Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Môj problém je takýto: 27.9.2008 som mala poslednú menštruáciu. Potom som zrejme otehotnela( ukázal to tehotenský test- 2x.) Lekárku som chcela navštíviť, avšak 2 dni predtým, keď som mala byť v 6 týždni tehotenstva, som začala krvácať. Lekárka mi povedala (to som bola u nej prvý krát s tým že som tehotná a začala som krvácať), že v maternici plod nevidí, že sa jej nezdá, že som tehotná a krvácam preto, že som dostala menštruáciu, ktorá mi 8 dní meška asi zo stresu. Povedala som jej o pozitívnom teste- neverila mi. Urobila mi odber krvi, ktorý na druhý deň ukázal hodnotu nejakého hormónu 13,9. Neviem presne, o aký hormón ide a aká má byť jeho normálna hodnota, ale pani z laboratória mi povedala, že mám ísť za svojou gynekologičkou. Tá mi povedala, že je to menštruácia, že mám byť pokojná a o 4 dni urobí kontrolný odber. Teraz k otázke. Myslíte, že som bola tehotná a prekonala som potrat? Alebo, že som mala mimomaternicové tehotenstvo? Ešte dodám, že keď som krvácala (k dnešnému dňu je to tretí deň krvácania) tak krvácam krv, krvné zrazeniny a 1 krát som mala v moči takú zvláštnú zrazeninu. Bojím sa, či moja lekárka niečo nezanedbala. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bola ste tehotná a plod sa potratil. Ale či šlo o mimomaternicové alebo vnútromaternicové tehotenstvo sa nedá povedať na základe laboratórnych výsledkov.
    HCG 13,9 je hraničné, norma je do 10.
    Lekárka nič nezanedbala, aj tak sa per plod nedalo nič urobiť.

Podobné otázky

  • DIU po aspiracii

    , Autor: b

    Dobry den,
    po medikamentoznom potrate sa 7 tyzdnov neviem sama vycistit a stale krvacam. Pred dvoma dnami som dostala misoprostol na docistenie - nezabral. O dva tyzdne mam ist na aspiraciu pod celkovou anestezou. Navrhli mi ze mi po aspiracii pocas anestezy mozu zaviest hormonalne DIU aby som nemusela chodit na zavedenie opat o mesiac.
    Chcem sa spytat na vas nazor, ci je to vhodny postup - bojim sa moznej infekcie pocas aspiracie a ci by nebolo vhodnejsie nechat maternicu oddychnut a presvedcit sa ze ziaden zapal/infekcia/poskodenie nevznikol?
    Dakujem vopred za radu

  • Pharmatex - pretrhnuty prezervatív

    , Autor: Sj

    Dobry večer p. doktor. S priateľkou sme mali pohlavny styk. Použili sme pharmatex+kondom. Po dlhšom styku som zacitil že sa kondom pretrhol a chvilku sme suložili bez kondomu a prestali sme. Nedošlo k vyvrcholeniu ani do priateľky ani celkovo. Hned po tom čo sme zistili ze kondom je roztrhnuty sme išli kupiť tabletu “po” do 20 minut.
    Chcem sa opýtať aka je šanca na tehotenstvo a či môže tabletu “po” ovplivniť to že priateľka mala ešte v deň styku posledny deň menštruacie.
    Po užiti lieku do 30 minut začala este trochu krvacala. Je to z lieku alebo menštruacie?
    Zakladna otazka ale je, aka je šanca na otehotnenie?
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko tehotenosti je minimálne, tableta po spôsobuje poruchy cyklu, podľa mňa ste ju nemuseli užiť, pretože pharmatex je spoľahlivý aj pri zlyhaní kondomu.
    Dajte priateľke predpísať klasickú hormonálnu antikoncepciu a ušetríte sa takýchto stresov. Znížite jej tým aj riziko smrti na rakovinu maternice, vaječníka a konečníka a keď sa rozhodnete mať deti, budete mať o 30% nižšie riziko potratu. To sú všetko priaznivé efekty hormonálnej antikoncepcie.

  • Otehotnenie po vysadení antikoncepcie

    , Autor: Sindussh

    Dobrý deň pán doktor, podľa Vás kedy je ideálny čas na otehotnenie po vysadení antikoncepcie? Naozaj treba čakať niekoľko mesiacov? Vopred Vám ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zistilo sa, že ak žena otehotnie skoro po vysadení antikoncepcie má až o 40% nižšiu šancu, že samovoľne potratí, preto je vhodné otehotnieť čo najskôr, ak plánujete dieťa.

  • Užívanie HAK počas tehotenstva

    , Autor: MiaMiuška

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala čoby sa mohlo stať keby je žena tehotná, nevie o tom a dalej užíva hormonálnu antikoncepciu, stále tak ako vždy?
    Nastane potrat alebo môže to nejako ublížiť jej alebo plodu?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    staršie typy antikoncepcie obsahovali deriváty norethisterónu, ktorý by hypoteticky mohol spôsobovať niektoré vrodené anomálie plodu.
    V súčasnej dobe sa na základe väčších štúdii nepovažuje užívanie spojené s niektorými typickými vrodenými chybami plodu, ale existujú dôkazy o mierne zvýšenom riziku pôrodu plodu s menšou pôrodnou váhou, predčasného pôrodu a preeklampsie. Dôvodom je vyšší obsah estrogénov, čisto gestagénové preparáty, toto riziko nemajú.

  • Vysadenie

    , Autor: Majocka666

    Dobrý deň chcem sa opýtať beriem antikoncepciu dessiret uz 7 rokov s manzelom planujeme dieta mozem ju vysadit v strede blistra ci radsej blister dobrat ? Dalej ma zaujima ci treba pockat kym sa telo precisti alebo sa mozeme hned snazit ? Menstruaciu som mala za cas uzivania len parkrat podla mojho lekara je to v poriadku. Este sa bojim kedze mam myom ci nemozu nastat nejake komplikacie . Ďakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    lepšie by bolo dobrať blister a potom môžete hneď otehotnieť. Dokonca existujú štúdie, ktoré dokazujú, že ak sa Vám podarí otehotnieť bezprostedne po vysadení, máte nižšie riziko samovoľného potratu.
    Myóm môže robiť problémy aj s otehotnením aj počas tehotnosti, ale záleží na jeho veľkosti a umiestnení.