Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • výsledky moču

    , Autor: adotomi

    Dobrý deň pán doktor. Na preventívnej prehliadke u všeobecného lekára mi v moči (ktorý som priniesla z domu) zistili nasledovné: erytrocyty 5 na 1 ul a leukocyty 30 na 1 ul. Sestrička mi po telefóne povedala, že musím prísť na moč ešte raz(do sterilnej skúmavky) na bližšie vyšetrenie lebo že mám zápal močových ciest. Dosť ma to prekvapilo lebo nemám absolútne žiadne problémy. Nález z kultivácie bol: menej ako 10 na 3 bb/1 ml Enterococcus faecalis. Na toto mi povedala, že zápal akoby odznieval, ale že ak chcem tak ma pošle na urológiu alebo mám ísť ku gynekologyčke a dať si spraviť kultiváciu, že tieto výsledky môžu byť skreslené ak mám nejakú infekciu v pošve. Preto by som sa Vás chcela opýtať nakoľko je môj nález vážny a či to môže byť spôsobené nejakou gynekologickou infekciou (ja však nemám žiadne potiaže, prednedávnom som bola na prehliadke aj u gyn. a všetko bolo OK, cytológia I) alebo by som mala zájsť aj k tomu urológovi. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 3. ročníku na lekárskej fakulte sa učí, že ak je baktérii menej ako 10 na piatu tak je to iba zavlečené a nejedná sa o infekciu.
    Je to ohromné, že na základe týchto výsledkov, ktoré sú absolútne normálne Vám sposobili takúto traumu. Nestresujte sa, ste naprosto zdravá, gratulujem. Ak by ste mala potiaže s močením, je potrebné vyšetriť cievkovanú moč.