Archív poradne gynekológa MUDr. Záhumenského.

Počet otázok: 17060

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

krvácanie po styku

Veronika, 01.09.2011 (12:15)
Dobry den, moj priatel ma asi pred tyzdnom robil prstami a ked ich vytiahol mal ich cele od krvi. Myslim si, ze natrhnut ma nemohol pretoze vlhka som bola dost a tiez nebol nejak hlboko ani to nerobil nijak drasticky. Tiez ma nic nebolelo ani nestipe ked idem na WC. Velmi ma to znepokojilo pretoze tej krvi bolo naozaj dost. Po 4 dnoch sme mali pohlavny styk a vsetko bolo v poriadku no dnes po pohlavnom styku som mala akoby krvavy vytok..bol velmi slaby ale aj tak sa mi to nezda normalne aj ked ma nic neboli. Menstruacia to byt nemohla pretoze mam HAK. Dnes som isla aj ku gynekologovi ale ma tyzdnovu dovolenku. Preto sa chcem spytat o co moze ist. Ci to ten tyzden pocka alebo mam zajst inemu gynekologovi. Za odpoved dakujem. S pozdravom Veronika.
Odpovedá:
Dobrý deň,
pri stimulácii prstami môže dôjsť k poraneniu pošvovej steny nechtami, stačí drobné škrabnutie a môže dôjsť ku krvácaniu. Keď sa pri ďalšom stykumodlůpia chrastičky môžete znovu zakrvácať. Lekársku kontrolu doporučujem, ak by sa stav opakoval a krvácala by ste po klasickej sůloži.
Odkaz na otázku

Celulitída a strie

Nunika, 31.08.2011 (09:26)
Dobrý deň mám problémy s tým, že mám hroznú celulitídu a aj strie, ktoré mi ďalej stále vznikajú, nejak výraznejšie som nepribrala a ani neschudla, HAK už neberiem, s čím to môže súviesť???Je vhodné používať HAK na tento účel?Alebo skôr HAK spôsobuje zhoršenie celulitídy a aj vznik ďalších strií, ďakujem za opoveď
Odpovedá:
Dobrý deň,
celulitída a strie nie sú ovplyvniteľné antikoncepciou, ide o iný hormonálny problém. Skúste vyšetrenie na ambulancii estetickej dermatológie.
Odkaz na otázku

partnerka nositeľkou bakteriálnej infekcie bez príznakou

Tomas, 30.08.2011 (13:29)
po vysetreniach na urológii( sono,rozbor moču)a po vybratí sumamedu, ktorý mi vsak nezabral a problem pretrval (možno aj preto že sme s partnerkou pocas liecby spolu dalej žili), mi konecne na kožnom po výteroch z močovej trubice zistili prítomnosť bakterie stafilokokus aureus a klebsiella spp.
Chcel by som sa preto opýtať, či je možné chytiť tieto bakterie podla Vás aj v mori, (tesne potom ako som sa vrátil od mora sa mi to zacalo prejavovať, príznaky: nutkanie na časté močenie a zapálené ústie močovej rury,mierne štípanie) alebo skor od partnerky (práve v tom istom období ako som sa vrátil od mora sme zacali spolu pohlavne žiť), hoci partnerka predtým ani dlho potom žiadne potiaže nepociťovala v zmysle pálenia rezania, zapálenia atď...neprijemné príznaky sa jej zacali prejavovať asi až po mesiaci co sme spolu ale ja som ich pocitoval uz od uplného zaciatku nasho spolužitia hoci som vybral uz ten vyssie spomínaný sumamed. A to je teda moja druhá otázka či je možné, že by bola ona nositelkou týchto bakterií bez toho žeby sama mala problémy a nepríjemné príznaky, alebo je to skor vylúcené? teraz uz beriem amoksiklav samozrejme uz dodržujúc celibát...na vysetrenie samozrejme pojde este aj ona. Dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
obe baktérie nie sú pohlavne prenosné, klebsiela može sposobovať zápal močových ciest, ale dostane sa vačšinou z vlastného zdroja (napríklad konečník), kúpal ste sa v studenom mori a močový mechúr prechladol a pomnožila sa v ňom baktéria.
Priateľka ak má potiaže, budú sposobené inou baktériou.
Na druhej strane však nemono vylúčiť aj pohlavne prenosné ochorenie, pretože kvapavka i chlamýdie sa diagnostikujú problematicky a nemusia sa spoznať. Ak má partnerka potiaže, nech navštívi gynekologa, ktorý jej odoberie vzorky aj na uvedené choroby.
Odkaz na otázku

hrcka

zara, 29.08.2011 (22:47)
dobry vecer.prosim vas ja sa chcem spitat,ze na pyskoch z vonkajsej strany mam malu hrcku ktora neboli,niekey sa mi velmi zvecsi a ide mi stade biela tekutina.mam to uz strasne dlho,no teraz sa mi na druhej strane spravila tiez taka mensia,teraz ma boli a zvecsuje sa,nemoze to byt neaky vred?ak hej co by som stym mohla robit ay sa mi to neobjavovalo alebo neaku mast nato si kupit.preco sa mi to robi vlastne prave tam dole?dakujem za odpoved
Odpovedá:
Dobrý deň,
može ísť o ucpanú mazovú žliazku alebo zapálený folikul chlpku, ale bez vyšetrenia sa nedá zistiť o čo ide, ani predpísať masť, navštívte gynekológa.
Odkaz na otázku

bolest

lena, 29.08.2011 (18:01)
dobrý deň,
chcela by som sa opýtať som 16 dní po zákroku- Kyretáž po MA, a dnes ma začalo popichávať na pravej strane brucha-ked si sadnem- alebo ma to len tak pichne a prechádza to až ku krížom. Môže to byť ovulácia? nikdy som ju nemala bolestivú.
Odpovedá:
Dobrý deň,
bez vyšetrenia nemôžem stanoviť príčinu bolesti, môže to ešte sůvisieť s výkonom, ale môže ísť teoreticky aj o ovulačné príznaky. Ak sa stav nezlepší navštívte gynekológa.
Odkaz na otázku

vyrazka

momostres, 29.08.2011 (01:36)
Dobry den. Asi pred tyzdnom som objavila na ohambii vyrazku, trochu sa zvacsila a dnes sa mi z nej podarilo vytlacit bielu tekutinu (nieco ako hnis) a potom vyslo trochu krvi. Miesto je scervenane. Vyrazka tvrda, akoby hrcka. Pri beznom pohybe neboli, ale po vytlaceni ju citim. O co moze ist? Ako by som mala postupovat? Dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
Ide zrejme o zapálený folikul chĺpku, nič to neznamená, zmizne to samé.
Odkaz na otázku

Opakovane proteus mirabilis

lili, 27.08.2011 (21:55)
Dobrý deň, chcela by som poradiť, v stere sa mi opakovane objavuje proteus mirabilis, poprípade s e.coli. Spôsobuje mi zápaly. Tento rok mi gynekológ už 8 krát predpísal antibiotiká, ale stále sa do dvoch týždňov zápal vráti po liečbe. Prečo sa nedá zničiť tento zápal, som zúfala. Milovanie nie je možné , pretože som už precitlivená aj na latex. Podotýkam , že mám stále len jedného partnera, jeho výsledky boli na proteus negatívne. Môže tento opakovaný zápal spôsobovať aj chlamýdia? Prosím poraďte mi , lekár mi chcel nasadiť opäť antibiotiká ,ale odmietla som,lebo po dobratí sa zápal znova opakuje.Dobrala som aj imunologickú liečbu,ale problém sa nezlepšil.Toto trvá už dva roky, dokonca aj počas tehotenstva som 3 krát užívala antibiotiká. Iný gynekológ mi tvrdil, že v mojom prípade už liečba antibiotikami je zbytočná , pretože je tam stále návrat zápalu. A čo teraz? Som nevyliečiteľný prípad?
Odpovedá:
Dobrý deň,
proteus a e. coli Vám potiaže nerobí, bude v tom iná príčina, zrejme necitlivá na antibiotiká (mykoza, Trichomonas vaginalis).
Bolo by potrebné vyšetrenie na trichomonas a prípadná liečba tejto infekcie, ak bude negatívne, potom lokálne dlhodobo Canesten vaginálny krém (aspoň 14 dní) a potom dlhodbo vaginálne probiotiká (Lactovag)
Odkaz na otázku

Nevím si rady

Lenka, 27.08.2011 (20:44)
Dobrý den, mám takový problém a nejsem si jistá čím je způsoben. Díky dovolené jsem navštívila svého gynekologa a chtěla jsem posunout svoji menstruaci. Beru antikoncepci Tri-regol a p. doktor mi předepsal ještě noretisteron. Brala jsem ho tam jak jsem měla a menstruace se nedostavila. Ale teď mě štípe vagína a mám i podrážděné okolí vagíny a hýždí. Nemůže to být spíše způsobené teplem?? Něco jako opruzeniny?? Dá se s tím něco dělat? Děkuji za brzkou odpověď.
Odpovedá:
Dobrý deň,
veľmi pravdepodobne máte mykózu, častý problém v lete. Kúpte si vaginálny krém proti mykooze v lekárni a preliečte sa. S antikoncepciou ani norethisteronom to nesúvisí.
Odkaz na otázku

prasknutý kodóm

jaanuskaa17, 27.08.2011 (08:45)
Dobrý deň mám dosť vážny problém a to ten, či môžem alebo nemôžem byť tehotná. Totiž v sobotut.j 20.8.2011, sme mali s priateľom sex, samozrejme, že sme použili kondóm, ale problém je v tom, že keď bol vo mne, tak sa roztrhol a nejak sme to nezaregistrovali a cca necelú minútku sme to robili s roztrhnutým kondómom. Ale, priateľ sa do mňa neurobil, urobil sa až potom, keď sme prestali. A ja som mala neplodné dni a on predtým vypil pivo. Myslíš, že môžem byť tehotná?
Odpovedá:
Dobrý deň,
áno možete, kondóm je síce dobrá ochrana, hlavne pred pohlavne prenosnými ochoreniami, ale ako antikoncepcia občas zlyháva.
Riziko je malé, ale reálne, počkajte na menštruáciu, ak nepríde, spravte si tehotenský test. Ak príde dajte si napísať hormonálnu antikoncepciu. Pivo nemá na otehotnenie vplyv.
Odkaz na otázku

dvojvaječne tehotenstvo a neskor diagnoza anembiomola

janulka80, 27.08.2011 (07:34)
d.d. chcela by som sa vas spytat na jednu vec nakolko moj gynekolog nebol schopny adekvatne odpovedat na otazky. takže v 7 tt mi zistili ze čakam dvojvaječné dvojičky ale pre istotu som bola na sono aj v 8tt a tam uz pri sone lekar diagnostikoval jeden plod v poriadku a pre druhy anembiomolu chcem vediet či to ma nejaky vplyv pre druhe bábo pretože v článkoch som sa dočítala že pre tuto diagnozu sa robí kyretáž.dakujem za odpoved
Odpovedá:
Dobrý deň,
nemá to žiadny vplyv, treba počkať ako dopadne plod čo zostal, kyretáž nie je potrebná.
Ak Vám v 7. týždni potvrdili 2 plody, tak sa nejedná o anembryomolu ale o odumretie plodu pri dvojíčkach, čo je časté.
Odkaz na otázku

Šošovičky na intímnych miestach

ErickaM, 26.08.2011 (10:19)
Dobrý deň, mám jednu otázku, pre mňa dosť intímnu. Na intímnych miestach sa mi začali objavovať malé šošovičky, z vonkajšej strany. Do dnešného dňa sú 4 vo veľkosti asi tak 1-2 mm. Jedna z nich je málinko vystúpená. Ak by som sa neholila ani by ich nebolo vidieť. Prosím Vás môže to byť problém, alebo je to normálne? Na celom tele mám šošovičiek veľa.

Ďakujem pekne
Odpovedá:
Dobrý deň,
vulva je normálna súčasť našej kože a sú na nej v podstate rovnaké prejavy ako na ostatnej. Ak by ste mala pocit, že sa šošovičky menia, pribúdajú, alebo rastú, navštívte kožného lekára.
Odkaz na otázku

Cysta

Maria, 24.08.2011 (22:09)
Dobry den
odpisali ste mi ze vajecnik s vajcovodom sa naraz nikdy neodstranuje.
A vyraz adnexektomia neznamena uplnu resekciu?
Dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
adnexektómia je úplna resekcia a robí sa v prípadoch, kedy sú postihnuté oba orgány. Ak je iba cysta, tak sa snažíme zachrániť časť vaječníku a vajcovod. Samozrejme však závisí na náleze a na stave vajcovodu, ak je podozrenie na nádor, tak sa odstraňuje všetko.
Odkaz na otázku

ako dlho?

laky, 24.08.2011 (16:37)
chcela by som sa opýtať 11.8 mi robili kyretaž- missed abort 12tt. 14.8 mi robili znova kyretaž lebo tam ostali zvyšky. A 17.8 mi robil môj lekár ultrazvuk a povedal že je to už všetko vo. Určite? a ako dlho budem po kyretáži špiniť taký slabý ružový výtok a občas nič. Kedže som už 12 dní po kyretáži a ešte stále slabunko špiním. Nemám bolesti ani teploty. A mám požiadať lekára aby mi vzal krv? Dakujem vopred.
Odpovedá:
Dobrý deň,
takéto slabé špinenie može byť po dvoch kyretážach normálne, sliznica sa pomaly hojí a obnovuje.
Z krvi by sa dal zistiť zápal a prípadne aktivita tehotenského hormónu, ale ak nemáte bolesti a horúčky, nevidím v tom zásadný prínos.
Bude stači´t počkať istý čas, krvcáanie by malo ustať a do mesiaca by mohla prísť menštruácia.
Odkaz na otázku

krvácanie

Kalinka, 24.08.2011 (14:28)
Dobrý deň,
mám 15 rokov a pred pár dňami som mala prvý krát pohlavný styk.Bohužial, bolo to počas menštruácie a keďže to bolo prvý raz brala som bolesť pri vnikaní partnera za samozrejmosť. Včera sme sa ale milovali opäť a opäť bolo jeho vnikanie do mňa veľmi bolestivé.Počas milovania som bolesť necítila a po tom som začala silne krvácať z vagíny. Krvácanie prestalo asi tak do 20 minút ale bolesti trvali dlhšie. Je potrebné navštíviť lekára? Respektíve mohol mi nejako ublížiť partner aj keď nechtiac?
Odpovedá:
Dobrý deň,
prvé styky bývajú často sprevádzané nepríjemnými pocitmi (až bolesťou) v oblasti pošvy a hrádze. Krvácanie býva pri poranění hymenu (paneskej blany), nemusí byť iba pri prvom styku. Pri normálnom pohlavnom styku nedochádza k závažným poraneniam a nemusíte kvoli tomu navštíviť lekára.
Ale musíte ho navštíviť preto, aby Vám predpísal antikoncepciu, možete otehotnieť.
Odkaz na otázku

solarium po kyrete

aly, 24.08.2011 (08:53)
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať som týžden po kyretáži- lebo mi v 12 týždni zistili že bábetko nežije. Je vhodné chodiť do solária?
Odpovedá:
Dobrý deň,
áno, výkon ani narkóza nie sú kontraindikáciou návštevy solária. Iba do neho nechoďte nezahalená v čase 11,00-15,00 aby ste sa cestou neopálila na slnku.
Odkaz na otázku

Opakované výtoky

Jana, 23.08.2011 (21:05)
Dobrý deň, už asi pol roka ma trápi opakovaný nezapáchajúci hustý biely výtok. Asi 3 krát som sa preliečila Canesten tabletkou a následne 1 bal. Lactovagu. Všetko bolo vždy OK, ale pri prechladnutí alebo po pohlavnom styku sa výtok objaví opäť. Ako by som mohla výtoku predchádzať? Boli by vhodné nejaké výplachy vždy po pohlavnom styku alebo niekoľko mesačné používanie Lactovagu? A ešte asi pred 2 mes. pri prev. prehliadke mi gyn. našla na krčku maternice nejakú léziu, kt. môže byť vraj zapríčinená nejakou infekciou alebo výrusmi, ale povedala, že to necháme na imunitu. Môže to súvisieť s náchylnosťou na výtoky?
Za Vašu odpoveď vopred ďakujem!
Odpovedá:
Dobrý deň,
išlo zrejme o mykotické výtoky, ak zabral Canesten. Ja osobne nie som veľkým priaznivcom jedorázovej liečby, tá síce može potlačiť prejavy ale nemusí viesť k úplnemu vyliečeniu, mykóza by sa mala liečiť aspoň 6 dní. Lactovag je dobrá varianta, upravuje a posiľňuje nešpecifickú imunitu pošvy a chráni pred premnožením mykózy.
Ak Vás znovu postihnú príznaky mykózy, kúpte si vaginálny krém aspoň na 14 dní liečby, dokladne sa preliečte a potom si dajte balenie lactovagu (postupne, nie naraz :).
Chronický zápal krčka može byť rizikový zo vzniku opakovaných mykoz pošvy, hnis z krčka mení pH pošvy a zvyšuje riziko pomnoženia kvasiniek. Ak máte nález na krčku pripomínajúci zápal, je nutné ho preliečiť, kombináciou antibiotík, pretože lokálna liečba (do pošvy) je na zápal krčka núčinná.

Odkaz na otázku

HPV

ywonne, 23.08.2011 (19:19)
Dobrý deň,
keď sa u mňa objavili genitálne bradavice, môj gynekológ ma hneď poslal na chirurgické odstránenie pod narkózou...po pár týždňoch sa drobné bradavice objavili znovu...predpísal mi aldara krém, klasický postup...bradavičky sa ale rozšírili, sliznica pozráždená, citlivá, začervenaná...základný ster zlý...ster na vysokorizikové faktory vírusu pozitívny...a ja zúfalá...denne užívam hlivu ustricovú, probiotiká, vitamíny v čerstvej zelenine a ovocí, absolvovala som návštevu u homeopatičky a liečiteľa...priateľ s ktorým som dva roky zatiaľ žiadne prejavy nemá...gynekológ ma upozorňuje, že ak budem mať styk s pozitívnym mužom, môj stav sa nikdy nezlepší...ako to teda riešiť? a predsa, ak by pozitívny nebol, nakazil by sa predsa odomňa, nie? a testy u mužov na HPV sa na slovensku ani nerobia...
žalostne prosím o radu, ako sa dať do poriadku a ako riešiť partnerovo zdravie a náš sexuálny život...
ak by ste vedeli akého odborníka skúsiť, nechám si poradiť...som naklonená veľmi aj alternatívnej medicíne...
Odpovedá:
Dobrý deň,
HPV máte obaja. Ster bol úplne zbytočný, iba Vás vystresoval, až 70% ľudí ho može mať.
Ide o to, že HPV nákaza má u každého z nás prechádza inak. Naprostá vačšina ľudí ju imunitne zvládne a vírus z tela vyčistí. HPV je lokalizovaná infekcia sliznice, nedochádza pri nej k tvorbe dostatočnej hladiny protilátok, ktoré by nás chránili pred opakovanou infekciou. Vo Vašom prípade došlo k tomu, že sa vírus dostal do Vašich buniek tak, že už tam zostal dlhodobo. U partnera zrejme nie, respektíve, je možné že áno, ale vírus mu nerobí žiadne prejavy.
Virusu sa už nezbavíte, doležité je liečiť jeho prejavy. U Vás to znamená, liečiť genitálne bradavice, ktoré sa Vám možu vracať aj po liečbe. Zároveň je samozrejme potrebné sledovať stery z krčka maternice (tak ako u všetkých sexuálne aktívnych žien).
Aldara je dobrá varianta, účinkuje na základe posilnenia imunity. Okrem toho je možné genitálne bradavice liečiť aj inými preparátmi, chirurgické odstránenie je tiež možné, ale osobne si myslím, že je to posledná možnosť pri rozsiahlom náleze.
Odkaz na otázku

Spinenie po pohl. styku

Veronika, 23.08.2011 (15:08)
Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu. Už dlhšiu dobu sa mi stáva, že vždy po pohl. styku, zhruba na 3-4 deň mám špinenie, väčšinou hnedé, teraz nedávno už aj mierne s krvou zmiešané. Lekárov som vymenila už troch, môj terajší mi tvrdí že výsledky sú v poriadku, Cyto. II a vraj sú to len stresy, prípadne hormonálna nerovnováha. Ale prečo sa to deje vždy po pohl. styku? Niekedy je to aj mimo neho, ale to veľmi zriedka, väčšinou to bádam po strávenej noci s partnerom. Už premýšľam, nemôžem mať HPV? Lekár ma tiež trochu nastrašil, vraj za tým môže byť kadečo a nemusí to byť len gyn. problém. Mám už dlho zväčšené uzliny, prekonala som chlamýdie, mykoplazmu, ureaplazmu, časté mykózy, mám na krčku maternice tiež ranku (veľkosti starého 10 halierníka), menštruáciu som mávala kedysi 7 dní, dnes už len 2 či tri, výtoky mávam na bežnom poriadku, bez intímky sa nepohnem ani na krok, nemôže aj to vadiť? Kedysi som tiež brala tri mesiace Roaccutane – dosť silné tabletky na pleť. Neviem, ak by to pomohlo, možno by ste mi vedeli pomôcť kde hľadať príčinu a na koho sa obrátiť. Lebo takto to asi znie všetko veľmi hrozivo a partnerov som veľa nemala. Vopred ďakujem za radu.
Odpovedá:
Dobrý deň,
HPV mať možete, má ho až 70% ľudí, ak nemáte zmeny na cytológii, tak potiaže nie sú v súvislosti s HPV.
Ale to čo popisujete mi pripadá ako príznaky chronického zápalu krčka maternice. Zrejme chlamýdie neboli dostatočne preliečené a ostali v krčku. Pri styku sa "ranka" podráždi a dojde k slabému špineiu a krvácaniu. Okrem toho zápalový sekrét z krčka mení pH pošvy a tým podmieňuje vznik opakovaných mykóz pošvy.
Určite je potrebné znovu dokladné vyšetrenie, ale osobne by som Vás preliečil dlhodobo (mesiac) kombináciou antibiotík (napríklad klarytromycín, ciprofloxacín, metronidazol) celkovo a aj partnera. Počas liečby by bola vhodná podpora vaginálnymi probiotikami. Chlamýdie sú pomerne časté a ich liečba nemusí byť jednoduchá, majú aj tzv. inaktívne formy, ktoré nie sú citlivé na antibiotiká, preto liečba musí byť dlhodobá a kombinovaná.
Odkaz na otázku

Bolesti po sexu

Marie, 22.08.2011 (09:02)
Dobrý den, ze soboty na nedělu jsem měla s partnerem pohlavní styk.Od te doby mě trápí svědění a pálení v pochvě..Neustále mám potřebu chodit na záchod.Všimla jsem si že tohle vše mě trápí jen kdyz si lehnu...Dále jsem si všimla že jsem ve vnitř hodně opuchlá.Mohl(a) by jste mi poradit co mám dělat?Ke svemu gynekologovi se nemužu dovolat.Zřejmě dnes vubeec neordinuje..děkuji za radu
Odpovedá:
Dobrý deň,
je možné, že ste mala latentnú mykozu, ktorá sa zmenou pH po styku aktivovala, kúpte si Canesten vaginálny krém 6 a preliečte sa.
Odkaz na otázku

pálenie pri močení

Iveta, 21.08.2011 (12:32)
Dobrý deň ,
mám problém už druhý krát pociťujem pri moční resp. pri konci močenia zvláštne pálenie a je to dosť nepríjemné no nebolí to. Raz sa mi to už vyliečilo samé keďže sme boli na dovolenke pri mori no neviem z čoho to može byť.Ku gynekológovi ísť ešte nechcem tak sa chcem spýtať či mi niečo nemožete odporúčiť vy či to nemože byť nejaká kvasinková infekcia pretože niekedy ma to tam aj svrbí. Ďakujem.
Odpovedá:
Dobrý deň,
nedá sa to takto poznať ale bolesti a pálenie po vymočení sú príznakom zápalu močového mechúra a liečba je potrebná, aby neprešiel do chronicity, prípadne nezačal i zápal obličiek.
Odkaz na otázku

bakteriálna vaginóza

Lory, 18.08.2011 (11:57)
Asi 2 mesiace som mala biely dosť zapáchajúci výtok, najviac to bolo cítiť pri pohlavnom styku. Ale bohužiaľ až teraz som sa rozhodla navštíviť lekára, nasadil mi liečbu. Tabl. na užívanie + vkladanie Entizol. Už asi 1/2 roka sa snažím otehotnieť, nedarí sa. Prosím o váš názor, či mi môže spôsobiť táto infekcia a neskorá liečba neplodnosť a pod. Veľmi sa nad tým trápim a vyčítam si. Mám 30 rokov. Čo mi hrozí?! Ďakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
nemusíte si nič vyčítať, bakteriálna vaginoza je častá a stačí ju bežne preliečiť, po liečbe entizolom je vhodné pokračovať s Lactobacilom na zlepšenie imunity pošvy.
Vaše snahy nemusíte prerušovať ani kvoli liečbe ani kvoli vaginóze, nemá to s otheotnenim nič spoločné. Pol roka je veľmi krátka doba.
Odkaz na otázku

Krvácanie

EVA, 17.08.2011 (14:05)
Dobrý den pán doktor, touto cestou by som Vás velmi pekne chcela poprosit o radu
mam 29 rokov a v piatok 12.8. som bola na preventivnej prehliadke u môjho gynekologa. bral mi aj vzorku na cyto, inak bolo braj vsetko v poriadku, robil mi aj ultrazvuk, vraj len mierny zapal dole ale ze to nie je nič vazne a predpisal mi cipky KLION -D na 10 dni a vraj ze vsetko v poriadku, a aj bolo, čipky som začala uživat a ziadny problem. v noci z nedele na pondelok som bola so svojim partnerom a v pondelok do obeda som zvadala na nohavičkach trolilinku krvi, ale fakt len slaba bodka, bola som prekvapena lebo nikdy predtym sa mi to nestalo po styku, ze by som krvacala, potom cely den nič, az na druhy den v utorok vlastne vcera som isla poobede okolo 14 h na toaletu a krv, svetločervena, velmi ma to vyplasilo, tak som hned volala doktorovi svojmu či môzem prisl, ze to a to je vo veci tak ma prijal ale bez vysetrenia mi predpisal iba Ascorutin 3x1 a ze to nič nie je, ze ak to po vybrati tych tabletiek neprejde ze nech pridem a sa na mna pozrie. dnes je streda a krvacanie neprechadza,svetlo cervena krv, nie vela ale jednu slipovu vložku za den zaspinim uplne,, posledna menstruacia bola začiatok 30.7, a koniec 6,8. antikoncepciu neuzivam od 1.1. tohto roka, predtym som uzivala asi rok a pol Vreyu. Poradte mi z čoho to môze byt prosim, dočitala som sa tu, ze po cyto môze byt krvacanie, ale ja som nemala nikdy ani teraz, cyto bolo v piatok a krvacat som začala v pondelok rano. mohlo to byt spôsobene pohlavnym stykom? bola chyba ze sme boli spolu, aj v minulosti sa to stalo a nebol problem, ani lekar mi nevravel ze po vysetreni nesmie byt styk, kedine to pripisujem ze by sa tam niečo porusilo, lebo raz som zacitila miernu bolest uz ku koncu,, ospravedlnujem sa za otvorenost ale snazim sa čo najpresnejsie opysat problem,,,neviem čo mam teraz robit, lekar ma poslal domov a tak som sa rozhodla este poradit touto cestou lebo som z toho velmi nervozna a mam strach, poradte mi prosim vas. dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
nepíšete aký deň cyklu ste, može ísť o ovulačné krvácanie, pri styku došlo k výraznejšiemu prekrveniu maternice a sliznica sa predčasne odlúpila, alebo došlo k poraneniu čípku, čo sa tiež stáva.
Ak sa to nebude opakovať, a cytológia je v norme, tak sa nič nedeje, nie je ptorebné žiadne ďalšie vyšetrenie. Ak by sa stav opakoval, je nutné myslieť na zápal krčka maternice.
Odkaz na otázku

Časté močenie

Eva, 17.08.2011 (09:45)
Dobrý deň,
mám 47 rokov, som v predčasnom klimaktériu, už takmer štyri roky beriem Klimonorm, stále mám ťažkosti späté s klimaktériom - návaly tepla, nadmerné potenie, nervozita, poruchy spánku.
V poslednom roku mám aj veľké problémy s častým močením (v priebehu ôsmich hodín 8-10x, v noci - 2-3x). Gynekologička mi predpísala Eurin, ktorý som však nemohla brať (sucho v v ústach, sčervenanie až sfialovenie tváre, bolesti hlavy). Ako inak by sa dalo riešiť toto časté močenie?
Eva
Odpovedá:
Dobrý deň,
ak máte klimakterické problémy aj pri Klimonorme, je potrebné vyšetriť štítnu žˇazu.
Čo sa týka močenia, ide zrejme o urgentnú inkontinenciu a vhodné je dokladné vyšetrenie v urogynekologickej ambulancii. Existujú aj iné lieky, u ktorých sú nežiadúce účinky výrazne menšie.
Odkaz na otázku

Nadmerný výtok..

Kati, 15.08.2011 (17:35)
Dobry den pred rokom,som sa s vami radila ohladom vela vytoku v posve,ste mi poradili nizkohormonalnu antikoncepciu,trochu zabrala ale nieje to ono..Upresnim vytok zo mna nevyteka,akurat pti pohlavnom styku,vtedy a je ho prilis a nieje to len sexualnou stimulaciou proste stale som velmi vlhka a nemusim byt vzrusena,ale nevytekam..Chcela by som sa opytat a hladat za tym pricinu,pretoze sa neviem zmierit s tym,ze niektore zeny ho tak maju,ked v minulosti som ziadny nemala,bola som az sucha,trpela som asi 5rokov castymi mykozami,kazdy mesiac som mala mykozu a zrazu zmizla,ked sa mi objavil tento nadmerny vytok..Tak nerozumiem tomu ked 5rokou trpim mykozou a zrazu sa mi objavi tento vytok a mykoza prestane.Nemoze byt za tym nieco viac?a okrem toho niekedy sa mi stane pri pohlavnom styku ze opuchnem,stava sa mi to zriedka,ale ked opuch zmizne tak nemam mykozu ani nic,pritom v minulosti som mala okamzite mykozu..dakujem za odpoved..
Odpovedá:
Dobrý deň,
može ísť aj o chronickú mykózu, ak ste trpela opakovane zápalmi, je možné, že prešli do chronického štádia, tomu by svedčil i ten opuch po styku.
Kúpte si dve balenia canesten vaginálny krém preliečte sa aspoň14 dní a potom dlhodobo Lactovag vaginálne. Pošvová flóra by sa mala obnoviť.
Odkaz na otázku

Cysta

Maria, 14.08.2011 (10:59)
Dobry den
red 2 rokmi som koli 10x8 cm cyste podstupila OP kde mi vybrali vajecnik aj vajcovod- hned potom som otehotnela bez problemov hned ako sa rana zahjila.
Teraz ma syn 11 mes. a zase mi zacala meskat menst,isla som na sono a zase cysta aj na druhom - nastastie praskla. Nikdy pred tym som nemala s tymto problemy a bojim sa ze zase z mesiaca na mesiac prídem aj o 2 vajecnik- chcem mat este deti.
Ako mozem predlzit zivotnost toho vajecnika- da sa to volako zivotospravou alebo len antikoncepciou- lebo to ja nechcem uzivat- su to hormony. dakujem
Odpovedá:
Dobrý deň,
najlepšou prevenciou cýst je hormonálna antikoncepcia, udržuje vaječník v kľude rovnako ako v tehotnosti, to je pre vaječník prirodzený stav.
Funkčné cysty sa už v súčasnosti operujú iba zriedka, a to iba v prípadoch, kedy robia potiaže, alebo nadmerne rastú, určite však sa neberie celý vaječník spolu s vajcovodom.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa