dobratí by som chcela otehotnieť. V príbalovom letáku sa nesmie Dona užívať počas tehotenstva. Má to nejaký vplyv aj na to ak Donu doberiem a budem sa snažiť otehotnieť? Pán doktor mi povedal, že po niekoľkých týždňoch od začatia užívania dony sa účinky nemusia ukázať, ale až po cca 2-3 mesiacoch. Môže sa mi to v tele udržiavať tak dlho a trebalo by s plánovaním bábätká počkať? (Aj keď nerada by som vzhľadom na iné problémy). Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemáme dôkazy, že by glukozamín sulfát, ktorý obsahuje Dona mal nejaký nepriaznivý vplyv na tehotenstvo, myslím, že môžete po vysadení bez problémov otehotnieť. Ale mali by ste mať doriešené to koleno, aby sa Vám situácia v tehotnosti nezhoršila.

  • Sterilizácia

    , Autor: Nika1234

    Dobrý deň. Mám 28 rokov a rozhodla som sa vzhľadom na moje zdravotné problémy podstúpiť sterilizáciu. Jedno dieťatko mám a vraj ďalšie dieťa by bolo riziko.
    Mám chronickú pankreatitídu a prekonala som už 4x akútny zápal pankreasu. Chcela by som sa opýtať či celková narkóza alebo prípadne laparoskopia v oblasti pupku nemôžu mať negatívny vpliv na pankreas, poprípade či to nemôže vyvolať ďalšiu akútnu pankreatitídu ?
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je dobrá otázka, ale skôr by mala byť adresovaná chirurgovi, prípadne gastroenterológovi, alebo anesteziológovi.
    V každom prípade samotná laparoskopia by nemala byť nebezpečná, ale počas výkonu sa do dutiny brušnej tlačí kysličník dusičitý aby boli orgány prístupné výkonu, neviem, či ten tlak nemôže mať vplyv na pankreas, ale skôr si myslím, že nie, lebo on je uložený pomerne vzadu.
    O vplyve anestetika sa naozaj musíte poradiť s uvedenými špecialistami.

  • Výsledky krvi

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa prosím Vás opýtať či sú tieto výsledky v norme.
    S-pap p-a 1,55
    S-glukóza 3,05
    S-tsh 4,51
    S- tpo <0,35
    Leukocyty 10,09
    Ery 4,42
    Hb 137
    Htk 0,403
    Tromb 246
    Rubeola-IgG, IgM 114,400/IU/ml
    Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vidím, že Váš lekár vyšetruje protilátky proti rubeole, čo je u zaočkovanej populácií vyhadzovanie peňazí do vetra.
    Krvný obraz máte v norme, aj hladinu cukru, papp-a je súčasťou genetického skríningu, nedá sa posúdiť a tsh a thpo sa musia korelovať s laboratornymi normami.

  • Periorálna dermatitída

    , Autor: Atina

    Dobrý deň,

    pred tehotenstvom som mala diagnostikovanú periorálnu dermatitídu. Používala som Zineryt a Ichtyol.
    Som v 26. týždni tehotenstva.
    Chcem sa opýtať, môžem používať tieto mastičky alebo nie. Človek sa vtom úplne stráca, raz sa píše áno, raz nie. Koža na tvári sa mi počas tehotenstva zhoršila. Dostala som to kvôli nosení rúška. Keď to budem používať, môže to uškodiť bábätku, keď nebudem používať, nemôže to bábätko dostať?
    Ďakujem za odpoveď
    Atina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Zineryt obsahuje erytromycín, na ktorý sú kontroverzné pohľady z hľadiska bezpečnosti v tehotnosti. Austrálska odborná spoločnosť ho považuje za úplne bezpečný, americká ho nezaradila do žiadnej kategórie pre nedostatok dôkazov o bezpečnosti ale aj škodlivosti.
    V Zineryte sa však erytromycín podáva lokálne na kožu, z ktorej sa nevstrebáva do krvi, takže tehotenstvo by nemalo byť ohrozené.
    Ichtyol obsahuje ichtamol, ktorý sa považuje za bezpečný počas tehotnosti.

  • Začervenanie

    , Autor: gabbi

    Dobrý deň. Problém sa týka môjho priateľa, dúfam že nám poradíte. Druhý krát sa stalo že po večernom styku mu na ďalšie ráno zacervenal miesok, semenníky.,svrbí ho to. Trvá natom že to má odomna. Ale ja nemám žiadne zdravotné problémy, ani výtok ani svrbenie pálenie,dodržiavam intímnu hygienu pravidelne. Mohli by ste nám poradiť od coho to môže mať a čo to vlastne je (mykóza)? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rád by som Vám poradil, ale naozaj netuším o čo by mohlo ísť, hlavne ak je nález na miešku, a nie na penise, tak to nevyzerá ako pohlavne prenosná infekcia.
    Je potrebné kontaktovať urológa.