Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • chudokrvnost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    som 30 tyzdni a zistili mi nedostatok zeleza v krvi, lekar mi predpisal Maltrofen, ja ho vsak zle znasam. Chcem sa spytat ci bude postacujuce, ked si v lekarni kupim len obycajne vitaminy - zelezo. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Maltofer je asi najlepšie sa vstrebávajúce železo, takže ma prekvapuje, že s tým máte problémy. Neviem aké máte výsledky a aká je potreba užívania železa. Železo vo vitamínových preparátoch je pomerne v malej koncentrácii.

Podobné otázky

  • Maitalon a iné lieky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň ja beriem lieky na chudokrvnosť ACIDUM FOLICUM a AKTIFERRIN COMPOSITUM a zároveň beriem aj antikoncepciu MAITALON , tak sa chcem spýtať,či tieto lieky neznižujú účinky maitalonu.Ďakujem

  • Mirena - bolesti pri zavádzaní

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    Chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám 42 rokov, 2 deti a už 5 rokov zavedenu Mirenu, s ktorou som v podstate veľmi spokojná. ( Po dvoch mesiacoch od zavedenia som úplne prestala mať menštruáciu, čo mi dosť zvýšilo kvalitu života hlavne preto, že tým ustúpili aj pravidelné bolesti s menštruáciou spojené a tiež ustúpila moja chudokrvnosť.) V podstate ja vidím iba dve negatíva tejto antikoncepcie. Tým prvým je fakt, že za dva mesiace po zavedení som pribrala takmer 10 kg a odvtedy sa mi ich nepodarilo zhodiť. Napriek tomu si však plánujm tento mesiac si dať Mirenu vymeniť za novú. S tým je však spojené druhé negatívum, a to skutočnosť, že jej zavádzanie bolo dosť nepríjemné a bolestivé. Ešte aj teraz, po piatich rokoch, mám tú bolesť v živej pamäti. Pichavé bolesti a kŕče som mala ešte asi tri nasledujúce dni po zavedení, ale najnepríjemnejšie bolo samotné zavedenie. Po zákroku som mala problém odšoférovať domov.
    Pred Mirenou som mala zavedené klasické nehormonálne teliesko – to mi však zavádzali v Nemecku – počas menštruácie – a bolo to absolútne bezbolestné. Mirenu mi zavádzal môj gynekológ na Slovensku – niekedy v priebehu cyklu, mimo menzes. Predpokladám, že to bol dôvod bolestivosti. Alebo sa mýlim?
    V každom prípade Vás chcem poprosiť o radu, ako sa dá znížiť bolestivosť zavedenia. Momentálne je to o to komplikovanejšie, že menštruáciu nemám vôbec. Dá sa nejako určiť kedy je najvhodnejší čas na zavedenie? Prípadne, je vhodné vziať pred zákrokom nejaké tabletky proti bolesti? (Aké?)
    Vopred Vám veľmi ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak nemáte menštruáciu tak sa zavádza Mirena i mimo cyklus, verím, že teraz to už nebude taký horor, ak máte jednu zavedenú, telo si už na to zvyklo.
    Ako premedikáciu si možete pred zavedením dať Ibuprofen 400 mg, ja si dávam pred zubárom Dormicum, ale po ňom sa nesmie šoférovať. Bolí to síce ale človek na to zabudne.