Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    prajem pekny den,
    chcela by som sa vas pan doktor spytat, ci je normalne, ked v 17 t. su bolesti v podbrusku v oblasti obidvoch vajecnikov. pytam sa preto, lebo som ich mala aj minule tehotenstvo, ktore som prelezala v nemocnici a nakoniec v 22t. aj tak potratila. vtedy mi vrchna sestra povedala, ze vajecniky ma boliet nemozu, ze v tehotenstve neplnia ziadnu ulohu a su v klude. tak neviem, ci ja som blazon, alebo neviem bolest dobre lokalizovat, ale uplne dole v podbrusku mam uz treti den bolesti vlavo aj vpravo. kedze som minule potratila vraj v dosledku infekcie, chcem sa spytat, ci sa zistuje pripadna infekcia z krvi a ci o to mozem svojho lekara poziadat(myslim odber kvi), kedze ziadny vytok nemam, nemam pocit, ze by to bol "len" nieco v posve. viem, ze v 1trim. su bolesti maternice bezne, kedze sa zvacsuje, ale neviem ako je to v 2trim. a ta bolest je skor taka paliva, tak neviem... preto vas prosim o vas nazor. dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolesti po stranách bývajú sposobené napínaním vazov, ktoré držia maternicu. Infekcia ktorá sposobila potrat sa v krvi nedá zistiť, vhodné je vyšetrenie čípku - stery.

Podobné otázky

  • Prerušovaný styk

    , Autor: Victoriaaa9583

    Dobrý deň, chcem sa spýtať s priateľom sme súložili,spravil sa mimo mňa. O asi 10 minút na to sme sulozili znova s tým,že sa pred tým šiel vyčúrať a penis si utrel suchou vreckovkou aká je šanca,že by som mohla byt tehotná? Stačí,že sa vyčúral na to,aby sa spermie do mňa nedostali? Plus beriem antikoncepčný kružok.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Ak máte antikoncepčný krúžok tak máte takmer 100% spoľahlivú antikoncepciu a ostatné opatrenia nie sú potrebné. Tehotenstvo je takmer vylúčené.

  • Antikoncepcia

    , Autor: eliska miska

    Dobrý deň. Pred pár dňami som vám písala túto otázku, ibaže som si všimla, že biela tableta vlastne nieje placebo, a placebo sú zelené, tak že či to môže byť nejako inač ovplyvnené a či mám pre istotu zájisť k lekárovi. Toto bola otázka predtým:

    (Dobrý deň. Užívam už 4 mesiace antikoncepciu Diecyclen. Pred týždňom som zabudla večer užiť bielu placebo tabletku, na druhý deň som mala pohlavný styk a po ňom som si dala neužitú tabletku z minulého dňa, lebo skôr som k nej nemala prístup. V príbalovom letáku sa písalo, že ak tabletku užijem do 12 hodín, účinok to nezmení, a ak užijem po viac ako 12 hodinách tak tiež nezmení účinok, ak som posledných 7 dní nevynechala ani jednu tabletku. Poctivo pravidelne som ich užívala takže by nemal byť problém. Menštruáciu by som mala dostať az za 4 dni, ale prišla mi už teraz, nieje to čistá krv ale skôr hnedý výtok. Mám mierne bolesti v podbrušku, a preto som sa chcela opýtať či sa to stáva bežne, alebo to môže znamenať tehotenstvo. Ďakujem)

  • Antikoncepcia

    , Autor: eliska miska

    Dobrý deň. Užívam už 4 mesiace antikoncepciu Diecyclen. Pred týždňom som zabudla večer užiť bielu placebo tabletku, na druhý deň som mala pohlavný styk a po ňom som si dala neužitú tabletku z minulého dňa, lebo skôr som k nej nemala prístup. V príbalovom letáku sa písalo, že ak tabletku užijem do 12 hodín, účinok to nezmení, a ak užijem po viac ako 12 hodinách tak tiež nezmení účinok, ak som posledných 7 dní nevynechala ani jednu tabletku. Poctivo pravidelne som ich užívala takže by nemal byť problém. Menštruáciu by som mala dostať az za 4 dni, ale prišla mi už teraz, nieje to čistá krv ale skôr hnedý výtok. Mám mierne bolesti v podbrušku, a preto som sa chcela opýtať či sa to stáva bežne, alebo to môže znamenať tehotenstvo. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa jednalo o bielu placebo tabletku tak účinok nebol nijako ovplyvnený, pretože placebo tablety neobsahujú účinnú látku a sú iba na to, aby žena presne vedela, kedy začať nové balenie. Nemusíte sa stresova´t.

  • Vynechanie/meskanie menstruacie

    , Autor: bencicova.nika@gmail.com

    Dobry den, chcela by som sa spytat. Uz pol roka beriem antikoncepciu mistru, vzdy mi prislo krvacanie maximalne po druhom dni od dobratia poslednej tabletky. Tento tyzden som v nedelu dobrala tabletky a podla normalu mi mala v utorok prist menstruacia, ktora sa vsak do dnes (sobota) nedostavila. Pohlavny styk som mala v strede posledneho tyzdna brania tabletiek a vsak bol chraneny kondomom. Zaludocne problemy ani ine lieky som nebrala a tabletky som uzila vsetky a nacas (+-pol hodina). Od pondelka mam bolesti v podbrusku, pri vajecnikoch normalne ako keby som mala dostat menstruaciu, neskor sa pridalo aj nafuknutie. Je nejaka sanca ze by som mohla byt tehotna?
    Posledne obdobie zazivam velke stresy a posledny mesiac som aj malo jedla, za minule dva tyzdne som schudla kilo. Je mozne ze nedostavenie krvacania je z tychto dovodov?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tehotenstvo je veľmi nepravdepodobné, skôr vylúčené. Takto pri antikoncepcii môže úplne ustať krvácanie, čo je priaznivý efekt antikoncepciu, pokračujte normálne v užívaní, je to v poriadku

  • Bolesti žalúdka počas HAK

    , Autor: Vevusinka

    Dobrý deň, dnes beriem HAK Softine už 12 deň od zaciatku cyklu (23.2) a posledné dva dni pociťujem bolesti žalúdka v kuse.
    20.2 mi bol pichnutý agolutin (lebo mi meškali týždeň) a zároveň v tento deň mi došli aj výsledky z krvných testov negatívne na Hcg.
    Nejedná sa o tehotenstvo ale sú to len nejake vedľajšie účinky?