Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,828 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Podobné otázky

  • Pečeňové testy

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette už rok a k tomu aj antidepresíva. Už dlhší čas mám mierne zvýšené pečeňové testy ale podľa lekárov zatiaľ antikoncepciu nemám vysádzať. Pečeň podľa sona je úplne v poriadku. Je možné že kvôli tomu je znížená účinnosť antikoncepcie?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zvýšené pečeňové testy neznamenajú, že by bola ohrozená účinnosť antikoncepcie, je možné, že sa ale jedná o vplyv liekov na pečeň. Pokiaľ je ultrazvuk v poriadku, a hladiny pečenových parametrov nestúpajú, nevidím dôvod na vysadenie.

  • Azalia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pán doktor,
    včera som zadávala otázku, či som mohla otehotnieť, keď som zabudla užiť tabletku v priebehu 48 hodín, medzi ktorými som mala s manželom pohl. styk, zabudla som uviesť, že nedojčím, azaliu mi lekár predpísal na základe toho, že pri užívaní inej HAK som nemala v poriadku pečeňové testy.
    Ďakujem veľmi pekne

  • tromboza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcela by som sa spytat...Mama mi az nedavno prezradila ze v minulosti prekonala trombozu dolnej koncatiny. Vedela som o tom ze mala krcove ale ze aj trombozu to som nevedela. Gynekologicka ktora mi predpisovala HA mi urobila iba pecenove testy, medikalnu historiu nezistovala. Kedze teraz som rizikovym pacientom, mam Belaru vysadit? Mam 26 rokov a uzivam ju dva a pol roka. Existuju nejake krvne testy ktore by som mohla zabsolvovat pre zistenie zrazanlivosti krvi a ci je pritomna zrazenina? Momentalne som v zahranici a ozaj ma z toho chytila panika.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak mama mala vo veku pod 50 rokov trombozu bez príčiny (operácia, úraz) tak je vhodné u Vás previesť vyšetrenie na trombofilné mutácie, vyšetruje sa to z krvi.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa spytat ohladom odberu krvi pred predpisanim antikoncepcie. Vysetruje sa krv len kvoli pecenovym testom alebo sa zistuje aj nachylnost k tromboze a podobne? Doktor mi predpisal antikoncepciu este pred tym, nez mi vzal krv, je to vhodny postup? Aky mate nazor na antikoncepciu Maitalon? Na internete som na nu vela reakcii nenasla. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už ani pečeňové testy nie sú povinné, zistilo sa, že to nemá význam.Čo sa týka rizika trombózy stačí dokladná anamnéza (pohovor) na výskyt trombozy v rodne.
    Maitalon je rovnaká ako Yadine, ak chcete viac informácii z internetu.

  • krvné testy

    , Autor: bubu2

    dobrý večer, ja len tak zo zvedavosti by som chcela vedieť, či sú krvné testy (pečeňové testy, na zrážanlivosť krvi) pred začatím užívania antikoncepcie nutné. pýtam sa to preto, lebo niektorí lekári ich robia, iní nie. ďakujem za odpoveď.