Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Po pôrode

    , Autor: karina

    Dobrý deň pán doktor Záhumenský! Chcela by som od vás opýtať, že pred 9.dňami som rodila s cisárskym rezom, ale už ani nemám menštruáciu. Je to problém, alebo môže byť, že niekto tak skoro už nemá menštruáciu po pôrode. Mala som všetko po operácií v poriadku, ale s tou menštruáciou nie som spokojná , mám obavy, že sa mi niečo stane. Poradte mi prosím! Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    po 9 dňoch už nemusíte krvácať, pri cisárskom reze sa dutina maternice kompletne vyčistí a potom sú straty malé. Ak by ste začala mať horúčky alebo bolesti v podbruší, navštívte porodnicu, kde ste rodila.

Podobné otázky

  • Vnutromaternicove teliesko

    , Autor: Drobec03

    Dobrý deň, chcem.sa opýtať, či je vhodné vnutromaternicove teliesko (Levosert), ak kojim . Som po 2 pôrode 2 mesiace ( sekcia a babo vyše 5kg). Kedy si ho mozem dat zaviesť? Je to spoľahlivá forma antikoncepcie? A je lepsie hormonalne alebo bez hormonov? Obávam sa tak skoro ruptury maternice a depresie ako neziaduceho účinku.
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno vnútromaternicové teliesko je vhodné pre ženy po pôrode, zaviesť sa môže po šestonedelí, takže už je to u Vás možné. Viac sa prihováram za hormonálne teliesko, gestagény, ktoré vylučuje sú pri dojčení bezpečné. Riziko ruptury maternice po sekcii pri správnom zavedení je minimálne.

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Adriana20

    Zdravím, mám otázku ohladom vysadenia HK konkrétne dezirett nakoľko plne kojím 3 mes. syna ,brala som ju 2 mesiace ale odkedy som ju začala brať mi velmi začali padať vlasy, sestrička u môjho gynekológa mi povedala že mam dobrať do konca blistra a potom uvidím ale povedala že začnem krvácať, antikoncepciu neberiem už 3tí deň a menštruaciu ani žiadny výtok zatiaľ nemám, neviem či je to dobré či zlé mam obavy. Mám navštíviť radšej svojho gyn. alebo mám čakať?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vlasu určite nepadajú z antiknocepcie, v šestonedelí je to veľmi časté, pretože počas tehotnosti vlasy vypadávajú výrazne menej, a po pôrode sa to zhorší.
    Pri dojčení nemusíte ani po vysadení tabliet krvácať, je to normálne.

  • IUD a menstruacia

    , Autor: zuzya

    Dobry den, pred dvoma rokmi po porode som si nechala zaviest IUD Mirena. Od tej doby co som mala IUD som nemala menstruaciu, az teraz po dvoch rokoch som zrazu opat zacala menstruovat, dokonca v strede cyklu pocitujem ovulacne bolesti. Snurky si kontrolujem a su stale nahmatatelne, takze teliesko by malo byt v poriadku. Chcela by som sa teda opytat na dve otazky:
    1) Či je normalne a v poriadku, ze som tak zrazu po dvoch rokoch s IUD zacala menstruovat? Taktiez mi napadlo ze mozno s tym ma suvis aj to ze som zrovna odstavovala syna a ukoncovala kojenie.
    2) Je v poriadku ak pocas IUD pocitujem pocity podobne ovulacii? Nie je znizena ochrana?

    Dakujem krasne za odpoved a za Vas cas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rovno ste si odpovedala, menštruáciu ste nemala nielen kvôli IUD ale aj kvôli dojčeniu, po ukončení sa môže menštruácia dostaviť. Ochrana je aj tak plne zachovaná, aj pri pocite ovulácie.

  • Cyklus počas užívania HAK

    , Autor: Motogirl699

    Dobrý deň. Chcem sa informovať ohľadom môjho problému, či je to v poriadku alebo je potrebné navštíviť gynekológa. Som 6 mesiacov po pôrode. 4 mesiace som užívala Zlyndu, nakoľko som kojila. 2 mesiace užívam Lunyttu, nakoľko som prestala kojiť a Zlynda mi nevyhovovala a s Lunyttou som mala aj skúsenosti pred otehotnením. Ide o to, že som po dohode s gynekológom nerobila po mesiaci pauzy, že je v poriadku spraviť ju až po 3 mesiacoch. Napriek tomu som mala po 2 mesiacoch cyklus, resp silnejšie špinenie asi 8 dní. Po ďalších dvoch dňoch začalo opäť slabšie špinenie. HAK som užívať neprestala ani počas tých 8 dní.
    Za skorú odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to v poriadku, potrebuje to istý čas, kým sa sliznica maternice prispôsobí novým hormonálnym podmienkam. Väčšinou to trvá práve tri mesiace, kým sa cyklus upraví.

  • Hak a vynechanie menstruacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Zacala som uzivat HAK Dienorette (mám 18r) .. na nete som citala ze pri tejto HAK casto vynecha menstruacia. Je to pri kazdej antikoncepcii ? Takisto sa obavam zeby som neskor mohla mat problemy s otehotnenim, sice mi lekar povedal ze v mojom veku je to uz v pohode ... doteraz som mala vzdy nepravidelnu mesntruaciu a HAK som chcela hlavne kvoli uprave cyklu aj pleti a samozrejme pouzivat aj ako ochranu. Je mozne ze pri niektorej antikoncepcii vynecha cyklus? Co to znamena? Nieco v tele nie je v poriadku ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    menštruácia je vlastne pre telo neprirodzený a chorobný stav. Za plne normálnych okolností v prírode by žena po prvej ovulácii otehotnela, porodila, kojila, po kojení znovu otehotnela porodila a kojila. Teda by menštruáciu vobec nemala.
    V súčastnosti však vlastnú plodnosť regulujeme tak, že rodičovstvo plánujeme. Keď žena neotehotnie, je to vlastne telu neprirodzený stav, kedy nedošlo k očakávanému oplodneniu a žene poklesnú hladiny hormónov a dostane menštruáciu. A celý cyklus štartuje odznova. Tento neprirodzený stav je napríklad príčinou aj niektorých chorob.
    Možeme žene ponúknuť riešenie vo forme hormonálnej antikoncepcia, ktorá vlastne nahrádza hormonálnu činnosť placenty a v tele navodzuje prirodzenejší stav - podobný tehotnosti. Najlepšie by bolo, keby sa vyrábala antikoncepcia bez prestávok a žena by vobec nemala menštruáciu, ale štúdie potvrdili, že menštruovanie je už u našich žien brané za normu a psychicky by vynechanie menštruácie ženy nezvládali (viď Vaša otázka). Ale aj tak sa stane, že gestagény v antikoncepcii potlačia rast sliznice a žena počas brania antikoncepcie nemštruuje, prípadne iba veľmi slabo. Je to priaznivý účinok antikoncepcie a po vysadení sa všetko plne vráti do stavu pred nasadením, rovnako ako po porode.