Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • sterilizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    ..Dobry den, chcem sa opytat na antikoncepciu ale vo forme sterilizacie....mam 29 rokov a 3 deticky ( dievcata )....dalsie dietatko uz s manzelom urcite neplanujeme...preto ma zaujima tato moznost antikoncepcie....hormonalnu antikoncepciu a ani teliesko nechcem a kondom vobec neprichadza do uvahy a kedze uz mame 3 deticky tak sme sa spolocne rozhodli ze je to konecna...preto chcem vediet akym sposobom mozem poziadat o sterilizaciu a hlavne kolko stoji sterilizacia.....dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sterilizácia je konečná, ste veľmi mladá žena a netušíte, čo Vás v živote postihne. (nič zlé Vám neprajem), preto by som určite doporučil hormonálnu antikoncepciu, ktorá má mnoho priaznivých účinkov.
    Neviem koľko stojí sterilizácia, peniaze sú podľa mňa v prípade že ide o zdravie na poslednom mieste.

Podobné otázky

  • LSK sterilizacia

    , Autor: Asti

    Dobry den. Chystam sa podstupit laparo sterilizaciu po 2 sekciach. Narazila som na informaciu, ze byva po laparoskopii nafuknute brucho daky cas a ze bolest moze vyzarovat az do ramien. Nie je to nebezpecne? Ako je to bezne a ako dlho takyto stav moze trvat?
    Vdaka.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri každej laparoskopií sa podáva do brušnej dutiny kysličník uhličitý, je to preto, aby bolo operačné pole prehľadné.
    Po výkone sa kysličník vypustí a pomerne rýchlo sa vstrebá. Bolesti ramien sú iba zriedka, a nie je to žiadny problém, prestanú do pár hodín.

  • krvácanie po založení mireny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den,
    mirenu mám založenú asi 16 mesiacov, odvtedy mám skoro stále svrbenie, menzes mám každé tri týždne a trvá aj 8-10 dní. Svrbenie bolo už viac krát preliečené, ale po 3-4orch dňoch bolo zase naspat. Po návšteve lekárky mi bolo povedané že mi zoberie krv na štítnu žlazu, chcem sa opýtať dá sa ten stav - krvácanie upravit nejakými liekmi, alebo to nie je vhoná antikoncepcia pre mna a dat ju radšej preč. Zvažujem , že by som si dala podviazat vaječníky, nakolko už viac deti nechcem, chcela by som preto vedieť kolko trvá hospitalizácia pri tomto zákroku, či je možné to urobit nejak laparoskopicky, alebo som počula že sa to urobit aj zospodu.
    dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je potrebné ultrazvukom zistiť, či je MIrena na dobrom mieste, svrbenie sa dá preliečiť dokladne antimykotickou masťou aspoň na 14 dní a dlhodobo brať vaginálne probiotiká.
    Krvácanie sa dá upraviť niektorými liekmi, závisí na príčine.
    Podvaz vajcovodov sa robí laparoskopicky a hospitalizácia zvyčajne nepresiahne 4 dni. U nás myslím sa zospodu sterilizácia nerobí.

  • sterilizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 40 rokov a po mimomaternicovom tehotenstve som začala užívať HAK .ktoré beriem
    12 rokov.Pretože sa mi zhoršil stav krčových žíl lekár mi odporučil prestať brať HAK, kvôli možnej trombóze.Vzhladom k môjmu veku neplánujem už otehotnieť.JE v mojom prípade možné dať sa sterilizovať na vlastnú žiadosť ak som ešte nerodila.Už totiž nechcem brať žiadne hormonálne ani nehormonálne prostriedky. Ďakujem.

  • Sterilizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mam 36 rokov a po tretom dieťati som sa chcela dať sterilizovať ale doktor ma odradil preto že my povedal že sterilizácia stoji okolo 240 eur ako to vlastne je??? Dakujem za odpoved

  • Sterilizácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem chcela by som sa spytať .V juni budem rodit druhe dietatko sekciou .Mam 25 rokov som astmatička rozmyslala som že si počas sekcie dam urobit sterilizaciu?Chcela by som sa opytat ake su rizika?Či nemože mat nejake vedlajšie učinky?Myslite že by sa to dalo aj v mojom veku?Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziká sú minimálne, operácia sa predlži o cca. 10 minút.
    Osobne si myslím, že ste na to príliš mladá a neviete ako sa bude Váš život ďalej vyvíjať.