Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Salmonela

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka!
    Náš syn ,/ 22 mesiacov /, v nedeľu 19.9. večer dostal teplotu 39,2 stupňov, v pondelok ráno hnačku. V utorok sme šli k lekárke, ktorá hneď urobila výter a vo štvrtok sme sa dozvedeli, že syn má pozitívny výsledok na salmonelu. Teploty mal do piatku, maximálne 40,5.
    Stolice v pondelok a utorok boli asi po 30, z toho väčšie 5 krát. Do konca týždňa sa počet zmenšoval asi na 12 stolíc a cez víkend boli 4.
    Dnes je už desiaty deň od prepuknutia choroby a stále sú tri stolice denne, kašovité alebo kašovito - vodnaté. Zeleno - hnedej farby, bez zápachu.
    Stále papáme diétnu stravu dookola ryža, mrkva, suché pečivo, varené kuracie mäsko, zemiaky, slané tyčinky a kukuričné chrumky, je toho strašne málo na papanie.
    Už nechce ryžový ani mrkvový odvar, ani smectu...
    Denne mu dávam 10 kvapiek Bio gaia ráno a 10 večer. A vybrali sme aj antibiotiká Amoksiklav.
    V nemocnici sme neboli, keďže syn veľa pil.
    Čo ešte môžme urobiť? Nie je to už dlho?

    Ďakujem a prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Salmonela je u detí vážne ochorenie a máva zdlhavý priebeh. Dlho trvá aj rekonvalescencia. Je správne dlho dodržiavať diétu, probiotika sú tiež správne, odporúčam ešte aj ORS HIPP roztok na pitie, stolice budú ešte nikolko dní kašovité. Ak sa stav nezlepšuje a dieťa bude mať stále riedke stolice, bolesti bruška je vhodné vyšetrenie u lekára, niekdy aj vyšetrnie krvného obrazu a základných biochemických parametrov.

Podobné otázky

  • listerioza 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď, ktorá ma ukľudnila. Chcela by som sa Vás ešte opýtať, či sa listerioza môže nachádzať v surových vajíčkach? Konkrétne - ako tehotná som zjedla dva kúsky koláča, kde boli surové domáce žĺtka o čom som však nevedela.
    Ďakujem a prajem Vám veľa úspechov.

  • hnacka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den!chcela by som Vas poprosit o radu. Vcera nadranom ma chytila hrozna hnačka, asi 3x som bola na WC a potom ma"uz len"bolelo brucho z plynov. Predpokladam, ze som ju dostala z rozprazeneho masla, ktore bolo tyzden po zaruke ale to som si az neskor vsimla. Nakolko som v 33t, mam sa niecoho obavat ci to uskodilo aj babu?Teraz ma uz neboli nic, len som sa zlakla ked ma vcera cely den bolelo brucho a pichalo ma pri rebrach a bokoch. Mam sa s tym zverit mojej Dr ked mi je uz teraz ok?a ako vobec vplyva hnacka na tehotenstvo?pocula som, ze z mliecnych vyrobkov sa moze dostt salmonela???
    dakujem

  • tehotenstvo??

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, chcem sa spytat, mavam nepravidelnu menstruaciu (cca 31-37 dnovy cyklus). teraz je to uz vsak 48.den a stale nic.pred 6 dnami som dostala vyvolavacku a este sa menzes nedostavil. je mozne ze som tehotna? navyse som pred tyzdnom mala salmonelozu, ak by som bola tehotna, ohrozi to plod? dakujem za odpoved