Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • hlienovitá zápcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem pekný deň,
    Obraciam na Vás s otázkou ohľadom zápchy ktorú má môj 19 mesačný syn už asi mesiac a pol.
    V čase keď ochorel ( v lete, koncom augusta) na zápal pľúc som mu podávala asi tri týždne antibiotika a tiež probiotika k tomu. nevedela som ale o tom, že je nutné ich podávať ešte 14 dní po dobratí antibiotík. Práve tom čase som so synom bola u rodičov kde odmietal kakať do iného nočníka, možno aj preto že sa chcel neustále hrať so synovcami( keď že sme doma sami)
    Nasledujúci deň sa to zopakovalo a až na 4_ 5 deň ( od tej návštevy) sa vykakal, ale už veľmi ťažko a to do plienky. Mal krvički na stolici. Stolica bola tvrdá .
    A takto to je odvtedy tak. Kakať chodí neskoro. Necháva si to totiž až do večera, kedy je už v pyžamku, ale nevie zaspať tak sa vykaka. Je unavený a nedostane zo seba všetko.Aby som nezabudla podávam mu duphalac ale nezaberá( 5 ml denne)
    A potom sa vždy až na 4 deň opäť dostane na nočník. Ja ho na nočník samozrejme nenútim poviem mu že keď sa chce tak môže aj do plienočky.
    tak že stolica je tvrdá a aby som nezabudla aj hlienovitá. Pania doktorka spravila výtera a aj výsledky zo stolice boli dobre.
    Môže mať niečo z črevami? Čo ďalej?
    ďakujem Vám veľmi pekne za prečítanie a odpísanie mailu.
    S pozdravom
    Simona

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Je to veľmi častý problém so zápchou daný nikoľkými vecami. Jednak zmenou prostredia/ návšteva/, predtým ochorením, tvrdou stolicou s krvou / mal pravdepodobne trhlinku na ritke/. Liečba musí byť účinná, dlhodbá a dôsledná. Spočíva v diéte s vylúčením jedál, ktorú sú zápchotvorené. Podávaním Duphalaku, 3x5 ml do zreidenia stolice / niekedy aj viac/ potom asi v tretinovej dávke dlhdobo a postupne vysadzovať v závislosti na tom, ako sa uúravuje stolice, Je vhodné podávať aj probiotika.. Liečbu má viesť lekár s pravidlenými kontrolami a zväčša trvá niekolko mesiacov až pol roka..