Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • atopický exém

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    môjmu 6 týždňovému bábätku bol zistený atopický exém. Po preštudovaní informácii ohľadom stravovania -plne ho kojím-som si uvedomila, že veľa potravín(vynechala som úplne mlieko, mliečne výrobky okrem jogurtu a syra), ovocia a zeleniny (jem iba uhorku, z ovocia banán) je zakázaných. Chcem sa spýtať z čoho si ma moje telo potom vytvárať vitamíny, aby mliečko bolo plnohodnotné, nakoľko ďalšie potraviny (kapusta, brokolica a pod.) sú zakázané z dôvodu nadúvania bábätka. Mám totiž pocit, že moja strava je naozaj veľmi jednostranná a nezdravá.
    ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Pokial máte dostatok mäsa, zeleninu vo forme listovej zeleniny / šalát, ladový šalát, môžete aj papriku, nepálivú, paradjku nie veľmi kysllú/, brokolicu môžete ale nie varenú v tej vode, v ktorej je naprílklad urobená polievka, m§žete strukoviny vo fomre, lúpanej šošovice / červená/, ovocie ako marhule, broskyne, aj jablka by som skúsila.Mlieko nahradte calciom vo forme tablety 500 mg denne, vyradila by som na čas aj skysané mliečne výrobky. Môžete použiť vhodné vitaminové doplnky. V mlieku bude dostatok vitamínov, aj keby ste ich vy až tak veľa nemali, prednostne idú do mlieka.